تاریخ انتشار: ۰۸:۳۳ - ۰۸ آبان ۱۴۰۳

این خودرو‌ها مشمول مالیات لوکس شدند

مالیات بر خودروهای لوکس در لایحه بودجه سال آینده هم مورد تاکید واقع شده و به نظر می‌رسد برخی از خودروهای ۲۰هزاردلاری (سقف قیمتی آیین‌نامه واردات) با توجه به تعرفه ۱۰۰درصدی و نرخ ارز در زمره لوکس‌های بازار قرار بگیرند.

خودرو‌های وارداتی غیر‌لوکس مشمول مالیات لوکس شدند

اقتصاد۲۴- این در شرایطی است که در ایران محصولات ۲۰هزاردلاری، خودروی لوکس محسوب می‌شوند (البته در سال آینده با توجه به تعرفه ۱۰۰درصدی و ارز مرکز مبادله). برای مثال قیمت رسمی خودروی کیا K ۵، ۲۰۲۴ حدود دومیلیارد و ۷۷۰میلیون تومان است، اما در بازار به حدود پنج‌میلیارد تومان رسیده و لوکس محسوب می‌شود. این در شرایطی است که سال آینده با تعرفه ۱۰۰درصد قیمت محصولاتی از این دست افزایش هم پیدا می‌کند. خودرو‌های وارداتی با سقف ۲۰هزار دلار در شرایطی حالا به جرگه لوکس‌ها پیوسته‌اند که اساسا انتخاب سقف قیمتی مذکور به این دلیل بود که «خودرو‌های اقتصادی» وارد کشور شوند و سیاستگذار خودرویی نیز مداوما روی این موضوع تاکید می‌کرد. از سوی دیگر در بسیاری از کشورها، ملاحظات زیست‌محیطی نقش اصلی را در وضع مالیات‌ها ایفا می‌کند؛ اما در کشورمان تنها قیمت به‌عنوان معیاری برای لوکس بودن خودرو محاسبه می‌شود که با توجه به سطح نامتعارف قیمت خودرو تحت‌تاثیر سیاست‌های نادرست بازار، معیار قابل‌اطمینانی نیست.

در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ که هفته گذشته مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور، به مجلس تحویل داد، به منوال سال گذشته در بخش درآمدی، میزان مالیات خودرو‌های لوکس در سال آینده تعیین شده است. بر این اساس اگر این بخش از لایحه بودجه به تصویب نمایندگان خانه ملت برسد، لوکس‌سوارانی که بهای خودرویشان بیشتر از پنج‌میلیارد تومان است باید یک درصد از مازاد مبلغ را به عنوان مالیات پرداخت کنند. نابسامانی در بازار و صنعت خودروی کشور، نبود رقابت، انحصار و سختگیری در تعرفه واردات باعث شده است محصولات لوکس به خودرو‌هایی اطلاق شود که قیمت آن‌ها تحت همین شرایط افزایشی شده است. در واقع شرایط حاکم بر اقتصاد کشور باعث شده است خودرو‌هایی که حتی در کشور‌های همسایه با قیمت پایین‌تری عرضه می‌شوند، زیر سایه شرایط سیاسی و اقتصادی، بار لوکس بودن را یدک بکشند.

لایحه بودجه سال آینده خود نمونه‌ای از سیاست‌هایی است که باعث افزایش نامتعارف قیمت خودرو شده و قطعا چالش‌هایی را در سال آینده برای تعریف خودرو‌های لوکس به وجود می‌آورد. در بخشی از لایحه مذکور آمده است: «حقوق ورودی خودرو‌های مذکور صددرصد تعیین می‌شود و نرخ ارز مبنای محاسبه حقوق ورودی و مالیات نیز برابر نرخ ارز بازار مرکز مبادله طلا و ارز است.» حقوق ورودی ۱۰۰درصدی در شرایطی برای واردات خودرو در نظر گرفته شده که بعد از رفع ممنوعیت واردات، این رقم روی ۷۰درصد بوده و البته حقوق ورودی هم با دلار ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی بود. حالا، اما دلار محاسباتی برای تعرفه واردات «نرخ مرکز مبادله طلا و ارز» در نظر گرفته شده که روز گذشته روی ۴۹هزار قرار داشت. این تصمیم می‌تواند قیمت خودرو‌های وارداتی را به شدت افزایش دهد. به نظر می‌رسد نگاه دولت در سال آینده به خودرو بر مبنای کسب درآمد است و حالا مالیات بر خودرو‌های لوکس که به خاطر همین دست از سیاست‌ها افزایش قیمت داده و لوکس محسوب می‌شوند بخشی از هدف دولت از درآمدزایی خودرو را محقق می‌کنند.


بیشتر بخوانید:این خودرو‌ها مشمول مالیات شدند


ابهام دیگری که از ابتدا در مورد این بند از لایحه وجود داشت و هنوز هم حل نشده، معیار قیمت بازار برای تعریف خودرو‌های لوکس است. طبق لایحه بودجه خودرو‌هایی با قیمت بیش از پنج‌میلیارد تومان باید مالیات بپردازند. اما مشکل این است که اساسا قیمت خودرو در بازار ایران ثابت نیست که بتوان به‌راحتی این خودرو‌ها را تشخیص داد. برای مثال ممکن است یک محصول امروز مشمول مالیات نشود، اما دو هفته بعد به خاطر انتظارات تورمی، رشد نرخ ارز یا شوک سیاسی و اقتصادی قیمت آن افزایش پیدا کرده و مشمول این قانون شود یا مثلا یک ماه پس از آن تحت شرایط دیگری بهای آن کاهش یافته و دوباره از شمول قانونی خارج شود. قیمت خودرو در ایران تابع شرایطی است که از هیچ شکلی از ثبات پیروی نمی‌کند، بنابراین معیار قیمتی برای تشخیص محصولات مشمول مالیات بر خودرو‌های لوکس، سست به نظر می‌رسد

همچنین با توجه به افزایش قیمت خودرو‌های وارداتی که برای سال آینده پیش‌بینی می‌شود، احتمالا مدل‌های زیادی باشند که گرچه قیمت رسمی آن‌ها کمتر از پنج‌میلیارد تومان باشد، اما در بازار بهای آن‌ها مرز مذکور را رد کند. ممکن است شخصی از سامانه یکپارچه خودرویی با قیمت دو تا سه‌میلیارد تومان خریداری کرده باشد، اما همین خودرو در بازار ۵ تا ۶میلیارد تومان خرید و فروش شود؛ بنابراین خریدار این محصول باید مالیات خودرو‌های لوکس را هم بپردازد.

تجربه ناموفق مالیات لوکس‌ها

سال ۱۴۰۴ پنجمین سالی خواهد بود که دارندگان خودرو‌های لوکس موظف به پرداخت مالیات می‌شوند. در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ این قانون شامل دارندگان خودرو‌های بالای یک میلیارد تومان بود. سال ۱۴۰۲ در ابتدا گفته شد دارندگان خودرو‌های بالای یک‌میلیارد و ۵۰۰میلیون تومان باید مالیات بپردازند، اما با نظر نمایندگان مجلس این رقم به ۳میلیارد تومان افزایش پیدا کرد. در سال جاری نیز دارندگان خودرو‌هایی با ارزش بیش از ۳.۵میلیارد تومان موظف به پرداخت این مالیات هستند. با این وجود دولت در وصول مالیات بر خودرو‌های لوکس موفق نبوده است. برای مثال، طبق اعلام دیوان محاسبات کشور در سال گذشته از ۱۶۶هزار و ۳۲۵خودرویی که قیمتی بیش از سه‌میلیارد تومان داشته و مشمول مالیات بر خودرو‌های لوکس می‌شدند، تنها ۱۰درصد اقدام به پرداخت مالیات کرده‌اند.

بر این اساس از دوهزار و ۸۵۰میلیارد تومانی که قانون بودجه سال ۱۴۰۲ برای وصول مالیات لوکس‌ها در نظر گرفته بود، تنها ۲۱۸میلیارد تومان از طرف دارندگان این خودرو‌ها پرداخت شده است. جالب اینکه این میزان وصول نیز مربوط به خودرو‌هایی بوده که در زمان تعویض پلاک و نقل‌و‌انتقال خودرو شناسایی شده‌اند؛ بنابراین می‌توان گفت تقریبا هیچ یک از کسانی که پیامک پرداخت مالیات خودرو‌های لوکس را دریافت کرده‌اند، اقدامی برای پرداخت آن انجام نداده‌اند. اما همین روال در سال‌های گذشته نیز وجود داشته است و اساسا دولت نتوانسته کسب درآمدی را که مدنظرش بوده از مالیات بر خودرو‌های لوکس داشته باشد. برای مثال مجموع مالیات تشخیصی برای خودرو‌های لوکس در سال ۱۴۰۱ برابر با دو‌هزار و ۲۰۰میلیارد تومان بوده که از این رقم تنها ۲۰میلیارد تومان وصول شده بود. با این وجود در سال ۱۴۰۰ طبق اعلام سازمان امور مالیاتی، ۵۰درصد مالیات بر خودرو‌های لوکس وصول شده بود.

می‌توان گفت عدم پرداخت این نوع از مالیات برای مؤدیان هزینه‌ای در پی ندارد و دارندگان این خودرو‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که عدم پرداخت مالیات بر خودرو‌های لوکس برای آن‌ها تبعاتی به همراه نخواهد داشت و تا زمانی که مجبور به پرداخت آن به خاطر معامله خودرو نشوند، برای وصول آن اقدام نمی‌کنند. این در شرایطی است که در ابتدای سال ۱۴۰۳ ادعا‌های دیگری در این مورد مطرح می‌شد؛ برای مثال نمایندگان مجلس در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ تاکید کرده بودند کسانی که این مالیات را پرداخت نکنند، مشمول حکم ماده ۱۹۰ قانون مالیات‌های مستقیم خواهند شد. این ماده قانونی عنوان می‌کند کسانی که در موعد مقرر مالیات مستقیم تعیین‌شده را پرداخت نکنند، مشمول جریمه ۲.۵درصدی به ازای هر ماه تاخیر خواهند بود.

همچنین شاهین مستوفی، مدیرکل وقت دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی کشور در سال ۱۴۰۲ گفته بود: «به مالکان خودرو و خانه‌های لوکس و گران‌قیمتی که مالیاتشان را پرداخت نکرده‌اند، اعلام کرده‌ایم درصورت پرداخت نکردن مالیات، با محدودیت‌هایی در نقل‌و‌انتقال مواجه می‌شوند.» بنابراین گرچه ابزار‌های فشاری هم برای اخد مالیات خودرو‌های لوکس تعریف شده بود، اما هیچ‌یک از آن‌ها عملیاتی نشد.

تجربه جهانی مالیات خودرویی

در سطح جهانی مالیات‌های مختلفی برای دارندگان خودرو تعریف می‌شود. اما مسائلی که بیشتر کشور‌ها به خاطر آن‌ها از دارندگان خودرو مالیات می‌گیرند متفاوت است. در برخی از کشور‌ها نیز ملاحظات زیست‌محیطی نقش اصلی را در وضع مالیات ایفا می‌کند. بریتانیا، فرانسه و نروژ، مالیات‌های خاصی برای خودرو‌های با آلایندگی بالا وضع کرده‌اند. این مالیات بر اساس میزان دی‌اکسید کربن منتشر‌شده توسط خودرو تعیین می‌شود. این مالیات به عنوان مالیات زیست‌محیطی یا مالیات انتشار گاز‌های گلخانه‌ای شناخته می‌شود و شامل خودرو‌های بنزینی و دیزلی می‌شود که میزان آلایندگی بالاتری دارند. در بریتانیا، خودرو‌هایی که دی‌اکسیدکربن بیشتری منتشر می‌کنند، باید مالیات بیشتری بپردازند. در مقابل، خودرو‌های برقی و هیبریدی از معافیت‌ها و تخفیفات ویژه‌ای برخوردار می‌شوند.

شکل دیگری از مالیات‌ستانی از خودرو در سطح جهانی مالیات بر خرید خودرو و همچنین ثبت خودرو است. در بسیاری از کشورها، هنگام خرید خودرو یک مالیات به نام مالیات فروش یا مالیات ارزش افزوده (VAT) دریافت می‌شود. این مالیات می‌تواند به صورت درصدی از قیمت خودرو باشد و در کشور‌های اروپایی معمولا درصد‌های بالاتری دارد. به عنوان مثال، در اتحادیه اروپا مالیات خرید خودرو ممکن است بین ۱۵ تا ۲۵درصد قیمت خودرو باشد.


بیشتر بخوانید:۱۷۰ هزار خودروی لوکس زیر ذره بین مالیات


در برخی از کشور‌ها مثل سنگاپور و دانمارک، مالیات خرید خودرو بسیار بالاست و حتی ممکن است قیمت خودرو را چندین برابر کند. این سیاست برای محدود کردن تعداد خودرو‌های موجود در خیابان‌ها و کاهش تراکم ترافیک و آلودگی هوا اتخاذ می‌شود. پس از خرید خودرو، برخی از کشور‌ها از مالک می‌خواهند که خودرو را ثبت کند و برای آن هزینه‌ای بپردازد. این هزینه معمولا به صورت درصدی از ارزش خودرو محاسبه می‌شود و ممکن است به طور سالانه یا یک بار دریافت شود. در کشور‌هایی مانند ایالات متحده و استرالیا، این هزینه‌ها به عنوان مالیات ثبت خودرو یا حق ثبت شناخته می‌شود.

«مصرف سوخت» نیز از مواردی است که برای دارندگان خودرو با پرداخت مالیات همراه است. بسیاری از کشور‌ها مانند آلمان و ژاپن مالیات‌های زیادی روی بنزین و گازوئیل وضع می‌کنند. این مالیات‌ها به عنوان نوعی مالیات غیرمستقیم از مالکان خودرو‌ها دریافت می‌شود و هر بار که خودرو سوخت‌گیری می‌کند، در واقع بخشی از هزینه‌ای که پرداخت می‌شود مالیات است. این مالیات‌ها می‌توانند به دولت‌ها کمک کنند تا سرمایه لازم برای پروژه‌های زیربنایی حمل‌و‌نقل عمومی را فراهم کنند و مردم را به استفاده از وسایل نقلیه عمومی یا خودرو‌های برقی و کم‌مصرف تشویق کنند.

همچنین در بسیاری از کشور‌ها معافیت‌های مالیاتی برای خودرو‌های برقی در نظر گرفته می‌شود تا متقاضیان خرید خودرو تمایل بیشتری به برقی‌ها پیدا کنند. برای مثال در نروژ و هلند، برای تشویق به خرید خودرو‌های برقی و هیبریدی، معافیت‌های مالیاتی مختلفی در نظر گرفته شده است. این کشور‌ها نه تنها مالیات خرید و مالکیت کمتری از خودرو‌های برقی می‌گیرند، بلکه در برخی موارد پارکینگ رایگان و استفاده از خطوط ویژه نیز برای آن‌ها فراهم شده است.

«مالیات بر خودرو‌های لوکس» نیز در برخی از کشور‌ها وجود دارد. برای مثال در سپتامبر ۲۰۲۲، دولت کانادا مالیات جدیدی را تحت عنوان «مالیات لوکس» به اجرا گذاشت. هدف از این مالیات، وضع عوارض بر کالا‌های لوکس و گران‌قیمت مانند خودرو‌های شخصی، هواپیما‌های خصوصی و قایق‌های تفریحی بود. هرگونه وسیله نقلیه شخصی و هواپیمای خصوصی که قیمتی بیش از ۱۰۰هزار دلار داشته باشد، مشمول این مالیات می‌شود. همچنین در کشورهایی، چون آلمان و استرالیا مالیات مشابه برای خودرو‌های لوکس که میزان ارزش، حجم موتور و همچنین میزان آلایندگی آن‌ها از حد مشخص بیشتر است در نظر گرفته شده است.

اما باید توجه کرد هر کشوری با توجه به مختصات خاص حاکم بر آن کشور اقدام به تعیین شیوه‌های مالیات‌ستانی خودرو می‌زند. شرایط حاکم بر کشور ما، با وجود بازار نابسامان خودرو، آلودگی شدید هوای کلانشهر‌ها، قیمت نامتعارف خودرو‌های وارداتی و عوامل مشابه باعث می‌شود مالیات بر خودرو‌های لوکس شیوه مناسبی بین مالیات‌های خودرویی برای ایران نباشد.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ رز رضوی بعد از عمل های زیبایی

نشستن دختر کنار پسر در کلاس دانشگاه چه حکمی دارد؟

با ورود مستقیم سازمان تامین اجتماعی عزل و نصب های خود خوانده در شستا ممنوع شد/ عارف نوروزی به دلیل عملکرد ضعیف استعفا می دهد یا منتظر برکناری می ماند؟

فیلم/بادامچیان: کروبی و موسوی در حصر نیستند

اظهارات جدید وزیر بهداشت در مورد سهمیه‌های کنکور پزشکی

زمان پاسخگویی شهردار تهران فرارسید

فیلم/ ادعای جنجالی کارشناس شبکه خبر

عکس/انتقاد تند محسن برهانی از قیمت گوشی

عکس/ازدواج همزمان یک مرد با چهار زن زیبا

دستگیری یک تیم تروریستی حین ورود کشور

چرا گوجه کمیاب شد؟

زمستان در راه است، ضد یخ بریزیم یا نه؟

فیلم/عصبانیت کامران قاسم‌پور در سالن مسابقات کشتی

فیلم/‌می‌خواهند سال آینده برق صنایع را کیلواتی ۱۰ هزار تومان بفروشند

نیویورک‌تایمز: آمریکا برای جنگ با چین آماده می‌شود

جدول لیگ برتر فوتبال ایران بعد از پایان دیدار استقلال خوزستان و پرسپولیس

پرسپولیس در اهواز زمین‌گیر شد

ترامپ به نتانیاهو گفته «می‌خواهم زمان ورودم به کاخ سفید، جنگ تمام شده باشد»

پیام معاون اول رئیس‌جمهور به دبیرکل جدید حزب الله

عکس/ تصویری جدید از شهید سیدهاشم صفی الدین

پرسپولیس، یک بازیکن ملی‌پوش خرید

ترامپ، ادعا‌های انتخاباتی‌اش را شروع کرد

توجیه عجیب همتی درباره افزایش قیمت دلار

بایدن حامیان ترامپ را «زباله» خطاب کرد

یک استقلالی مدیرعامل مس رفسنجان شد

اعزام سرباز از ایران به روسیه؟

پیش بینی قیمت دلار فردا پنج شنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۳

فیلم/درخواست دفاع مدنی از مردم بعلبک

فیلم/مردم بعلبک لبنان در حال تخلیه شهر پس از هشدار‌های اسرائیل

ابقای مدیر دولت سیزدهم در دولت چهاردهم با حکم مسعود پزشکیان +جزئیات

رپر معروف به تعرض جنسی متهم شد

سی‌ان‌ان: جلوگیری از پاسخ ایران، موضوع رایزنی آمریکا در منطقه است

​امضای تفاهم‌نامه همکاری بانک صادرات ایران و اسنپ/ بانک صادرات ایران و اسنپ، دست در دست یکدیگر در مسیر شکوفایی دیجیتالی

سامانه موبایل بانک رفاه نسخه اندروید به‌روزرسانی شد

پرداخت بیش از ۸۳ هزار میلیارد ریال تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج و فرزندآوری از سوی بانک رفاه کارگران

اسامی برندگان پانزدهمین دوره قرعه‌کشی طرح ارمغان بانک رفاه کارگران اعلام شد

رونمایی از سامانه جدید هوش تجاری پتروشیمی جم

اینفوگرافی/ استرس اینگونه بدن را نابود می‌کند!

برنامه ویژه بانک ملی ایران برای حمایت از توسعه طرح‌های زیربنایی استان اصفهان

عکس/ پیش بینی هوش مصنوعی از برندگان توپ طلا در ده سال آینده

بازدید مدیرعامل بانک ملی ایران از نحوه خدمات رسانی به مشتریان در شعب اصفهان

آیا جایگزینی برای پروژه انتقال آب وجود دارد؟

افزایش بهره‌وری کارکنان از اولویت‌های اصلی بیمه سرمد

دور جدید تنش در روابط ایران و آلمان بعد از اعدام جمشید شارمهد

ادامه بحران و جیره‌بندی آب در بوشهر

فیلم/ الگوی جدید رأی‌دهنده‌ها‌ در آمریکا چیست؟

ثبت شرکت در کمتر از ۴۸ ساعت بصورت فوری با کمترین هزینه

اینفوگرافی/ در برابر سر درد چه کنیم؟

گدایان در ایران ماهیانه چقدر در آمد دارند؟

جدول جزئیات افزایش قیمت خوراکی‌ ها