تاریخ انتشار: ۱۳:۳۱ - ۰۹ شهريور ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۳۰ نظر

تهدید از شمال علیه مرز‌های جغرافیایی ایران؛ چرا گشایش کریدور زنگزور خط قرمز تهران است؟

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه روسیه و سفر پوتین به جمهوری آذربایجان، موضوع گشایش کریدور زنگزور را به طور جدی مطرح کرده است. اما چگونه گشایش این کریدور به تغییر مرز‌های ایران منجر خواهد شد؟ چرا زنگزور خط قرمز ایران است؟

تهدیدی علیه مرز‌های جغرافیایی

اقتصاد۲۴- یکی از مهمترین مسیرهای حمل و نقل زمینی، دالان زنگزور است که جمهوری آذربایجان را از طریق ارمنستان به روسیه و ترکیه متصل و زمینه را برای ارتباط آسیا، اروپا و خاورمیانه با یکدیگر فراهم می سازد. " دالان زنگزور " مفهومی در توصیف یک دالان حمل و نقل است که در صورت اجرا به آذربایجان دسترسی بلامانع به ارمنستان از طریق استان سیونیک این کشور را بدون پست‌های بازرسی ارمنستان می‌دهد. این کار باعث قطع دائم مرزهای ایران و ارمنستان می‌شود. از این رو در معنای وسیع، زنگزور دالانی ژئوپلیتیکی است که استان آذربایجان شرقی در ایران را از مسیر ترانزیت ترکیه به باکو حذف می‌کند.

پس از تاکید مقام معظم رهبری در دیدار جداگانه پوتین و اردوغان مبنی بر اینکه ایران با تغییرات ژئوپلیتیکی در قفقاز مخالفت خواهد کرد، مقامات کشورمان بارها بر خطوط قرمز در این خصوص تاکید کرده‌اند. ناظران سیاسی می گویند اصرار باکو برای ایجاد کریدور زنگزور در مرز با ایران و همراهی آنها با اسرائیل، تهران را سخت نگران کرده تا آنجا که اگر جمهوری آذربایجان قصد داشته باشد که دست به تغییرات مرزی بزند و از خطوط قرمز ایران عدول کند با واکنش جدی و محکم ایران مواجه خواهد شد. چه آنکه سیاست ایران در قفقاز مبتنی بر جانب داری از ارمنستان و آذربایجان نیست بلکه سیاست ایران مبتنی بر منافع و امنیت ملی خود است و در همین چارچوب است که اقدامات باکو برای اشغال جنوب ارمنستان یا احداث کریدور زنگزور با منافع ملی ایران در تضاد قرار گرفته است.

این در حالی است که از دیدگاه مقامات باکو، اهمیت این کریدور در سطح محلی و سهم محرک آن در توسعه اقتصاد محلی برای کشورهایی است که از قلمروهای آن عبور خواهد کرد و به این ترتیب، قرار است کریدور ادعایی زنگزور به مناطق جنوب غربی جمهوری آذربایجان که حدود ۳۰ سال در اشغال بوده، متصل شود. افزون بر این، منطقه ضعیف سیونیک ارمنستان و مناطق شرقی ترکیه که به دلیل وجود تروریسم در طول دهه ها به گونه ای ضعیف توسعه یافته اند، به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. با این حال، ایران معتقد است که با احداث زنگزور، مسیر جایگزین خود به سمت اروپا را از دست می دهد، به جمهوری آذربایجان و ترکیه وابسته می شود و اهمیت ترانزیتی خود را در مقابل این دو کشور از دست خواهد داد.


بیشتر بخوانید: فشار پوتین به ایران برای گشایش دالان تورانی؛ زنگه زور کریدوری که ژئوپلیتیک ایران تهدید می‌کند


کارشناسان روابط بین الملل می گویند منطقه قفقاز جنوبی نقش برجسته ای در ژئواستراتژی و ژئواکونومی محور اوراسیا دارد. این منطقه از دیرباز حوزه تمدنی ایران بوده و تحولات مختلفی را در مقاطع مختلف تاریخی تجربه کرده و اکنون نیز به عنوان یک منطقه مهم حائل بین دو دریای ارزشمند دریای سیاه و خزر قرار دارد و نقش بسیار مهمی در انتقال انرژی و صلح و ثبات و توازن منطقه ای داشته و دارد.

این در شرایطی است که سران جمهوری آذربایجان منافع خود را به دالان زنگزور یا همان دالان تورانی ناتو پیوند داده‌اند. چه آنکه نه در موافقتنامه ۲۰۲۰ مبنای حقوقی برای این دالان وجود دارد نه با وجود اتصال جمهوری آذربایجان به نخجوان از خاک ایران (راه ارس) به چنین دالانی نیاز نیست. با وجود این ناظران سیاسی معتقدند دالان تورانی ناتو بخشی از برنامه ناتو با محوریت انگلستان برای جلوگیری از گذار به نظم نوین جهانی با محوریت ایران، روسیه و چین است. به همین دلیل آن‌ها تلاش دارند با سوءاستفاده از زوال نسبی اقتدار قفقازی روسیه به واسطه جنگ اوکراین، بتوانند این برنامه ژئوپلیتیکی را بر پایه ایده ۲۰۰ ساله تورانیسم انگلیسی مستقر سازند.

تهدیدی علیه مرزهای جغرافیایی؛ چرا گشایش کریدور زنگزور خط قرمز ایران است؟

باکو در دو سال گذشته نیز بخشی از مناطق آزاد شده خود در جنگ که در جوار مرزهای ایران بوده را در اختیار اسرائیل قرار داده و آنها در پوشش ایجاد روستاهای هوشمند یا شهرک‌های فرهنگی عملا در حال سازماندهی فعالیت های امنیتی علیه ایران هستند. در نتیجه روابط آذربایجان و اسراییل در هم تنیدگی قابل توجهی دارد و ایران را نسبت به این روابط و نفوذ اسراییل در مرزهای شمال غربی به شدت حساس کرده است. ایران در چنین شرایطی تحولات قفقاز جنوبی پس از جنگ دوم قره‌باغ را علاوه بر یک تهدید علیه منافع میان مدت و بلند مدت ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی خود، تهدیدی نسبت به امنیت ملی این کشور نیز تفسیر می‌کند.

چه آنکه ایجاد کریدور زنگزور بر کاهش اهمیت ژئوپلیتیکی ایران در سطح منطقه تاثیرگذار خواهد بود و افتتاح چنین دالانی اگرچه مزیت‌های ارتباطی زیادی برای ترکیه و کشورهای تُرک آسیای میانه و قفقاز خواهد داشت اما اهمیت ارتباطی و ژئوپلیتیکی ایران را برای ترکیه و جمهوری آذربایجان را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

از سوی دیگر عبور کریدور شرق ـ غرب از منطقه زنگزور که پیش‌بینی ‌می‌شود چین را به اروپا متصل نماید نیز مزیت‌های ژئواستراتژیک ایران را نه تنها در منطقه بلکه در سطح جهانی با چالش مواجه خواهد کرد. ایران از دهه ۱۹۹۰ میلادی همواره سعی داشته در مرکز مسیرهای مواصلاتی میان شرق و غرب قرار گیرد، اگرچه همواره به دلایل مختلف در عملیاتی کردن این مهم موفق نبوده است. ایران از دهه ۱۹۹۰ به دنبال ایجاد خط لوله گاز طبیعی پاکستان، هند و چین در شرق و دستیابی به بازار انرژی اروپا از طریق ترکیه در غرب بوده اما هر دوی این طرح‌ها به دلایل زیادی با مانع مواجه شدند.

تهدیدی علیه مرزهای جغرافیایی؛ چرا گشایش کریدور زنگزور خط قرمز ایران است؟

از سوی دیگر، طی سال‌های اخیر پروژه صادرات گاز طبیعی و نفت ترکمنستان و قزاقستان از طریق خط لوله دریای خزر به آذربایجان، ترکیه و در نهایت اروپا به صورت جدی مطرح شده که این پروژه نیز با مخالفت ایران روبرو است. با در نظر گرفتن تمامی این مسائل مشخص می‌شود که با افتتاح دالان زنگزور احتمالا اهمیت اقتصادی و سیاسی ایران برای کشورهای تُرک به شدت کاهش خواهد یافت.

در این میان جمهوری آذربایجان آگاه است که با وجود اختلاف نظر بین جناح‌های مختلف سیاسی کشور درخصوص برخی موضوعات مرتبط با جمهوری آذربایجان اما بر سر مساله کریدور زنگزور وحدتی بین نیروهای نظامی و سیاسی ایران شکل گرفته که بسیار جدی است. مقامات  کشورمان بر این مسئله اشتراک نظر دارند که اجازه احداث این کریدور به مفهوم اعطای خاک به آذربایجان و قطع مرز ایران و ارمنستان را نخواهند داد. چه آنکه اگر روسیه و جمهوری آذربایجان از هوشمندی در فهم سیاست داخلی ایران آگاه باشند، در خواهند یافت که انتخابات ریاست جمهوری اخیر در ایران به تقویت قدرت درونی ایران افزوده و تصور تغییر مرزهای ایران، خط قرمزی ملی فارغ از مسائل سیاسی در ایران است که پشتیبانی اکثریت مردم از نیروهای مسلح و دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی را به دنبال دارد.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲۷
حمید
2
0
جمعه ۰۹ شهريور ۱۴۰۳
راهش اینه که ایران فعلا نخجوان بگیره
مهدی
10
4
جمعه ۰۹ شهريور ۱۴۰۳
یاشاسین آزربایجان
رضا
4
9
جمعه ۰۹ شهريور ۱۴۰۳
آقا چرا ایران استان سیونیک را از ارمنستان نخره؟ واقعا چرا وقتی ارمنستان نمیتونه خاک خودش رو حفظ کنه
Varcas
6
6
جمعه ۰۹ شهريور ۱۴۰۳
به امید و یاری الله اون کریدور هم باز میشه
علی
4
12
شنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
یک کلام مینوشتید ایران متحد اصلی ارمنستان و مسیحیان هست در منطقه..ایران سلاحهای ارسالی فرانسه را تحویل و به ارمنستان میرساند همچنین سلاحهای هندوستان را...سی سال اشغال ارمنستان را در خبرها هم بایکوت کردین و هرسال د سالروز قتل عام خوجالی پاشنیان را دعوت ک دین به تهران..یعد میگین چرا اعراب از ....
ابوالفضل روستای علی اباد پاکدشت
4
6
شنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
نباید ۱متر از مرزهای کشور به کسی داده شود.درود خدا برسیدعلی
کامبیز
6
5
شنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
این آذرباییجان خیلی پر رو شده.دوباره باید اون خاک رو به ایران بچسبونیم تادرس عبرتی باشه واسه همسایه های دیگه
محمد
8
12
شنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
لطفا دروغ را نشر ندهید همه می‌دانیم سوزش نویسنده از کجاست
رضا
4
7
شنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
آیا نمیشود گونه ای دیگر مشکل را حل کرد. مثلا ارمنستان یک راه زمینی به آذربایحان برای اتصال به نخجوان بدهد و درمقابل در سمت غرب نخجوان به همان مقدار زمین برای اتصال ارمنستان به اریان داده شود. در این صورت اذربایجان به نخجوان متصل شده ولی به ترکیه وصل نمیشچد و اتصال ارمنستان هم به ایران از بین نمیرود.
محمد
4
0
شنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
پوتین با حرفهایش سران کشور رو خام نکنه صلوات
Ali
0
4
شنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
حضور نیروهای امریکایی در زنگزور با تجهیزات کامل چه قلطی مکنند چرا ایران اعتراز نمیکند
م س
نه تنها وجود آمریکا بد نیست بلکه خوبه چون کار ایران را آمریکا میکنه که اردوغان وعلیف کاری که دلشان میخواد نتونن بکنن
دیپلمات
0
2
شنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
شما یا هیچ کس دیگری نمیتواند توافق دو کشور ثالث را تغییر یا رد کند مگر پیشنهاد بسیار بزرگتر و پر سود تر بدهد که بنظر کشورمان در ضعیفترین حالت خود طی هفتاد سال اخیر به سر میبرد
ناشناس
0
9
شنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
هیچ دشمنی خطرماکتر و بدتر از روسیه برای ایران نیست حتی بدتر و خطرناکتر از اسراییل و انگلیس
م س
چرا می‌توانیم به دوکشور اجازه ازبین بردن مرز بین الملی ندهیم تازه فشار ترکیه وعلیف برای ارمنستان ضعیف شده کار دست خودشون خواهد داد چطور اینطور ایروان فهمیده که از روسیه خبری نیست داره با مریکا هند وفرانسه پیمان میبنده بسته آنها دارن به سلاح روز دنیا مجهز میشن برد علیف بخدا اگر ترکیه واسرائیل نبودن صد. سال دیگه علیف پیروز میشد
م س
اشتباه شما اینجاست که کشور را ضعیف می‌بینید نه تنها ضعیف نیست بلکه دستور هم صادر میکنه آنهائی که باید بدانند ایران چ توانائی داره میدونن وگر نه تا حالا مارا قورت داده بودن شکر خدا از نظر نظامی در بهترین وقویترین وضعیت بسر می‌بریم شما مسائل داخلی را را بابیلون قاطی نکن برادر
ناشناس
2
3
شنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۳
بدون شک پوتین همانند اجداد خود به ایران خیانت خواهد کرد تاریخ این درس را به ایران داده است که هرگز نباید به روسیه بعنوان متحد استراتژیک نگاه گردد فقط زمان آن می ماند که آنرا روس‌ها تعیین خواهند کرد
ناشناس
1
5
يکشنبه ۱۱ شهريور ۱۴۰۳
بالاخره ایران قدرت منطقه هست پس باید کنترل مقتدر داشته باشد. از سوءاستفاده کنندگان جلو گیری کند.
هوای ضعفا رو داشته باشد.
کوروش ایران
0
1
يکشنبه ۱۱ شهريور ۱۴۰۳
بنده هیچ مخالفتی با گشایش کوریدور زنگزور ندارم که هیچ موافق آن هم هستم چون به نفع کشورهای همسایه و ما می‌باشد لازم است که بگم طبق اسناد تاریخی و مستند ارمنستان جز خاک ازربایجان بوده و روسیه با تسلطی که بر خاک ازربایجان داشته ضمیمه بوجود آمدن کشور ارمنستان را فراهم کرده که حالا خودش ایندفعه سیاست عکس را در این مورد بازی میکند . وحق ازربایجان است که به خاکش تسلط پیدا کند و هیچ ضرری به کشور ما ندارد فقط با این کارها ما وقت را هدر میدهیم و به فکر برنامه ریزی برای گشایش این کوریدور نیستیم که چگونه از آن استفاده بکنیم و مثل همه سیاستها بد و ناکارآمد ما روزی خواهیم فهمید که چقدر از این موضوع عقب افتادیم و ضرر کردیم .
ناشناس
0
4
يکشنبه ۱۱ شهريور ۱۴۰۳
خدایی روسیه ازهردشمنی خطرناکتربوده برا ایران وهست،، شما رابخدا مسوولین ازاین کشوربترسید?????
م س
اگر دست علیف بیفته فردا مارا بدستور اسرائیل واردوغان از زنگزور اخراج میکنن یا قوانین میزارن که به ضرر ماست چرا باید مرز های بین الملی بخاطر علیف ازبین بره به چ دلیل
م س
اتفاقا باید روابط با روسیه داشته واز سلاحهای روز آنها استفاده وبدست بیارم ولی باشما همسو هستم باید ترسید وسواس جمع الان سوخوها مارا درمنطقه مطرح بودیم مطرح‌ترین کرد کجاش ضرره
ایران
عمو جون شما کلاس چندمی؟؟؟
پادشاه آرگیشتی
2
1
يکشنبه ۱۱ شهريور ۱۴۰۳
کلا این منطقه مال ارمنستان بوده و هست از ۳۸۰ سال پیش از هخامنشتان. طی تاریخ هیلی زور به ارامنه گفته شده. وای به اون روزی که سکوتشون بشکنه
محمد
4
0
يکشنبه ۱۱ شهريور ۱۴۰۳
اگر. ارمنستان راست می گوید امنیت این استان را برای مدت مشخص به ایران واگذار. کند. یا. اگر. هیچ راه حل پیدا نشد. تمام کشورهای سهیم منطقه برای عبور ترانزیتی حق. مساوی داشته باشند و. درآمد. ترانزیتی. را. به ارمنستان. بپردازند و مشترک. از آن. نگهداری. کنند
احسان
3
0
دوشنبه ۱۲ شهريور ۱۴۰۳
بالاخره ایران قدرت منطقه هست پس باید کنترل مقتدر داشته باشد. نباید ازحق قانونی خون شهدا کسانی برای امنیت کشور مخصوصا سردار دلها مون حاج قاسم سلیمانی پایمال نشه
م س
2
0
سه‌شنبه ۱۳ شهريور ۱۴۰۳
مسولین تشکر خط قرمز اعلام کردین زنگزور اگر بدست علیف بیفته کار ایران تمام هست علیف امتحان پس داده با ترانزیت ما چ کرد پس شمارا بخدا نگذارید زنگزور احیا ومرز ما از بین بره بخداوندی خدا علیف از اسرائیل برای ایران خطرناکتره خواهشنا مواظب باشید ترکمانچای و اون یکی تکرار نشه
قوم عرب ایران
2
0
پنجشنبه ۱۵ شهريور ۱۴۰۳
ما اماده دیپلماسی وهم اماده جنگ زندگی یک بار شیون هم یبار حتی یک وجب از خاک کشورمان را نمیدهیم چه میخواد روسیه یا امریکا ویا این الهام خانم
ناشناس
0
0
پنجشنبه ۱۵ شهريور ۱۴۰۳
دوران قاجار است ایی ملت مگرخبرندارین
ایران
0
0
جمعه ۱۶ شهريور ۱۴۰۳
سلام، به نظر من هرچی پوتین بگه، طی این سالها روسیه دوستی خودشو به ما ثابت کرده از اون همه وتو به خاطر برنامه هسته‌ای، سوریه، قبلاً اگر در نظر بگیریم، عهدنامه گلستان و ترکمنچای به نفع ایران بود، همیشه قصدشون خیر بوده برادران روس، یک مشت غربزده میان اینجا نظر بیخود میدم....
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ + جدول

عکس پُربازدید از دوران کودکی احمد علم‌الهدی

عکس/ترافیک باور نکردنی در جاده چالوس دهه ۴۰

عکس/ مسعود پزشکیان در دفتر سیدعمار حکیم

دورهمی بنز‌های کلاسیک در کاخ سعدآباد

عکس زیرخاکی از امام‌زاده صالح در دوران قاجار

عکس/تاج گل ارسالی قالیباف برای خداداد عزیزی

عکس/آشتی کنان صدا و سیما با رائفی پور!

اینفوگرافی/محبوب‌ترین برندهای خودرو در آمریکا

عکس قدیمی از جزیره هرمز در سال ۱۲۸۲

عکس/ استایل زنان درباری دوره ناصری

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

موج سواری طلا و سکه بر فراز انس جهانی/ چرا طلا دیگر از دلار تبعیت نمی‌کند؟/ هفته سرنوشت ساز طلای جهانی

فیلم/ سوتی جدید جواد خیابانی در مورد ارلینگ هالند

فیلم/ ۹۰ درصد افغان‌ها غذای کافی ندارند

علی نورانی آزاد شد

ساکت الهامی استعفا کرد

عکس/ جلسه امتحان در افغانستان

فیلم/ تصاویری از افتتاح یک رستوران افغانستانی در تهران

فیلم/ نخستین فیلم از پشت صحنه فصل هفتم سریال پایتخت

فیلم/ حمله حزب‌الله به انبار تسلیحاتیِ ارتش اسراییل

فیلم/ افشاگری حامد کاویانپور از توطئه علیه مهدی هاشمی‌نسب در پرسپولیس

فیلم/ جزییات برخورد قانونی با مزاحمان تلفنی اورژانس ۱۱۵

عکس/ رضا رویگری در کنار یک چهره سیاسی

فیلم/ فریبرز عرب‌نیا در هالیوود؛ اولین ویدیو از بازی عرب‌نیا مقابل جف بریجز

قیمت یک قوطی شیشه خشک چند برابر شده؟

فیلم/ کرباسچی: در ۳۶ سالگی شهردار شدم اما الان دنبال پیرمرد‌های ۶۰ ساله می‌گردند

فیلم/ تصاویر تازه از جاری شدن سیلاب در جاده کرج - چالوس

عکس/ پست سینا حجازی در پی درگذشت پدرش

فیلم/ پیشنهاد روحانی برای حل مشکل پرستاران

فیلم/ اعتراف صادقانه محمدرضا گلزار درباره انتقادات به خوانندگی او

بازتاب گسترده پرتاب ماهواره جدید ایرانی به فضا

تذکر مهم عارف در آستانه بازگشایی مدارس

ارتقا رتبه ایران در فیفا

فیلم/ گوشه‌ای از هنرنمایی زنده‌یاد صدرالدین حجازی

غول تسلیحاتی آمریکا هک شد

زنان باحجاب هم می‌خواهند گشت ارشاد جمع شود

اسکیت جهانی ایتالیا با پیروزی ترانه احمدی

ستاره رئال مادرید در تهران + عکس

فیلم/ اقدام دیوانه‌وار یک شهروند در تهران

هشدار ایران به ایرلاین‌های خارجی

ترامپ: پرسش‌های مناظره را به هریس دادند

فیلم/ روایت جالب فرزانه صادق وزیر راه از سفر پزشکیان به عراق

ستاره جدید پرسپولیس: الگوی من زلاتان است

صدرالدین حجازی درگذشت

فیلم/ تعریف محمدرضا گلزار از دست‌پخت همسرش

هشدار نارنجی بارش های سیل آسا در ۱۰ استان

تردد خودروها به چالوس ممنوع شد

عکس/ شباهات قابل‌توجه الناز شاکردوست به برادرش

فیلم/ واکنش خداداد عزیزی به حضور نداشتن علی دایی و برخی از دوستانش در مراسم ختم پدرش

عکس/اکبرعبدی و الهام پاوه نژاد در یک قاب

پیش‌بینی قیمت دلار فردا یک‌شنبه ۲۵ شهریور ۱۴۰۳

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۲۵ شهریور ۱۴۰۳

ایران در هوش مصنوعی هم از امارات، قطر و عربستان عقب افتاد

بانک ملی ایران طی پنج ماه گذشته به بیش از ۱۶ هزار زوج وام ازدواج پرداخت کرد

معرفی سریع‌ترین خودروی دنده‌ای جهان

بیمه‌های عمر محرک تامین رفاه دوران میانسالی است

عکس/خنجری که با آن عمر به سزای اعمالش رسید

فیلم/ عصبانیت خزاعی از واکنش‌ها به اشتباه خواندن دعای تحویل سال

همتی برای برخورد با گروه‌های فشار/ هک؛ پوشش فشار به وزیر جدید؟

اینفوگرافی/علائم پوکی استخوان را بشناسیم

عکس/ساختمان شرکت اتو ایران‏ در خیابان سعدی جنوبی