تاریخ انتشار: ۰۹:۵۴ - ۲۰ مرداد ۱۴۰۳

تورم پایان سال ۱۴۰۳ چقدر می‌شود؟

شاخص قیمت مصرف‌کننده خانوار‌های ایرانی در ماه گذشته برابر با ۲۵۵.۲ بود. این آمار در ابتدای سال جاری برابر با ۲۳۰.۲ بود. به عبارتی تورم ۴ ماه اول امسال ۱۱ درصد بوده. این عدد بسیار بزرگی است که قطعا در پایان سال تا سطح ۴۰ درصد جلو می‌رود و نشان از شتاب بالای افزایش قیمت‌هاست.

تورم

اقتصاد۲۴-وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و استاد دانشگاه در خصوص رشد شاخص قیمت مصرف‌کننده تیرماه ۱۴۰۳ گفت: شاخص قیمت مصرف‌کننده به هزینه‌های مصرفی خانوار‌ها و افزایش این هزینه‌ها برمی‌گردد که عملا یکی از مهم‌ترین شاخص‌های تورم هم محسوب می‌شود.

این اقتصاددان در ادامه افزود: با تلاش دولت سیزدهم شاخص قیمت مصرف‌کننده تا حدودی کنترل شد و عملا تورم‌های ماهانه نیز به زیر ۲ درصد رسیدند، اما آمار‌هایی که در تیرماه اعلام شد نشان داد که مجددا میزان تورم ماهانه روندی صعودی به خود گرفته است.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بانک مرکزی تمام تلاش خود را کرد تا با اتکا به سیاست‌های پولی انقباضی بتواند از رشد نقدینگی جلوگیری کند و از کانال رشد نقدینگی بتواند تورم کشور را کنترل کند که البته این سیاست در دولت سیزدهم هم مصوب شده بود و تبلیغ هم می‌شد.

بدون کنترل ناترازی‌های اقتصاد کلان مهار تورم امکانپذیر نیست

او ادامه داد: حتی شهید رییسی هم کنترل رشد نقدینگی را بر پایه سیاست‌های انقباضی پولی جزو افتخارات دولت عنوان می‌کرد.

شقاقی شهری خاطرنشان کرد: البته یک طیف دیگری از اقتصاددان‌ها بر این باورند که حیطه تورم در اقتصاد ایران عمدتا به سیاست‌های مالی و گسست بخش پولی از بخش واقعی اقتصاد مرتبط است و به عبارتی اولویت سیاست‌های تورمی می‌بایست بر سیاست‌های مالی متمرکز باشد و نه بر سیاست‌های پولی.

این اقتصاددان با اشاره به جلوگیری از این رویه گفت: اشکال در تفاوت نگاه این طیف از اقتصاددان‌ها با اقتصاددان‌های دولت سیزدهم است و اینکه بدون انضباط بخشی به سیاست‌های مالی و بدون کنترل ناترازی‌های اقتصاد کلان و بدون کاهش کسری‌های بودجه‌ای وصرفا با اتکا به سیاست‌های پولی انقباضی نمی‌توان در میان مدت و بلندمدت تورم را کنترل کرد.

از اردیبهشت ماه میزان تورم ماهانه افزایشی شد

او ادامه داد: شاید در کوتاه‌مدت با اتکا به سیاست‌های پولی انقباضی و بدون هماهنگی با سیاست‌های مالی بتوان میزان تورم را کنترل کرد، اما قطعا در میان‌مدت و بلندمدت بدون کنترل ناترازی‌های اقتصاد کلان و بدون انضباط بخشی حوزه مالی دولت و بدون توجه به سیاست‌های مالی و صرفا با اتکا به سیاست‌های پولی نمی‌توان تورم را مهار کرد. شقاقی شهری افزود: متاسفانه بانک مرکزی دولت سیزدهم صرفا به سیاست‌های پولی انقباضی متکی بود و عملا دولت برنامه‌ای برای مهار ناترازی‌های اقتصاد کلان و برای کنترل کسری‌های بودجه دولت در پیش نگرفت.


بیشتر بخوانید:هزینه تامین کوله یک زائر اربعین چقدر است؟ +جدول هزینه‌ها


او خاطرنشان کرد: از این منظر هر چند در کوتاه‌مدت توانستند رشد نقدینگی را کاهش دهند و تورم نقطه به نقطه و تورم ماهانه را هم در چند ماه ابتدایی کاهش دادند، اما باز هم از اردیبهشت ماه به این سو میزان تورم ماهانه مجددا روندی افزایشی به خود گرفت و در مجموع تجربه دو سال اخیر اقتصاد ایران نشان داد که افرادی که معتقد بودند مسیر بانک مرکزی بدون هماهنگی با سیاست‌های مالی و بخش واقعی اقتصاد در میان مدت و بلندمدت پاسخگو نیست صحیح بوده است.

سلطه مالی دولت بر بانک مرکزی حاکم شده است

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: ضمن آنکه این موضوع نشان داد که صرفا با اتکا به سیاست‌های پولی انقباضی نمی‌توان در میان‌مدت به توفیق رسید از این منظر کاملا روشن است که بانک مرکزی ناچار است تا تسلیم دولت شود و به عبارتی سیاست‌های مالی و سلطه مالی دولت بر بانک مرکزی حاکم است و در ماه‌های اخیر هم همین مساله روشن شد که سلطه مالی دولت بر بانک مرکزی حاکم شده است و بانک مرکزی ناچار شد تا حدودی از سیاست‌های پولی انقباضی عدول کند و میزان تورم در ماه‌های اخیر رشد کرد و از ۲ درصد ماهانه هم فراتر رفت.

او ادامه داد: هر چقدر میزان تورم‌های ماهانه از ۲ درصد فراتر برود عملا نشان‌دهنده آن است که میزان تورم نقطه به نقطه هم روندی صعودی به خود خواهد گرفت.

تفاوت در میزان تورم دهک‌ها به دلیل مصرف سبد کالایی آنهاست

شقاقی شهری در مورد رشد تورم سالانه ۳۵.۵ درصدی نیزگفت: مفهوم این رشد این است که ۳۵ درصد هزینه مصرفی خانوار‌ها نسبت به ماه مشابه سال گذشته رشد داشته است و عملا این عدد نشان‌دهنده آن است که چه میزان هزینه مصرفی خانوار‌ها نسبت به ماه مشابه سال پیش بیشتر شده است، به این معنی که همین میزان هزینه مصرفی سبد خانوار‌ها بیشتر شده است.

او در پاسخ به این پرسش که چرا دامنه تغییرات برای دهک‌های مختلف متفاوت است و در تیر ماه میزان تورم برای دهک اول ۳۱.۶ درصد بوده و برای دهک دهم ۳۶.۴ درصد شده است، افزود: این تفاوت به دلیل مصرف سبد کالایی دهک‌های مختلف است، طبیعتا سبد مصرفی برای خانوار‌های دهک پایین با سبد مصرفی برای دهک‌های بالا فرق دارد که نشان‌دهنده آن است که افزایش و رشد قیمت برای کالا‌های لوکس یا کالا‌های غیرضرور یا کالا‌های ویژه بیشتررخ داده است.

رشد قیمت کالا‌های لوکس بالاتر از کالا‌های غیرلوکس است

شقاقی شهری خاطرنشان کرد: در کالا‌های مصرفی دهک‌های پایین که عمدتا کالا‌های ضروری‌تری هستند رشد قیمت‌ها کمتر از رشد قیمت کالا‌های پرمصرف است، به عنوان مثال؛ برای خانوار‌های پرمصرف و دهک‌های بالا ممکن است سهم مصرف گوشت قرمز یا برنج ایرانی و برخی از میوه‌های لوکس سهم بیشتری داشته باشد یا در بخش آموزش مدارس غیرانتفاعی را برای فرزندانشان انتخاب می‌کنند.

او افزود: این در حالی است که در دهک‌های پایین جامعه و افرادی که کم‌درآمدتر هستند سهم گوشت قرمز کمتر است ومرغ یا سویا جایگزین می‌کنند و مدارس دولتی را هم برای فرزندانشان انتخاب می‌کنند یا میوه‌های ارزان‌تری تهیه می‌کنند.

این اقتصاددان تصریح کرد: مسلما کالا‌های لوکسی که خانوار‌های پردرآمد انتخاب می‌کنند افزایش قیمت بیشتری هم داشته است و زمانی که بررسی می‌کنید متوجه می‌شوید که رشد هزینه‌های مدارس غیرانتفاعی بالا رفته است یا قیمت گوشت افزایشی شده یا اینکه قیمت برخی از میوه‌های لوکس بسیار بالا رفته است و می‌بینیم که سبد کالایی خانواده‌های کم‌درآمد و پر درآمد با یکدیگر فرق دارند.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

احمد هاشمی رفسنجانی درگذشت

جنگنده‌ای که آمریکا آن را به متحدانش نیز نمی‌دهد

طالبان فوتبال‌دستی را ممنوع کرد

عامل تیراندازی به مردم در تویسرکان بازداشت شد

تکذیب خبر رویترز از سوی وزارت خارجه

فیلم/ نخستین تصاویر از محل حادثه تیراندازی به مردم تویسرکان

عابدزاده بار دیگر زیر تیغ جراحی

عکس/ استایل ساده و جذاب هانیه غلامی

تیراندازی به مردم در تویسرکان

فرمانده فراجا: با اتباع غیرمجاز برخورد می‌کنیم

نیلوفر امینی‌فر کیست؟/ از مهاجرت تا زندگی شخصی

فیلم/ رقص جالب هوتن شکیبا و سهیل مستجابیان در پشت صحنه سریال سووشون

زائری ایرانی که ۸۲ سال پیش در مکه اعدام شد

ترامپ: ایران به‌دنبال توافق است

اعلام شرط ایران برای توقف غنی‌سازی

پیام کنعانی‌زادگان برای پرسپولیسی‌ها: دوستتون دارم

فیلم/ واکنش سخنگوی دولت به بازداشت غلامرضا قاسمیان

کشف محموله بزرگ قاچاق حیات‌وحش در تهران

درخواست یک‌هفته‌ای آمریکا از نتانیاهو درباره ایران

پایان بی‌سر‌وصدای فرجی در پرسپولیس

تمدید ۲ ساله اسکوچیچ با تراکتور

ابطال زودهنگام معاینه فنی خودروها

مذاکرات روسیه و اوکراین وارد مرحله تازه‌ای شد

حمله تند جدیدی به علیرضا دبیر

بیانیه جدید حماس درباره توافق آتش‌بس غزه

گازوئیل سه نرخی فعلا منتفیست

فیلم/ حضور رضا عطاران و اصغر سمسارزاده در پردیس همیلا

سوخو ۷۵ در راه است + عکس

گروسی: گزارش درباره ایران به‌زودی منتشر می‌شود

رسایی: قاسیمان را تخریب می‌کنند چون در انتخابات از اصلح حمایت‌کرده

واکنش تند رئیس دفتر عقیدتی سیاسی به قاسمیان: برای نظام هزینه‌ساز شد

عکس/ تصویری از خلخالی درحال سوارشدن بر اسب شاه

فیلم/ پزشکیان: با تحریم‌ و بی‌تحریم تغییر ایجاد خواهیم کرد

احضار سفیر اسراییل در امارات

فیلم/ توضیح عراقچی درباره تاریخ دور جدید مذاکرات با آمریکا

از درگیری لفظی تا سفر آمریکا؛ جنجال تازه هادی چوپان و سینماگران

فیلم/ تو‌جیه عجیب گرانی نان با روایت از امام صادق

اعتراض رئیس سازمان حج به بازداشت قاسمیان

پایان تحریم‌های اقتصادی اروپا علیه سوریه

سریع ترین مرد ایران در آسیا آخر شد

شهرهای ایران در فهرست گرم‌ترین نقاط دنیا

آیا کرونا برای کودکان بی‌خطر است؟

جزییات ثبت‌نام سرویس مدرسه برای سال تحصیلی ۱۴۰۴

هشدار به حجاج به دلیل شیوع یک بیماری خطرناک در عربستان

اینفوگرافی/ ۶ توصیه بهداشتی مهم برای زائران حج تمتع

فرورتیش کیست و افتخاراتش در دوران مادها چه بود؟

سازمان هوش مصنوعی ایران در بن‌بست؛ روایت سازمانی با حیات نباتی/ رتبه ایران در هوش مصنوعی ۶۰ و امارات متحده عربی ۱۴ است

عنایت بخشی راهی بیمارستان شد

مهسا حجازی کیست؟/ همه آثار بازیگر سریال تاسیان

موضع تازه گروسی درباره مذاکرات ایران و آمریکا