اقتصاد ۲۴: جرقه روشن شده است و طبل جنگ در غرب آسیا بلند است. ایران در ۱۳ آوریل با دهها هواپیمای بدون سرنشین و موشک به اسرائیل حمله کرد تا انتقام خود را از هدف قرار دادن کنسولگری و سردارانش توسط اسرائیل در سوریه را بگیرد. این حمله، اگرچه ویرانی زیادی در اسرائیل ایجاد نکرد، اما ترس از یک جنگ همه جانبه در غرب آسیا را برانگیخت.
حمله نیمهشب ۲۵ فروردین ۱۴۰۳ (۱۳ آوریل ۲۰۲۴)، ایران به اسرائیل نگرانیها را از جنگ همه جانبه افزایش داده است. این امر توجه به قدرت نظامی آنها را جلب کرده است. کدام طرف ارتش بزرگتری دارد؟ چه کسی سلاح های پیشرفته تر و قوی تری دارد؟
این ترس دوباره از یک درگیری بزرگتر در منطقه توجه مجدد را به ایران و نیروهای مسلح اسرائیل جلب کرده است. ایران در مقابل اسرائیل: کدام کشور ارتش بهتر و بزرگتری دارد؟ ما نگاهی دقیق تر به ارتش ها و نحوه تطابق آنها با یکدیگر انداختهایم.
مقایسه دو جانبه ارتش ایران و اسرائیل نشان میدهد که تهران از نظر نیروی انسانی از تل آویو پیشی میگیرد. جمعیت ایران ده برابر بیشتر از اسرائیل است که نیروهای مسلح خود را از آنجا جذب میکند. بر اساس شاخص گلوبال فایر پاور در سال ۲۰۲۴، جمعیت ایران به ۸۹٫۴ میلیون نفر رسیده است. این عدد را با اسرائیل مقایسه کنید که ۹.۵۵۸ میلیون نفر جمعیت دارد. این به این معنی است که ایران جمعیت بیشتری برای انتخاب دارد.
همچنین نیویورک تایمز گزارش داده که نیروهای مسلح ایران با حداقل ۵۸۰ هزار پرسنل فعال و حدود ۲۰۰ هزار نفر از نیروهای ذخیره آموزش دیده که در میان ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تقسیم شده اند، یکی از بزرگترین نیروهای مسلح در منطقه غرب آسیا را داراست. در مقابل اسرائیل ۱۶۹۵۰۰ پرسنل نظامی فعال در ارتش، نیروی دریایی و شبه نظامی دارد و ۴۶۵۰۰۰ نفر دیگر نیروهای ذخیره آن را تشکیل میدهند در حالی که ۸۰۰۰ نفر بخشی از شبه نظامی آن هستند.
با این حال، وقتی صحبت از هزینههای دفاعی به میان میآید، اسرائیل از ایران پیشی میگیرد. شاخص جهانی قدرت میدهد که بودجه دفاعی اسرائیل ۲۴ میلیارد دلار است در حالی که بودجه ایران ۹.۹۵ میلیارد دلار است.
شاخص جهانی قدرت آتش نشان میدهد که اسرائیل در مجموع ۶۱۲ هواپیما دارد، در حالی که ایران دارای ۵۵۱ هواپیما است. یک جنبه مهم که باید به آن اشاره کرد این است که نیروی هوایی اسرائیل از مدرنترین هواپیماهای جنگنده مانند F-۱۵، F-۱۶ و F-۳۵ تشکیل شده است. همچنین اسرائیل دارای سیستم دفاع هوایی چند لایه معروف شامل گنبد آهنین، اسلینگ دیوید، پیکان و همچنین پاتریوت است.
بیشتر بخوانید: ایران با چه موشکهایی به اسرائیل حمله کرد+ مشخصات
با این حال، زرادخانه موشکی ایران با اسرائیل غیرقابل مقایسه است. موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک گزارش داده است که ایران دارای یکی از بزرگترین زرادخانههای موشکهای بالستیک و پهپادها در غرب آسیا است که شامل موشکهای کروز، موشکهای ضد کشتی و همچنین موشکهای بالستیک با برد تا ۲۰۰۰ کیلومتر میشود. این موشکها ظرفیت و بردی دارند تا به هر هدفی در اسرائیل ضربه بزنند.
وقتی صحبت از قدرت زمینی به میان میآید، اسرائیل ۱۳۷۰ تانک در اختیار دارد در حالی که ایران دارای ۱۹۹۶ تانک است. با این حال نباید کتمان کرد که اسرائیل دارای تانکهای پیشرفته تری مانند تانکهای مرکاوا در زرادخانه خود است که از بهترینها از لحاظ طراحی و زره پوشها در جهان بشمار میروند.
ایران ۶۵ هزار و ۷۸۵ خودرو زرهی و اسرائیل ۴۳ هزار و ۴۰۷ خودروی زرهی در اختیار دارند. ایران ۵۸۰ توپخانه خودکششی و اسرائیل ۶۵۰ توپخانه خودکششی در اختیار دارند. ایران ۷۷۵ راکت انداز سیار و اسرائیل ۱۵۰ راکتانداز سیار در اختیار دارند.
در عرصه نیروی هوایی، ایران مجموعا ۵۵۱ هواپیما و اسرائیل ۶۱۲ هواپیما در اختیار دارند. در زمینه جتهای جنگنده ایران ۱۸۶ فروند و اسرائیل ۲۴۱ فروند در اختیار دارند. ایران ۱۲۹ فروند بالگرد و اسرائیل ۱۴۶ فروند بالگرد در اختیار دارند. اسرائیل ۴۸ فروند بالگرد تهاجمی و ایران ۱۳ فروند بالگرد تهاجمی در اختیار دارد.
در عرصه نیروی دریایی، ایران ۱۹ فروند زیردریایی و اسرائیل پنج فروند زیردریایی در اختیار دارند. ایران ۲۱ شناور گشتی و اسرائیل ۴۵ شناور گشتی در اختیار دارد.
از نظر قدرت هستهای، اسرائیل برتری دارد. طبق گزارش قبلی موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم (SIPRI)، اسرائیل تقریباً ۸۰ سلاح هستهای دارد. از این تعداد تقریباً ۳۰ بمب گرانشی آماده تحویل به جنگندهها هستند.
۵۰ سلاح باقیمانده برای تحویل توسط موشکهای بالستیک میانبرد جریکو II است که گمان میرود با پرتابگرهای متحرک خود در غارهای پایگاه نظامی در شرق اورشلیم مستقر شده اند. در مقابل ایران همواره فعالیت های هسته ای خود را صلح آمیز اعلام کرده است.
یکی از بزرگترین نقاط قوتی که ایران از لحاظ نظامی دارد، دستگاه نظامی پیچیده آن است. یک گزارش نیویورک تایمز بیان میکند که دشمنان ایران، در درجه اول ایالات متحده و اسرائیل، برای چندین دهه از حملات مستقیم نظامی به ایران اجتناب کردهاند و نمیخواهند با آن درگیر شوند.
افشون استوار، دانشیار امور امنیت ملی در دانشکده نیروی دریایی و کارشناس مسائل نظامی ایران، به خبرگزاری آمریکایی میگوید: «دلیلی وجود دارد که ایران مورد حمله قرار نگرفته است. این بدان معنا نیست که دشمنان ایران از ایران می ترسند بلکه این به این دلیل است که آنها متوجه شدهاند هر جنگی علیه ایران یک جنگ بسیار جدی و سخت خواهد بود.»
ایران شبکهای از شبهنظامیان نیابتی را در سراسر غرب آسیا دارد که از آن به عنوان «محور مقاومت» حمایت میکند. این شبه نظامیان شامل حزب الله لبنان، حوثی ها در یمن، گروه های شبه نظامی در سوریه، عراق، حماس و جهاد اسلامی فلسطین در غزه هستند. در حالی که آنها جزء نیروهای مسلح ایران به حساب نمی آیند، اما به شدت به ایران وفادار هستند و حتی در صورت حمله به تهران به کمک آن خواهند آمد.
در مقابل، متحد و حامی اصلی اسرائیل، ایالات متحده است که پایگاههای نظامی متعددی در خلیج فارس، عربستان، عراق، اردن، سوریه و ترکیه دارد. ایالات متحده در طول دو دهه گذشته بهطور گسترده از ناوگان پنجم خود در حمله به عراق و افغانستان استفاده کرده است.
ایران جنگ طلب نیست اماخدایی ناکرده اگه جنگی صورت بگیره باغرورو غیرت وباپای پیاده اسراییل رو فتح میکنند?
اسرائیل برخلاف دستورات و احکام الهی تکیه بر حکمای طاغوتی است که در میادین مختلف متزلزل و شکستنی است.
یدالله فوق ایدیهم