اقتصاد۲۴ - مسئله کمبود انرژی در کشوری مانند ایران که از نظر سوختهای تجدیدپذیر و حتی تجدیدناپذیر به نسبت غنی است، شبیه به یک شوخی به نظر میرسد، اما واقعیت دارد. با آغاز فصل تابستان قطعی مکرر برق در سطح شهر و صنعت و با آغاز فصل سرما محدودیت مصرف گاز از سویی دیگر، مردم و فعالان تولیدی را درگیر چالش متعدد کرده است.
این روزها هم دولت تعطیلی ادارات دولتی و یا کار در مدت زمان محدود را به عنوان راهکار کاهش مصرف انرژی شهری اجرایی کرده، اما بیش از نیمی از مردم در بخش خصوصی شاغلند و این بخش هیچگاه تعطیلی ندارد.
به نظر میرسد نه صرفا دولت سیزدهم که روزهای پایانی خود را سپری میکند، بلکه دولتها در ادوار گذشته هم به جای حل پایهای و دلسوزانه بحث تامین انرژی در کشور، تنها به اجرای راهکارهایی که حتی مقطعی هم جوابگو نیستند، توجه بیشتری داشتهاند. هم مشترکان شهری و هم تولیدکنندگان و صاحبان صنایع این روزها در حال زیاندهی هستند و مشخص نیست چه زمانی این ناترازیهای همیشگی، حل خواهد شد.
حمیدرضا صالحی، عضو کمیسیون انرژی اتاق و تجدید پذیرها اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با اقتصاد ۲۴، رشد کشور را وابسته به برق دانست و در اینباره توضیح داد: در ایران رشد اقتصاد، وابسته به صنعت بوده و تولید در این بخش هر چه رشد بیشتری داشته باشد، اقتصاد وضعیت بهتری دارد. صنایع سیمان، فولاد، پتروشیمی و لجستیک از نمونههای صنایع مهم در ایران به شمار میروند. نهتنها این صنایع، بلکه هر فعالیت تولیدی در کشور، نیازمند زیرساختهای اساسی از جمله برق و گاز برای ادامه دادن مسیر خود هستند. از این رو کمبود برق در تابستان و حتی قطعیهای مکرر گاز در زمستان اختلالات جدی در روند فعالیت صنایع و واحدهای تولیدی بهوجود میآورد که امری غیرقابل انکار است.
صالحی ادامه داد: ناترازیهای برق شاید در نگاهی سطحی تنها منجر به خاموشی صنایع شود، اما پیامدهای زنجیروار متعدد و حیاتی را به دنبال خود دارد. آسیبدیدن استقلال تولید و تلاشهای صادراتی، از جمله نتایج توقف فعالیت تولید است. قطع شدن زنجیره تولید و عدم تکمیل صنایع پاییندستی، از نتایج مهم و غیرقابل انکار ناترازی جدی در بحث برق و گاز است.
این عضو کمیسیون انرژی اتاق و تجدید پذیرها اتاق بازرگانی ایران، به الزام حل مشکل ناترازی برق تاکید کرد و در اینباره گفت: دولت یک بار برای همیشه باید به سمت اجرای راهکارهای عملیاتی و نجاتبخش در بحث انرژی حرکت کند. این امر شدنی بوده و مسئلهای نیست که راهحل نداشته باشد و چارهای جز تحمل این شرایط نداشته باشیم. افزایش سرمایهگذاری بر زیرساختها، بهینهسازی مصارف و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و پاک میتواند در این امر راهگشا باشد.
بیشتر بخوانید: ناترازی انرژی؛ ابر بحران ایران تا سال ۱۴۱۰/ قطعی برق صنایع اولین نشانههای بحران است/ مسدودسازی سرمایهگذاری خارجی در بهشت انرژی!
صالحی تاکید کرد: در بحث بهبود زیرساختها و توسعه سرمایهگذاریها، نیازی به ورود دولت نیست و تفکر ورود دولت به تمامی بخشها اشتباه است. دولت باید سازکار ورود بخش خصوصی به بحث سرمایهگذاری بر زیرساختها و توسعه شبکه برقی کشور را مهیا کند. تا امروز بستر این ورود ایجاد نشده و انتظار داریم که دولت بعد، روال قبل را از بین ببرد.
به گزارش اقتصاد ۲۴ ، کارشناسان حوزه انرژی همواره به آمارهای جهانی میزان مصرف انرژی استناد کرده و ایران را جزو پرمصرفترینها اعلام کردهاند. به عقیده آنها پایین بودن قیمت حاملهای انرژی (برق، گاز، آب و سوختهای فسیلی) عامل مهمی است که سبب شده افراد بر میزان مصارف خود دقت لازم و کافی را نداشته باشند.
هر چند در سالهای اخیر و با افزایش پلکانی قیمت حاملهای انرژی در مصارف خانگی و در نظر گرفتن جریمههای مالی برای مشترکان پرمصرف، توجه خانوارها نسبت به میزان مصرف انرژی خود بیشتر شده است، اما همچنان تقاضای اصلاح مصرف انرژی نه صرفا توسط مشترکان خانگی بلکه توسط صنایع از یک سو و، حل مشکل ناترازی برق و بهبود زیرساختها از سویی دیگر همچنان پابرجاست.