تاریخ انتشار: ۱۶:۴۵ - ۲۲ مهر ۱۴۰۳

علت اضطراب در فصل پاییز چیست؟

طبق آمار‌های رسمی، بیش از ۲۰ درصد ایرانی‌ها دچار اختلالات روانی هستند و یکی از این اختلالات، اضطراب است.

علت اضطراب در فصل پاییز چیست؟

اقتصاد۲۴-آیا برای شما هم پیش آمده که در مقطعی از زندگی ناگهان بدون هیچ دلیلی که خودتان از آن خبر داشته باشید، دچار اضطراب شدید شده باشید؟ اضطرابی که نمی‌توانید آن را کنترل کنید.

اضطراب در بعضی‌ها تا حدی شدید است که روی عملکرد روزانه و فعالیت‌های روزمره آن‌ها تاثیر منفی شدیدی می‌گذارد و از نظر جسمی و روحی آن‌ها را بسیار آزار می‌دهد.

اما چرا بعضی‌ها دچار اضطراب می‌شوند؟ چطور می‌توان آن را کنترل و مدیریت کرد؟ آیا برای هر اضطرابی لازم است که به پزشک مراجعه کنیم؟ مساله این است که خیلی‌ها اضطراب را با استرس اشتباه می‌گیرند و برای همین فکر می‌کنند اضطراب‌شان یک موضوع ساده و پیش پا افتاده است و خود به خود برطرف خواهد شد، اما خوب است بدانیم اضطراب، اختلالی روانی است که در صورت شدت داشتن، خود به خود یا با کمک دم‌نوش‌ها یا با نفس عمیق کشیدن و این گونه کار‌های ساده برطرف نمی‌شود.

چرا مضطرب می‌شویم؟

طبق آمار‌های رسمی، بیش از ۲۰ درصد ایرانی‌ها دچار اختلالات روانی هستند و یکی از این اختلالات، اضطراب است. "اختلالات اضطرابی" یکی از رایج‌ترین مشکلات روانی هستند که تنها مختص ایران نیست و بروز آن می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد.

عوامل ژنتیکی: تحقیقات نشان داده‌اند که افراد دارای سابقه خانوادگیِ اختلالات اضطرابی ممکن است در معرض خطر بیشتری برای بروز و تشدید این اختلالات باشند.

تجربیات استرس‌زا: برخی حوادث زندگی مثل از دست دادن عزیزان، مشکلات مالی، طلاق یا آسیب‌های جسمی و روانی می‌توانند عاملی برای شروع بروز اضطراب باشند. این تجربیات می‌توانند تأثیرات عمیقی بر سلامت روانی فرد بگذارند.

عوامل زیستی: ناهنجاری‌های شیمیایی در مغز یا اختلال عملکرد در سطوحی از مغز به ویژه در سطح انتقال‌دهنده‌های عصبی مانند سروتونین و دوپامین می‌تواند باعث ایجاد احساس اضطراب شود.


بیشتر بخوانید:زنگ خطر گسترش افسردگی در جهان


تفکر منفی و الگو‌های شناختی: برخی افراد تمایل دارند به جنبه‌های منفی وضعیت‌ها توجه کنند و تفکر بدبینانه داشته باشند. این الگو‌های فکری می‌توانند اضطراب را تشدید کنند.

استرس مزمن: مواجهه با استرس مزمن مانند فشار‌های شغلی، مشکلات خانوادگی، تغییر شغل، تغییر منزل، درآمد پایین و هزینه‌های بالای زندگی می‌تواند موجب ایجاد یا تشدید اختلالات اضطرابی شود.

محیط اجتماعی و فرهنگی: عوامل اجتماعی مانند تنش‌های اجتماعی، فشار‌های فرهنگی و عدم حمایت اجتماعی می‌توانند در بروز اضطراب نقش داشته باشند.

طهورا جربان، روانشناس و مشاور به همشهری‌آنلاین می‌گوید: هر فرد ممکن است ترکیبی از این عوامل را تجربه کند که به بروز یکی از اختلالات اضطرابی در او منجر شود. اما موضوع این است که اضطراب درمان‌های مختلفی دارد و بسته به میزان و دلایل بروز اضطراب می‌توان با دارودرمانی، روان‌درمانی و به کار بردن تکنیک‌های مدیریت استرس، سطح اضطراب را کاهش داد یا آن را کنترل کرد.

فصل پاییز می‌تواند اضطراب را تشدید کند؟

این روانشناس در پاسخ به این سوال که آیا فصل پاییز هم می‌تواند اضطراب را در برخی افراد تحریک کند، توضیح می‌دهد: بله، در کل تغییر فصل می‌تواند به عنوان یک عامل تحریک‌کننده عمل کند به‌ویژه برای افرادی که مستعد اضطراب یا اختلالات خُلقی هستند.

او می‌گوید: در فصل پاییز فاکتور‌هایی مثل تغییر دما، کاهش نور خورشید و تغییرات در فعالیت‌های روزانه می‌توانند عاملی برای بروز اضطراب در بعضی از افراد باشند. افرادی که در پاییز دچار اختلال عاطفی فصلی (SAD) یا همان اقسردگی پاییزی می‌شوند، بیشتر از بقیه اضطراب و خستگی و بی‌حوصلگی را تجربه می‌کنند.

جربان درباره تاثیر دو عامل کاهش نور خورشید و تغییرات در فعالیت‌های روزانه در بروز و تشدید اضطراب کمی بیشتر توضیح می‌دهد و می‌گوید: در پاییز، روز‌ها کوتاه‌تر می‌شوند و میزان نور خورشید کاهش می‌یابد. این موضوع می‌تواند بر ریتم شبانه‌روزی بدن و سطح تولید هورمون‌هایی مثل سروتونین و ملاتونین تأثیر بگذارد. کمبود سروتونین که در تنظیم خلق و خو نقش دارد، می‌تواند به افزایش احساس اضطراب و حتی افسردگی منجر شود. درباره تغییر در فعالیت‌های روزانه هم باید گفت شروع پاییز معمولا با تغییراتی در برنامه‌های روزمره، بازگشت به مدرسه یا کار، افزایش فشار‌های اجتماعی و شغلی، تشدید ترافیک و آلودگی صوتی در شهر و ... همراه باشد. این تغییرات می‌توانند به افزایش اضطراب در فرد منجر شوند.

چطور اضطراب‌مان را کنترل کنیم؟

روانشناسان راهکار‌های مختلفی برای کنترل اضطراب پیشنهاد می‌دهند. راهکار‌هایی که االبته ممکن است نیاز به زمان باشد تا اثرات آن‌ها خود را نشان دهند. جربان به عنوان روانشناس می‌گوید: البته این راهکار‌ها برای همه جواب نمی‌دهد و بستگی به این دارد که سطح اضطراب شما چقدر بالا است و چه مقدار از روز شما را درگیر می‌کند. اگر با راهکار‌هایی که گفته می‌شود، اضطراب در شما کنترل نمی‌شود، شاید نیاز به کمک گرفتن از یک متخصص و شروع یک یا چند دوره دارودرمانی داشته باشید.

این روانشناس در ادامه برای کنترل اضطراب ۷ راهکار ساده و در دسترس پیشنهاد می‌دهد.

خواب کافی داشته باشید: کمبود خواب به تنهایی می‌تواند باعث بروز اضطراب روزانه شود یا علائم آن را تشدید کند. سعی کنید هر شب بین ۶ تا ۹ ساعت خواب باکیفیت داشته باشید. ایجاد یک روتین خواب منظم و اجتناب از مصرف کافئین و الکل قبل از خواب به بهبود کیفیت خواب کمک می‌کند.

از فعالیت بدنی غافل نشوید: یکی از راه‌های کنترل اضطراب خفیف، انجام فعالیت‌های بدنی مرتب و روتین و دور شدن از کم‌تحرکی و بی‌تحرکی است. فعالیت بدنی مثل پیاده‌روی، دویدن، یوگا یا شنا می‌تواند میزان هورمون استرس (کورتیزول) را کاهش دهد و هورمون‌های شادی (اندورفین و سروتونین) را افزایش دهد.

تمرین تنفس عمیق: تنفس عمیق و آرام به کاهش علائم فیزیکی اضطراب مانند تپش قلب و تنش عضلانی کمک می‌کند. تنفس شکمی (تنفس دیافراگمی) را تمرین کنید: به آرامی و به طور عمیق نفس بکشید؛ نفس را برای چند ثانیه نگه دارید و بعد به آرامی بازدم کنید. این تمرین را چندین بار در روز انجام دهید.


بیشتر بخوانید:علت مجرد ماندن جوانان چیست؟


کاهش مصرف کافئین و مواد محرک: خیلی‌ها نمی‌دانند کافئین تا چه حد در تشدید اضططراب موثر است و برای رفع اضطراب خود به خوردن نوشیدنی‌هایی مثل قهوه رو می‌آورند! درحالی‌که قهوه برای اضطراب مثل سم عمل می‌کند و می‌تواند علائم آن را بدتر تشدید کند. اگر احساس می‌کنید که پس از مصرف کافئین یا نوشیدنی‌های محرک علائم اضطرابتان بدتر می‌شود، بهتر است مصرف آن‌ها را کاهش دهید یا برای مدتی قطع کنید. قهوه، حتی چای سیاه و چای سبز، نوشیدنی‌های انرژی‌زا، نوشابه‌های گازدار حاوی کافئین، شکلات به خصوص شکلات تلخ همه این‌ها حاوی کافئین هستند و باید محتاطانه آن‌ها را مصرف کرد.

کمتر سیگار بکشید: نیکوتینِ موجود در سیگار ممکن است در ابتدا به طور موقت در ما احساس آرامش ایجاد کند، اما درنهایت باعث افزایش سطح اضطراب می‌شود. خیلی‌ها سیگار می‌کشند تا اضطراب خود را کنترل کنند و نمی‌دانند که سیگار محرک اضطراب است

مدیریت زمان داشته باشید: برنامه‌ریزی مناسب و تعیین زمان برای کار‌های روزمره می‌تواند به کاهش اضطراب ناشی از انجام کار‌های زیاد یا نزدیک شدن به ددلاین‌ها کمک کند. اولویت‌بندی کار‌ها و ایجاد فهرست کار‌ها برای انجام می‌تواند اضطراب ناشی از فشار کاری را کاهش دهد.

مدیتیشن کنید: متاسفانه تصور خیلی‌ها درباره مدیتیشن یا مراقبه این است که یک کار اصطلاحا لوس و بی‌نتیجه است. درحالی‌که مراقبه و تمرینات ذهن‌آگاهی به شما کمک می‌کند تا روی لحظه حال تمرکز کنید و از نگرانی درباره آینده یا حسرت گذشته رها شوید و تا حدی به آرامش برسید. روزانه چند دقیقه مدیتیشن انجام دهید تا تاثیر آن را ببینید.

از یک روانپزشک یا روانشناس وقت بگیرید: در صورتی که اضطراب شما شدید یا دائمی است، احتمالا نیاز دارید با یک مشاور یا درمانگر یا حتی یک روانپزشک مشورت کنید. روان‌درمانی می‌تواند به شما کمک کند که الگو‌های فکری منفی خود را شناسایی کنید و تغییر دهید. روانپزشک هم با دارودرمانی به شما کمک می‌کند تا اضطراب در شما کنترل شود.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳ + جدول

خبر مهم قالیباف درباره سردار قاآنی

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ برهم زننده سخنرانی مسعود پزشکیان دوش به دوش سعید جلیلی

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/پارچه نوشت جالب بسیج دانشگاه تهران

عکس/ قیمت‌های نجومی برای آپارتمان‌های جنوب تهران

عکس/ گاریدو در جمع مربیان بزرگ اسپانیا

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

رفع فیلترینگ به کجا رسید؟

ادعای ترور یک فرمانده ارشد موشکی سپاه در لبنان

۱۰۰ سرباز آمریکایی برای راه‌اندازی سامانه تاد در اسرائیل فعالیت خواهند کرد

سردار حاجی‌زاده: با چشمانی باز آماده‌ایم

رضا علیپور در چین مدال گرفت

فیلم/ پنج دروازه خالی که در فوتبال به طرز عجیبی گل نشد

مشمول عفو شدن حتمی نیلوفر حامدی

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳

پیش بینی قیمت دلار فردا دوشنبه۲۳ مهر ۱۴۰۳

جنگ ایران و اسرائیل خروجی نفت را قطع می کند

قصد گروسی برای ملاقات با پزشکیان

سرمربی خارجی استقلال انتخاب شد

بازنشستگان حتما حساب خود را چک کنند

شایع‌ترین علل کمر درد چیست؟

علت اضطراب در فصل پاییز چیست؟

زنگ خطر صنعت کفش ایران به صدا درآمد

فیلتر ۷۰درصدی ترافیک اینترنت کشور

قاچاق کودکان در کجا اتفاق می‌افتد؟

چه عاملی منجر به کاهش تولید نفت شد؟

ابتلای یک نفر از هر ۴ ایرانی به اختلالات روانی

عکس/ سلفی غمگین سمیرا حسن پور

جزییات مرگ سریالی ۴۸ نفر با مشروبات الکلی

رقیب چینی لندکروز به بازار می‌آید + عکس

فیلم/ادای احترام عراقچی به فرماندهان مقاومت در بغداد

عراقچی: ایران برای جنگ و صلح آماده است

فیلم/عبور هواپیمای ایران با خلبانی قالیباف از روی ناو اسرائیلی

عکس/ تمرین بدنی بازیکنان تیم ملی فوتبال در دبی

عکس/ بیلبورد جدید شهرداری تهران حاشیه ساز شد

فیلم/لحظه انفجار مهیب در جنوب لبنان

هزینه ۱۰۰۰ میلیارد تومانی استقلال و پرسپولیس در سال ۱۴۰۲

عکس/ ادای احترام عراقچی به فرماندهان مقاومت

فیلم دیدنی از سافاری ببرها در جنگل‌های شمال

عکس/ چهره جذاب هدی زین العابدین

فیلم/حافظ‌خوانی وزیر کشور در آرامگاه حافظ

یارانه نقدی مهرماه چه زمانی واریز می‌شود؟

روش جدید و فراقانونی برخورد با روزنامه نگاران؛ قطع سیم‌کارت و دستور پاک کردن پست‌ها

عکس/ تجمع اعتراضی بازنشستگان فرهنگی

فیلم/گردش یک بلاگر روس در بازار تجریش

معمای پیچیده اوستون اورونوف و پرسپولیس

شکایت‌های سریالی علیه علیرضا بیرانوند

تولد یک کریم باقری جدید در پرسپولیس

ترکیب احتمالی تیم ملی فوتبال ایران مقابل قطر

عکس‌ بی حجاب پانته آ بهرام و مهتاب نصیرپور در دبی جنجالی شد!

جمعیت کاربران اینترنت در جهان چقدر است؟

عکس/ تبلیغات عجیب خواننده پاپ ایرانی در کنسرت

بازی المیرا دهقانی یاسمنِ سریال «لحظه گرگ و میش» در یک تئاتر +عکس

عکس/ مهمانان عجیب المیرا شریفی مقدم در تلویزیون

رفت‌و‌آمد مقرون‌به‌صرفه در ساعات کم‌ترافیک در پاییز ۱۴۰۳

خبر مهم برای متقاضیان دسته چک

اینفوگرافی/رتبه بندی شادترین کشور‌های جهان در سال ۲۰۲۴