تاریخ انتشار: ۰۷:۰۷ - ۲۶ آبان ۱۴۰۳
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد:

۱۰ کشور برتر تولیدکننده گاز طبیعی کدامند؟

در این مطلب به بررسی ۱۰ تولیدکننده برتر گاز، از جمله ایالات متحده، روسیه و ایران می‌پردازیم.

۱۰ کشور برتر تولیدکننده گاز طبیعی کدامند؟

اقتصاد۲۴- شیوا سپهری: گاز طبیعی یک منبع انرژی مهم است و حتی با وجود گذار جهان به سوی اقتصادی بدون کربن نیز اهمیت خود را حفظ کرده است. بر اساس گزارش مؤسسه انرژی، تولید جهانی گاز طبیعی در سال ۲۰۲۳ با مقدار کمی افزایش به ۴.۰۵ تریلیون متر مکعب رسید که در مقایسه با ۴.۰۴ تریلیون متر مکعب در سال ۲۰۲۲ بیشتر بود.

ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ افزایش ۴.۲ درصدی در تولید گاز طبیعی را ثبت کرد، در حالی که تولید گاز طبیعی روسیه در همین دوره به دلیل کاهش صادرات به اروپا، ۵.۲ درصد کاهش یافته است.

با این که روسیه همچنان دومین تولیدکننده و دومین صادرکننده بزرگ گاز طبیعی در جهان است، اتحادیه اروپا در نظر دارد تا سال ۲۰۲۷ گاز طبیعی وارداتی از روسیه را به دلیل جنگ این کشور با اوکراین حذف کند. گزارش‌های اتحادیه اروپا نشان می‌دهد که روسیه تنها ۱۴ درصد از نیاز گاز طبیعی کشور‌های عضو را در سال ۲۰۲۳ تأمین کرده است، در حالی که این مقدار در سال ۲۰۲۱، ۴۵ درصد بود. در عوض، روسیه تجارت صادرات انرژی خود را به شرق معطوف کرده و همچنان چین و هند بازار صادرات گاز طبیعی این کشور را حمایت می‌کنند.

این درحالی است که تقاضای جهانی گاز طبیعی در سال ۲۰۲۳ با افزایش ملایم ۰.۵ درصدی روبه‌رو شد، چرا که افزایش تقاضا در چین، آمریکای شمالی، آفریقا و خاورمیانه با کاهش تقاضا در سایر مناطق تا حدی جبران شد. در ادامه ۱۰ کشور برتر تولیدکننده گاز طبیعی را معرفی می‌کنیم.

آمریکا

تولید: ۱.۳۵ تریلیون متر مکعب

آمریکا بزرگ‌ترین تولیدکننده گاز طبیعی در جهان است و تقریباً یک‌چهارم تولید جهانی گاز طبیعی را به خود اختصاص می‌دهد. تولید گاز طبیعی در آمریکا در دهه گذشته به دلیل افزایش هزینه زغال‌سنگ و پیشرفت در فناوری استخراج مانند حفاری افقی و شکست هیدرولیکی، بیش از ۳۵۰ میلیارد متر مکعب افزایش یافته است.

علاوه بر تولید، آمریکا بزرگ‌ترین مصرف‌کننده گاز طبیعی نیز هست. در سال ۲۰۲۳، تقاضای گاز طبیعی در آمریکا به ۸۸۶.۵ میلیارد متر مکعب رسید که عمدتاً برای گرمایش منازل و تولید برق بود. در نیمه اول سال ۲۰۲۲، رویترز گزارش داد که آمریکا با افزایش صادرات به اروپا به دلیل جنگ روسیه و اوکراین، بزرگ‌ترین صادرکننده گاز طبیعی مایع (LNG) در جهان شد و این عنوان را همچنان حفظ کرده است.

در هفت ماه اول سال ۲۰۲۴، آمریکا ۴.۴۲ میلیارد متر مکعب گاز صادر کرد که ۳.۳ درصد بیشتر از ۴.۳۴ میلیارد متر مکعب سال ۲۰۲۳ و ۷.۵ درصد بیشتر از ۴.۱۲ میلیارد متر مکعب سال ۲۰۲۲ بود.

۱۰ کشور برتر تولیدکننده گاز طبیعی کدامند؟

روسیه

تولید: ۵۸۶.۴ میلیارد متر مکعب

روسیه که دومین تولیدکننده و صادرکننده بزرگ گاز طبیعی در جهان است، بزرگ‌ترین ذخایر شناخته شده گاز طبیعی در جهان را نیز در اختیار دارد. بنا به گزارش رویترز، تحریم روسیه توسط اروپا منجر به کاهش ۴۱ درصدی درآمد تولیدکنندگان گاز طبیعی روسی در سه‌ماهه اول سال ۲۰۲۳ شد.


بیشتر بخوانید: ۱۰ کشور برتر تولیدکننده نفت در جهان


با وجود جنگ بین روسیه و اوکراین، اوکراین همچنان به‌عنوان مسیری حیاتی برای انتقال گاز روسیه به اتحادیه اروپا است. در سپتامبر ۲۰۲۴، صادرات گاز روسیه که از طریق اوکراین انجام شد به ۱.۲۶ میلیارد متر مکعب رسید. با این حال، این روند احتمالاً سال آینده تغییر خواهد کرد، زیرا اوکراین اعلام کرده که قصد دارد قرارداد ترانزیت گاز روسیه را پایان دهد؛ تحلیل‌گران انتظار دارند تنش‌های انرژی بین دو کشور را تشدید کند.

ایران

تولید: ۲۵۱.۷ میلیارد متر مکعب

ایران سومین کشور بزرگ تولیدکننده گاز طبیعی است و حدود ۶ درصد از تولید جهانی را به خود اختصاص داده است. این کشور در رتبه دوم ذخایر گاز طبیعی قرار دارد، اما زیرساخت‌های گازی آن در مقایسه با دو تولیدکننده بزرگ اول بسیار عقب‌تر است.

ایران در دهه گذشته تولید گاز طبیعی خود را سه برابر کرده و به بزرگ‌ترین تولیدکننده خاورمیانه تبدیل شده است. ایران و قطر بزرگ‌ترین میدان گاز طبیعی جهان را به طور مسترک استخراج می‌کنند. ترکیه و عراق از واردکنندگان عمده گاز ایران هستند و ترکمنستان و ارمنستان نیز توافق‌نامه‌های معاوضه گاز با ایران دارند.

به تازگی ایران و روسیه توافق‌نامه بلندمدت تأمین گاز طبیعی امضا کردند و شرکت گازپروم روسیه متعهد شد سالانه ۱۰۹ میلیارد متر مکعب گاز به ایران عرضه کند. این توافق ظرفیت‌های گازی ایران را تقویت کرده و کشور برنامه دارد این گاز را برای مصارف داخلی و صادرات به کشور‌هایی مانند ترکیه، پاکستان و عراق استفاده کند. این توافق همچنین می‌تواند امنیت انرژی منطقه را افزایش داده و تأثیر تحریم‌هایی مانند تحریم‌های آمریکا بر بخش انرژی ایران را کاهش دهد.

چین

تولید: ۲۳۴.۳ میلیارد متر مکعب

دولت چین با هدف کاهش آلودگی هوا و دستیابی به هدف کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای انتقال از زغال‌سنگ به گاز طبیعی را افزایش داده است. تولید گاز طبیعی در چین از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳ با ۹۲.۳ درصد افزایش، از ۱۲۱.۸ میلیارد متر مکعب به ۲۳۴.۳ میلیارد متر مکعب رسید که یک رکورد تاریخی محسوب می‌شود.

چین هنوز برای تأمین حدود نیمی از نیاز‌های خود به واردات متکی است. استرالیا، ترکمنستان، آمریکا، مالزی، روسیه و قطر از بزرگ‌ترین تأمین‌کنندگان آن هستند.

کانادا

تولید: ۱۹۰.۳ میلیارد متر مکعب

کانادا دارای ۸۳ تریلیون فوت مکعب ذخایر گاز طبیعی است. کانادا همچنین یک صادرکننده برتر گاز طبیعی است که به‌طور انحصاری به خطوط لوله متکی است و آمریکا تنها شریک تجاری آن است. در سال ۲۰۲۲، ۹۹ درصد از کل واردات گاز طبیعی آمریکا از همسایه شمالی خود تأمین شد.

قطر

تولید: ۱۸۱ میلیارد متر مکعب

قطر ششمین تولیدکننده بزرگ گاز طبیعی در جهان است و سومین ذخایر گاز طبیعی را داراست. بیشتر ذخایر این کشور در میدان عظیم گازی واقع شده است که با ایران مشترک است.

این کشور همچنین سومین صادرکننده بزرگ گاز طبیعی و سومین صادرکننده بزرگ LNG (گاز طبیعی مایع) در جهان تا اکتبر ۲۰۲۳ بوده است. در سال‌های اخیر، قطر تلاش کرده با سرمایه‌گذاری‌های گسترده، حضور خود در بازار جهانی گاز طبیعی را تقویت کند.

در اوایل ۲۰۲۴، قطر برنامه‌هایی برای افزایش تولید از بزرگترین میدان گازی جهان اعلام کرد که هدف آن افزایش ظرفیت تولید به ۱۴۲ میلیون تن متریک در سال تا ۲۰۳۰ است.

استرالیا

تولید: ۱۵۱.۷ میلیارد متر مکعب

از سال ۲۰۰۹، استرالیا ۱۱۳ میلیارد متر مکعب به تولید گاز طبیعی خود اضافه کرده است. تقریباً تمام منابع گاز طبیعی این کشور در میدان‌های عظیم گازی در ساحل شمال غربی واقع شده‌اند.

صادرات LNG استرالیا طی دهه گذشته به دلیل بهره‌برداری از تأسیسات جدید به‌شدت رشد کرده است. اکنون، این کشور دومین ظرفیت عملیاتی صادرات LNG در جهان را دارد.

نروژ

تولید: ۱۱۶.۶ میلیارد متر مکعب

نروژ هشتمین تولیدکننده بزرگ گاز طبیعی در جهان و سومین صادرکننده بزرگ گاز طبیعی است. این کشور اسکاندیناویایی جایگزین روسیه به‌عنوان تأمین‌کننده اصلی گاز طبیعی اروپا شده است. در ۲۰۲۳، نروژ ۳۰.۳ درصد از تأمین گاز طبیعی اتحادیه اروپا را تشکیل داده است.

شرکت‌های گاز نروژی تولید خود را در برابر افزایش تقاضا افزایش داده‌اند و در میانه سال ۲۰۲۳، دولت با اجرای ۱۹ پروژه جدید استخراج نفت و گاز موافقت کرد.

پیش‌بینی می‌شود تولید گاز نروژ در سال ۲۰۲۵ به میزان ۱.۶ درصد کاهش یابد، از ۱۲۳ میلیارد متر مکعب در ۲۰۲۴ به ۱۲۱ میلیارد متر مکعب برسد.

عربستان سعودی

تولید: ۱۱۴.۱ میلیارد متر مکعب

عربستان سعودی به‌عنوان نهمین کشور تولیدکننده بزرگ گاز طبیعی، از سال ۲۰۱۳ به‌طور پیوسته تولید خود را افزایش داده و در سال ۲۰۲۲ به رکورد ۱۱۶.۷ میلیارد متر مکعب دست یافته است.

بر اساس گزارش موردور اینتلیجنس، این رشد تولید عمدتاً به دلیل توسعه چاه‌های مستقل گاز طبیعی بوده است. شرکت دولتی آرامکو عربستان قرارداد‌هایی برای توسعه میدان بزرگ گاز "جفوره" که نزدیک خلیج فارس قرار دارد، امضا کرده است.

الجزایر

تولید: ۱۰۱.۵ میلیارد متر مکعب

الجزایر که دهمین کشور بزرگ تولیدکننده گاز طبیعی است، در سال ۲۰۲۳، ۱۰۱.۵ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی تولید کرد. تولید این کشور نسبت به سال قبل که ۹۷.۶ میلیارد متر مکعب بود، افزایش یافته است.

الجزایر پنجمین ظرفیت بزرگ صادرات LNG (گاز طبیعی مایع) در جهان را دارد. در سال ۲۰۲۲، نزدیک به ۸۵ درصد از صادرات این کشور برای تأمین نیاز گاز طبیعی اروپا ارسال شد. ایتالیا سال گذشته توافقی با الجزایر امضا کرد تا میزان واردات گاز طبیعی خود از این کشور آفریقای شمالی را افزایش دهد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور سابق قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس

با همت و تلاش، کارنامه درخشانی را در ویترین نگاه مردم بگذاریم

آتش‌سوزی مهیب در یکی از بیمارستان‌های مشهد

فیلم/ اولین تصاویر از محل ترور دو قاضی در تهران

آینه صنعت پتروشیمی در ایران پتروکم/ شریعتمداری صدای صاحبان صنایع را شنید

تأکید محمد کبیری بر میزبانی شایسته از گردشگران نوروزی کیش

عکس/ حرم حضرت معصومه (س) در دوران قاجار ۱۲۹ سال پیش

حضور بیمه البرز در نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی ایران

فیلم/ برف شمال تهران را سفیدپوش کرد

عکس/ مکان حمله تروریستی به ۲ قاضی دیوان عالی

برگزاری دومین نشست تخصصی کنفرانس بین المللی فناوری با مشارکت بیمه البرز

واکاوی ابعاد ممنوع‌التصویری رییس دولت اصلاحات با اظهارات تازه حسن روحانی؛ چه کسی سیدمحمد خاتمی را ممنوع‌التصویر کرد؟

ورود اتباع ایرانی و مسافران اسرائیلی به سوریه ممنوع شد

بیانیه قوه قضائیه درباره ترور دو قاضی دیوان عالی

فیلم/ ماجرای ترور قاضی رازینی ۲۶ سال پیش

فیلم/ جشن تولد غم‌انگیز ماه‌چهره خلیلی با حضور پسرش

عکس/ واکنش حسام الدین آشنا به ترور سه قاضی در تهران

عکس/ نقش برجسته غزال در کاخ داریوش شوش بازماند از ۳۰۰۰ سال پیش

عکس/ ژست بامزه رُز و جک در پشت صحنه تایتانیک ۲۸ سال پیش

عکس/ قاب خانوادگی منوچهر وثوق در کنار پدرش ۷۶ سال پیش

هدیه ۵۰ میلیارد تومانی شیخ اماراتی به سردار آزمون+ عکس

قیمت جدید دام زنده ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری

حال و هوای تشییع نمادین پیکر حضرت زینب (س)

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان

تیر اندازی مقابل کاخ دادگستری در میدان ارک

حمله تند کیهان به خودکشی ابراهیم نبوی

عکس/ تولد عجیب ابرا سریال یاغی در ۲۴ سالگی

عکسی پرحاشیه و با جزییات از ۵۵ سال پیش تهران

شکست سنگین پروژه درویش در پرسپولیس

افزایش قیمت مسکن در مکران نتیجه شایعه انتقال پایتخت

عکس/ جشن عروسی شاهرخان خان ۳۴ سال پیش

عکس/ کولاک سردار آزمون و مهدی قایدی در لیگ امارات

اختصاص ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو به واردات خودرو

مسکن ملی با قیمت هر متر ۵۰ میلیون تومان

قیمت‌های نجومی و عجیب خانه‌های کم‌متراژ در تهران

پرسپولیس فرمول قهرمانی لیگ را می‌داند

فیلم/ استقبال لبنانی‌ها از امانوئل ماکرون با شیرینی فرانسوی