اقتصاد۲۴- دمای سطح دریا در خلیج فارس تا نزدیک ۱۰۰ درجه فارنهایت افزایش یافته که کمی با بالاترین دمای ثبتشده روی زمین فاصله دارد.
دادههای ناسا نشان میدهد که دمای سطحی آب در خلیج فارس در طی هفته گذشته به ۹۷.۷ فارنهایت (۳۶.۵ درجه سانتیگراد) رسیده است. این افزایش تنها چند ماه پس از رسیدن میانگین دمای دریاهای زمین در فوریه امسال به بالاترین حد، اتفاق افتاده است.
کالین مَککارتی، تحلیلگر هواشناسی، روز شنبه در X نوشته: «دمای سطح دریاها در هفته گذشته به ۳۶.۵ درجه سانتیگراد در خلیج فارس رسید، این یکی از بالاترین دماهای سطح دریاست که تا به حال روی زمین ثبت شده است. سایهروشن قرمز تیرهی کل خلیج فارس، دمای سطح دریا را ۳۲ درجه سانتیگراد یا بالاتر نشان میدهد.
آنچه تصور میشود بالاترین دمای ثبتشدهی دریا در تاریخ باشد توسط یک سنسور دمای آب در خلیج مَنِتی در فلوریدا در جولای گذشته با رقم ۱۰۱.۱ درجه فارنهایت ثبت شد. با این حال، این رکورد تایید نشده، چون این احتمال وجود دارد که سنسور بد عمل کرده باشد. رکورد قبلی در آبهای نزدیک کویت در سال ۲۰۲۰، همچنین در خلیج فارس که دما ۹۹.۷ درجه فارنهایت شناسایی شد، ثبت شده بود.
دمای دریاها در سراسر جهان برای چندین دهه به طور پیوسته در حال افزایش بوده و ثبت دما با نوسان فراوان شکسته شده است. بنا به گزارش آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده (EPA)، بین سالهای ۱۹۰۱ تا ۲۰۲۳، دمای سطح دریا به طور متوسط ۰.۱۴ فارنهایت در هر دهه افزایش یافته است.
بیشتر بخوانید: کیفیت هوای تهران هر روز بدتر از دیروز؛ «اُزُن» عضو ثابتآلایندههای تابستانی هوای تهران
EPA توضیح داده: «در طول سه دههی گذشته، دمای سطح دریا به طور مداوم از زمان شروع مشاهدات معتبر از سال ۱۸۸۰، بالاتر از هر زمان دیگری بوده است. سال ۲۰۲۳ گرمترین سال بود.»
با افزایش دمای هوای جهانی به دلیل گرم شدن کرده زمین و تغییرات آب و هوایی، اقیانوسها نیز گرم میشوند، زیرا اقیانوسها بیش از ۹۰ درصد گرمای اضافه گازهای گلخانهای را جذب میکنند.
بر اساس دادههای کوپرنیک، در فوریه ۲۰۲۴ شاهد بالاترین میانگین دمای سطح دریا در سراسر جهان بودیم: ۶۹.۹۱ فارنهایت که از رکورد قبلی در آگوست ۲۰۲۳ (۶۹.۷۶ فارنهایت) فراتر رفته است.
میانگین دمای روزانه سطح دریا در سراسر جهان نیز در پایان ماه به بالاترین حد مطلق جدید یعنی ۶۹.۹۶ درجه رسید. نزدیک ۵۰ روز در طول سال گذشته، رکورد دمای سطح دریا در سال شکسته شد.
افزایش دمای دریاها ممکن است سبب طوفانها و گردبادهای شدیدتر، افزایش سطح دریاها و اسیدی شدن اقیانوسها و همچنین افزایش سفیدشدگی مرجانها شود و بر اکوسیستمهای دریایی وابسته به آنها اثر بگذارد.
ریچارد آلن، استاد علوم آب و هوا در دانشگاه ریدینگ بریتانیا، در بیانیهای گفته: «رکورد گرمای جهانی که ما در ماه فوریه ۲۰۲۴ و در سال گذشته تجربه کردهایم، تقریباً به طور کامل به خاطر ادامهی انتشار گازهای گلخانهای ناشی از فعالیتهای انسانی است، اگرچه سطوح پایینتر آلودگی ذرات مضر اِروسول در برخی مناطق نیز اکنون کمی موجب گرم شدن هوا شده است.
دمای کره زمین به دلیل شرایط گرم اِل نینیو که هزاران مایل از شرق استوایی اقیانوس آرام را تحت تأثیر قرار داده، افزایش بیشتری داشته و اگرچه این نوسانات آهسته اقیانوس به اوج خود رسیده، تأثیر گرمایش آن در طول سال ۲۰۲۴ باقی خواهد ماند.»
این رکوردهای دمای سطح دریا در حالی به دست آمده که زمین شاهد رگهای از دمای هوای گرم رکوردشکن بوده است (ژوئن ۲۰۲۴ سیزدهمین ماه پیدرپی است که دمای ثبتشده در آن ماه گرمترین است.)
بیشتر بخوانید: تشدید بحران بیکاری با تداوم قطعی برق
فریدریک اتو، مدرس ارشد علوم آب و هوا در اِمپرِیال کالج لندن، در بیانیهای گفته: «اکنون شواهد زیادی وجود دارد که به این حقیقت اشاره دارد که آب و هوای ما در حال گرم شدن است، اگر بخواهید تغییرات آب و هوایی را انکار کنید، پس شاید هنوز بر این باور باشید که زمین نیز صاف است! میلیونها اندازهگیری از ایستگاههای هواشناسی، ماهوارهها، کشتیها و هواپیماها به این واقعیت اساسی اشاره میکنند که سیاره ما با سرعت خطرناکی در حال گرم شدن است.»
«مردم نباید از اینکه رکورد گرمای دیگری شکسته شده، تعجب کنند. انسانها به سوزاندن نفت، گاز و زغالسنگ ادامه میدهند، بنابراین آب و هوا همچنان در حال گرم شدن است. این رابطه بسیار خوب درک شده است. هیچ راهحل سریع یا جادویی برای تغییرات آب و هوایی وجود ندارد. ما میدانیم که چه باید کرد: باید سوزاندن سوختهای فسیلی را متوقف کنیم و آنها را با منابع انرژی تجدیدپذیر و پایدار جایگزین کنیم. تا زمانی که این کار را نکنیم، رویدادهای شدید آب و هوایی که به دلیل تغییرات آب و هوایی تشدید شدهاند، به تخریب زندگی و معیشت ما ادامه خواهند داد.»