تاریخ انتشار: ۰۹:۲۲ - ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۳

چگونه تراز تجارت خارجی ایران مثبت نشان داده می‌شود؟

به تازگی گمرک ایران با انتشار آمار‌های تجارت خارجی در فروردین ماه سال جاری دست به ابتکارات جالب توجهی زده که پیش از این در دی ماه سال گذشته انجام شده بود و احتمالا برای نوعی «دستاوردسازی» قرار است تداوم داشته باشد.

آیا تراز تجاری ایران واقعا مثبت است؟

اقتصاد۲۴-براساس گزارش اخیری که گمرک از وضعیت تجارت خارجی ایران در آغاز سال ۱۴۰۳ منتشر کرده، مجموع صادرات و واردات با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری با حدود ۴۸ درصد افزایش به رقم ۱۰ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار رسیده است.

ضمن اینکه براساس این آمار و با اضافه شدن سهم نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق به میزان صادرات، عنوان شده که «تراز تجاری ایران در فروردین ماه سال جاری به میزان ۴ میلیارد و ۹۴۰ میلیون دلار مثبت شده است.»

در تعریف تراز تجاری، به اختلاف میان رقم واردات و صادرات در مدتی معین اشاره می‌شود. اگر صادرات بیشتر از واردات باشد، به معنی «تراز مثبت» تجاری است. اما این تراز مثبت چه اهمیتی دارد؟ تراز مثبت به این معناست که ارز بیشتری وارد کشور شده. منابع ارزی کشور بالاتر رفته و ارزش پول ملی نسبت به ارز خارجی نه تنها حفظ شده، بلکه بالاتر رفته است. از آن سو، بالا رفتن رقم واردات نسبت به صادرات، به این معناست که ارز بیشتری از کشور خارج شده و تراز تجاری «منفی» شده است.

اما اضافه کردن ارقام صادرات و فروش نفت و میعانات نفتی به تراز تجاری محصولات غیرنفتی نمی‌تواند این واقعیت را بپوشاند که تراز تجاری ایران همچنان منفی است. مطابق آمار موجود، ارزش صادرات کشور در فروردین ماه امسال نسبت به فروردین ماه سال گذشته نزدیک به ۱۷ درصد کاهش پیدا کرده و میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی حدود ۸ درصد پایین‌تر از سال گذشته است.

در عین حال، همان‌طور که ارزش صادرات ایران کمتر از مدت مشابه سال قبل شده، ارزش واردات هم کاهش پیدا کرده. به عبارت دیگر، هم صادرات و هم واردات کاهشی بوده، اما نسبتی که صادرات کاهش پیدا کرده بسیار بیشتر از واردات بوده. حالا مشخص نیست که بر چه مبنایی گفته شده که «حجم تجارت خارجی ایران ۴۸ درصد رشد کرده است؟» و اصولا آیا در ادبیات تجاری چیزی به نام «حجم تجارت خارجی» وجود دارد؟

نکته جالب‌تر، اقلام «صادرات غیرنفتی» ایران است که گویا قرار نیست هیچ‌گاه در آمار‌ها اصلاح شود. به سه قلم عمده صادرات ایران نگاه کنید: «پروپان مایع شده ۲۱۸ میلیون دلار، متانول ۲۰۱ میلیون دلار و قیر نفت ۱۸۰ میلیون دلار». این سه قلم عمده صادراتی ایران در فروردین ماه بوده‌اند که قطعا از مشتقات نفت هستند.


بیشتر بخوانید:رشد ۵درصدی مبادلات تجاری ایران و هند


ضمن اینکه به گفته گمرک، میانگین ارزش کالای صادراتی به ۳۲۸ دلار در هر تن رسیده که همان‌طور که گفته شد نزدیک به ۸ درصد نسبت به فروردین سال گذشته کاهش پیدا کرده است. در این مدت، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به خارج از کشور صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۱۰ درصد کاهش داشته است.

اضافه کردن نفت برای مثبت کردن تراز تجاری

این برای دومین‌باری است که در ۵ ماهه اخیر، رقم صادرات نفت و میعانات گازی به کل صادرات اضافه می‌شود تا به نوعی تراز تجاری «مثبت شود.» اولین‌بار در دی ماه سال گذشته بود که این «بدعت» عجیب و غریب رونمایی شد و «اعتماد» نیز در گزارشی به آن پرداخت.

در آن زمان، گمرک خبر داده بود که تراز تجاری کشور تا پایان پاییز، ۱۵.۵ میلیارد دلار مثبت شده است. در جزییات خبر آمده بود که صادرات نفت و میعانات گازی در این مدت ۲۶.۴ میلیارد دلار بوده و صادرات برق نیز نزدیک به ۱.۱ میلیارد دلار عنوان شده بود، اما بدون احتساب این ارقام، صادرات غیرنفتی ۳۶.۴ میلیارد دلار بود؛ رقمی که یکی از نامطلوب‌ترین عملکرد‌های تجارت خارجی ایران را تا پایان پاییز ۱۴۰۲ با تراز منفی بیش از ۱۰ میلیارد دلاری نشان می‌داد.

وزارت امور اقتصادی و دارایی که گمرک ایران زیرنظر این وزارتخانه فعالیت می‌کند در پاسخ به انتقادات از چنین رویه‌ای عنوان کرد که «اضافه شدن آمار صادرات نفت به کل صادرات کشور نوعی شفاف‌سازی آماری بوده است.» چراکه به اعتقاد این وزارتخانه «بخش قابل‌توجهی از درآمد‌های ارزی کشور از محل صادرات نفت و گاز است که پیش از این در تراز بازرگانی اعلامی از سوی گمرک اعلام نمی‌شد و آمار بازرگانی خارجی گمرکی شامل ارقام صادرات نفت‌خام، نفت کوره و میعانات گازی نمی‌شد، درحالی که صادرات نفتی به عنوان منبع اصلی تامین ارز واردات کالا‌های اساسی است.»

اگر نفت جزو تجارت خارجی است چرا به عملکرد دولت‌های قبل حمله می‌شود؟

اگر اظهارات وزارت اقتصاد و مجموعه گمرک و حتی بانک مرکزی درباره «مثبت شدن تراز تجاری ایران» در دولت سیزدهم مبنا باشد؛ باید پرسید که پس چرا تا این حد به عملکرد تجاری دولت‌های پیشین انتقاد می‌شود؟ اگر در طول ۵۰ سال گذشته نفت هم در محاسبات تجارت گمرکی به حساب می‌آمد، تقریبا در تمام سال‌ها تراز تجاری مثبت برای ایران ثبت می‌شد!


بیشتر بخوانید:تحریم‌ها با تجارت خارجی ایران چه کرد؟


در سال‌های ۹۴، ۹۵ یعنی در سال‌های اجرای برجام و حتی سال ۹۷ تراز تجاری ایران به ترتیب اعداد مثبت ۹۰۰ میلیون، ۳۰۰ میلیون و ۱.۷ میلیارد دلار را به ثبت رسانده بود. یعنی دقیقا طی دو سالی که برجام در حال اجرا بود تراز تجاری ایران مثبت شد. در این بین حتی در سال ۹۷ هم که اولین سال بازگشت تحریم‌های امریکا بود، بهترین عملکرد تجاری ایران در طول سال‌های پس از انقلاب به ثبت رسیده است.

اما از این‌سو، در دولت سیزدهم عملکرد تجاری اعلام شده در پایان پاییز سال گذشته که به قول تیم اقتصادی دولت با ابتکار خاصی مثبت شده است؛ از کل ۱۲ ماهه سال‌های ۱۳۵۹، ۱۳۶۵، ۱۳۶۶ و ۱۳۶۷ که ایران درگیر جنگ نظامی با عراق بود، بدتر است.

آن‌هم در شرایطی که دولت مدعی است بدون اجرای برجام و بدون پیوستن به FATF توانسته چرخ اقتصاد ایران را بچرخاند و البته حالا مشخص می‌شود که بخشی از این چرخاندن چرخ اقتصاد نیز با ابتکار‌های خاصی همراه است. اعداد و ارقام هم نشان می‌دهد با بهبود روابط بین‌المللی و گشایش مرز‌های کشور، مشتریان زیادی مشتاق مراوده تجاری با ایران هستند. اتفاقی که مشخصا در سال‌های ۹۴ و ۹۵ رخ داد و تراز تجاری کشور بدون درنظر گرفتن درآمد‌های نفتی مثبت شد. بالعکس از میانه دهه ۸۰ تا سال ۱۳۹۲ که ایران به‌طور کامل در انزوای بین‌المللی قرار گرفت، بدترین شاخص‌های تراز تجاری به ثبت رسید که اوج آن به سال ۱۳۸۹ بازمی‌گردد که این شاخص تا منفی ۳۸ میلیارد دلار هم پسرفت داشت.

فروش منابع ملی چه افتخاری دارد؟

یک سوال دیگر در اینجا مطرح است و اینکه چرا فروش و صادرات نفت آن‌هم با تخفیف‌های بالا به عنوان یک افتخار و یک ابتکار برای بالا بردن تراز تجاری ایران مطرح می‌شود؟ به تازگی «فایننشال تایمز» از تخفیف ۲۲ دلاری به ازای هر بشکه نفت در فروش به برخی مشتریان چینی پرده برداشته و در عین حال، رسانه‌های حامی دولت با شادمانی از فروش بدون مشکل نفت ایران و ثبت رکورد ۶ ساله در این حوزه می‌گویند.

اما واقعیت این است که تخمین زده می‌شود همین تخفیف‌های نفتی سالیانه ۱۲.۵ میلیارد دلار از منابع را به جیب چینی‌ها می‌ریزد. (منبع: tejaratnews.com/بخش-پست-های-ویدیویی-۱۳/۹۰۸۳۳۸-میزان-فروش-نفت-ایران) واقعیت این است که به بهای شکست رکوردی که همچنان یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه کمتر از فروش نفت ایران در زمان برجام است، منابع کشور به حراج گذاشته و روی آن مانور تبلیغاتی گسترده‌ای انجام می‌شود.

مسوولان تجارت خارجی کشور به این موضوع پاسخ دهند که چرا با وجود «رکوردزنی» فروش نفت و «مثبت شدن تراز تجاری» با دستکاری و تعاریف جدید، نتایج خاصی در سفره مردم و کاهش فقر یا افزایش رفاه جامعه دیده نمی‌شود؟ چه چیزی جز تهاتر کالا‌هایی مانند گوشت قرمز (از برزیل) و مرغ (از ترکیه و کرواسی و...) و چای (از سریلانکا) با فروش نفت که یک منبع میان‌نسلی است عاید کشور شده است؟

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP امروز + جدول

عکس/ پل خواجوی اصفهان ۱۱۵ سال پیش و در دوران قاجار

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

فیلم/ بازدید محمد جولانی از مدرسه محل تحصیل اش در دمشق

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ گلوریا هاردی برای بار سوم با هوش مصنوعی مادر شد

عکس/ بهاره رهنما با این حرکت ۲۰ سال جوان‌تر شد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ لباس زر دوز سحر دولتشاهی با گوشواره‌های عجیبش در خارج از ایران

امیرحسین بانکی پور نماینده‌ای جنجالی با رای ۱۳ درصدی و اظهارات شاذ/ نماینده‌ای که از اقتصاد فقط جریمه بی حجابی را می فهمد

عکس/ تصویر هوایی حیرت انگیز از ارومیه در میان کوه‌های برفی

عکس/ دورهمی محمدرضا گلزار، شیلا خداداد و پژمان جمشیدی ۲۸ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دیدار حساس هوادار و نساجی پشت در‌های بسته!

دیدار همتی، وزیر اقتصاد با وزیر امور سرمایه گذاری و تجارت خارجی مصر در قاهره

اولین عکس از پزشکیان و اردوغان در نشست مشترک در مصر

حمله اوکراین با موشک‌های آمریکایی به روسیه

انتصاب جدید در سپاه پاسداران

رونمایی تارتار از بازیکن آکادمی استقلال!

بیانیه حزب‌الله در واکنش به حملات اسرائیل علیه یمن

عکس/هستی مهدوی و آرایشگر ژاپنی‌اش

فیلم/آرامش دختر فلسطینی با ترکش در پیشانی

دستگیری کلاهبرداری که شاد را هک کرد

گوترش: انتقال سیاسی در سوریه باید فراگیر، معتبر و صلح‌آمیز باشد

تمسخر ورزشگاه توسط ستاره رئال مادرید

عکس/بمب خبری درباره الجولانی؛ افسر موساد بود!

بشار اسد را ندیدم، اما حتما ملاقات خواهیم کرد

عکس/پوشش الهه منصوریان در دیدار با رهبر انقلاب

غایب جدید استقلال در بازی با آلومینیوم اراک

واکنش سعید محمد به گریه‌های پزشکیان برای همسر مرحومش

خبر خوش برای متقاضیان سفر عتبات

شاه عباس دوم کیست و ارتباطش با روس‌ها چگونه بود؟

مقام مسئول: کلاس درس تمام دانشگاه‌ها تا پایان ترم مجازی شد

عکس/روزی که سقف آرزوی پرسپولیسی‌ها روی سرشان خراب شد

اینفوگرافی/ میزان اطمینان به اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۵

برداشت گل نرگس در استان فارس

عکس/ استایل خاص سلمان خان با گردنبند عجیبش در ۵۸ سالگی

عکس/ چهره دیدنی هدیه تهرانی با استایل فرانسوی در ۵۲ سالگی

چه عواملی باعث نوسانات اقتصادی می شود؟

عکس/ نقی و ارسطو در کنار چینی‌ها در پشت صحنه سریال پایتخت ۱۰ سال پیش

عکس/ کنایه تند معاون رئیس‌جمهور به رسایی

ماجرای قتل دو پناهجوی ایرانی در فرانسه چه بود؟

عکس/ استایل با عینک لاکچری کمند امیرسلیمانی در ۵۱ سالگی

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

چراغ‌های حرم حضرت زینب (س) خاموش شد

پس لرزه دیدار کروبی و ناطق نوری

عکس/ تپه باستانی شوش بازمانده از ۴ هزار سال قبل میلاد مسیح

آقای حمید رسایی! کرم خاکی گلدان خانه رئیس جمهور شرف دارد بر طائفه همیشه عنود و لجوج

آمار حیرت انگیز استفاده از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران

اینفوگرافی/ مکانیزم ماشه چیست و چطور عمل می‌کند؟

رجب طیب اردوغان چه نقشه‌ای برای سوریه دارد؟

نظر آیت‌الله مکارم شیرازی درباره مسئله حجاب

عکس/ جذابیت خیره کننده آیشواریا از ۱۹ تا ۵۱ سالگی

عکس/ شمایل ناصر ملک‌مطیعی با ۵۰ پوستر از چهارراه حوادث تا برزخی‌ها

فیلم/ خوش و بش اردوغان و پزشکیان پیش از شروع اجلاس

فیلم/ سران کشور‌های عضو گروه دی ۸ قبل از شروع اجلاس

عکس/ علی شادمان و نیکی کریمی در یک قاب دوستانه

عکس/ همسر بروس لی در ۷۹ سالگی

عکس/ کاخ خورشیدی در کلات نادری خراسان بازمانده از دوره افشاریه

افشای یک خبر داغ و جنجالی درباره بشار اسد