تاریخ انتشار: ۱۰:۳۹ - ۳۰ مهر ۱۴۰۳

تب تند طلا در ۲۰۲۴ بالا گرفت

قیمت طلای جهانی در ۱۰ ماه ابتدایی سال ۲۰۲۴ حدود ۳۲ درصد رشد کرد. این در حالی است که قیمت این فلز در سال ۲۰۲۳ تنها ۱۳ درصد رشد کرده بود و در سال قبل از آن کاهشی بود.

تب تند طلا در ۲۰۲۴ بالا گرفت
اقتصاد۲۴- کارشناسان نظرات متفاوتی در مورد علت رشد این فلز گران‌بها دارند. برخی سیاست‌های پولی انبساطی در اقتصاد‌های بزرگ جهان را مسوول این رشد قیمت می‌دانند. برخی نیز معتقدند که افزایش تنش‌های منطقه‌ای در اوکراین و خاورمیانه و شرق آسیا بر این رشد اثر‌گذار بوده. همزمان با بازار‌های جهانی، قیمت‌ها در بازار داخلی نیز افزایش یافت. قیمت سکه طلا طرح جدید روز گذشته به کانال ۵۵میلیون تومان رسید. باید دید که آیا قیمت طلا بیش از این نیز رشد خواهد کرد یا متوقف خواهد شد؟

 بعد از همه‌گیری ویروس کرونا، اقتصاد کشور‌های جهان با یک شوک چشم‌گیر مواجه شد. نرخ بیکاری در ایالات‌متحده، بزرگ‌ترین اقتصاد جهان، سر به فلک کشید و بقیه کشور‌ها نیز از این قاعده مستثنی نبودند. پس از اینکه شیوع کرونا کاهش یافت و پایان همه‌گیری اعلام شد، کشور‌ها تلاش کردند تا رونق را به اقتصاد آسیب‌دیده خود بازگردانند. در این مدت، نرخ تورم نیز در کشور‌های توسعه‌یافته به بیشترین حد خود در چند سال اخیر رسید. سیاستگذاران برای مهار تورم، نرخ‌های بهره را افزایش دادند. آن‌ها موفق شدند تا از طریق سیاست انقباضی پولی و افزایش نرخ بهره، تورم را کنترل کنند. اما بار دیگر بازار کار با مشکل روبه‌رو شد.

نرخ بیکاری ایالات‌متحده در ۶ ماه اول سال ۲۰۲۴ از ۳.۷ درصد به ۴.۳ درصد رسید. این اتفاق نگرانی‌ها را درمورد احتمال وقوع رکود در این کشور افزایش داد. سرمایه‌گذاران برای حفظ ارزش دارایی‌هایشان، سرمایه خود را به سمت دارایی‌های کم‌ریسکی مانند طلا آوردند و این امر باعث رشد قیمت طلای جهانی شد. همزمان با این اتفاق، بانک‌های مرکزی نیز ذخایر طلای خود را افزایش دادند. با افزایش گمانه‌زنی‌ها در مورد وقوع رکود و نزدیک شدن نرخ تورم به هدف ۲ درصدی بانک‌های مرکزی، سیاستگذاران تصمیم گرفتند که نرخ بهره را کاهش دهند تا از وقوع رکود و سردشدن بازار کار جلوگیری کنند. با کاهش نرخ‌های بهره، بار دیگر جذابیت طلا برای سرمایه‌گذاران افزایش یافت و قیمت این فلز گران‌بها بیش از پیش رشد کرد. احتمال دارد که بانک‌های مرکزی در نشست‌های آتی خود، به کاهش نرخ‌های بهره ادامه دهند و با این کار از رشد طلای جهانی حمایت کنند.

تب تند طلا در ۲۰۲۴ بالا گرفت


بیشتر بخوانید:  طلای جهانی به قله تاریخی صعود کرد


ریسک‌گریزی دلار در تلاطم بازار

قیمت شاخص‌های ارزی در معاملات غیررسمی روز گذشته افزایش یافت. مشاهدات حاکی از آن است که فشار ریسک‌های سیاسی در بازار سکه و طلا به مراتب بیشتر از معاملات ارزی است. گواه این امر نیز تفاوت چشمگیر بازدهی دلار و سکه از روز‌های ابتدایی سال جاری تاکنون است. تحلیلگران علل این تفاوت را در فشار نرخ جهانی طلا به بازار سکه و همچنین تلاش‌های نهاد بازارساز در کنترل نوسانات ارزی جست‌وجو می‌کنند. سکه طلا طرح جدید در روز یکشنبه نوسان افزایشی چشمگیری را تجربه کرد. قیمت این کالای سرمایه‌ای در عصر دیروز با رشد حدودا ۲ میلیون تومانی (یک میلیون و ۹۷۰ هزار تومان) از سطوح قیمتی کانال ۵۴ میلیون تومانی عبور کرد و در رقم ۵۵ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان به‌فروش رسید.


با احتساب قیمت ۳۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی این کالا در روز‌های پایانی سال گذشته مشاهده می‌شود که دارندگان سکه طلا طرح جدید در ۶ ماه و ۲۹ روز گذشته از سال جاری حدود ۴۲.۴۴ درصد سود کسب کرده‌اند. وضعیت در معاملات نیم و ربع‌سکه نیز چندان متفاوت نیست. نیم‌سکه در معاملات دیروز ۹۰۰ هزار تومان رشد کرد و به رقم ۲۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسید. ربع‌سکه نیز با رشد ۸۰۰ هزار تومانی خود در رقم ۱۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان دادوستد شد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که شاخص‌های ارزی از این انفجار قیمتی اجتناب می‌کنند. قیمت دلار آزاد در بازار روز گذشته پس از حدود یک‌هفته تلاش موفق شد از سقف مقاومت ۶۴ هزار تومانی عبور کرده و با حدود ۵۰۰ تومان رشد نسبت به نرخ روز شنبه در رقم ۶۴ هزار و ۲۰۰ تومان معامله شود.

بر این اساس مشاهده می‌شود که نرخ اسکناس آمریکایی در بازار سال جاری تنها حدود ۶.۶۴ درصد رشد ارزش را تجربه کرده است. علاوه بر وجود یک نیروی افزایشی خارجی در بازار سکه و طلا، تحلیلگران معتقدند که تلاش‌های بانک‌مرکزی نیز در شکل‌گیری چنین شرایطی بی‌تاثیر نیست. بازارساز در یک‌سال و نیم گذشته بار‌ها اعلام کرده که تثبیت نرخ ارز از مهم‌ترین اهداف تیم اقتصادی کشور است. این نهاد از مسیر تقویت طرف عرضه معاملات رسمی و غیررسمی اقدام به جلوگیری از شرایط مازاد تقاضا می‌کند. درست یا غلط بودن این سیاست به چشم‌انداز بلندمدت تیم اقتصادی کشور مربوط است، اما در نهایت با توجه به موارد ذکر شده می‌توان گفت که در روز‌های پر تلاطم بازار، شاخص‌های ارزی ریسک‌گریز هستند.

نگاه طلای جهانی به چیست؟

اگر به بسیاری از داده‌های اقتصادی دسترسی نداشته باشیم، تنها با بسنده‌کردن به یک شاخص می‌توان چشم‌انداز تقریبا شفافی از بازار کسب کرد. شاخص احساسات مصرف‌کننده می‌تواند یک منظره مناسب از شرایط اقتصادی را در جلوی چشم سیاستگذاران قرار دهد. در چند ماه گذشته با بهبود یافتن بازار کار و سایر بخش‌های اقتصادی در ایالات‌متحده و اروپا، شاخص احساسات مصرف‌کننده در این کشور‌ها افزایش یافته است. این امر حاکی از خوش‌بینی خانوار‌ها نسبت به آینده اقتصاد کشورشان است. معمولا در شرایطی که مردم چشم‌انداز خوبی نسبت به اقتصاد دارند، سرمایه‌ها از بازار‌های کم‌ریسک مانند طلا به سوی بازار‌های پرریسک‌تر مانند بازار سهام و رمزارز هدایت می‌شوند. بر اساس داده‌ها، احساسات مصرف‌کنندگان از ابتدای سال ۲۰۲۴ به‌طور فزاینده‌ای صعودی است. اما در کنار آن، طلا دیوانه‌وار به رشد خود ادامه داده است.

از نظر تاریخی طلا اغلب زمانی به اوج خود رسیده است که سرمایه‌گذاران احساس ناامنی کرده‌اند. طبق مشاهدات، به نظر نمی‌رسد که قیمت طلا به‌طور مستقیم با نرخ تورم یا خلق نقدینگی نیز همبستگی داشته باشد. همچنین قیمت سهام شرکت‌های معدنی و استخراج‌کنندگان طلا به اندازه خود طلا رشد نکرده است.

بسیاری از کارشناسان، بانک‌های مرکزی را عامل اصلی رشد قیمت طلا به شمار می‌آورند. آن‌ها در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ بخشی از ذخایر ارزی خود را به صورت طلا افزایش دادند. اما طبق گزارش شورای جهانی طلا، تقاضای بانک‌های مرکزی در نیمه اول سال ۲۰۲۴ تقریبا ثابت بوده است. به نظر می‌رسد تقاضای سرمایه‌گذاری برای شمش، سکه و صندوق‌های با پشتوانه طلا (ETF) نیز نسبت به سال گذشته یکنواخت بوده است. بر اساس اعلام شورای جهانی طلا، تقاضای جواهرات در چین و هند که بخش عمده‌ای از تقاضای جهانی است، با افزایش قیمت‌ها و کند‌شدن اقتصاد چین، به‌شدت کاهش یافته است.

برخی معتقدند که درگیری‌های نظامی در اروپا و خاورمیانه و همچنین عدم اطمینان پیش از انتخابات ایالات‌متحده باعث هجوم طلا به کانال‌های قیمتی بالاتر شده است. با این حال نگرانی‌های ژئوپلیتیک و سیاسی تقریبا بخشی از داستان است؛ برخی دیگر از کارشناسان در پاسخ به این فرضیه می‌پرسند: «در صورتی که تاثیر تنش‌های سیاسی و نظامی بر بازار‌ها زیاد باشد، آیا نباید بازار سهام کاهش یابد و نوسانات اوراق قرضه افزایش یابد؟» درحال حاضر تحلیلگران اخبار مربوط به مناقشات منطقه‌ای و نتایج انتخابات آمریکا را با دقت دنبال می‌کنند تا بتوانند تحلیل درست‌تری از آینده فلز زرد ارائه دهند.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های شرکت کیا در بازار ایران + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ سرمربی‌های خارجی تاریخ باشگاه استقلال

عکس/ معماری حیرت انگیز کاخ گلستان در دوران قاجار

عکس/ حک نام ایران بر روی یک مهر ساسانی حدود ۱۴۰۰ سال پیش

عکس/ استوری جنجالی علیرضا بیرانوند بعد از جریمه ۲ میلیاردی

فیلم/ مراسم پاگشای سپند امیرسلیمانی و همسرش مونا کرمی در منزل کمند امیرسلیمانی

عکس/ الناز شاکردوست با گریمی و استایلی متفاوت

عکس/ کشف یک هزار ۶۲۰ سکه تقلبی دوره ساسانی در ایلام

اولین عکس منتشر شده از فرزند پگاه آهنگرانی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/کشف لاشه ۲ قلاده فک خزری در سواحل بابلسر

عکس/ بهترین گلزنان لیگ برتر فوتبال ایران

فیلم/ بقائی: ایران بر حاکمیت جزایر ۳ گانه تردیدی ندارد

بانک‌های ایران صاحب ۴۸۶ همت ملک و زمین+جدول

خرافات ۱۳ صفر برگ برنده خریداران طلا شد!

NFT چیست؟/ همه چیز درباره ان‌ اف‌ تی به زبانی ساده!

ماجرای ادعای منتسب به آقاتهرانی درباره شیعه شدن یحیی سنوار

فیلم/ آخرین لحظات زندگی فتح الله گولن در آمریکا

متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان به تصویب رسید

عکس/ جنگل پاییزی هزار رنگ عباس آباد در کلاردشت

عکس دیده نشده اردوغان و گولن در کنار هم

پایگاه خبری رویداد ۲۴ مجرم شناخته شد

بیوگرافی کامل بازیگران مسابقه شام ایرانی

عکس/ خانه‌ای کاهگلی زیباترین ساختمان ایران در سال ۱۴۰۳

عکس/ اصفهان دیدنی از فراز نقش جهان

عکس/ پوستر باشگاه پرسپولیس برای بازی با السد

عروسان خانه شوربختی؛ آمار تکان دهنده قتل زنان و دختران ایرانی در نيمه اول سال ۱۴۰۳

عکس/ سرستون شیردال در تختگاه پارسه تخت جمشید

پست عاشقانه بهنوش بختیاری برای جشن سالگردش + عکس

نظام بانکی با فاینانس باید گره گشای واردات کشنده‌ها باشد

دکوراسیون جذاب خانه محمدرضا گلزار در دبی + عکس

ایران در ۱۰۰ دانشگاه برتر بریکس فقط یک سهم دارد!

تنور داغ گران‌فروشی و کم‌فروشی نان در کشور

حل مشکل آب تهران در گرو سرمایه‌گذاری ۸۰ همتی

تظاهرات حامیان فلسطین و لبنان در تورنتو کانادا

اثر حضور ۷ میلیون افغان بر بازار مسکن ایران

فیلم/ترامپ کارگر مک دونالد شد!

تصاویری متفاوت و دیدنی از آرامگاه بایزید بسطامی در شاهرود

با ۱۰۰ میلیون هم می‌توان خانه اجاره کرد + جدول

جدیدترین جزییات از وام بازنشستگان تامین اجتماعی

رکورد شکنی سواری لوکس ایران خودرو در بازار

مزایده اموال کوروش کمپانی به کجا رسید؟

مسی و رونالدو هم مثل بیرانوند حاشیه نداشتند!

جدیدترین قیمت آپارتمان‌های نقلی در مناطق مختلف تهران

افزایش نرخ ارز نیما، تشدید گرانی و تنگ‌تر شدن نفس‌های مردم/ پزشکیان وعده‌های انتخاباتی خود را فراموش کرده است؟

عکس‌های باورنکردنی از هفته مد عربستان!

فیلم/ نظر هوش مصنوعی درباره مالکیت ایران بر جزایر سه‌گانه

عکس/عطاءالله مهاجرانی در تظاهرات لندن

مافیا به دنبال گران کردن گوشت قرمز است؟

تب تند طلا در ۲۰۲۴ بالا گرفت

هزینه رهن و اجاره خانه از یافت آباد و شادآباد تا شوش و خانی آباد + جدول

حذف این کارگران از لیست بیمه تامین اجتماعی!

بنزین در سال ۱۴۰۴ گران می‌شود؟

میرباقری صدای استاد حوزه علمیه را هم درآورد

عکس عجیبی از فرودگاه بیروت در شب گذشته

چرا منتقدان امروز در زمان حذف ارز ترجیحی ساکت بودند؟

هشدار از میدان و دیپلماسی به منطقه؛ حضور عراقچی در کمتر از ۱۰ روز در پایتخت‌های ۹ کشور

صاحب نظران اقتصادی درباره نوسانات اخیر دلار چه گفتند؟

تقدیر از سایپا توسط رئیس‌جمهور

سفر‌های زاکانی زیر ذره‏‌بین وزارت کشور