تاریخ انتشار: ۱۶:۵۵ - ۲۳ تير ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۳ نظر
میراث دولت دوازدهم در حوزه برق

دلیل واقعی قطع مکرر برق این روزها چیست؟

هر چند سه سال از پایان فعالیت دولت تدبیر می‌گذرد، اما همچنان مقامات دولت سیزدهم در آخرین روز‌های فعالیت نارسایی‌های موجود را متوجه عملکرد دولت پیشین می‌دانند.

دلیل واقعی قطع مکرر برق این روزها چیست؟

اقتصاد۲۴-با قطعی‌های مکرر برق در روز‌های اخیر در شهر‌های مختلف، بار دیگر مسئولان دولت سیزدهم، دولت قبل را به کم‌کاری متهم کرده و عامل اصلی ناترازی را کاهش میزان توسعه ظرفیت تولید برق در دولت‌های یازدهم و دوازدهم عنوان می‌کنند. وزیر نیرو دولت سیزدهم مدعی شده تولید برق در دولت قبل فقط ۲۳ درصد رشد داشته و دولت سیزدهم کشور را با ۱۵ هزار مگاوات ناترازی برق تحویل گرفت.

افزایش ۲۰ هزار مگاوات برق در دولت تدبیر و امید

سایت حسن روحانی در گزارشی نوشت: در دولت‌های یازدهم و دوازدهم ۲۰۰۱۷ مگاوات به ظرفیت تولید برق افزوده شد؛ سهم دولت یازدهم ۷۹۲۶ مگاوات و دولت دوازدهم ۱۲۰۹۱ مگاوات بود؛ به طور متوسط سالانه ۲۵۰۰ مگاوات.

در دولت تدبیر و امید ۸۶ واحد نیروگاه حرارتی بزرگ با بیش از ۷ میلیارد یورو سرمایه‌گذاری به بهره‌برداری رسید. عملیات اجرایی ۴۵۷۵ مگاوات نیروگاه حرارتی در دولت دهم آغاز و در دولت یازدهم به اتمام رسید. در دولت دوازدهم علاوه بر طرح‌های به بهره‌برداری رسیده، کار ساخت ۴۳ نیروگاه حرارتی بزرگ دیگر به ظرفیت ۱۶۳۰۹ مگاوات شروع و در حال احداث بود (۳.۶ برابر) که قرار بود در دولت سیزدهم وارد مدار شود. امروز دولت سیزدهم مدعی افزایش ۹۳۶۴ مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور است. البته دولت دوازدهم به موازات آن اقدامات لازم برای تأمین مالی ۱۷۹۲۵ مگاوات طرح جدید نیروگاهی را آغاز کرد که به دلیل مشکلات ناشی از جنگ اقتصادی و عدم تأمین منابع مالی خارجی متوقف شد. از این میزان ۳۴۳۰ مگاوات طرح‌های فاینانس مالی خارجی بود که قرارداد‌های تجاری آن‌ها امضا و کلیه مجوز‌های داخلی آن اخذ شده بود. طرح‌های سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی دارای قرارداد خرید تضمیمی برای ۸۴۹۵ مگاوات برق هم امضا شد و طرح‌های نیروگاهی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی برای ۶۰۰۰ مگاوات برق دارای تفاهم‌نامه مبادله‌شده بود. مجموع این طرح‌های بهره‌برداری شده، در حال احداث و طرح‌های متوقف‌شده ۵۴۲۵۱ مگاوات نیروگاه و طرح نیروگاهی بود که دو برابر ظرفیت مصرح در قانون برنامه ششم توسعه (۲۵ هزار مگاوات) بود.

برق‌رسانی به روستا‌ها

در دولت تدبیر و امید پای برق به ۳۴۲۲ روستای کشور باز شد. در ابتدای دولت یازدهم ۵۴۶۴۱ روستا دارای برق بود و در ابتدای دولت سیزدهم این رقم به ۵۸۰۶۳ روستا رسید؛ به طور متوسط ماهانه ۳۵ روستا. البته به دلیل برق‌رسانی به روستا‌های بالای ۲۰ خانوار و سپس ۱۰ خانوار، برق‌رسانی روستایی به طور طبیعی روند کاهش داشت. تا پایان دولت تدبیر و امید ۹۹.۹ درصد جمعیت روستایی کشور تحت پوشش شبکه برق قرار گرفت. از آبان‌ماه ۱۳۹۹ نیز با اجرای طرح «برق امید»، برق حدود ۳۰ میلیون نفر رایگان شد که از این تعداد ۱۰ میلیون نفر از روستاییان بودند. البته در دولت تدبیر و امید هزینه‌های تولید برق نیز با کاهشی چشمگیر روبرو شد و از ۴ درصد در سال ۱۳۹۱ به منفی ۴ درصد در سال ۱۳۹۵ رسید. در دولت یازدهم نسبت به دولت قبل بنگاه‌های خصوصی تولید برق افزایش ۱۰ برابری داشت (از ۵۰ به ۵۰۰ بنگاه) که این روند در دولت دوازدهم هم استمرار پیدا کرد.

میراث برقی برای دولت سیزدهم

طبق گزارش آماری انرژی جهان، تولید برق ایران در سال ۲۰۲۳ به ۳۸۲٫۹ تراوات ساعت رسیده که رشد ۱۳.۵ درصدی را در دولت سیزدهم نشان می‌دهد. اکثر طرح‌های افتتاح‌شده در این دولت نیز در دولت دوازدهم احداث شده و با پیشرفت بالا تحویل داده شد. بلافاصله پس از اتمام دولت دوازدهم، دو نیروگاه حرارتی هنگام (۳۰۷ مگاوات) و ایران ال جی (۱۶۲ مگاوات) راه‌اندازی شد. نیروگاه حرارتی چابهار (۱۶۰ مگاواتی) که ۱۴۰۰/۱۲/۲۱ به بهره‌برداری رسید، با ۹۴ درصد پیشرفت تحویل دولت سیزدهم شده بود. نیروگاه ارومیه با ظرفیت ۳۲۰ مگاوات و ۹۱ درصد پیشرفت تحویل دولت سیزدهم شد، اما ۱۶۰ مگاوات آن در ۱۴۰۱/۱۲/۰۲ افتتاح شد. طرح‌های سیکل ترکیبی دالاهو (۲۸۷ مگاوات ظرفیت با ۸۶ درصد پیشرفت)، سبلان (۳۲۰ مگاوات با ۸۷ درصد پیشرفت)، آریان زنجان (۵۴۶ مگاوات با ۷۴ درصد پیشرفت)، سیکل ترکیبی خرم‌آباد (۱۶۰ مگاوات با ۸۰ درصد پیشرفت) از جمله طرح‌های در حال اجرا بود که با میزان پیشرفت بالا تحویل دولت سیزدهم شد. قرارداد احداث نیروگاه سیکل ترکیبی ۹۱۳ مگاواتی لامرد که عملیات اجرایی آن در ۱۴۰۰/۱۰/۲۳ آغاز شد، جزو همان طرح‌های نیروگاهی با فاینانس مالی خارجی بود که در دولت دوازدهم قرارداد‌های تجاری آن‌ها امضا و کلیه مجوز‌های داخلی آن اخذ شده بود. مجموع این طرح‌ها ۳۴۳۰ مگاوات برق به ظرفیت کشوری اضافه می‌کند.


بیشتر بخوانید:برق تهران قطع می‌شود؟


میراث برقی دولت دوازدهم برای دولت سیزدهم در مجموع ۱۶ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی جدید بود؛ درحالی که از دولت دهم کمتر از ۵ هزار مگاوات به دولت یازدهم منتقل شده بود.

پشت‌پرده خاموشی‌های ۱۴۰۰

این همه در شرایطی بود که دولت دوازدهم در ماه‌های پایانی مسئولیت خود با مشکلات فراوانی برای تأمین برق مورد نیاز مواجه و ناچار به اعلام جدول خاموشی‌های اضطراری شد. مخالفان دولت تدبیر و امید این را به کاهش میزان توسعه ظرفیت تولید برق ربط می‌دهند، اما واقعیت این نبود: مصرف برق در خردادماه ۱۴۰۰ یکباره ۱۹ درصد افزایش پیدا کرد. رضا اردکانیان، وزیر نیرو دولت دوازدهم خاموشی‌ها را ناشی از خشکسالی و مصارف غیرمتعارف عنوان کرد. در بازه زمانی ۱۴۰۰-۱۳۹۷ کاهش ۳۵۰۰ مگاواتی نیروگاه‌های برق‌آبی به علت کمبود آب سد‌ها در کشور تجربه شد. در سال ۱۳۹۹ یک میلیون مشترک جدید برق اضافه شد که به افزایش مصرف صنایع جدید انجامید و وزارت نیرو با برنامه‌ریزی‌هایی نظیر احداث نیروگاه‌های جدید، ارتقای ظرفیت واحد‌های موجود و اعمال برنامه‌های مدیریت مصرف، نیاز متعارف کشور را پوشش داد.

در سال ۱۴۰۰ گرمای زودرس باعث استفاده زودهنگام از وسایل سرمایشی شد و این رکورد مصرف را در ماه‌های اردیبهشت و خرداد ۱۴۰۰ شکست؛ ۲۹ اردیبهشت ۵۳۸۰۰ مگاوات (معادل نقطه اوج مصرف در ۲۴ خرداد ۹۹، اول تیرماه ۹۸ و ۹ تیرماه ۹۷) و ۸ خرداد ۵۵۶۴۶ مگاوات. البته افزایش میزان مصرف و فشار به شبکه تأمین برق یک عامل دیگر هم داشت: فعالیت دستگاه‌های استخراج رمزارز. وزارتخانه‌های صمت و نیرو برآورد مصرف ۳۲۱ مگاوات داشتند، اما برآورد‌های انجام شده داخلی و خارجی نشان می‌داد ۱۰ درصد از انرژی مصرفی برای تولید رمزارز‌ها متعلق به ایران بود.

گرچه دولت تدبیر و امید با خاموشی‌های مقطعی به پایان رسید، اما چراغی که برای احداث واحد‌های نیروگاهی جدید روشن کرد، نوید این را می‌داد که دولت سیزدهم بتواند با تکمیل پروژه‌ها و رفع موانع قرارداد‌های موجود، از قطعی‌های مکرر نجات یابد، ولی از مجموع ۵۴۲۵۱ مگاوات طرح در حال احداث و متوقف‌شده، فقط موفق به افزایش ۹۳۶۴ مگاوات جدید شد.

منبع: خبر آنلاین
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
ایران من
0
0
شنبه ۲۷ مرداد ۱۴۰۳
علت اینکه سه سال رییسی قطعی برق یا نداشتیم یا خیلی کم بود ولی بلافاصله بعد از اتمامش قطعیها به روال دولت روحانی رسیده که عجی مجی لاترجی دولت رییسی نبوده، چرا یهو تا دولت تموم شد روال شد عین قبل از این دولت
اگه با مدیریت می‌شده مانع قطعی شد چرا الان نمیشه؟
دیگه نیاز به غیب گویی نیست که کاملا مشهود هست دستهای پشت پرده دولت روحانی در بحث قطعی برق فعال شدن دوباره تا دوباره اقتصاد رو ببرن زیرزمین سقطش کنن
سید
0
1
يکشنبه ۰۴ شهريور ۱۴۰۳
سلام.۱-چرا در سه سال گذشته رییسی قطعی برق نداشتیم فقط الان داریم؟؟!!!! ۲- آقای ادمین منبعت یه رسانه اصلاح طلب وطن فروش از خدا بی خبر هست .اینجور رسانه ها همونها بودن که قتل اون زن مظلوم بدست نجفی رو هم توجیه میکردن? با همین حزب گرایی و یک طرفه به قاضی رفتن زندگی مردمو خراب کردید . من یکی که ن تو این دنیا و نه تو اون دنیا از اصلاح طلبای افراطی نمیگذرم. خدا نابودشون کنه
مشتاق
0
0
چهارشنبه ۰۱ اسفند ۱۴۰۳
خدا رحم کنه به ما تو تابستون چکارکنیم باقطعی برق ??
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

عکس/ تغییرات قیمت دلار بعد از سخنرانی رهبری

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۶ فروردین ۱۴۰۴/ طلا سرگردان میان سقوط و صعود

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ مراسم عروسی ثریا طرزی، ملکۀ افغانستان ۱۱۳ سال پیش با جواهرات گرانقیمت

عکس/ چهره بدلکار نقی و بهتاش در سکانس جنجالی پایتخت لو رفت

عکس/ اولین دیدار سال نو مسئولان ارشد سه قوه با رهبری

عکس/ تیپ شیک و امروزی شریِ پایتخت با گوشواره‌ای بزرگ و تی شرت پروانه ای

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ تمرینات آکروباتیک سربازان ظل‌السلطان پسر بزرگ ناصرالدین شاه

معرفی سامانه ضد تانک Khrizantema-S

فیلم/ نمایی فوق العاده از جاده چالوس در سال۱۳۳۰

تحلیلی از رفتار تیم ترامپ در آستانه دور دوم مذاکرات

عکس/ ژست ملک فهد، پادشاه سابق عربستان ۶۸ سال پیش در حال سورتمه سواری

عکس/ تیپ عجیب سپیده خداوردی با دامن و کیف کج در خیابان های اروپا

عکس/ نمایی از زائران کعبه ۱۳۷ سال پیش در دره منا عربستان

پیام مذاکرات مسقط به عبدل‌آباد و علاءالدین

فیلم/ اصغر جهانگیر: با هر گونه ساخت و ساز در پروژه میانکاله برخورد خواهد شد

پیام مهم سردار سلامی به فرمانده کل ارتش

گزینه خط حمله پرسپولیس درگذشت

عکس/ چهره خاص مسعود پزشکیان در ۵ سالگی در کنار پدر و مادرش با لباس سنتی

در زمستان حتی یک مترمکعب گاز هم هدر نرفت!

فیلم/ واکنش سخنگوی دولت به بازگشایی سفارت آمریکا در تهران

چرا پرسپولیس طلب دیاباته را نمی‌دهد؟

بی‌خبری جبلی از بودجه ساخت سریال پایتخت ۷

یک ایرانی سرمربی کشتی عربستان شد

عکس/ اولین استفاده رزمی بمب GBU-۵۷

عکس/ پست جنجالی رضا گلزار با کیف و کفش چند میلیونی حسابی سوژه شد

تابستان بهتری پیش رو داریم

علی اکبر ولایتی به کرونا مبتلا شد

فیلم/ شادی گل رونالدویی پسر رونالدو

فیلم/ تیپ جوان‌پسند مرجانه گلچین با عینک گرانقیمت و کت رسمی

عکس/ صرف نهار در یک عروسی خانگی ۶۰ سال پیش در شمال ایران

عکس/ همسر فاطمه پهلوی ، خواهر محمدرضاشاه در نمایی که تا به حال ندیده اید

عکس/ نمایی بی نظیر از ۱۵۰ سال پیش پل منیریه رشت

آخرین وضعیت حکم پرونده چای دبش

گزارش بورس امروز چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴

عکس کمیاب از ثریا اسفندیاری با لباس شیک در مهمانی خاص

مشکل آرمین سهرابیان برای همراهی استقلال چیست؟

فیلم/ حمله تند رسایی این بار به قالیباف

تمهیدات ترافیکی روز ارتش در تهران

حال و هوای پیاده‌روی قمی‌ها در حمایت از مردم غزه

فیلم/ نوید محمدزاده این‌بار سرود‌ ای ایران را خواند

عکس/ ضرر ۴١۴ میلیاردی استقلال با مدیریت هلدینگ

عکس/ تیپ تینیجری گلوریا هاردی با کلاه کپ جلوی برج ایفل

کدام کشور پیشتاز توسعه هوش مصنوعی است؟

فیلم/ اولین حضور سینمایی بهروز وثوقی در یک فیلم بعد از انقلاب

تاریخ واریز مرحله دوم سهام عدالت چه زمانی است؟

تخلفات گسترده در نانوایی‌ها؛ دلیل سکوت وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تعزیرات حکومتی چیست؟

حواشی سفر نوید محمدزاده به آمریکا + عکس

فیلم/ پاسخ قالیباف به تذکر نماینده تهران: بی‌نظمی نکنید

فیلم/ توضیح سخنگوی قوه قضائیه درمورد حکم اعدام تتلو

فیلم/ عراقچی: اصل غنی‌سازی قابل مذاکره نیست

مسیر بعدی مهدی قایدی کجاست؟

فیلم/ هدف سفر به روسیه انتقال پیام مکتوب رهبری به پوتین

آخرین شرایط پرسپولیس پیش از الکلاسیکو

عکس/ تیپ عجیب فریبا نادری با کلاه پهلوی و گردنبند مرواریدی

درآمد کریستیانو رونالدو چقدر است؟

لیست خرید پرسپولیس لو رفت