اقتصاد۲۴- یک ماه قبل یعنی در ۲۴ تیر ماه نیز محمد حاتمی رییس پیشین سازمان از تایید حکم ابطال انتخابات سال گذشته و حکم رییس دولت سیزدهم خبر داد و در این پیام خود را «رییس سازمان» دانست. از سوی دیگر نیز آشتیانی در پی برگزاری مجدد انتخابات شورای مرکزی است و ۲۹ اردیبهشت، درست یک روز قبل از سانحه بالگرد رییس دولت سیزدهم برای ثبت نام نامزدها فرخوان داد. پس از پایان مهلت ثبت نام اما ناگهان در ۱۷ تیر سازمان روانشناسی در بیانیهای اعلام کرد که زمان برگزاری انتخابات به تعویق افتاده است. دلیل این تعویق نیز «مشکلات ایجادشده در مسیربرگزاری انتخابات» دانسته شد. تاکنون نیز اعلام نشده که انتخابات دوره ششم چه زمانی برگزار میشود. اما دولت سیزدهم چگونه یک نهاد صنفی مستقل را زمینگیر و دچار آشفتگی کرده است؟
دولت سیزدهم در دو مرحله اقدام به تغییر در روندهای برگزاری انتخابات سازمان روانشناسی کرد. ابتدا در اسفند ۱۴۰۱ مسئولیت برگزاری و نظارت بر انتخابات شورای مرکزی را بر عهده وزارت علوم و بهداشت گذاشت. در همان مقطع آییننامهای نیز برای برگزاری انتخابات در هیات دولت تصویب شد که مجلس آن را غیرقانونی و در تضاد با بندهایی از قانون تشکیل سازمان نظام روانشناسی دانست.
بیشتر بخوانید: سه چالش اصلی و عمده نظام سلامت
باوجود همه این ایرادات، اما دولت تاریخ ۲۷ مرداد را برای برگزاری انتخابات شورای مرکزی طبق مصوبات خود اعلام کرد و بیتوجه به روندهای قانونی در همان تاریخ انتخابات را برگزار کرد. نتیجه مشارکت ۷.۵ درصدی در انتخابات از ۵۵ هزار نفری بود که حق رای داشتند. کسانی هم که انتخاب شدند از فیلتر احراز صلاحیتهای دو وزارتخانه مجلس و سازمان اطلاعات سپاه گذشته بودند که دولت در لحظات آخر به مراجع تایید صلاحیت اضافه کرده بود.
در چنین شرایطی بسیاری از چهرههای برجسته و پیشکوستان این حوزه در انتخابات دولتی شرکت نکردند و به گفته محمد حاتمی نامزدهای موجود از میان ۳.۵ درصد آرا انتخاب شدند. در اواسط شهریور نیز مرحوم رئیسی در حکمی علی فتحی آشتیانی را به به ریاست سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور منصوب کرد. کسی که از اساتید دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله وابسته به سپاه و از چهرههای مطرح «روانشناسی اسلامی» است. همزمان با این حکم، اما حاتمی به دیوان عدالت اداری درباره فرآیند برگزاری و ایرادات متعدد قانونی شکایت برده بود. نتیجه این شکایت در آذرماه، حکم به ابطال انتخابات و انتصاب آشتیانی بود که در تیرماه امسال نیز در مرحله تجدیدنظر تایید شد.
به نظر میرسد از زمان برگزاری انتخابات دولتی تاکنون سازمان نظام روانشناسی روزگار آرامی و باثباتی را سپری نمیکند. تاجایی که در فروردین امسال نیز فتحی آشتیانی از توقف فعالیت پنجمین دوره شورای مرکزی نظام روانشناسی خبر داد. او در نشستی خبری گفت «.. تا زمانی که شرایط برایمان فراهم نشود شورای مرکزی کار را متوقف میکند چراکه ادامه این وضع نه تنها در شأن و جایگاه افرادی که در شورای نظام روانشناسی و مشاوره هستند، نیست بلکه بازخوردهایی که مرتبا سرازیر میشود و اینکه همیشه با نگاه متفاوت به ما نگاه میکنند، دلمان نمیخواهد این اتفاق ادامه پیدا کند و میخواهیم سربلند و استوار کار انجام دهیم.» این در حالی است که پیش از آغاز به کار آشتیانی نیز بسیاری از چهرههای مطرح این حوزه وجاهت و جایگاه شورای مرکزی را پس از یک انتخابات دولتی زیر سوال برده بودند. آشتیانی یک ماه بعد یعنی در اردیبهشت نیز اطلاعیه برگزاری دوره ششم انتخابات را داد که فعلا لغو شده و تاریخ جدید برای آن اعلام نشده است.
وضعیت امروز سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ماحصل تلاشهای دولت سیزدهم برای دخالت در روندهای مستقل یک نهاد صنفی است. اتفاقی که برای نهادهای دیگری، چون اتاق بازرگانی نیز در این دولت رخ داد. اکنون باید دید که انتخابات شفاف طبق فرآیندهای قانونی چه زمانی برگزار خواهد شد و سازمان نظام روانشناسی در دولت چهاردهم دوباره روی آرامش و ثبات را میبیند یا نه.