تاریخ انتشار: ۱۱:۲۱ - ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۳

باید‌ها و نباید‌های آبله مرغان در کودکان و بزرگسالان

آبله‌مرغان بیماری شایع کودکان است و به شدت مسری است. به طوری که اگر فرد سالم در تماس با یک بیمار مبتلا قرار گیرد، بیش از ۹۸ درصد احتمال دارد که مبتلا شود.

باید‌ها و نباید‌های آبله مرغان

اقتصاد۲۴-آبله‌مرغان، بیماری شایع کودکان است و با آن که بزرگسالان هم به آن مبتلا می‌شوند و اتفاقا عوارض و شدت بیماری در آن‌ها بیشتر است، اما بیشترین شیوع آن در سنین ۵ تا ۱۰ سال است.

امسال موارد ابتلای کودکان به آبله‌مرغان در کشور چشمگیر به نظر می‌رسد که البته طبق گفته مسئولان، با این حال این آمار به آمار سال ۱۴۰۲ نمی‌رسد. میزان ابتلا به این بیماری در اوایل فصل بهار و اواخر فصل پاییز سال گذشته افزایش بسیار چشمگیری یافت. به طوری که یکی از بیمارستان‌های کشور اعلام کرد میزان مراجعه کودکان مبتلا به آبله‌مرغان نسبت به سال گذشته (سال ۱۴۰۱) افزایش ۷ برابری داشته است.

به گفته متخصصان، افزایش ناگهانی موارد ابتلا از پارسال تا کنون، دو دلیل بسیار مهم دارد؛ اول این که پاندمی کرونا به پایان رسیده و دیگر این که بیشترین شیوع این بیماری در فصل بهار است.

۲ دلیل مهمِ افزایش آمار آبله‌مرغان در کشور

دکتر آمیتیس رمضانی، متخصص بیماری‌های عفونی و دبیر انجمن متخصصین بیماری‌های عفونی ایران در این رابطه به همشهری‌آنلاین می‌گوید: بیشترین شیوع آبله‌مرغان در اواخر زمستان و اوایل فصل بهار است و همیشه همین طور بوده است. اما دلیل افزایش چشمگیر آمار این بیماری از سال گذشته تا کنون این است که در دوران پاندمی کرونا، ارتباط و تماس کودکان کاهش پیدا کرده بود و میزان ابتلا به آبله‌مرغان هم در سال‌های کرونا کاهش یافت. سال ۱۴۰۲ ارتباط کودکان به دلیل بازگشت به زندگی عادی افزایش یافت و به همین دلیل، میزان ابتلا به آبله‌مرغان نسبت به سال‌های گذشته افزایش بیشتری پیدا کرد.

این متخصص بیماری‌های عفونی ادامه می‌دهد: قبل از پاندمی کرونا کودکان مدام در محیط مدرسه و مهدکودک حضور داشتند و با انواع و اقسام ویروس‌های تنفسی و ویروس‌هایی مثل آبله‌مرغان در تماس بودند. به همین دلیل همیشه حتی به شکل خفیف مبتلا می‌شدند و همین باعث می‌شد که سطح ایمنی‌شان تا حدی حفظ شود. اما در دوره کرونا، چون بچه‌ها بیشتر در خانه بودند و کلاس‌ها آنلاین برگزار می‌شود، تماس‌شان با ویروس‌ها کم شد. الان که دوباره تماس‌ها شروع شده، طبعا دوباره افزایش موارد ابتلا به عفونت‌ها را داریم.

به گفته رمضانی، این موضوع فقط هم مختص آبله‌مرغان نیست. بعد کرونا موارد ابتلا به ویروس پنوموکوک هم بیشتر شد و یک پیک داشتیم. همچنین مواردی از طغیان سرخک را داشتیم. با این که کشور ما در مرحله حذف بیماری سرخک بود. دلیلش هم این است که در دوره کرونا خیلی از والدین از ترس ابتلای کودکان‌شان به کرونا، آن‌ها را برای تزریق واکسن نمی‌آوردند. به همین دلیل هم در ایران و هم در سایر کشور‌ها مواردی از طغیان سرخک داشته‌ایم. کلا الگوی بیماری‌ها به خصوص ویروس‌های عفونی و باکتریایی بعد از دوره کرونا تغییر کرد و موارد ابتلا به آن بیشتر شد.

باید‌ها و نباید‌های آبله مرغان

بزرگسالان مبتلا نمی‌شوند؟

ویروس آبله‌مرغان، بیماری شایع بین کودکان و به شدت مسری است و به گفته رمضانی، فردی که تاکنون مبتلا نشده، اگر در تماس با یک بیمار مبتلا قرار گیرد، نزدیک به ۱۰۰ درصد احتمال دارد که مبتلا شود. حتی اگر در سنین بالا باشد.


بیشتر بخوانید:دیابتی‌ها هندوانه بخورند؟


دبیر انجمن متخصصین بیماری‌های عفونی ایران تاکید می‌کند: هر قدر در سن پایین‌تر مبتلا شویم، بهتر است. چون عوارض و شدت آبله‌مرغان در کودکان کمتر است و در بزرگسالان عوارض و شدت بیشتری دارد.

آبله‌مرغان چه علائمی دارد؟

رمضانی با بیان این که آبله‌مرغان، یک بیماری ویروسی است و طبیعتا علائم مشترک زیادی با بیماری‌های ویروسی دیگر دارد و به همین دلیل خیلی اوقات، افراد این بیماری را با بیماری‌های مشابه آن اشتباه می‌گیرند، می‌گوید: آبله‌مرغان در ابتدا یک سری علائم عمومی دارد که ممکن است با همه عفونت‌های ویروسی دیگر اشتباه گرفته شود. علائمی مثل بدن‌درد، تب، سردرد و شکم‌درد. این بیماری همچنین به دلیل داشتن علائمی مثل سرفه و عطسه، گاهی با سرماخوردگی هم اشتباه گرفته می‌شود. اما بعد از گذشت دو سه روز از علائم عمومی، کم‌کم بروز بثورات پوستی یا ضایعات پوستی در فرد شروع می‌شود.

این پزشک متخصص بیماری‌های عفونی ادامه می‌دهد: حتی ضایعات پوستی هم ممکن است فرد را به اشتباه بیندازد. چون سرخک هم یکی از علائمش ضایعات پوستی است. البته الگوی انتشار ضایعات پوستی آبله‌مرغان کمک می‌کند که آن را از سایر بیماری‌های با علائم تب و ضایعات پوستی تشخیص دهیم.

دبیر انجمن متخصصین بیماری‌های عفونی ایران می‌گوید: الگوی انتشار ضایعات پوستی در آبله‌مرغان که به شکل دانه‌های کوچک قرمز هستند، از تن فرد شروع می‌شود. بعد به پشت می‌رسد و بعد تدریجا صورت و بقیه بدن را فرا می‌گیرد. این ضایعات به‌تدریج تغییر شکل می‌دهند و تبدیل به تاول‌های کوچک می‌شوند. بعد زخم می‌شوند، بعد خشک می‌شوند و بعد می‌افتند. درضمن تا زمانی که آن زخم‌ها خشک شوند و کامل بیفتند، این بیماری مسری است و می‌تواند بقیه را هم مبتلا کند.

دوره بیماری چقدر طول می‌کشد؟

ویروس آبله‌مرغان یک دوره کمون دارد؛ یعنی دوره‌ای که فرد با بیمارِ مبتلا تماس داشته، ولی هنوز علائمی در او بروز نکرده است. این دوره ۱۰ تا ۲۱ روز طول می‌کشد. یعنی بین ۱۰ تا ۲۱ روز طول می‌کشد تا اولین علامت آبله‌مرغان در فرد ظاهر شود. بعد از بروز تمام علائم معمولا ۱۰ روز طول می‌کشد تا دوره بیماری تمام شود.

به گفته رمضانی، فرد معمولا یک بار به آبله‌مرغان مبتلا می‌شود و ابتلای دوباره در یک نفر رخ نمی‌دهد. البته در موارد نادری ممکن است برخی افراد به شکل خفیف مبتلا شوند، اما بیماری در این افراد علائم بالینی ندارد. تاکید می‌کنم در موارد نادر، چون احتمال ابتلای مجدد بسیار پایین است.

این متخصص بیماری‌های عفونی در پاسخ به این سؤال که آیا کودکان زیر ۵ سال به این ویروس مبتلا می‌شوند یا نه، می‌گوید: هر فردی که در تماس با فرد آلوده باشد، مبتلا می‌شود. حتی کودکان زیر ۵ سال. البته به جز کودکان زیر ۶ ماه که ایمنی‌شان را از مادر می‌گیرند.

راه‌های انتقال ویروس

ویروس آبله‌مرغان از دو طریق تماس مستقیم با ضایعات پوستی فرد آلوده و از طریق ترشحات بینی فرد بیمار منتقل می‌شود. به گفته رمضانی، این بیماری درمان اختصاصی ندارد، اما در صورت ابتلا بهتر است که فرد به پزشک مراجعه کند. چون اولا کودکان زیر ۵ سال معمولا دچار تب بالا می‌شوند و دوم این که همان طور که گفتم، تشخیص این بیماری از ویروس‌های دیگر سخت و نیاز است که حتما پزشک بیمار را ببیند و تشخیص درست دهد.


بیشتر بخوانید:هشدار به کسانی که هر روز پنیر می‌خورند


این پزشک چند توصیه درباره افراد مبتلا می‌کند و می‌گوید: کودکان مبتلا به آبله‌مرغان باید روزی یک بار دوش با آب ولرم بگیرند تا زخم‌شان عفونت نکند. چون ضایعات پوستی خارش زیادی دارند و گاهی کودک آن را می‌خاراند و دوش گرفتن کمک می‌کند تا زخم‌ها عفونت نکند. درضمن ناخن‌های کودک باید کاملا کوتاه باشند. همچنین کودک تا زمانی که علائم دارد، اصلا نباید در فضای عمومی حضور پید کند. نه در مدرسه و نه درمهدکودک و جا‌های دیگر. چون در صورت حضور فرد مبتلا در یک مکان عمومی، تا بیشتر از ۹۸ درصد احتمالا ابتلا وجود دارد. حتی اگر تماس در فاصله زمانی کوتاهی اتفاق بیفتد.

باید‌ها و نباید‌های آبله مرغان

آبله‌مرغان درمان اختصاصی ندارد، اما ...

رمضانی درباره درمان ویروس آبله‌مرغان هم توضیح می‌دهد: این ویروس درمان اختصاصی ندارد و فقط برای گروه‌های خاص، زنان باردار و بیماران نقص ایمنی درمان اختصاصی دارد. مصرف آنتی‌هیستامین و خانواده آن در کاهش علائم بیماری کمک‌کننده است. همچنین اگر کودک تب دارد، استامینوفن باید مصرف شود. مصرف ایبوپروفن برای کودک توصیه نمی‌شود. کودک با مصرف همین داروها، استراحت کردن، کمک کردن به آرام شدن کودک به خاطر خارش زخم‌ها کمک می‌کند تا دوره بیماری به پایان برسد.

به گفته این متخصص بیماری‌های عفونی، در موارد نادری بیماری در فرد شدید می‌شود و درگیری ریه یا درگیری مغزی پیدا می‌کند، اما بسیار نادر است و در کودکان هم کم پیش می‌آید.

زونا همان آبله‌مرغان است؟

رمضانی در پاسخ به این سؤال که آیا صحت دارد بیماری زونا شکل دیگری از آبله‌مرغان است، بیان می‌کند: بله، زونا شکل تغییریافته آبله‌مرغان است. درواقع ویروس آبله‌مرغان این خاصیت را دارد که سال‌ها داخل بدن و در یک سری غدد لنفاوی و ... به صورت نهفته باقی بماند. یعنی ویروس دیگر هیچ علائمی ندارد، اما کاملا از بدن پاک نمی‌شود و نهفته در بدن فرد باقی می‌ماند. تا این که عاملی مثل استرس، افزایش سن یا تضعیف سیستم ایمنی باعث فعال شدن آن ویروس می‌شود و این بار علائم بالینی آن شبیه آبله نیست و به آن زونا می‌گوییم.

این متخصص بیماری‌های عفونی با اشاره به این که زونا، بیماریِ دوره بزرگسالی است و معمولا در سنین سالمندی مبتلا می‌کند، می‌گوید: ضایعات پوستی زونا کاملا متفاوت از ضایعات پوستی آبله‌مرغان است. زونا نوع چشمی دارد که چشم‌ها را درگیر می‌کند، زونای صورت داریم، زونای پشت و بالاتنه داریم. هر یک از این‌ها درد‌های عصبی بسیار شدید و آزاردهنده‌ای دارند.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

بازار خودرو در رکود است و قیمت دلار و آمدن ترامپ هم تاثیری بر آن نخواهد گذاشت/ ایران خودرو و سایپا سال دیگر باید محصولاتشان را بصورت اقساطی بفروشند

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

عکس/ بازدید مسعود پزشکیان از رودخانه کارون

عکس/ دیدار ظریف با مقامات فنلاند، قطر، سوئیس در داووس

عکس/ استوری جدید پسر قاضی مقیسه درباره قاتل پدرش

عکس/ انعکاس سخنان جواد ظریف در اجلاس داوس در تایمز اسرائیل

عکس/ ساکت الهامی ۵ ماه محروم شد

عکسی تکان دهنده و ناگوار از نتیجه جنگ در غزه

عکس/ دیدار جولانی با وزیر خارجه بلاروس

عکس/ یادداشت پزشکیان در دفتر قرارگاه مرکزی کربلا

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ زیبایی سرو ۵۵۰۰ ساله ابرکوه یزد از پیرترین جانداران جهان

کارگران زمین رایگان می‌گیرند؟

صف آرایی سایه‌نشین‌ها علیه FATF؛ تقسیم‌کار تازه میان تندرو‌ها برای فشار به مجمع‌تشخیص!

عکس/ قاب بیادماندنی محمدعلی کلی و شعبان بی مخ سال ۵۴

ماجرای بازداشت ۲ دختر درپی رقصیدن در تهران چه بود؟

فیلم/ جزئیات تازه درباره فایل صوتی جنجالی محمدجواد ظریف

عکس/ نمایی شوکه کننده از خیابان یوسف آباد ۴۷ سال پیش

عکس دیده نشده محمدرضا پهلوی و خواهر دوقلویش اشرف

عکس/ پل منجیل ۱۳۳ سال پیش و در زمان ناصرالدین شاه قاجار

فیلم/ صحبت‌های عجیب محسن تنابنده درباره سارا و نیکا

تبعید استقلال از آزادی به شهرقدس

فیلم/ معاون رئیس‌جمهور: پروتکل اجازه نمی‌دهد که ما برقصیم

عکس/ استایل خاص گوگوش در شوی تلویزیونی رنگارنگ ۵۵ سال پیش

فیلم/ تمرینات رضا گلزار برای کنسرت جدیدش حسابی سوژه شد

عکس/ مازوت سوزی عجیب در قزوین

نه محکم استقلال به ستاره ناراضی

عکس/ تغییر چهره عجیب آناهیتا همتی بعد از ازدواج دوم

فیلم/ آب دریای خزر در ۲۰۲۴ حدود ۲۵ سانتی متر پایین رفت

فیلم/ جنجال تازه شبکه افق: کندن سبیل مهمان برنامه

عکس/ جنجال تازه بابک زنجانی با یک استوری خبرساز

عکس/ قاب بی نظیر پروین ملکوتی و بهروز وثوقی ۵۴ سال پیش

شایعات عجیب درباره بازی پرسپولیس و تراکتور

عکس/ پوستر زیبا و جنجالی استقلال با تصویر اسطوره انزلی

حضور مشکوک یک بازیکن جدید در جمع پرسپولیسی‌ها

عکس/ درخواست جنجالی مهران غفوریان از پزشکیان

پیش بینی قیمت دلار تا پایان سال ۱۴۰۳

عکس/ شیر نر ایرانی در باغ وحش دوشان تپه دوره ناصرالدین شاه قاجار

عکس/ رفت و آمد مردم مقابل شمس‌العماره دوره قاجار ۱۳۶ سال پیش

حال و هوای دزفول از دل گذشته

عکس/ قاب احساسی پدر و پسری بهرام رادان

عکس/ مراسم رژه قاجاری ۱۱۵ سال پیش میدان نقش جهان اصفهان

افزایش نجومی همه قیمت‌ها در ایران از مواد غذایی تا دارو و درمان

دستور انتشار اسناد ترور جان اف کندی توسط ترامپ

قطعی شدن جدایی ۳ بازیکن مطرح از استقلال

وضعیت مذاکره پرسپولیس با دو گزینه نهایی در ترکیه

عکس/ بازی روباه مادر و فرزند در فلات ایران

عکس/ تیپ خاص بهمن مفید و برادرش ۴۵ سال پیش

قدرت مانور ایران در بازار نفت هیچ است

فیلم/ تعیین تکلیف تازه علیرضا دبیر برای علی دایی

افزایش ۱۰۰ هزار تومانی مبلغ یارانه نقدی ۱۴۰۴ نهایی شد؟

دوگانه ترامپ و مهاجران مکزیکی و ایران با مهاجران افغان + فیلم

کمبود انرژی گریبان صنعت فولاد را گرفت

خط و ربط کودک همسری با بحران‌های اقتصادی؛ بررسی وضعیت در ۵ استانی که بیشترین و کمترین آمار را دارند!

فیلم/ دیدار مسرور بارزانی و ظریف در داووس

ترامپ ایران را تهدید کرد

سهم بالای هیجان در بازار ارز

فیلم/ خواست عجیب ترامپ از ایران در مصاحبه با فاکس نیوز

بازگشت بورس از دوربرگردان

اقدام جنجالی ترامپ درباره ۳ چهره سیاسی

عکس/ درخواست دبیر شورای امر به معروف برای بازداشت و بازجویی ظریف