تاریخ انتشار: ۰۰:۰۴ - ۱۳ مرداد ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۳ نظر
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد:

تعیین سقف اجاره‌ بها یا هزینه کرد دولت از جیب مردم؟/ شکست قیمت گذاری دستوری در بازار اجاره مسکن

یک کارشناس بازار مسکن معتقد است: نرخ گذاری دستوری کمک زیادی به وضعیت اجاره بها نمی‌کند. در کوتاه مدت این محدودیت‌ها برای کسانی که در واحد خود ماندگار شده‌اند مفید است، ولی در دراز مدت وضعیت بازار بدتر می‌شود. مالکین این را در نظر می‌گیرند که اگر ملک خود را اجاره دهند ممکن است در آینده نرخشان متناسب با تورم افزایش پیدا نکند. از همین رو اجاره ابتدایی که تعیین می‌کنند بالاتر از میزان تعادلی است که جبران افزایش قیمت سال‌های بعد را کند؛ لذا اثر این ماجرا کوتاه است، موضوعی که سیاستگذاران نیز به دنبال چنین چیزی هستند.

تعیین سقف اجاره‌ بها

اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- بازار اجاره مسکن در حالی به استقبال از دولت چهاردهم رفته که طبق آخرین آمار‌ها با تورم ۴۳ درصدی مواجه است. این‌ها در حالی است که وزارت راه و شهرسازی رقم ۲۵ درصد را برای متوسط سقف اجاره بها تعیین کرده است. در این مسیر سازمان تعزیرات نیز اعلام کرده اگر صاحب‌خانه بیش از نرخ مجاز اجاره بها را افزایش بدهد هم پول اضافه گرفته شده را باید پس بدهد و هم تا سه برابر جریمه می‌شود.

اگرچه ظاهر این امر حمایت از مستاجران است، اما چیزی که در واقعیت روی داده و شکافی که میان توقع دولت و خواست جامعه موجران است، نشان از دست بسته دولت‌ها در حل بحران اجاره نشینی دارد. دولت‌ سیزدهم با اعلام یک نرخ دستوری نه تنها نتوانست کمکی به مستاجران کند بلکه بیشتر تلاش کرد تا مسئولیت خود را به گردن جامعه و ایجاد تقابل میان موجر و مستاجر بیاندازد. آن طور که کارشناسان می‌گویند همه چیز به کمبود عرضه مسکن بازمی‌گردد؛ اما در دولت چهاردهم با ریاست مسعود پزشکیان که هم مخالف اقتصاد دستوری است و هم برنامه مشخصی برای افزایش عرضه مسکن نداشت، سرنوشت بازار اجاره چه خواهد شد؟

قیمت‌گذاری دستوری در کوتاه مدت تنها برای یک گروه از مستاجران خوب است

«مهدی سلطان محمدی» کارشناس حوزه مسکن در گفتگو با اقتصاد ۲۴ عنوان می‌کند: در هر بازاری قیمت‌ها تابع عرضه و تقاضاست. قیمت واقعی در بازار نقطه‌ای است که عرضه بر تقاضا تعادل می‌کند، یعنی میزان واحد‌های عرضه شده با میزان واحد‌هایی که مورد نیاز است، یکسان می‌شود و بازار به اصطلاح خودش را تسویه می‌کند. وقتی که نرخ گذاری دستوری انجام می‌شود، این نرخ گذاری یا پایین‌تر از نرخ تعادلی است که در این صورت میزان عرضه را کاهش می‌دهد، تقاضا افزایش می‌یابد و بازار تسویه نمی‌شود و یا اینکه قیمت گذاری بالاتر از واقعیت است که در آن صورت، چون میزان تقاضا آنقدر نیست، فروشنده‌ها حاضر خواهند شد که به قیمت پایین‌تر دهند.

به گفته او با این اوصاف نرخ گذاری دستوری کمک زیادی به وضعیت اجاره بها نمی‌کند. در کوتاه مدت این محدودیت‌ها برای کسانی که در واحد خود ماندگار شده‌اند مفید است، ولی در دراز مدت وضعیت بازار بدتر می‌شود. مالکین این را در نظر می‌گیرند که اگر ملک خود را اجاره دهند ممکن است در آینده نرخشان متناسب با تورم افزایش پیدا نکند. از همین رو اجاره ابتدایی که تعیین می‌کنند بالاتر از میزان تعادلی است که جبران افزایش قیمت سال‌های بعد را کند؛ لذا اثر این ماجرا کوتاه است، موضوعی که سیاستگذاران نیز به دنبال چنین چیزی هستند.

حل بحران عرضه مسکن در گرو چیست؟

سلطان محمدی در ادامه می‌افزاید: راه حل بنیادی و دراز مدت مسئله اجاره این است که میزان عرضه افزایش پیدا کند. اگر این را مفروض بگیریم، آن وقت سیاستی درست خواهد بود که به افزایش عرضه کمک کند. این افزایش عرضه باید به روش‌های مختلف انجام شود. بهترین راه این است که درآمد ملی افزایش یابد و مردم بتوانند خانه بسازند و خانه بخرند. این نیازمند کاراتر کردن بازارها، کاهش نرخ تورم و کمک به تشکیل سرمایه گذاری در مسکن و درآن بخش‌هایی است که مورد نظر سیاست گذار است. این‌ها می‌تواند وضعیت عرضه را بهتر کند.


بیشتر بخوانید: مستاجران گرفتار در تله تورم و مسکن، منتظر تصمیمات مسکنی دولت پزشکیان/ دولت سیزدهم فقط وعده داد، دولت پزشکیان عمل کند


چرا نرخ گذاری دستوری در سایر کشور‌ها موفق بوده است؟

«حسن محتشم» کارشناس دیگری است که درباره نتیجه معکوس سیاستگذاری دولت‌ها در بازار اجاره به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: قیمت گذاری دستوری قاعدتا همیشه واکنش منفی را در پی داشته است. نمی‌شود انتظار داشت در بحران تورم ۴۰ درصدی باشیم و بعد دولت نرخ ۲۵ درصد را در نظر بگیرد، نرخی که مورد تایید جامعه نیست و این عدد اعلامی محو خواهد شد. اگرچه مواردی هم بوده که این نرخ را رعایت کرده باشد؛ اما خانواده بازنشسته‌ای را تصور کنید که یک دستگاه آپارتمان اضافی دارد. این خانواده درآمدی ندارند و به لحاظ شرایط جسمانی نیز قادر به کار کردن نیستند.

او ادامه می‌دهد: این خانواده از اجاره دادن خانه خود می‌خواهد زندگی خود را بگذراند. وقتی تورم به  ۴۰ درصد می‌رسد ناچار است که برای گذران زندگی این نرخ را برای روزمره زندگی خود بپذیرد، در غیر این صورت موجر باید ما‌به‌تفاوت نرخ واقعی تورم و سقف اجاره بهای اعلامی دولت را از جیب خود بدهد. تعیین سقف اجاره بها هزینه کردن دولت از جیب مردم است؛ اقدامی که غیرمعقول است و بیش از هر چیز شرایط نابسامان اقتصادی را به ما نشان می‌دهد. اگر در کشور‌هایی مثل امارات و سوئد و ... اقدام به تعیین نرخ اجاره بها می‌کنند و موفق است دلیلش این است که چنین تورمی به این شکل در آنجا سابقه ندارد.

تعیین سقف اجاره‌ بها

پیش بینی قیمت اجاره بها در گرو وضعیت عرضه در دولت چهاردهم

به گفته او روال معمول تعیین اجاره بها به این شکل است که اگر ملک ارزشی دارد یک ضریبی از این را به عنوان رهن می‌گذارند. در کشور ما این رهن را تبدیل به اجاره می‌کنند. در کشور‌های توسعه یافته اصلا رهن معنی ندارد؛ برای اینکه امکان ندارد موجر بتواند با آن پول پیش درآمد معقولی را به دست بیاورد. فقط اجاره می‌گیرند و یک پولی را به عنوان سپرده برای هزینه‌های احتمالی واحد می‌گیرند. فرض کنید ۷ تا ۱۰ درصد قیمت یک ملک، رهن می‌شود و این نرخ به ازای هر یک میلیون تومان ۳۰ هزار تومان اجاره می‌شود.

محتشم در ادامه تصریح می‌کند: این درصد می‌تواند کمتر و بیشتر شود. زمانی می‌تواند بیشتر شود که عرضه برای فروش امکان پذیر نباشد، اقتصاد راکد و خرید و فروش صورت نگیرد و متقاضی مسکن، چون نمی‌تواند خانه بخرد به سراغ اجاره می‌رود. در واقع ما افزایش تقاضا را کاملا در جامعه می‌بینیم. این افزایش تقاضا در شرایط محدودیت عرضه باعث می‌شود غیر از فرمول اصلی، قیمت اجاره افزایش یابد. عکس این قضیه نیز وجود دارد. ضریب سر جایش است، اما عرضه افزایش یافته و در نتیجه آن ضریب به نفع مستاجر کاهش پیدا می‌کند.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
0
0
سه‌شنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۳
چطوریه جریمه راهنمایی رانندگی سه برابر میکنید نوبت به خونه میرسه ۲۵ درصدمیشه خوب جریمه راهنمایی رانندگی هم ۲۵درصد اضافه میکردید
فاطمه بیگی
0
0
سه‌شنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۳
بنده وکیل هستم وبا توجه به تجربه ای که در این زمینه دارم به نظرم باتوجه به افزایش لجام گسیخته ی اجاره بها گذاشتن سقف اجاره هم ضروری وهم عملی است کافی است در کنار تعیین سقف ۲۵ درصدی افزایش اجاره بها قانونی تصویب شود که به موجب آن چنانچه موجری اقدام به تنظیم اجاره نامه ای بیش از سقف اعلامی نمود نتواند از قانون تخلیه ی فوری استفاده کند به عبارتی استفاده از این قانون منوط شود به رعایت سقف اجاره
آن وقت با توجه به مشکلات عدیده ای که برای موجر به خاطر عدم توان استفاده از قانون تخلیه ی فوری پیش خواهد آمد مطمئنا به قانون سقف اجاره بها تن خواهد داد
مهدی
0
0
سه‌شنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۳
وقتی دولت نمی تونه قیمت مرغ و تخم مدغ و میوه و ... رو کنترل کنه چطکر می خواد از جیب مردم هزبنه بکنه و مثلا قیمت اجاره رو کنترل کنه مگر مالک ها هزبنه ندارن مگر خونه ای که اجاره داده میشه استهلاک نداره یه نقاشی خونه به نظرتون چقدر میشه ، یه هود آشپز خونه چقدره ، یه گاز رومیزی چقدره ، هزینه تعمیر یه در کابینت آشپز خونه به نظرتون چقدره حالا مگه همه این هزینه ها و سایر هزینه های دیگه مگه ثابت مونده یا ۲۴ درصد افزایش پیدا کرده که هزینه اجاره فقط ۲۵ درصد تفزایش پیدا کنه
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

رشد شاخص بورس در سایه بی‌اعتمادی؛ چرا سرمایه‌گذاران همچنان بی‌اعتمادند؟/ در نبود چشم‌انداز مثبت نباید انتظار رشد داشت

عکس/ استایل تابستانی رامسین کبریتی با لباس هاوایی

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۴ تیر ۱۴۰۴/ سیگنال جدید به قیمت طلا

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۴ تیر ۱۴۰۴/ قیمت دلار از مرز ۹۰ هزار تومان عبور می‌کند؟

دانگ فنگ -۴۱؛ موشک بالستیک قاره پیما چین

مشکل ایران در پدافند هوایی نتیجه نامردی روسیه است

فیلم/ آواز خوانی خواننده عراقی حین انجام جراحی سنگین مغز

خبر بد هواشناسی برای اصفهان

درویش نقش فردوسی‌پور در کاهش مصرف برق را ستود و از اثرگذاری اجتماعی گفت

فیلم/ موزیک ویدیو ایران با صدای فرزاد فرزین

عکس/ نخستین تصویر از بازیگر نقش هری پاتر

فیلم/ حمله تند عضو شورای شهر به آب و فاضلاب در پی صدور قبض‌های نجومی

خبر مهم درباره وام بلاعوض به یارانه‌بگیران

فیلم/ اعزام تانک‌های عناصر جولانی به سویداء

حذف ویدیوی شادی دختران بسکتبالیست ایران از صفحه آسیاکاپ

بازار سرمایه چه ساختاری دارند؟

فیلم/ ترامپ: سی‌ان‌ان داشت زمان حمله به ایران را لو می داد

ایران همکاری با آژانس را به تغییر رفتار دوگانه آن مشروط کرد

وزیر دفاع: به آتش‌بس اعتماد نداریم

هشدار سردار رادان درباره پاسخ شدیدتر به حمله احتمالی دشمن

فیلم/ ترامپ بار دیگر پوتین را تهدید کرد

نخست‌وزیر عراق: ایران به دنبال توافق است نه سلاح هسته‌ای

کاسبان تحریم می گویند مکانیسم ماشه بی اثر است

فیلم/ درآمد هنگفت دست‌فروشان در پایتخت: شبی چند میلیون تومان؟

صندوق توسعه ملی چیست و چه کارکردی دارد؟

حمایت جواد خیابانی از امیر قلعه‌نویی

خداحافظی با کارت سوخت از مرداد؟

بحران امنیتی در سویدا با دست‌کم ۸۹ کشته

علم‌الهدی: هدف دشمن دین‌زداییست

هشدار محقق داماد و درویش‌زاده درباره جهل مقدس و پیامد‌های آن

از سرگیری پروازهای هواپیمایی عراق به ایران

عکس/ صدام حسین در حال روشن‌کردن سیگار برگ در سالن اجلاس سران عرب

رشد چشمگیر واردات نفت چین از ایران

جدایی مدافع استقلال قطعی شد

معرفی موشک بالستیک ATACMS MGM-۱۴۰ آمریکا

فیلم/ نماینده قم: حتی یک جاسوس افغانستانی هم نداشتیم

فیلم/ عراقچی وارد چین شد

عکس/ تغییر چهره ویژه هازل کایا سریال عشق ممنوع

پزشکیان: ما طرفدار دیپلماسی و تعامل سازنده و مخالف جنگیم

فیلم/ تیکه امیرحسین قیاسی به رشیدپور: شما نباید با ترامپ مصاحبه کنید

Beidou چینی جایگزین GPS می‌شود

فیلم/ هوشدن ترامپ در فینال جام‌جهانی باشگاه‌های فیفا

فیلم/ ظهره‌وند جنگنده‌های B۲ آمریکا را قارقارک خواند

عکس/ واکنش رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس به احتمال فعال سازی مکانیزم ماشه

فیلم/ حضور سردار قاآنی در مراسم بزرگداشت شهدای نیروی قدس سپاه