اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- بازار ارز روزهای سرنوشت سازی را پیش روی خود دارد. پس از شهادت سید ابراهیم رییسی، رئیس دولت سیزدهم طبق قانون ظرف ۵۰ روز باید رئیس جمهور بعدی مشخص شود. بعد از این اتفاق دلار غیر از شوکی که ۲۴ ساعت هم دوام نیاورد، روزهای نسبتا آرامی را سپری میکند و حتی تصویب قطعنامه سه کشور اروپایی در نشست اخیر شورای حکام علیه ایران در روزهای گذشته نیز باعث التهاب بازار نشد. اما انتخابات هشتم تیر ماه و روی کار آمدن فرد جدیدی در قامت رئیسجمهور میتواند گراهای متضادی را به بازار ارز و سرمایههای هوشمند آن مخابره کند.
پس از آن که در روز شنبه لیست نهایی نامزدهای تایید صلاحیت شده منتشر شد، با توجه به نگرش سیاسی و عقبه هر یک از کاندیداها میتوان سه سناریو را برای آینده قیمت دلار متصور شد. در دو مورد از این سناریوها دلار با شدت و ضعفهای مختلف همچنان بر مدار افزایشی میماند، اما در یک مورد آن شانسی برای توقف رشد فزاینده دلار وجود دارد. انتخاب مسعود پزشکیان، نامزدی از جبهه اصلاحطلبان آن طور که «مرتضی افقه» اقتصاددان میگوید مثبتترین اثر را بر بازار ارز دارد و در صورت موفقیت، دلار حتی میتواند رو به کاهش بگذارد.
مرتضی افقه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ عنوان میکند: اگر دو طیف سیاسی را از لحاظ اثرگذاری مقابل هم بگذاریم، منفیترین اثر را آقای جلیلی اگر احتمال پیروزیش باشد، بر بازار ارز خواهد گذاشت و در مقابل در صورت انتخاب آقای پزشکیان مثبتترین اثر را دارد؛ بنابراین همه چیز بستگی به این دارد که گرایش نظرسنجیها به کدام سمت برود و به نظرم بازار ارز هم تحت تاثیر این گرایشها نوساناتی را بروز خواهد داد.
به گفته او اثر روانی انتخاب سعید جلیلی سبب خواهد شد دلار افزایش یابد. در ادامه هم، چون تیمش ضد مذاکره و خود او نیز طرفدار تنش است، احتمالا این روند ادامه پیدا کند تا زمانی که ببینیم انتخابات آمریکا چه میشود. در دسته سوم غیر از جلیلی در جمع نامزدهای تایید صلاحیت شده، اصولگرایان دیگری هم هستند که خیلی تند نیستند و نگرششان در مورد روابط خارجی و رفع تحریم، مبهم است و اگر روی کار بیایند اثر خیلی فوری بر بازار ارز نخواهد داشت.
به گزارش اقتصاد ۲۴ سعید جلیلی، نامزد جبهه پایداری مخالفت با تصویب اف ای تی اف را در کارنامه خود دارد. او در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ برای مدیریت بازار ارز این ایده را داشت که همه دستگاههای دولتی باید ارزآوری داشته باشند. در مقابل، اما مسعود پزشکیان، نامزد جبهه اصلاحات باورمند به برجام است و مواضعی در مخالفت با اقتصاد دستوری داشته است. او پیشتر از رانتزا بودن ارز ۴۲۰۰ تومانی گفته بود.
انتقاد از رانتزا بودن ارز ترجیحی میتواند به معنای حرکت به سمت تک نرخی کردن ارز باشد. آیا کشور آمادگی رویارویی با این روند را دارد؟ مرتضی افقه در پاسخ به این سوال به اقتصاد ۲۴ میگوید: تک نرخی کردن ارز الان میسر نیست و اگر دولتی هم زیر فشار اقتصاددانان طرفدار بازار آزاد به این سمت برود، فقط بازار را با تلاطم مواجه میکند. اگرچه ایده آل این است که ارز تک نرخی باشد، ولی شرایط فعلا مناسب نیست و ما در حالی که در تنگنای ارز هستیم اصلا نمیشود، که تک نرخی شود. اگر این اتفاق بیفتد مثل حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی شوک دیگری به بازار وارد میشود.
بیشتر بخوانید: نامزدها در سه راهی برزخ، بهشت یا پاستور؛ بررسی مسیر پیشروی ۶ کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری
او میافزاید: طرفداران تک نرخی کردن میگویند دولت دلار ۲۸۵۰۰ را حذف کرد و به سمت ۵۰ هزار تومان بازار آزاد حرکت کرد. اگرچه حرکت به این سمت خوب است، اما لازمه آن مثبت شدن روابط بین الملل و رفع تحریمها و توانایی فروش نفت و کالاهای دیگر است تا عرضه ارز و ذخایر ارزی افزایش یابد و آن وقت دولت بتواند روی نرخ واحد مدیریت کند. فشار آوردن برای این هدف در چنین شرایطی به جز اینکه به مردم لطمه دیگری مثل جراحی اقتصادی دولت سیزدهم وارد میکند، اثری ندارد.
اعمال تحریمهای حداکثری علیه ایران این تصور را به وجود آورده که انتخابات آمریکا خیلی هم تهدید شدیدی برای اقتصاد ایران و بروز یک جهش ارزی دیگر نخواهد بود. افقه، اما بر این باور است هنوز هم اقتصاد ایران حساسیت بالایی در این مورد دارد.
به باور وی در حال حاضر به نظر میرسد که بایدن طبق یک توافق نانوشته یا به دلیل ملاحظات و منافع خودشان در انتخابات بعدی، چشمش را به روی فروش نفت ما بسته و سختگیری نکرده است، چیزی که ما اسم آن را گذاشتیم دور زدن. همانطور که در کنگره هم به او فشار میآورند که چرا اجازه میدهید به چین نفت بفروشد؛ بنابراین این باور دقیق نیست و اگر ترامپ بیاید و همان روحیه قبلی را داشته باشد، همین میزان نفتی هم که با دور زدن میفروشیم، به شدت کشور را دچار بحران میکند؛ بنابراین اقتصاد ایران هنوز به این انتخابات حساس است.
آن طور که این اقتصاددان میگوید فعلا پیش بینی دقیقی نمیتوان برای دلار داشت تا زمانی که ببینیم چه کسی روی کار میآید. البته تا زمان آغاز مناظرات میشود سناریوهای احتمالی را در نظر گرفت اما تا انتخابات انجام نشود و ما متوجه نشویم کدام یک از این تفکرات روی کار میآید اصلا قابل پیش بینی نیست.
به گفته او فقط میتوان گفت که قیمت دلار در مجموع رو به بالاست. این که روند افزایشی با چه شدتی کم و زیاد میشود بستگی به رئیس جمهور بعدی دارد. به نظرم اگر پزشکیان موفق شود، حتما بلافاصله بعد از اعلام نتیجه یک شوک مثبت خواهیم داشت و دلار کاهشی میشود.
دلار از 2 هزار شد سی هزار گوشت 18 تومن شد 200
پراید 15 شد 200 میلیون
صف روغن و مرغ و کمبود برق و....
الان فاز منجی و قهرمان گرفتند دوباره
سنگ پای قزوین تحلیل گرهای مفنگی دوزاری اقتصاد چه میدونند
برید ببینید تاریخ فراموش نکنید
ندارید دوباره به خاک سیاه بشینیم
حنای شما رنگی ندارد ما مردم گول حرفهای شما
را نمی خوریم رای ما فقط دکتر جلیلی که ادامه
دهنده راه شهید جمهور وشهدا هست اینبار اصلاح طلبان میخواهند پزشکیان را مثل روحانی به مردم غالب کنند ولی دیگر اون اشتباه
را تکرار نخواهیم کرد فقط دکتر جلیلی
جلیلی من خوشم نمیاد،چون هیچی بارش نیست،سابقه اجرا هم نداره،بهتره بره نماز شب بخونه کماکان...
نظرم روی قالیباف هست،چون معتدل تره،سابقه ۱۶ ساله اجرایی شهرداری تهران رو داره،تهران یعنی از نظر جمغیتی،مشغله،تراکم و ترافیک کار، سرمایه و اشتغال و تصمیم گیری،یک هفتم ایران
قالیباف بهتر از جلیلی،جلیلی بسیار تندرو و تندخوهست،مردم بیدار باشیدکه از فردای جلیلی تحریمها صدبرابر میشه...
پزشکیان هم بدرد نمیخوره، چون اینکاره نیست،سابقه اجرا نداره،
زاکانی هم خیلی بیشر... هست..اگه آدم بودودغدغه خدمت داشت،نمایندگی قم رو ول نمیکرد بره شهردار تهران بشه،ایندوره اگه قالیباف بمونه رای میدم بهش
رای فقط جلیلی و قالیباف که انقلابی و ادامه دهنده راه شهید رئیسی بزرگ هستش و و مردمی هستن
اونی که فکر کردید مردم هستند خودتونید.
روی مردم فهیم ایران فکر بد نداشته باشید.
پزشکیان تکرار پر غصه یک تراژدی غم انگیز دیگر خواهد بود .
چرا فکر می کنید مردم حرف شما را باور می کنند.
اقای جلیلی ولایت مدارند و رهبر از پیشروان در حذف دلار در جهان است.
تورمهای وحشتناک شروع خواهد شد
قیمت ارز هم وحشتناک بالا خواهد رفت
زرشکیان هملن حسن کلید هست
با امدنش هر روز تورم هر روز گرانی
او سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی و رئیس تیم مذاکرهکننده هستهای ایران را نیز از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ برعهده داشت. عملکرد او در مذاکرات هستهای ایران مورد انتقاد اکثریت قرار گرفت. نتیجه عملکرد او در مذاکرات هستهای، در نهایت منجر به صدور سنگینترین قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران و با رأی مثبت چین و روسیه بودهاست؛ قطعنامههایی که هزینههای سنگین اقتصادی و نظامی را برای ایران به همراه داشت با دها منبع معتبر
پزشکیان یک قومگراست
شما و تفکر گنداب شما دمکراسیه؟؟؟ مزخرف
اگر دولت فعلی عرضه داشت و مدی فروش نفت و گشایش اقتصادی هست دلار را همان ۲۵ تومان نگه میداشت. از چی دارید دفاع میکنید؟ از دلار ۶۰ تومان؟ از قیمت موادغذایی بالا در این دولت و قیمت بالای چند برابری خودرو و مسکن و طلا در این دولت سه ساله دفاع میکنید.
اگر نمیدانید بدانید گشایش اقتصادی و رشد اقتصادی و فروش چند برابری نفت نسبت به دور دوم روحانی یعنی کنترل قیمتها نسبت به آن زمان نه دهها برابر شدن قیمتها
به فردی که دفاع میکنید رای دهید و نتیجه دلار ۱۰۰ هزار تومانی و پراید یک میلیاردی در آینده نزدیک را ببینید
بسته رو هم عوض کنید دیگه مردم کارشناس شدن
آقای پزشکیان که خیلی روی حرف کارشناس ها حساب می کنند ...
شما چطور؟
مردم رو چی فرض کردید؟؟
هشت سال فلاکت بار روحانی رو هیچ کس فراموش نکرده