تاریخ انتشار: ۰۹:۰۸ - ۰۵ مهر ۱۴۰۳

تحصیل دانش آموزان با خرج بمب؛ وضعیت بغرنج تخریب ۸۵ درصدی مدارس غزه و آوارگی دانش‌آموزان

۶۲۵ هزار کودک در حالی در غزه وارد دومین سال تحصیلی شدند که به دلیل جنگ از حق تحصیل محروم‌اند.

تحصیل دانش آموزان با خرج بمب

اقتصاد۲۴-حدود یک سال از آغاز جنگ در نوار غزه گذشته است و بنا بر آخرین اعلام وزارت بهداشت فلسطین، آمار شهدای جنگ غزه از هفتم اکتبر تاکنون به ۴۱‌هزار‌و ۴۹۵ نفر و تعداد مجروحان به ۹۶‌هزار‌و شش نفر رسیده است. در این بین شمار کودکان کشته‌شده کم نیست؛ به‌ویژه که این روز‌ها با بازگشایی مدارس جای خالی کودکان به‌شهادت‌رسیده بیش از قبل خودنمایی می‌کند.

۱۵ سپتامبر، وزارت آموزش‌وپرورش و آموزش عالی نوار غزه در بیانیه‌ای اعلام کرد در جریان حملات ارتش رژیم صهیونیستی به غزه بیش از ۲۵ هزار کودک شهید و زخمی شده‌اند که از این میان ۱۰ هزار نفر را دانش‌آموزان مدرسه تشکیل می‌دهند و ۹۰ مدرسه نیز تخریب شده است. تیرماه بود که رژیم صهیونیستی در حمله به مدرسه الجاعونی در اردوگاه النصیرات، تعدادی فلسطینی را مجروح کرد.

جنگ در نوار غزه بسیاری از امور را مختل کرده است؛ سلامت، آرامش، زندگی و تحصیل. در این یک سال دانش‌آموزان و دانشجویان بسیاری از روال عادی تحصیل دور مانده‌اند و همین نیز برای آن‌ها رنج مضاعفی است.

آنروا (آژانس امداد و اقدامات سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک) اعلام کرده است بر اساس گزارش سازمان ملل، حداقل ۱.۹ میلیون نفر (یا از هر ۱۰ نفر ۹ نفر) در سراسر نوار غزه آواره شده‌اند. برخی از آن‌ها تاکنون بیش از ۱۰ بار آوارگی و ترک سکونت موقت را تجربه کرده‌اند.

۶۲۵ هزار بازمانده از تحصیل

به‌تازگی گاردین در گزارشی نوشته است که هفته گذشته قرار بود آغاز سال تحصیلی جدید در فلسطین باشد، اما در غزه ۶۲۵ هزار کودک در سن مدرسه اکنون وارد دومین سال تحصیلی می‌شوند که در آن به دلیل جنگ اسرائیل از حق تحصیل محروم‌اند؛ «بیش از ۴۵ هزار کودک شش‌ساله قرار بود امسال مدرسه را شروع کنند». در این گزارش گفته شده که بر اساس گزارش خوشه آموزش، مجموعه‌ای از گروه‌های امدادرسان به رهبری یونیسف و نجات کودکان، حدود ۹۰ درصد از ۳۰۷ ساختمان مدرسه دولتی غزه و همه ۱۲ دانشگاه در حملات اسرائیل آسیب دیده یا ویران شده‌اند.

در گزارش گاردین روایت برخی از دانش‌آموزان و دانشجویان ذکر شده است: یارا الشوا، ۲۲ ساله، از شهر غزه، سپتامبر گذشته متوجه شد یک بورسیه تحصیلی کامل برای کارشناسی ارشد رشته حقوق بشر در قطر دریافت کرده است. اما او و خواهران و برادرانش که در سن مدرسه هستند، نمی‌توانند غزه را به دلیل محاصره اسرائیل ترک کنند. یارا گفته که فعلا از صبح تا شب در تلاش‌اند تا خانواده خود را زنده نگه دارند. او درباره برادر ۱۵ ساله‌اش گفته است: «برادر کوچک‌ترم اکنون مسئولیت‌هایی را بر عهده می‌گیرد که هیچ کودکی نباید آن را بر عهده بگیرد؛ مثل جمع‌آوری لوازم، آوردن آب، رسیدگی به نیاز‌های خانه ما. مدرسه برای او یک خاطره دور است. او در این شرایط مجبور شده است خیلی سریع بزرگ شود. من همیشه از اینکه چقدر او تغییر کرده است شگفت‌زده هستم. او دیگر کوچک نیست».

همچنین در این گزارش گفته شده که بر اساس مطالعات انجام‌شده، هر چه کودکان زمان بیشتری از مدرسه دور بمانند، جبران یادگیری ازدست‌رفته برای آن‌ها دشوارتر و احتمال بازگشت آن‌ها به مدرسه کمتر می‌شود: «رشد شناختی، اجتماعی و عاطفی کودکان آسیب می‌بیند. دختران بیشتر در سنین پایین‌تر ازدواج می‌کنند و پسران مجبور به کار یا ستیزه‌جویی می‌شوند».


بیشتر بخوانید:راز‌های ناگفته پوشش خبری جنگ غزه


بااین‌حال، محدودیت همیشه راهکار‌هایی به همراه دارد؛ مثل همین کلاس‌های غیررسمی برای جبران حداقل اندکی از عقب‌ماندگی بچه‌ها از مدرسه. ماه گذشته، آنروا برنامه بازگشت به یادگیری را در ۴۵ پناهگاه خود با معلمان راه‌اندازی کرد. در این مکان‌ها بازی، نمایش، هنر، موسیقی و فعالیت‌های ورزشی برای کمک به سلامت روان کودکان و کاهش تأثیر جنگ انجام می‌شد. یا مثلا اسماء مصطفی زن ۳۸ ساله‌ای است که به گاردین گفته هر روز عصر، به مدت دو ساعت با بچه‌های کوچک اردوگاه نصیرات در مرکز غزه می‌نشیند و درس می‌خوانند. گاهی اوقات قلم و کاغذی برای ریاضیات و سواد ابتدایی وجود دارد، اما بیشتر اوقات کلاس با داستان‌سرایی، آوازخواندن و بازی می‌گذرد.

او قبل از جنگ در یک دبیرستان دخترانه در شهر غزه تدریس می‌کرده است: «اکنون بسیاری از کودکان کار می‌کنند یا به خانواده‌هایشان کمک می‌کنند تا چیز‌های اساسی برای زنده‌ماندن مانند غذا را در طول روز پیدا کنند، اما من سعی می‌کنم عصر‌ها کمی به آن‌ها ریاضیات درس بدهم».

تخریب دانشگاه‌ها

مقامات فلسطینی در وزارت آموزش گفته‌اند ارتش اسرائیل تلاش کرده تا بسیاری از دانشگاه‌ها در نوار غزه به پادگان‌ها و مکان‌های تحقیقاتی تبدیل شود و بعد از اتمام کار آن‌ها را تخریب کرده است. عرب ۲۴ در گزارشی به مهم‌ترین دانشگاه‌های تخریب‌شده توسط ارتش رژیم صهیونیستی از هفتم اکتبر تاکنون اشاره کرده است. مانند دانشگاه الازهر غزه که یکی از برجسته‌ترین دانشگاه‌های فلسطینی است که با ۶۰۰ کارمند علمی و اداری به ۱۵ هزار دانشجوی دختر و پسر خدمات آموزشی ارائه می‌دهد. هیئت‌مدیره این دانشگاه تأیید کرده که ساختمان‌های این دانشگاه متحمل خسارات سنگینی شده‌اند. با‌این‌حال، شورای دانشگاه مصمم است پس از پایان جنگ، ساختمان‌ها، سالن‌ها و آزمایشگاه‌های دانشگاه را بازسازی کند.

دانشگاه اسلامی غزه یکی دیگر از مهم‌ترین دانشگاه‌های فلسطین است که پس از هدف قرارگرفتن توسط ارتش رژیم صهیونیستی متحمل خسارات فراوان و مادی شدید شده است. در این گزارش به گفته‌های مدیریت دانشگاه استناد شده است که گفته طی حملات صهیونیست‌ها، ساختمان دانشکده فناوری اطلاعات، ساختمان ریاست، خدمات اجتماعی و آموزش و ساختمان دانشکده علوم دانشگاه و کلیه تجهیزات و آزمایشگاه‌های آن‌ها آسیب جدی دیده و علاوه بر این بیشتر شیشه‌های نمای ساختمان‌های دانشگاه شکسته است.


بیشتر بخوانید:فیلم/تلاش برای نجات یک زن از زیر آوار در غزه


دانشگاه فلسطین، دانشگاه الاسراء، دانشگاه آزاد القدس- واحد غزه از دیگر دانشگاه‌هایی هستند که در این جنگ تخریب شده‌اند.

کمبود هولناک دارو

وضعیت سلامت و بهداشت در نوار غزه هم به سیاق قبل است. چند روز پیش وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرد از هفتم اکتبر (۱۵ مهرماه سال گذشته) تاکنون بیش از ۹۹۰ نفر از کادر پزشکی و درمانی در حملات اسرائیل به غزه شهید شده‌اند.

وضعیت بیماران به‌ویژه کودکان بیمار و زنان باردار به مراتب بدتر است. هفته گذشته مدیر منطقه‌ای یونیسف در ایکس نوشت: «با بسیاری از کودکان مبتلا به سرطان خون، از انواع بیماری‌های سرطانی که نیاز به تخلیه پزشکی دارند، ملاقات کردم؛ اگر به سرعت آن‌ها را تخلیه نکنیم، آن‌ها جان خود را از دست خواهند داد. ما تمام تلاش خود را با همکاران‌مان در سازمان بهداشت جهانی انجام خواهیم داد تا این کودکان را برای درمان از غزه خارج کنیم. از آخرین دیدار من در ژانویه (دی‌ماه ۱۴۰۲) تا امروز، میزان تخریب و رنج کودکان به‌طور قابل توجهی افزایش یافته است. تعداد کل افراد آواره از ۱.۷ به ۱.۹ میلیون نفر رسیده است». او از تخریب ۸۲ تا ۸۵‌درصدی مدارس غزه به‌طور جزئی یا کامل هم‌ یاد کرده بود.

وزارت بهداشت فلسطین نیز اعلام کرد بیمارستان‌های اصلی این وزارتخانه به دلیل کمبود روغن و قطعات یدکی لازم برای تعمیرات دوره‌ای، در آستانه تعطیلی قرار دارند. زندگی صد‌ها بیمار در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌های اصلی در جنوب غزه در خطر است. به همین دلیل وزارت بهداشت از تمامی افراد و سازمان‌های بشردوست در جهان خواسته است برای تسهیل ورود قطعات لازم برای ادامه فعالیت مولد‌های برق با رژیم اشغالگر اسرائیل تماس بگیرند.

مروان الحمس، مدیر بیمارستان‌های صحرایی وزارت بهداشت غزه، تأیید کرد که بخش پزشکی به‌شدت از کمبود سوخت، دارو و تجهیزات پزشکی رنج می‌برد. او به خبرگزاری قطر (QNA) گفته است که ۶۵ درصد از انبار دارو از انبار‌های وزارت بهداشت غزه به همراه بیش از ۸۵ درصد تجهیزات پزشکی تخلیه شده است و این موضوع بر کل سیستم مراقبت‌های بهداشتی از‌جمله بخش‌های مراقبت‌های ویژه و اتاق‌های عمل نقش قابل توجهی داشته است.

این پزشک به نبود تجهیزات پزشکی ضروری به دلیل تخریب هدفمند بیمارستان‌ها در حملات اسرائیل هم اشاره و بر نیاز فوری به بیمارستان‌های صحرایی بیشتر برای کمک به مقابله با حملات طاقت‌فرسا تأکید کرده است. کفاح طومان، مدیر انبار داروی وزارت بهداشت فلسطین نیز کمبود دارو در انبار وزارت بهداشت را بسیار خطرناک توصیف کرد. به گفته او، اوضاع با تشدید بیماری‌های خطرناک پوستی و بیماری‌های فصلی میان آوارگان بدتر و وخیم‌تر هم می‌شود. ضمن اینکه متأسفانه کودکان هم به علت سوء‌تغذیه و ضعف سیستم ایمنی، بیشتر در معرض بیماری هستند. برخی رسانه‌های عرب‌زبان نیز از نایاب‌بودن دارو‌های ضد سرماخوردگی، تنفسی، آنتی‌بیوتیک و مُسکن در نوار غزه خبر داده‌اند.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

عکس‌های دیده نشده از امیر علی پسر شهاب حسینی در ۱۳ سالگی

عکس‌/بانو سولان، همسر تسو سریال جومونگ در ۴۷ سالگی

پرچم ایران در تظاهرات حمایت از مردم فلسطین در کوبا

عکس/ خداحافظی سمانه چهکندی از تیم فوتبال خاتون بم

عکس/ بوسه سردار قاآنی بر پیشانی پدر عباس نیلفروشان

اینفوگرافی/میزان اعتیادآور بودن انواع مواد مخدر چقدر است؟

عکس/ آمار و ارقام بازی‌های ایران و قطر

اینفوگرافی/نتایج ۱۰ دیدار اخیر تیم‌های ملی فوتبال ایران و قطر

عکس/ جابجایی اسناد مالی سریال‌های تلویزیون با وانت؟!

عکس/ پاییز رویایی در بیدخون بردسیر، استان کرمان

عکس / ابراز پشیمانی عبدالرضا داوری در دادسرا

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

صبحانه مناسب مردان و زنان برای کاهش وزن

آموزش یک مدل مرغ مزه‌دار شده

راه‌هایی برای شجاع‌تر شدن

تغییرات قیمت دلار از ترور هنیه تا وعده صادق ۲ / شوک‌های ارزی در دولت‌های پس از جنگ چگونه بوده است؟/ پیشروی قیمت دلار تا کجا ادامه خواهد یافت؟

فیلم/ قابی دیده نشده از سردار قآانی در تشییع شهید نیلفروشان

فیلم/ بیرانوند: روی غفلت گل خوردیم

قلعه‌نویی: شاید در جام‌جهانی نباشم

فیلم/ عذرخواهی عرفان طهماسبی بابت تاخیر در برگزاری کنسرت امشب

هشدار رییس اتاق تهران درباره افزایش قیمت کالاهای اساسی

فیلم/ عذرخواهی صداوسیما برای پخش صدای خواننده زن

جدول گروه A در پایان هفته چهارم مقدماتی جام‌جهانی

بیمه معلم در دومین رویداد ملی نمایشگاه کار حضور پیدا کرد

عدد نمی شناسید که این گونه نقد می کنید یا همتی برایتان هضم نمی شود؟

فیلم/ خلاصه بازی ایران - قطر

آزمون بهترین بازیکن دیدار ایران - قطر شد

فیلم/ عصبانیت نوری‌زاده: چرا به رضا پهلوی، رضا پالانی می‌گویید؟

آخرین خبر درباره واریز سود سهام عدالت

برد شیرین تیم ملی/ ایران صدرنشین گروه شد

فایننشال تایمز: اسراییل به زودی با کمبود امکانات مواجه خواهد شد

دستور بایدن به شورای امنیت آمریکا در مورد ایران

فیلم/ پرواز جنگنده‌های اسراییل اطراف هواپیمای قالیباف

فیلم/تماشاگری که محسن یگانه را روی استیج به آغوش کشید!

فیلم/حرکت دیدنی میلاد محمدی در میان ۴ بازیکن قطر

ادعای تازه نیویورک تایمز درباره حمله اسراییل به ایران

همسان سازی حقوق بازنشستگان به کجا رسید؟

شرط دریافت معافیت مالیات بر اجاره اعلام شد

کنایه محمد فاضلی به صدور کیفرخواست پرونده چای دبش

فیلم/ چالش فارسی صحبت کردن ایوب العملود مدافع خارجی پرسپولیس

عکس/ رسانه عبری: کمک صد‌ها زن ایرانی به لبنان

واشنگتن به تل آویو هشدار داد

عکس/ چهره جدید آزیتا حاجیان در دهه هفتم زندگی اش

معرفی نسخه جدید گنبد آهنین

فیلم/ صحبت‌های تازه مسعود کیمیایی درباره قتل داریوش مهرجویی

فیلم/ نعیم قاسم: ما منتظر نبرد تن‌به‌تن هستیم

چگونه در عصر پساحقیقت، از حقیقت محافظت کنیم؟

واکنش عجیب دبیر ستاد امربه‌معروف و نهی از منکر به احتمال برداشته‌شدن فیلترینگ

فیلم/ گریه‌های سولماز غنی روی صحنه تئاتر

زیدآبادی: زندانی شدن پزشکیان سه مشکل حل خواهد شد

ترکیب تیم های ایران و قطر برای بازی امشب

از خانه‌های لوکس چقدر مالیات گرفته شده؟

پایان پرواز هواپیما‌های ایرانی به اروپا؟

جشنواره گل پرسپولیس در یک بازی تدارکاتی

احضار سفیر مجارستان به وزارت خارجه ایران

نظر محمدجواد ظریف درباره تغییر دکترین هسته‌ای ایران

پیش‌بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۳

فیلم/ پاسخ کوبنده حامد آهنگی به کری‌خوانی جواد خیابانی برای هواداران رئال مادرید

امضای ۳ شاهد برای سردار سلیمانی + عکس

حمله پهپادی مقاومت عراق به شمال فلسطین اشغالی

خرید ریال توسط بانک مرکزی روسیه!

قند خون را چند وقت یک بار چک کنیم؟