تاریخ انتشار: ۱۶:۳۵ - ۱۴ آبان ۱۴۰۳

با عجیب‌ترین فوبیا‌ها بیشتر آشنا شوید

طبق گزارش موسسه‌ی ملی سلامت روان (NIMH)، فوبیا‌های خاص تقریباً ۱۲.۵ درصد جمعیت بزرگسالان ایالات متحده را در مقطعی از زندگی‌شان تحت تاثیر قرار داده و بنابراین می‌شود گفت که فوبیا‌ها جزو شایع‌ترین بیماری‌های روانی هستند.

با عجیب‌ترین فوبیا‌ها بیشتر آشنا شوید

اقتصاد۲۴-فوبیای خاص ترس شدیدی است که در قیاس با تهدید واقعی که شئ یا موقعیت در خود دارد، اغراق‌شده است. مردم هنگام مواجهه با منبع ترس‌شان، ترس شدید و واکنش‌های اجتنابی را تجربه می‌کنند. نشانه‌های داشتن فوبیای خاص عبارتند از:

تجربه‌ی ترس یا اضطراب شدید درباره‌ی شئ یا موقعیت

داشتن واکنش ترس آنی

میزان زیاد ترس و اغراق‌آمیز بودن آن در قیاس با خطر واقعی

تداوم یافتن نشانه‌ها به مدت شش ماه یا بیشتر

پریشانی و اختلال در عملکرد ناشی از ترس

فوبیا‌های خاص معمولاً در یکی از چهار دسته‌ای که در ادامه معرفی می‌کنیم، قرار می‌گیرند. این دسته‌ها مرتبط با ۱. حیوانات ۲. محیط طبیعی ۳. مسائل یا درمان‌های پزشکی و ۴. موقعیت‌های خاص هستند. به عقیده‌ی محققان، فوبیا‌هایی از قبیل ترس از ارتفاع و عنکبوت جزو رایج‌ترین فوبیا‌ها و ترس از طوفان و استفراغ جزو نادرترین فوبیا‌ها هستند.

در خصوص رواج عمومی فوبیا‌ها آمار داریم، اما درباره‌ی وقوع هر نوع فوبیای فردی داده‌های کافی وجود ندارد. دلیل این فقدان این است که هر شئ یا موقعیتی عملاً می‌تواند به منبع ترس تبدیل شود. شایع‌ترین فوبیا‌ها بیشترین مطالعات را به خود اختصاص داده‌اند. در موارد بسیاری، فوبیا‌های نادر از طریق شکل گیری واژگان «تک‌منظوره» نام‌گذاری می‌شوند. زمانی که چنین فوبیا‌هایی شناسایی شوند، با نام یونانی شئ ترس‌آور و افزودن پسوند «فوبیا» نامگذاری می‌شوند.

از آنجا که فوبیا‌هایی که در ادامه می‌خوانید نادر هستند، در مورد نشانه‌ها، منشا و درمان آن‌ها تحقیقات اندکی انجام شده است. در موارد بسیاری، تنها داده‌ی موجود مطالعات موردی است.

جوجه‌هراسی

آلکتوروفوبیا Alektorophobia ترس از مرغ یا جوجه است. فوبیا‌های خاص معمولاً روی ترس از نوع خاصی از حیوانات متمرکز هستند. ترس‌های شایع از حیوانات معمولاً شامل موجوداتی از قبیل مارها، سگ‌ها یا حشرات می‌شود. در چنین مواردی، دلیل فوبیا شاید ریشه در یک تجربه‌ی منفی در گذشته داشته باشد، مثلاً گازگرفتگی توسط سگ یا تاثیرات تکاملی از قبیل ترس از مار‌ها یا عنکبوت‌ها به دلیل سمی بودن آنها.

مردم حتی ممکن است از حیوانی که به نظر نمی‌رسد خطر جدی محسوب شود، می‌ترسند. در یک گزارش موردی، محققان نمونه‌ای را گزارش کردند که در آن یک دختر ۱۸ ساله ترس شدیدی از مرغ و جوجه داشت. این فوبیا اگرچه غیرعادی است، شاید با فوبیای شایع‌تری به نام پرنده‌هراسی ارتباط داشته باشد.


بیشتر بخوانید:سلامت روان در ایران پایین‌تر از میانگین جهانی/ یک‌سوم جمعیت کشور دچار اختلال در سلامت روان


این مورد نیز مانند فوبیا‌های شایع‌تر دیگر، در اثر تجربیات ترسناک کودکی در ارتباط با جوجه شکل می‌گیرد و ترس ماندگاری ایجاد می‌کند که منجر به اضطرابِ پیش‌نگرانه و اجتناب کامل از هر موقعیتی می‌شود که در آن فرد ممکن است با جوجه مواجه شود. این فوبیا با وجود نادر بودن به شکل موفقیت‌آمیزی با کمک مواجهه، نوعی درمان رفتاری-شناختی که دربرگیرنده‌ی مواجهه‌ی تدریجی با منبع ترس است درمان می‌شود.

پیری‌هراسی

پیری‌هراسی یا گراسکوفوبیا به ترس از پیر شدن اشاره دارد. این ترس می‌تواند به پریشانی احساسی و رفتار‌های خطرناک بالقوه از قبیل محدودیت غذایی و تلاش‌های دیگر برای جلوگیری از پیر شدن بدن منجر شود. در یک مورد از سوی محققان گزارش شد یک پسر ۱۴ ساله با این فوبیا به محدود کردن مصرف غذا روی آورده تا جلوی ورود مواد مغذی مورد نیاز برای رشد بدنش را بگیرد، با حالت قوزکرده راه می‌رود تا قد واقعی‌اش را پنهان کند و با صدای آهسته و ظریف صحبت می‌کند تا جوان‌تر به نظر برسد.

در این مورد، نشانه‌های دیگر بیماری شامل تجربه‌ی اضطراب شدید، افسردگی و پریشانی با بروز نشانه‌های پیری می‌شود. این نشانه‌ها توام با ترس شدید از مسئولیت‌های بزرگسالی از جمله مستقل شدن، تعهدات مالی و یافتن شریک زندگی است.

اَمبولوفوبیا

اَمبولوفوبیا Ambulophobia ترس از راه رفتن است. این ترس می‌تواند منجر به اختلال در زندگی فرد و توانایی عملکرد او شود. ترس از راه رفتن در بزرگسالان مسن‌تر نسبت به کودکان و بزرگسالان جوان شایع‌تر است. این ترس ناشی از عوامل خطری از قبیل مشکلات تعادل، سرگیجه، مشکلات مفصل، پوکی استخوان، اختلال دید و اثرات جانبی دارو‌هایی است که می‌تواند خطر سقوط و جراحات جدی را افزایش دهد.

ترس از راه رفتن ناشی از میل کاستنِ خطر افتادن است و سبب می‌شود فردِ مبتلا به سختی خانه یا رختخوابش را ترک کند. در مطالعه‌ای که روی ۳۷۹ نفرد در مراکز مراقبت طولانی‌مدت انجام شد، محققان دریافتند ۳۰.۱ درصد افراد نشانه‌های امبولوفوبیا دارند. در میان این افراد، زنان و افراد بالای ۷۰ سال بیش از دیگران متاثر از این فوبیا بودند.

بیماری‌هایی که احتمال زمین خوردن را افزایش می‌دهند عامل خطر بالقوه‌ی این فوبیای نادر به حساب می‌آیند. بیماری‌هایی از قبیل افسردگی، افت فشار خون وضعیتی، پارکینسون و سابقه‌ی زمین خوردن همگی عوامل خطر ابتلا به آمبولوفوبیا هستند.

استفراغ هراسی

استفراغ هراسی Emetophobia ترس از استفراغ کردن است. در حالی که تحقیقات حاکی از آن است که ترس خفیف از استفراغ شایع‌تر است، استفراغ‌هراسی کاملاً نادر در نظر گرفته می‌شود و حدود ۰.۱ درصد جمعیت متاثر از آن هستند. نشانه‌های این بیماری می‌تواند شامل اضطرابی شود که در اثر آن حالت تهوع و ناراحتی معده ایجاد می‌شود. این نشانه‌های فیزیکیِ پریشان‌کننده، اضطرابِ استفراغ کردن را بدتر می‌کند و منجر به یک چرخه‌ی ادامه‌دار می‌شود. اشکال خفیف‌تر ترس از استفراغ همچنان مشکلات بالقوه ایجاد می‌کند. برخی افراد ممکن است دچار فوبیا‌های اضافه‌ای از قبیل سیبوفوبیا یا ترس از غذا شوند.

آراکی‌بیوتی‌فوبیا

آراکی‌بیوتی‌فوبیا ترس چسبیدن کره بادام زمینی به سقف دهان است. این فوبیای نادر دلایل متعددی دارد از جمله ترس رایج‌تر خفه شدن یا تجربیات آسیب‌زایی از قبیل آلرژی به بادام زمینی. آنافلاکسیس نوعی واکنش آلرژیک شدید است که شامل جوش، کهیر، بالا رفتن ضربان قلب، پایین آمدن فشار خون، استفراغ و تورم صورت می‌شود. فرد ممکن است در اثر تورم شدید، دچار مشکلات تنفسی خطرناک شود.

کسانی که در اثر واکنش آلرژیک، آنافیلاکسیس را تجربه کرده‌اند، ممکن است به صورت طولانی‌مدت احساس استرس و اضطراب پس از حادثه را تجربه کنند.

آینه‌هراسی

آینه‌هراسی (اِسپِکتروفوبیا) ترس از آینه است. این ترس نادر سبب می‌شود که فرد در واکنش به آینه‌ها یا چیزی که در آینه منعکس می‌شود ترس را تجربه کند. این افراد ممکن است از دیدن خودشان یا افراد و اشیاء دیگری که بازتاب آن‌ها را در آینه می‌بینند دچار ترس شوند. تحقیقات حاکی از آنست که افراد مبتلا به افسردگی یا اسکیزوفرنی ممکن است حین تماشای انعکاس خودشان در آینه نسبت به دیگران بیشتر متوجه اعوجاج شوند.

افراد در نتیجه‌ی این ترس از هر گونه موقعیتی که در آن ممکن است با آینه مواجه شوند، اجتناب کنند. این وضعیت زندگی فرد را دچار اختلال قابل‌توجهی می‌کند و حضور او را در موقعیت‌های اجتماعی مختلف یا حتی برای ترک خانه دشوار می‌کند.

دِسیدوفوبیا

دِسیدوفوبیا Decidophobia ترس از تصمیم‌گیری است. در حالی که بسیاری از افراد در تصمیم‌گیری دچار اضطراب می‌شوند، برخی دیگر ترس‌شان از تصمیم‌گیری به قدری بالا است که منجر به شکل‌گیری یک فوبیای خاص می‌شود. دِسیدوفوبیا ترس شدید و فلج‌کننده از هرگونه تصمیم‌گیری است، از تصمیمات کوچک روزانه گرفته تا تصمیمات بزرگ‌تر زندگی. نشانه‌های این فوبیا شامل به تعویق انداختن تصمیمات از ترس گرفتن تصمیمات غلط، احساس وحشت هنگام تصمیم‌گیری و اتکاء به دیگران برای تصمیم‌گیری می‌شود.

انحرافات شناختی معمولاً در رشد و ماندگاری فوبیا‌های خاص نقش دارند. این انحرافات ممکن است منجر به غلو کردن درباره‌ی عواقب انتخاب‌های فردی شود. این شرایط سبب می‌شود فرد در مورد عواقب تصمیمات ساده‌ی روزمره اغراق آمیز فکر کند.

چیکلِفوبیا

چیکلِفوبیا ترس از آدامس جویدن است. نشانه‌های اضطراب و وحشت ممکن است با فکر کردن به آدامس جویدن در برخی افراد بروز کند، اما این نشانه‌ها حتی می‌تواند با دیدن کسی که در حال جویدن آدامس است یا آدامسِ جویده‌شده بروز کند. دلیل اصلی این ترس هنوز به طور کامل درک نشده است، اما مانند فوبیا‌های دیگر، ممکن است ناشی از یک تجربه‌ی منفی در گذشته باشد.

فوبوفوبیا

فوبوفوبیا Phobophobia ترس از فوبیا‌ها است. یکی از نادرترین فوبیا‌ها ترس شدید از فوبیا‌ها است. کسانی که دچار اختلالات اضطراب دیگر یا انواع دیگری از فوبیا‌های خاص هستند ممکن است با خطر بالاتر رشد این نوع فوبیا نیز مواجه شوند. نشانه‌های این نوع نادر فوبیا شبیه انواع دیگر فوبیا‌های خاص است و شامل احساسات فیزیکی از قبیل لرز، تعریق و بالا رفتن ضربات قلب می‌شود. همچنین می‌تواند شامل اجتناب از هر گونه موقعیتی شود که محرک ترس یا اضطراب است.

به رغم اینکه موارد برشمرده جزو نادرترین فوبیا‌ها هستند، یادآوری این نکته ضرورت دارد که فوبیا‌های خاص فارغ از میزان شایع یا نادر بودنشان قابل‌درمان هستند. بر اساس تحقیقات، روان‌درمانی به ویژه درمان شناختی-رفتاری (CBT) و مواجهه-درمانی نتایج مثبتی برای درمان انواع مختلف فوبیا‌های خاص دارد. درمان‌های مبتنی بر فناوری از جمله مواجهه درمانی مجازی هم می‌توانند مفید و موثر باشند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پیش بینی بورس امروز سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

معجزه‌ای برای پیش‌گیری از پیری

اینفوگرافی/ چرا شام را باید پیش از ساعت ۹ شب بخوریم؟

اثرات غذا‌های چرب را با این خوراکی‌ها از بین ببرید

اگر هر روز آب پرتقال بخورید، چه می‌شود؟

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید