تاریخ انتشار: ۱۶:۵۰ - ۰۲ خرداد ۱۴۰۳

آمار وحشتناک چاقی در ایران

حدود ۶۰ درصد ایرانی‌ها دچار چاقی یا اضافه وزن هستند و به گفته کارشناسان، این موضوع، یکی از عوامل و فاکتورهای مهم در ابتلا به برخی سرطان‌ها است.

آمار وحشتناک چاقی در ایران

اقتصاد۲۴-خیلی از افراد تصور می‌کنند چاقی فقط زیبایی آنها را به هم می‌زند و دلیل اصلی‌شان برای لاغری، تنها حفظ تناسب اندام است. اما متخصصان هشدار می‌دهند که اضافه‌ وزن و چاقی از عوامل خطر اصلی در بروز حدود ۱۳ نوع سرطان است.

بر اساس آمارهای مرکز مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت، چاقی از ۲۰ درصد جمعیت کشور در ۴۰ سال گذشته، به ۷۰ درصد جمعیت در حال حاضر افزایش یافته است؛ یعنی رشدی حدودا ۶ برابری. و در این میان غیر از ژنتیک، عوامل محیطی مثل سبک زندگی، نوع تغذیه و استرس در این مساله بسیار موثرند.

طبق جدیدترین گزارش وزارت بهداشت، بیش از ۵۶ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال در ایران دارای شاخص توده بدنی بالای ۳۰ هستند و بنابراین چاق یا دارای اضافه‌وزن محسوب می‌شوند. در این میان ۴.۵ درصد جمعیت کشور نیز دچار چاقی مفرط هستند که البته این نوع چاقی یک نوع بیماری محسوب می‌شود و معمولا افراد در بروز آن نقشی ندارند.

درواقع چاقی عامل ۴۰ درصد از سرطان‌ها است. چندی پیش وزارت بهداشت اعلام کرد که ۹۰ درصد ایرانی‌ها تحرک کافی ندارند و مساله چاقی تنها به بزرگسالان مربوط نمی‌شود. به طوری که بیش از ۱۵ درصد کودکان و نوجوانان کشور نیز به چاقی مبتلا هستند و این امر ناشی از تغییر سبک زندگی در کشور است.

۱۳ نوع سرطان با عامل چاقی

در تحقیقات اخیر متخصصان هشدار داده‌اند که چاقی با ۳۲ نوع سرطان مرتبط است و در واقع چاقی عامل ۴۰ درصد از سرطان‌هاست. در این میان مؤسسه ملی سرطان آمریکا چندی پیش اعلام کرد که چاقی و اضافه وزن مشخصا با حداقل ۱۳ نوع سرطان مرتبط است. سرطان‌هایی مثل انواع سرطان پستان به خصوص بعد از یائسگی، سرطان‌های دستگاه گوارش مثل سرطان روده بزرگ و سرطان معده، سرطان رحم، سرطان کبد، سرطان تیروئید، سرطان لوزالمعده، سرطان کلیه، سرطان تخمدان، سرطان کیسه صفرا، سرطان‌های مغز، مری و سرطان مالتیپل میلوما (از شایع‌ترین تومورهای استخوانی).

البته درصد مواردی که به اضافه وزن یا چاقی نسبت داده می‌شود، برای انواع مختلف سرطان متفاوت است. مثلا چاقی تا حدود ۵۴ درصد در ابتلای زنان به سرطان کیسه صفرا نقش دارد و در برخی سرطان‌ها مثل سرطان‌های مرتبط با مری حدود ۴۴ درصد موثر است.


بیشتر بخوانید:سونامی چاقی در کمین دانش آموزان ایرانی


تحقیقات جهانی نشان می‌دهد که افزایش وزن و اضافه وزن در بزرگسالی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سایر سرطان‌های دستگاه گوارش را افزایش می‌دهد. کارشناسان می‌گویند آمار چاقی در جهان رو به افزایش است و به همین دلیل، درک ارتباط بین چاقی و خطر بیماری‌های طولانی مدت مانند سرطان برای بهبود سلامت عمومی بسیار مهم است.

دکتر آسیه الفت‌بخش، جراح پستان نیز در این رابطه به همشهری‌آنلاین می‌گوید: غیر از ژنتیک، توارث یا سابقه فامیلی و نیز عوامل هورمونی که در ابتلا به سرطان نقش پررنگی دارند، عوامل محیطی هم می‌توانند در ابتلا به بعضی از سرطان‌ها به خصوص سرطان پستان دخیل باشند.

به گفته این جراح پستان چاقی، کم‌تحرکی یا کمبود فعالیت‌های بدنی و استرسِ شدید مهم‌ترین عوامل محیطی هستند که ارتباط مستقیمی با بروز سرطانی مثل سرطان پستان دارند.

بسیاری از مطالعات نشان داده اند که در زنان یائسه، BMI (شاخص توده بدنی) بالاتر با افزایش متوسط خطر سرطان پستان ارتباط دارد. به عنوان مثال، افزایش ۵ واحدی BMI با ۱۲ درصد افزایش خطر همراه است. در میان زنان یائسه کسانی که چاق هستند، ۲۰ تا ۴۰ درصد در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان در مقایسه با زنان با وزن طبیعی هستند. در مردان نیز چاقی، یک عامل خطر برای ابتلا به سرطان پستان به شمار می‌رود.

چه ارتباطی بین چاقی و سرطان هست؟

اما چاقی چگونه با بروز سرطان ارتباط پیدا می‌کند و بر روی آن تاثیر می‌گذارد؟ به گفته متخصصان، افراد چاق اغلب دارای التهاب مزمن در سطح پایین هستند که با گذشت زمان می‌تواند باعث آسیب DNA شود که منجر به سرطان می‌شود. افرادِ دارای اضافه وزن و چاقی، بیشتر از افرادِ با وزن طبیعی دارای شرایط یا اختلالات مرتبط یا ایجادکننده التهاب موضعیِ مزمن هستند و همین مورد، از عوامل خطر برخی سرطان‌ها است.

دکتر احسان شایسته، پزشک عمومی در این رابطه به همشهری می‌گوید: چاقی به یک حالت التهاب مزمن در سراسر بدن منجر می‌شود و تولید طبیعی هورمون‌هایی مثل انسولین، تستوسترون، و استروژن را مختل می‌کند که همگی از عواملی هستند که می‌توانند به بروز سرطان منجر شوند.

به گفته این پزشک، افرادِ با چاقی بیش از اندازه در مقایسه با افرادِ با وزن سالم، ۵ برابر بیشتر احتمال دارد که به سرطان مری مبتلا شوند. این احتمال برای ابتلا به علائم سرطان رحم ۷ برابر بیشتر است. مطالعات جهانی ثابت کرده که از دست دادن وزن و کاهش توده بدنی (BMI) می‌تواند خطر ابتلا به برخی سرطان‌ها را به طرز چشمگیری کاهش دهد.

از میزان توده بدنی خود غافل نباشید

BMI یا شاخص توده بدنی اغلب برای پیش‌بینی خطر بیماری‌های مرتبط با چاقی مانند دیابت، فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و سایر بیماری‌ها به کار می‌رود. شاخص توده بدنی ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ نشانه وزن طبیعی، ۲۵ تا ۲۹.۹ بیانگر اضافه وزن و ۳۰ تا ۳۴.۹ علامت چاقی است. BMI بالاتر از ۳۵ هم نشان‌دهنده ابتلا به چاقی مرضی است.

درمجموع شاخص توده بدنی (BMI) ۳۰ که آستانه چاقی محسوب می‌شود، خطر ابتلا به سرطان‌هایی مانند روده، کلیه، پستان و رحم را حدود ۱۲ درصد برای زنان و نزدیک به ۲۴ درصد برای مردان افزایش می‌دهد. بنابراین بهتر است افراد از میزان توده بدنی خود آگاهی داشته باشند. در حال حاضر سایت‌هایی وجود دارند که با وارد کردن یک سری اطلاعات خود مانند وزن و قد و سن و جنسیت و ... می‌توانید از توده بدنی‌تان مطلع شوید. اگر بخواهید دقیق‌تر درباره بدن، میزان چاقی یا عدد توده بدنی خود بدانید، مراکزی نیز هستند که این کار را برای شما انجام می‌دهند و خیال‌تان را راحت می‌کنند تا با یک برنامه‌ریزی درست بتوانید به توده بدنی مناسب و استانداردی برسید.

البته شاخص توده بدنی، تنها مقیاس برای تعیین سلامت افراد نیست و پژوهشگران معتقدند که افراد برای سالم ماندن باید به خوردن غذاهای سالم، فعالیت جسمی و خواب کافی اهمیت دهند. نه اینکه صرفا بر میزان وزن‌شان متمرکز شوند.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اجرای قصاص همسر معاون شهردار و همدستش

قیمت طلا به پرواز در آمد

چشم‌انداز بودجه ۱۴۰۴؛ هدفگذاری رشد اقتصادی حدود ۴درصد و تورم۳۰درصد

طرح کلینیک ترک بی‌حجابی با هدف جنگ روانی

ترخیص برنج‌های دپوشده از گمرکات کشور

این سه عامل بازار دلار را گرم کردند

حریف پرسپولیس همچنان در بحران

فیلم/ همتى؛ مناطق آزاد را به دوران اوج خود می‌رسانیم

خرید خانه در تهران سخت‌تر از خرید خانه در نیویورک!

وراث منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

مهاجرت یک چهارم استادان دانشگاه؛ خروج ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه انسانی از کشور

یک نماینده مجلس: بورس کالا، بهترین بازار برای عرضه خودرو است

طرح ۲ فوریتی مجلس برای حذف حق ماموریت دلاری

بی‌بی و گالانت و نکاتی درباره حکم دادگاه لاهه

عادل فردوسی پور: به صدا و سیما برنمی‌گردم

درخشش مجدد طلای جهانی

محرک ایران برای تغییر دکترین هسته‌ای؛ چرا تهران در مسیر افزایش توان بازدارندگی است؟

حضور پزشکیان در وزارت ورزش و جوانان

پیدا و پنهان تحرکات اروپا در خلیج فارس؛ رقص موزون عربستان و امارات با غرب روی میادین نفت و گاز

فاصله قیمت دلار نیمایی و آزاد کم شد

شتابزدگی پزشکیان در طرح انتقال پایتخت/ تهران مرکزیت خود را در سه نظام سیاسی حفظ کرده است

تداوم جنجال‌ها بر سر مصوبه کنکور

قیمت طلا در ۲۰ روز آینده به کدام مسیر می‌رود؟

قیمت طلا در مسیر صعود؛ سکه در انتظار سیگنال دلار

رونمایی از ئی وی ۹ جی تی+عکس

سقوط آزاد یور به کف ۲۰۲۲

پیش‌بینی بازار طلا و سکه؛ طلا بخریم یا نخریم؟

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ امروز

قیمت All-in-One اپل

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

خسارات ناشی از آلودگی هوا به ۸ میلیارد دلار در سال می‌رسد!/ سرنوشت ۲۵۰ همت بودجه توسعه زیرساخت‌های کاهش آلودگی چه می‌شود؟

وضعیت هواشناسی امروز

وضعیت آلودگی هوای تهران در۳ آذر۱۴۰۳

همه چیز درباره بانک مرکزی اروپا (ECB)/ نهادی با نقش کلیدی در مدیریت و ثبات اقتصاد اروپا

بیم و امید سهامداران بورس

پیش بینی بورس امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

عکس/استوری احساسی نانسی عجرم با پرچم لبنان

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز