تاریخ انتشار: ۰۹:۵۰ - ۰۶ آبان ۱۴۰۳

مردم تهران درباره حمله اسرائیل چه می‌گویند؟

حمله اسرائیل به ایران، خبری بود که بامداد شنبه ۵ آبان در تمام خبرگزاری‌ها منتشر شد. حبر‌ها و تصاویر تعدادی از مردم را تا صبح بیدار نگه داشت و اولین خبری بود که عده‌ی زیادی پس از بیداری با آن روبه‌رو شدند، ولی نه همه‌ی مردم. بسیاری حتی تا ظهر چیزی نشنیده بودند یا درست نمی‌دانستند چه اتفاقی افتاده است.

حمله اسرائیل به ایران

اقتصاد۲۴-شاید عجیب به نظر برسد، ولی نزدیک ظهر زندگی روزمره و عادی در خیابان‌های تهران مانند بقیه‌ی شنبه‌ها جریان داشت، از شرق تا غرب تهران. با تعدادی از مردم محله‌های شرق، مسافران مترو و مردم غرب تهران درمورد حمله اسرائیل به ایران و نظرشان صحبت کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

خارجی، خیابان سبلان شمالی، صف نانوایی، ساعت ۱۱ صبح

از چند نفری که در صف نانوایی نزدیک چهار راه نظام‌آباد ایستاده‌اند فقط مرد میانسالِ خنده‌رویی که ۳-۴ عدد نان تافتون خریده و از صف جدا شده، حاضر است حرف بزند. می‌پرسم: صدا‌ها رو شنیدین؟ جواب می‌دهد: «نه والا.» درمورد این‌که چه زمانی متوجه حمله شده است، می‌گوید: «صبح که از خواب بلند میشم، شبکه خبر رو می‌بینم، بعد دیدم که آره، برگشت گفت پرواز‌های مسافری دارن به حالت عادی برمی‌گردن، مشکلی نبوده. من قبلا هم می‌دونستم هیچ غلطی نمی‌تونه بکنه.»

۶۳ ساله است، سابقه حضور در جنگ را دارد و به بچه‌های خودش هم می‌گوید که اصلا نترسند، هیچ خبری نیست. وقتی می‌پرسم اگر جنگ بشه چی؟ پاسخ می‌دهد: بشه!

حاضری بری بجنگی؟ صدایش کمی بالا می‌رود، دو بار با تأکید می‌گوید: ۱۰۰ درصد، ۱۰۰ درصد.

حاضرین بچه‌هاتون رو هم بفرستین؟ حاضرم، اما نظرشون با من فرق می‌کنه. روراست بگم.

چرا؟ نسل جدید، نسل زِدَن، یه مقدار ناز، نازوواَن. ناز پرورده‌ن. اینا همه تاثیر داره.‌

می‌پرسم نظرشون اینه که نرن جنگ یا جنگ نشه؟ می‌گوید: نظرشون هر چیه از روی رفاه‌زدگیه، یه شعر معروفی داریم،

میگه بی‌درد مردم‌ای خدا نامرد مردمن. بی‌درد که شدی، نامرد میشی.


بیشتر بخوانید:عکس/ آخرین چت شهید شاهرخی‌فر با یکی از دوستانش، دو ساعت پیش از شهادت


۹۰ درصد اینا نون و گوشتی‌ان، نون و گوشت‌شون آماده باشه، مشکلی ندارن.

خارجی، سبلان شمالی، روی پل

پسر ۱۶ ساله‌ای که ۳-۴ متر جلوتر از مادرش حرکت می‌کند و خود نسل زد است، به زحمت می‌تواانم متوقفش کنم تا نظرش را بدانم. دیشب بیدار بوده و خبر‌ها را مستقیم دنبال می‌کرده است. می‌گوید: زده، رفته، فرار کرده
وقتی با تعجب درمورد مدرسه رفتنش می‌پرسم مادرش که مانند بسیاری مادر‌های این‌روزی جوان به نظر می‌آید و کوتاه‌تر از پسرش، با لبخندی گلایه‌آمیز می‌گوید: نه دیگه، مشکل همینه که مدرسه نمیره... ادامه می‌دهد: اومده بود ذوق می‌کرد.‌
می‌پرسم اگر روی خونه‌ی کسی یا خودتون هم خورده بود، خوشحال بودی؟

نه دیگه، از این‌که نتونسته بزنه، خوشحالم. پدافندمون روی هوا زدشون. ۹۰ میلیون نفریم، تف بندازیم، غرق میشه!

پسر بدون خداحافظی به مسیر و با فاصله از مادرش ادامه می‌دهد و زن با خنده می‌گوید: به همین خیال باش، جنگ بشه، مردم بدبخت میشن.

زنی ۳۶ ساله که خانه‌دار است و دست دختر و پسرش را در دست دارد، صبر نمی‌کند تا حرفم تمام شود و می‌گوید: همه‌ش مسخره‌بازیه... یعنی حمله نشد؟ چرا شد، ولی در حدش نیست، کاری ازش برنمیاد. نگران نیستی؟ نه

خارجی، چهارراه نظام‌آباد، روبه‌روی سینما

پیرمردِ انگشترفروش سر چهارراه سبلان، اهل کرمانشاه است، به گفته‌ی خودش: استانِ پنجِ ایران‌زمین. مردی ریزچثه است که سبیل‌های کردی‌اش تُنُک شده و حالت قدیمی‌شان را از دست داده‌اند، ولی همین‌که یک جمله به زبان می‌آورد، ویژگی‌های آشنای یک مرد کُرد را می‌بینی. سلام که می‌کنم دو مرد ۴۸ و ۵۰ ساله‌ی کنارش که یکی مسافرکش و دیگری بنا است، می‌گویند گوشش سنگینه که جواب نمیده. ولی وقتی حرف جنگ می‌شود و دو مرد خیلی ساده می‌گویند: ایشالا ایران برنده میشه! پیرمرد هم به حرف می‌آید. از آن پیرمرد‌هایی است که چروک‌های زیاد و عمیقِ صورتش حیرت‌زده‌ات می‌کند از رد پا‌های زیادی که گذر زمان روی صورت می‌گذارد؛ حتی بیش از ۸۳ سال که از عمر او گذشته است.‌

می‌گوید: ایشالا خیره، ایران گندم زیرخاکی داره. یعنی چی؟ یعنی ایران آذوقه کافی برای جنگ داره. اون‌چه که در چاره‌ی انسان نوشته شده باااشه... اون باید به سرمان بیاد. اون‌چه که خدا بخواد. اگر این‌جا نوشته، یکی از انگشتان چروکیده، ولی هنوز محکم و قدرتمندش را روی پیشانی و وسط ابرو می‌گذارد و ادامه می‌دهد:. اگر این جا نوشتَه با تق و توق اینا از بین میری، میری؛ نه، اگر این‌جا نوشتَه با تق و توق خودمان از بین میری، میری؛ نه، اگر این‌جا نوشتَه پیروزی، بلند میشیم و چوپی می‌کَشیم.. هیییی ماااشالاااا

باید زندگی کنیم

داخلی، واگن مترو، ساعت ۱۱:۴۵ صبح

با تکان دادن دست حواس پسر جوانی را به خودم جلب می‌کنم که سرش توی موبایل است و هدفون دارد و صدای مرا نمی‌شنود. ۱۹ ساله و راهی دانشگاه است. صبح با صدای شبکه‌ی خبر که پدرش گوش می‌داده، بیدار شده و متوجه شده است. با این‌که دانشجوی هوانوردی است، نظری ندارد، ولی در جواب اگر جنگ بشود، چه؟ با اطمینان می‌گوید: برای وطنم می‌جنگم.

پدری ۵۸ ساله کنار دختر ۱۹ ساله‌اش نشسته است. مو‌های مشکیِ احتمالا رنگ شده در مقابل ریش جوگندمی‌اش توجهم را جلب می‌کند. تا صبح و شنیدن خبر از یکی از اطرافیان درمورد تحرکات تشنج‌آمیز، چیزی نمی‌دانسته است.

نگران جنگ نیست، چون به نظرش این جنگ فراگیر نخواهد بود، برای آینده‌ی بچه‌ها هم نگران نیست و می‌گوید خودمان به استرس عادت کرده‌ایم، بچه‌ها هم در این شرایط بزرگ می‌شوند. دخترش که حتی موقع صحبت من با پدرش کنجکاو نمی‌شود و سر بلند نمی‌کند، می‌گوید پیگیر خبر‌ها و نگران نیست.

دختر و پسر جوانی در میانه‌ی کوپه ایستاده‌اند، شال دختر دور گردنش زیر دست پسر است. سرشان توی گوشی و با هم می‌خندند. دختر ۱۹ ساله و پسر ۲۵ ساله است. هر دو ساکن فردیس کرج هستند و صدایی نشنیده و تا صبح بی‌خبر بوده‌اند. دختر می‌گوید: نظرم اینه که دیگه ادامه نداشته باشه که خیلی شدید بشه... اگر ادامه پیدا کرد چی؟ دیگه پیش اومده، چی کار کنیم؟ می‌پرسم احساس‌تون چیه؟ میگه ترس؛ و کدوم طرف؟ معلومه، طرف خودمون. می‌ترسیم از جنگ، ولی کشورمونه.

خارجی، ایستگاه متروی صادقیه، اذان ظهر به افق تهران

ظهر شده و صدای اذان پس‌زمینه‌ی صدای مردم است. مریم و سمیرا ۲۱ ساله، دانشجوی دنداپزشکی و ساکن کرج هستند. هر دو صبح و بعد از بیداری خبر را شنیده‌اند. مریم سحرخیز است ساعت ۵ که می‌خواسته کانال دانشگاه را چک کند، خبر را خوانده است. می‌گوید همین‌که تا صبح راحت خوابیدم و متوجه چیزی نشدم، یعنی اتفاق مهمی نیفتاده است... او ترجیح می‌دهد به احتمالا جنگ فکر نکند و اگر پیش آمد، تقدیر است، باید بپذیریم.
سمیرا تا قبل از رسیدن به دانشگاه و صحبت با هم‌کلاسی‌ها خبر را نمی‌دانسته است. او هم می‌گوید همه چیز مثل روز‌های قبل بود و فضای دانشگاه فرقی نداشت. در پاسخ به این‌که اگر جنگ شود، می‌گوید: جنگ که چیزی خوبی نیست، انشالا جنگ نشه.

سه دختر جوان ۱۸-۱۹ ساله که در یک دانشگاه فنی و حرفه‌ای هنر‌های دیجیتال و طراحی لباس می‌خوانند، منتظر قطار کرج هستند. دو نفرشان مقنعه به سر دارند و یکی مو‌های بلندش را اطرافش ریخته است... هر سه خنده‌رو هستند.

صبح که خبر را شنیده‌اند، ترسیده اند. یکی‌شان می‌گوید تا چند دقیقه نمی‌توانسته حرکت کند و یکی دیگر می‌گوید: واقعا جنگ چیز خوبی نیست، ولی اتفاقی هم بیفته، افتاده دیگه، کاری از ما برنمیاد.


بیشتر بخوانید:تصاویر شهدای حمله اسراییل به ایران


مردی که شغلش آزاد، ۳۹ ساله و مجرد است می‌گوید حتی اگر جنگ بشود و همه‌ی خانواده‌اش از بین بروند، برایش مهم نیست، چون از وضع فعلی خسته است. می‌گوید که خودش، چون تنها زندگی می‌کند مشکلی ندارد، ولی هر روز که بدبختی مردم را در مترو می‌بیند، عذاب می‌کشد. می‌پرسم مگه جنگ بشه، وضع‌شون بهتر میشه؟ می‌گوید: مهم نیست، مهم اینه که این طوری نباشه...

داخلی، ایستگاه صادقیه، پله برقی

محمد دستفروش مترو است، ۳۵ ساله، ساکن کرج و در خط ۲ جوراب می‌فروشد. ساعت ۱۲ ظهر روی پله برقی متروی صادقیه با او حرف می‌زنم و می‌پرسم خبر دیشب را کِی شنیدی؟ جواب می‌دهد: هنوز نشنیدم، چه خبری؟ حمله هوایی به ایران... در جواب به جای واقعا؟ کِی؟ صدایش از هیجان کمی بالا می‌رود و می‌گوید: دیشب ساعت ۳ یه دَم‌گروپی شد به خدا، بیدار بودم، خونه‌م کرجه. درسته؟ یه چند بار دَم‌گروپ شد. در خونه‌م یه‌کم لرزید.‌

می‌پرسم از صبح که به مترو امدی، از مسافر‌ها چیزی نشنیدی یا متوجه خبر‌ها نشدی؟ می‌گوید: نمی‌دونم به خدا، نه، نه. والا از هیشکی نشنیدم. برایش توضیح می‌دهم که دیشب سه استان مورد حمله‌ی هوایی قرار گرفته‌اند. می‌پرسم اگر جنگ بشه، چی؟ می‌گوید: خب فکر که همه ملت می‌کنن، نظر من اینه اگر جنگ نشه، بهتره، اگر شد دیگه نمی‌دونم. محمد متاهل است و دو فرزند دارد.

خارجی، پارک محلی، ساعت ۲ بعد از ظهر

چند زن خانه‌دار که هر روز بعد از مدرسه، پسربچه‌های دبستانی‌شان را به پارکی نزدیک میدان صادقیه می‌آورند، وقتی می‌خواهم صدا را ضبط کنم، حرف‌شان را می‌خورند و ترجیح می‌دهند چیزی نگویند. موبایل را کنار می‌گذارم و یکی دو نفر از نگرانی برای بچه‌ها می‌گویند و این‌که چاره چیه؟ باید زندگی کنیم.

منبع: فرازدیلی
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تاثیر فناوری‌ های نوین بر مدل های کسب و کار آینده چیست؟

عکس/ برگزاری نشست سران قوا در نهاد ریاست جمهوری

آشنایی با زیبایی‌های کاخ کرملین روسیه + عکس

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش

باید‌ها و نباید‌های مهم در دوران بارداری

فیلم/ مقیسه قاضی چه پرونده‌هایی بود؟

راز شگفت انگیز طول عمر ژاپنی‌ها چیست؟

فیلم/ بارش زیبای برف هم‌اکنون در فرحزاد تهران

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

انجمن کم درآمدان گمنام چیست؟

فوری؛ مدارس این استان یکشنبه ۳۰ دی تعطیل شد

عکس/ بازتاب حادثه تروریستی تهران در الجزیره انگلیسی

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

فیلم/ بارش شدید برف سعادت آباد را سفید پوش کرد

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

قاضی علی رازینی کیست؟/ از چهره‌های مهم قضایی که امروز ترور شد

گاندو دوباره به تلوزیون می‌آید

فیلم/ سخنان ۲۵ روز پیش قاضی مقیسه چه بود؟

فیلم/ علی رازینی درباره ترورش چه گفته بود؟

موضع پزشکیان در مصاحبه با NBC سازنده، منطقی و عزتمندانه بود

محمد مقیسه کیست؟/ زندگی قاضی جنجالی دستگاه قضایی؛ از آغاز تا ترور

فیلم/ دکوراسیون مدرن خانه شبنم مقدمی در برج لاکچری تهران

آرمان رمضانی از استقلال جدا شد

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

فیلم/ تایید حضور نیروی نفوذی در ترور دو قاضی

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

تکذیب ادعای بازداشت کارکنان دیوان عالی کشور

معرفی مشخصات نارنجک انداز ایکس ام۲۵

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

متن معاهده راهبردی ایران و روسیه + جزییات

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت طلا به سقف ۶ هفته اخیر رسید

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

بهرام سکان یا بهرام سوم کیست؟/ یکی از شاهان ساسانی که سلطنتش کوتاه بود

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

تکذیب ادعای ترور قاضی حسینعلی نیری

فیلم/ جزئیات ترور دو قاضی از زبان سخنگوی قوه قضائیه

افزایش دوباره قیمت مرغ از این تاریخ

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور قبلی قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا