تاریخ انتشار: ۱۴:۳۳ - ۱۴ آبان ۱۴۰۳

اظهارات صریح مدیر شبکه ۴ درباره تعطیلی برنامه شیوه

حسین شاه‌مرادی، مدیر شبکه چهار سیما نوشت: چند روزی است برنامۀ «شیوه» نُقل محافل است. می‌گویند صداوسیمای تک‌صدایی‌طلب همین تک‌مجرای شنیدن صدای مخالف را هم بست. بعد هم در مدح چندصدایی و در ذم تمامیت‌خواهی رساله می‌نویسند و سخن می‌رانند.

اظهارات صریح مدیر شبکه ۴ درباره تعطیلی برنامه شیوه

اقتصاد۲۴- حسین شاه‌مرادی، مدیر شبکه چهار سیما در یادداشتی در جام جم درباره دلایل تعطیلی برنامه «شیوه» توضیحاتی ارائه داد:

چند روزی است برنامۀ «شیوه» نُقل محافل است. می‌گویند صداوسیمای تک‌صدایی‌طلب همین تک‌مجرای شنیدن صدای مخالف را هم بست. بعد هم در مدح چندصدایی و در ذم تمامیت‌خواهی رساله می‌نویسند و سخن می‌رانند.

همین ماجرا را بهانۀ مناسبی یافتم تا پس از دو سال، نکاتی را دربارۀ «شیوه» و البته ماوقع اخیر، به‌عرض برسانم. اول این‌که «شیوه» نه یک اتفاق، بلکه محصول یک نگاه و یک رویکرد جدید در سازمان صداوسیما بود. نگاهی که سنت گفتگو را گران‌مایه و خطیر می‌پنداشت و برای احیای این سنت، حاضر بود هزینه بپردازد و کلیشه‌ها را بشکند. آنتنی که سال‌ها مملوکِ بی‌مقدار سلبریتی‌های بی‌فضل بود، قرار شد میزبان نخبگان و صاحبان فضل، با نگاه‌های متفاوت و حتی متضاد بشود؛ و شد؛ و فقط «شیوه» هم نبود. «شیوه» شاید جزو اولین تلاش‌ها در این مسیر بود؛ اما این روند و نگاه متوقف در «شیوه» نماند و به برنامه‌های دیگر نیز تسری یافت و هنوز هم هست. می‌گفتند تندرو‌ها آمده‌اند تا همۀ شبکه‌های صداوسیما را به شبکۀ «افق» تبدیل کنند؛ اما پس از چندی دیدند که شبکۀ افقِ همین تندرو‌ها هم دارد چهره‌هایی را دعوت می‌کند که برایشان قابل‌تصور نبود. می‌گفتند این‌ها نقدناپذیر و متحجرند؛ اما ناگاه دیدند که صداوسیمای همین تندرو‌های تک‌صدایی‌طلبِ نقدناپذیر برنامۀ زنده گذاشته است تا منتقدان صداوسیما بیایند بنشینند و از آنتن شبکۀ ملی، خودِ صداوسیما و مدیران آن را نقد و حتی گاهی تمسخر کنند. کار به جایی رسیده بود که برخی از این افراد که به «شیوه» دعوتشان می‌کردیم، تعجب می‌کردند.

روزی که به دکتر صادق زیباکلام تلفن زدم تا دعوتش کنم با آقای شمس‌الواعظین مناظره کند، با تعجب گفت: «من صادق‌ام! شما احتمالاً با سعید کار دارید!»‌ای کاش می‌توانستم فهرستی از کسانی را که به «شیوه» دعوتشان کردیم و نپذیرفتند، منتشر کنم. اما برخی (تکرار می‌کنم: برخی) از منتقدان (که البته کم هم نبوده و نیستند)، صداوسیمای جدید رادوست نداشتند؛ بلکه صداوسیمایی را می‌پسندیدند که بتوانند دشنامش بگویند. بتوانند تک صدایی‌اش بخوانند؛ و البته گفتند و خواندند. وقتی می‌خواستند صداوسیما را تخفیف و تنقیص کنند، می‌گفتند «صداوسیمایِ پاورقی!» من که خود البته «پاورقی» را می‌ستایم؛ اما حتی اگر بپذیریم «صداوسیمای پاورقی» عبارتی مذمت‌آمیز است، این دوستان آن‌قدر آزادگی نداشتند که بگویند صداوسیمای «پاورقی»، همان صداوسیمای «شیوه» است.


بیشتر بخوانید:طعنه سنگین محمد مهاجری به صداوسیما


همان صداوسیمایی است که منتقدانش را تنگ‌تر از همیشه در آغوش کشیده است. برخی از کسانی که منتقد جدی سازمان‌اند و نقدشان را وارد یا ناوارد ابراز می‌کنند، همین امروز در شبکه‌های مختلف سازمان برنامه می‌سازند و کار می‌کنند؛ و این البته «لطف» سازمان نیست؛ بلکه اثرِ وضعی نگاهی است که صداوسیما را ارث پدری خودش تلقی نمی‌کند و نقد مدیران سازمان را کفر نمی‌پندارد و منتقد را به‌واسطۀ نقدش ممنوع‌التصویر و ممنوع‌الفعالیت نمی‌کند. صداوسیمای دوران تحول هرچه کم داشته باشد، منتقد زیاد دارد؛ و از این بابت هم ناخشنود و زشت‌یاد نیست. انعکاس نقدِ منتقدان، تعداد منتقدان را هم زیاد می‌کند و این خوب است.

نقد‌ها هرقدر هم ناوارد باشند، برای سازمان نعمت‌اند؛ و گمانم این است که تلقی امروز سازمان نیز همین است. اما «شیوه» چه شد و چرا پخش نمی‌شود؟ آخرین برنامۀ «شیوه»، مناظرۀ دکتر آزاد ارمکی و دکتر انتظاری بود. دکتر آزاد عازم سفری بود و به آنتن زنده نمی‌رسید؛ لذا برنامه را ضبط کردیم. برنامه که ضبط شد، «شیوۀ» تندی از آب درآمد. اما عهد ما با مخاطبان این بود که قیچی به «شیوه» نزنیم و ثانیه‌ای از آن را حذف نکنیم؛ و نکردیم. برنامه که پخش شد، طبق معمول، حواشی زیادی داشت. این بار، اما بسیار بیشتر.

چنان که افتد و دانید، در آن میان، جمله‌ای از دکتر انتظاری بسیار دست‌به‌دست شد که داستانش مفصل است؛ اما شرح این هجران و این خون جگر/ این زمان بگذار تا وقت دگر. از آنجا همه‌چیز دگرگون شد و بسیاری از آن‌هایی که تا پیش از آن انگشت تعجب به دهان گرفته بودند که چطور چنین برنامه‌ای را بدون سانسور از تلویزیون پخش کرده‌اند، عرصه را مهیا دیدند تا در آن بازار تیره‌روزی، آن‌ها هم لگدی بر پیکر نحیف و رنج‌دیده و زخم‌خوردۀ «شیوه» بزنند. دکتر انتظاری عزل شد؛ و دیدم که مدعیان آزادی بیان و کباده‌کشان سعۀ صدر، زیر چوبۀ دار دکتر انتظاری هلهله کردند.

حتی آن استادی که خودش اخراجی دانشگاه بود و در مذمت برخورد با اهل دانشگاه مثنوی هفتادمن می‌سرود، و آن روزنامه‌نگار زندان‌دیده‌ای که می‌گفت همه‌چیزم فدای آزادی اهل اندیشه، برخلاف همۀ مدعیات سابق، و به نظر من بر اساس منافع جناحی و حزبی، برای عزل دکتر انتظاری کف زدند و هورا کشیدند. طنز تلخ ماجرا اینجاست که آن‌هایی که اول هفته، از پخشِ بدون‌سانسورِ آن برنامه از تلویزیون حیرت کرده بودند، آخر همان هفته داشتند به صداوسیمای تندرو‌ها فحش می‌دادند که چرا حرف آن استاد را سانسور نکرده‌ای؟ میزانسن به شکل احمقانه‌ای مضحک بود. به‌هرحال، بی‌گناهی کم گناهی نیست در دیوان عشق/ یوسف از دامان پاک خود به زندان می‌رود.

چند روز بعد از آن اتفاق، دو نفر از استادانی که پیشتر به «شیوه» دعوتشان کرده بودیم، تماس گرفتند و از حضور در برنامه انصراف دادند. بی‌پرده بگویم: ترسیده بودند. می‌گفتند این روز‌ها در فضای دانشگاه بگیر و ببند و نطق‌کشی براه است. اگر ما بیاییم و حرفی بزنیم که خوششان نیاید، نسقمان می‌کنند و گوشمان را می‌بُرند. مگر نمی‌بینید؟ استاد باسابقۀ دانشگاه را فلک می‌کنند تا حساب کار دست بقیه بیاید. القصه گربه را دم حجله کشتند. پیام دریافت شد. بگذریم. گفتند «شیوه» را تعطیل کرده‌اند؛ و کسانی که تا یک ماه پیش، سازمان را بابت «سانسور نکردن» سخنان یک استاد دانشگاه مؤاخذه می‌کردند، امروز آزادی‌خواه شده‌اند و سازمان را بابت تعطیلی «شیوه»، تمامیت‌خواه و تک‌صدا می‌خوانند. بازار ادباری است برای خودش. باز هم بگذریم. خیر. کسی «شیوه» را تعطیل نکرده است.

ما مانده‌ایم و گرده‌مان که هنوز از زیر بار بازخواست بابت یک برنامۀ تلویزیونی ساده راست نشده است. ما مانده‌ایم و استادانی که به دلایل مختلف، دیگر میل به حضور در برنامه ندارند. «شیوه» بستر طرح بیشترین و تندترین نقد‌ها به دولت قبل بود؛ اما اتفاقی برای کسی نیفتاد. «شیوه» بر سر سنت گفتگو ایستاده است و ایستادگی کرده است و دیر یا زود، بازخواهد گشت؛ زمانی که مطمئن شویم می‌توانیم باز هم بستر یک گفت‌وگوی سالم و امن و پایدار را فراهم کنیم. زمانی که مثل قبل بتوانیم خیال استادان را از عواقب احتمالی حضور در برنامه راحت کنیم. بله. ان‌شاءالله باز خواهیم گشت؛ وقتی که زخم‌های ناشی از اصابت آزادی بیان بر پیکرمان کمی بهتر شود. البته فقط کمی.

منبع: ایسنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

عکس/ سالگرد ازدواج علیرضا نیکبخت و همسر چهارمش

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

اینفوگرافی/ آسیب‌های جسمی و روانی سقط جنین چیست؟

عکس/ سحر دولتشاهی به سگ‌گردانی روی آورد

اینفوگرافی/ ۱۲ عادت رایج که به مغزتان آسیب می‌رساند

عکس/ سالروز تولد ناصر حجازی اسطوره استقلال

اینفوگرافی/ حقوق نخست‌وزیر و رئیس‌جمهور در هر کشور چقدر است؟

عکس/ داوود رشیدی و پدرش در ازمیر ترکیه ۸۰ سال پیش

عکس/ قدیمی‌ترین تصویر به جامانده از تهران ۲۲۰ سال پیش

عکس/ پیام پادشاه بحرین به الجولانی

عکس/ استایل متفاوت سمیرا حسن پور در جده عربستان

عکس/ بهاره رهنما با این استایل کولاک کرد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تشدید گرانی خودرو با ایجاد التهاب در فضای مجازی/ اعمال قیمت‌های سلیقه‌ای از سوی خودروسازان با صحنه‌ گردانی دلالان مجازی

رضا خندان بازداشت شد

فیلم/ مومن‌نسب: در انتخابات، چون فیلترشکن‌ها را نبستیم مشارکت پایین آمد

زلزله زیراب مازندران را لرزاند

جزییات جدید از فرار بشار اسد

تمام فعالیت های استان تهران شنبه ۲۴ آذر ماه دایر است

جزییات بارش برف و باران در استان‌های کشور

وضعیت دردناک عیسی مرادی پس از ضربه اسماعیلی + فیلم

عکس/ گرفتار شدن بیش از ۱۰۰ خودرو در برف

احتمال ریزش سنگ در جاده‌های کوهستانی

فیلم/ قالیباف: افزایش قیمت بنزین در بودجه ۱۴۰۴ نیامده است

مدارس ابتدایی و مراکز پیش دبستانی گیلان تعطیل شد

اعلام قیمت هندوانه و انار برای یلدا

فیلم/ نماینده مجلس: رئیسی را به شهادت رساندند

حمله پلنگ به یک جوان در اطاقور لنگرود

فیلم/ ربات‌های انسان‌نما تا ۱۰ سال آینده بخشی از زندگی روزمره می شوند

پیک دوم آنفلوآنزا در راه است

مدارس استان زنجان در همه مقاطع تحصیلی تعطیل شد

پزشکیان: شخصا روند اجرای تولید انرژی پاک را پیگیری می‌کنم

امام جمعه اردبیل: زندان‌های بشار اسد موهوم و عکس‌ها ساخته هوش مصنوعی بود

امام جمعه رشت: اردوغان باید از سرنوشت صدام و قذافی درس عبرت بگیرد

شاکی یا متهم؟ شمخانی پاسخ‌گوی اقدامات پرهزینه خود باشد

نتایج هفته ۱۲ لیگ برتر فوتبال

وزیر آموزش و پرورش: دغدغه کنکور را برطرف خواهیم کرد

سخنگوی دولت: هر یک درجه کاهش دما، معادل ۲۵ میلیون مترمکعب صرفه‌جویی گاز است

فیلم/ دستگیری پزشک قلابی زیبایی در گرگان

کاهش ساعت کاری ادارات استان مرکزی/ پنجشنبه‌ها تعطیل شد

عکس/ برگزاری نخستین نماز جمعه در دمشق پس از سقوط بشار اسد

کندوان مسدود شد

شرایط کاری ادارات و بانک‌های تهران شنبه و یکشنبه ۲۴ و ۲۵ آذرماه

فیلم/ لحظه عجیب سرقت موبایل ۲ زن در یکی از رستوران‌های تهران

شناسایی نگه‌دارندگان توله شیر در خانه

آماده باش نیروهای هلال احمر در این استان‌ها

عکس/ تصویری جنجالی از بازی زنان پرسپولیس

مدارس و ادارات استان تهران فردا باز است

بودجه نیرو‌های مسلح سه برابر شد؟

فیلم/ مسابقه جذاب لامبورگینی با یک جت شخصی در کیش

نخست وزیر جدید فرانسه منصوب شد

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۲۴ آ‌ذر ۱۴۰۳/ قیمت طلا در سرازیری

عکس/ کنایه مینا وحید به الودگی هوای تهران؛ آخ جون

در روز‌های آلودگی هوا مصرف این غذا‌ها را فراموش نکنید

اینفوگرافی/ نشانه‌های کمبود روی در بدن

بهترین آجیل‌ها برای شب یلدا کدام است؟

روش‌های کاربردی برای تشخیص مزاج

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۴ آذر ۱۴۰۳/ قیمت دلار با آغاز معاملات ارز توافقی ارزان می‌شود؟

سرنوشت قانون عفاف و حجاب پس از ابلاغ؛ شورای‌عالی انقلاب فرهنگی کنار پزشکیان ایستاد/ محسنی اژه‌ای سیگنال «اصلاح» فرستاد

تکلیف متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان چه می‌شود؟

عکس/ تبلیغ جنجالی عطر ترامپ با عکس همسر بایدن

بیشترین و کمترین وام ازدواج در کدام استان‌ها پرداخت شد؟

خواص چای ماسالا برای لاغری و کاهش وزن