تاریخ انتشار: ۲۳:۰۰ - ۲۶ آبان ۱۴۰۳

قوچانی: می‌توانیم با آمریکا به یک صلح سرد برسیم

محمد قوچانی: ظهور ترامپ در دوره اول، یک اتفاق بود اما در دوره دوم تداوم یک جنبش سیاسی – اجتماعی است، یعنی ما ترامپ را از وضعیت یک فرد الان به وضعیت یک جنبش و جریان اجتماعی باید ببینیم. اگر در دوره اول احساس می‌شد که ترامپ نماد یک سلبریتی آمریکایی که طرفدار زندگی به سبک آمریکایی مطرح بود، الان دیگر ترامپ یک ستاره نیست، بلکه جریانی است که نشان می‌دهد در جامعه آمریکا عمق و نفوذ دارد.

قوچانی

اقتصاد۲۴- پس از بازگشت دونالد ترامپ به قدرت و پیروزی‌اش در انتخابات ریاست جمهوری این سوال برای تمام رسانه‌های دنیا مطرح شد که ارتباط او با ایران به کجا می‌انجامد؟ در همین چند روز اعلام شد که نماینده ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک دیدار و گفتگو کرده است. این خبر از سوی اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه پس از ۲۴ ساعت تکذیب شد تا ارتباط ایران و امریکا با آمدن ترامپ جدید همچنان در هاله‌ای از ابهام باقی بماند. محمد قوچانی، عضو شورای مرکزی و مسئول کمیته سیاسی حزب کارگزاران شرایط ایران و آمریکا را از دیرباز تاکنون بررسی کرده و به دولت مسعود پزشکیان برای ارتباط با امریکا پیشنهاداتی ارائه کرد که در زیر آمده است:

ترامپ یک‌بار دیگر به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا انتخاب شده است. به عنوان یک فعال سیاسی و حزبی، چه تحلیلی نسبت به بازگشت ترامپ به کاخ سفید دارید؟

ظهور ترامپ در دوره اول، یک اتفاق بود، اما در دوره دوم تداوم یک جنبش سیاسی – اجتماعی است، یعنی ما ترامپ را از وضعیت یک فرد الان به وضعیت یک جنبش و جریان اجتماعی باید ببینیم. اگر در دوره اول احساس می‌شد که ترامپ نماد یک سلبریتی آمریکایی که طرفدار زندگی به سبک آمریکایی مطرح بود، الان دیگر ترامپ یک ستاره نیست، بلکه جریانی است که نشان می‌دهد در جامعه آمریکا عمق و نفوذ دارد. البته در انتخابات سال ۲۰۲۰ هم دیدیم که ترامپ رای کمی نیاورد. به نظر من ظهور یک چهره سفیدپوستی است که مردسالار است، سرمایه‌سالار است، پروتستان در مقابل جریان‌های کاتولیک است، آمریکایی سفید مقابل آمریکایی رنگین‌پوست است. همه این عناصر با یکدیگر جمع شده و در مقابل یک حزب دموکراتی که از هویت خودش فاصله گرفته، حزب جمهوری‎‌خواه دارد به سنت خود برمی‌گردد که همان سنت انگلوساکسون پروتستان است. چند سال پیش آقای هانتینگتون کتابی نوشت و در آن توضیح داد که هویت ایالات متحده آمریکا، هویت انگلوساکسون و پروتستان است. این دو عنصر در کنار هم، هویت آمریکایی را می‌سازند که از طریق اسپانیش‌ها و کاتولیک‌ها و دیگران تهدید می‌شود. ظهور ترامپ، واکنش و بازتابی به این وضعیتی است که در آمریکا به وجود آمده است. به نظرم جامعه آمریکا در مقابل پدیده راست‌گرایی به ریسک بزرگی دست زد. خانم هریس هم زن و هم رنگین‌پوست بود. این برای جامعه آمریکا که هنوز محافظه‌کار است و هنوز ممکن است نسبت به زن‌ها و رنگین‌پوست‌ها موضع داشته باشد، خیلی سخت بود که به هریس رای دهد. اگر شاید حتی یک مرد سفیدپوست دموکرات را مطرح می‌کردند، شانس بیشتری مقابل ترامپ داشتند تا اینکه خانم هریس در این رقابت حضور داشته باشد.

با بازگشت ترامپ، چه تصویری را می‌توان از آینده و موضوعات مرتبط با ایران داشت؟

ما در طول قرن اخیر که با آمریکا رابطه داشتیم، دچار یک دوگانه بودیم. از یک طرف بعضی اوقات خیلی خوش‌بین بودیم و فکر می‌کردیم آمریکا را به عنوان یک نیروی سوم مقابل استعمار انگلیس و روسیه وارد صحنه سیاسی ایران کنیم که البته سیاست‌مدار ماهری مثل قوام‌السلطنه توانست از این قضیه خیلی خوب استفاده کند و یا علی امینی هم همینطور بود و توانست استفاده کند. حتی در وقوع انقلاب ایران هم شاید این به کار نظام جدیدی که می‌خواست روی کار بیاید و در حقیقت جنبش انقلابی، آمد. از طرف دیگر ما از یک مقطع دچار بدبینی نسبت به ایالات متحده آمریکا به سویه افراطی شدیم. البته نقش آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد غیرقابل انکار است و سیاستمداران آمریکایی از این جهت عذرخواهی کرده‌اند و این یک کارنامه ترسی را در رابطه ایران و آمریکا رقم زد و بعد بازتاب آن را در ۱۳ آبان ۵۸ دیدیم. حرکت ۱۳ آبان اگر نبود، بهتر می‌شد، اما آن حرکت می‌توانست حرکتی تاکتیکی باشد، اما تبدیل به راهبرد نظام جمهوری اسلامی ایران مقابل آمریکا شده و این به شکل یک زخم بسیار ترمیم‌نشده‌ای همچنان باقی مانده است، با وجود اینکه در مقاطع مختلف به لحاظ راهبردی تلاش صورت گرفت که ترمیم شود؛ مثلاً در جریان جنگ ایران و عراق در مقابل حمایت صریح شوروی از عراق و صدام، ما می‌توانستیم از عامل آمریکا به‌عنوان عامل متوازن استفاده کنیم. جالب اینجاست که در همان دوره هم جمهوری‌خواهان و اتفاقاً تندروترین بخش جمهوری‌خواهان در آمریکا بر سر کار بودند. یعنی رونالد ریگان که اسوه فکری دونالد ترامپ است و در واقع بنیان‌گذار نومحافظه‌کاری است، پیام‌های خیلی مثبتی به ایران می‌داد، اما از آن فرصت استفاده نشد و در دوره دموکرات‌ها یعنی دوره کلینتون، تحریم‌ها پایه‌گذاری شد. من فکر می‌کنم که ما می‌توانیم از این فرصت برای بهبود روابط ایران و آمریکا استفاده کنیم، اگر هم حتا برای روابط استفاده نکنیم، برای حفظ منافع ملی‌مان می‌توانیم حداقل به یک صلح سرد با آمریکا برسیم. من فکر می‎‌کنم ترامپ یک تفاوتی هم با دوره اول کرده است و هم اساساً با تفکر نومحافظه‌کاری یک تمایز جدی دارد. بخشی از جمهوری‌خواهان تندرو مثل دیک چنی و جرج دبلیو بوش، با ترامپ مشکل داشتند و از خانم هریس حمایت کردند، یعنی اینطور نیست که شکاف‌های حزبی آنجا کاملاً منطبق با وضعیت حزبی ما باشد. ما نباید فکر کنیم که دموکرات‌ها با اصلاح‌طلبان الزاماً منطبق هستند و جمهوری‎ خواهان با اصولگرایان منطبق هستند. در مقاطع مختلف، براساس منافع ملی‌مان می‌توانیم تصمیم بگیریم و آمریکا هم همین کار را دارد انجام می‌دهد. اگر ماهیت خود ترامپ را بشناسیم، در واقع یک ناسیونالیست آمریکایی است و منافع ملی برایش مهم است. اتفاقاً ترامپ به خاطر اینکه با این انترناسیونالیسم دموکرات‌ها مخالف است و بیشتر از همه طرفدار این است که خود آمریکایی‌ها وضعیت بهتری داشته باشند، این امکان وجود دارد که بتوانیم در حوزه و محدوده منافع ملی با او گفتگو کنیم و حداقل ضربه‎اش را کم کنیم. به نظر من این شدنی است، با دوره ریگان هم می‌توانیم مقایسه کنیم، اما الزاماً منطبق با آن دوره نیست، چون ترامپ نسبت به نومحافظه‌کارانی که ریگان پرورش داد، فاصله و زاویه دارد، اما ناسیونالیسمی که ترامپ از آن حمایت می‌کند و دنبال آن مبتنی بر منافع ملت آمریکا است، می‌تواند به ما کمک کند که ترامپ را دعوت کنیم که کمتر در امور ایران دخالت کند. شاید ما نتوانیم هیچ‌وقت رابطه راهبردی در جمهوری اسلامی با آمریکا پیدا کنیم، اما می‌توانیم به یک صلح سرد برسیم.


بیشتر بخوانید:  پرده‌برداری لاریجانی از سایه جلیلی در وقایع ۸۸


با توجه به تجربه‌ای که از حضور ترامپ در کاخ سفید داریم، چه پیشنهادی به دولت برای کاهش آسیب‌ها و مشکلات مرتبط با این وضعیت دارید؟

اول از همه هیچ‌کس و از جمله دولت نباید هیجان‌زده شده و وارد بازی‌های پینگ‌پنگی در دیپلماسی عمومی شود. مثلاً ما الان می‌دانیم که در دولت جدید آمریکا، کابینه به شدت تندرویی در حال شکل‌گیری است ولی الزاماً وقتی تندرو‌ها سر کار می‌آیند، نمی‌توانند از همان عناصر تندروی‌شان استفاده کنند. در حقیقت روی زمین واقعیت که پا می‌گذارند، مجبور می‌شوند که براساس واقعیت‌ها تصمیم بگیرند. من فکر می‌کنم که این برای همه تندرو‌های عالم و تندرو‌های خودمان رخ می‌دهد و برای تندرو‌های آمریکایی رخ می‌دهد؛ بنابراین در درجه اول نباید هیجان‌زده شویم. دوم اینکه، این دوگانه‌ای که جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها مانند وضعیت اصلاح‌طلبان و اصول‌گرا‌ها در ایران هستند این را منطبق نکنیم. این مبنای جامعه‌شناختی ندارد. یعنی در حقیقت ما ادواری داشتیم که دموکرات‌ها خیلی با ما بد عمل کردند و ادواری هم وجود داشته است که جمهوری‌خواهان با ما درست برخورد کردند. این تصور را از بحث‌های تئوریک و نظری و ذهنی‌مان خارج کنیم. نکته سوم این است که بتوانیم گزینه‌هایی پیش روی ترامپ و آمریکا قرار دهیم که بتواند از افراد تندرو فاصله بگیرد. شما اگر کتاب خاطرات پمپئو را مطالعه کنید، می‌توانید به راحتی نقش پمپئو را در تحریک ترامپ ردیابی کنید. ما نباید تلاش کنیم که دولت آمریکا تندروتر شود. نکته چهارم این است که خوش‌بینی مفرط هم پیدا نکنیم. عناصر مقاومت ملی که در ایران وجود دارد، حتی به لحاظ مسائل نظامی اهمیت دارد و نباید اینها را نادیده بگیریم. فقط باید یک نقشه درستی از منطقه خاورمیانه داشته باشیم، درباره لبنان دکترین و درباره فلسطین راهکار داشته باشیم. به نظر من تا به حال دولت آقای پزشکیان و آقای عراقچی، کارکرد مثبتی داشته‌اند. هم آقای پزشکیان آن جمله طلایی‌ای که گفتند «در رابطه با آمریکا، ما چه بخواهیم و چه نخواهیم بالاخره در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی با این کشور مواجهه خواهیم داشت و بهتر است این عرصه را خودمان مدیریت کنیم.» خیلی مفید بوده است و هم آقای عراقچی که گفت «ما باید در روابط با آمریکا به کمترین سطح تنش در برسیم و آسیب‌ها را کم کنیم»، اینها جملات راهبردی است و دیداری که نماینده ایران در سازمان ملل ظاهراً با آقای ایلان ماسک داشته، به نظرم بخشی از دیپلماسی عمومی می‌تواند باشد، زیرا آقای ماسک که نقش‌اش بیش از یک سرمایه‌گذار در ستاد آقای ترامپ خواهد بود، شاید حتی آینده ریاست‌جمهوری آمریکا دست آقای ایلان ماسک باشد. به این جهت من فکر می‌کنم ما باید با یک نقشه واقع‌بینانه و در عین حال دارای گزینه‌های متفاوت و مبتنی بر اجماع در داخل حرکت کنیم. حتماً باید کل نظام سیاسی پای این ایده بایستد، یعنی اگر تنها دولت این کار را کند، شکست خواهد خورد و آن وقت ما می‌توانیم از پیکره برجام، یک مجسمه جدیدی بسازیم.

منبع: هم میهن
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

اقتصاد ایران سقوط کند، فقیر و غنی با هم می‌سوزند/ پزشکیان حتی اگر شده باید برای منافع ملی و مذاکره به کاخ سفید برود/ جزو سه کشوری هستیم که تورم بالای ۴۰ درصد داریم

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ عزت‌الله انتظامی و سعید راد ۵۲ سال پیش

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ + جدول

تصاویری از تمرین تیم فوتبال استقلال

عکس/جدال جذاب جیک پاول با مایک تایسون

عکس/ زمین فوتبال لاهیجان در صفحه رییس فیفا

عکس/حال خوش حیوانات باغ وحش صفادشت در کلینیک پارک پردیسان

اینفوگرافی/ چگونه کتاب‌خوان شویم؟

اینفوگرافی/ عوامل تاثیرگذار بر محاسبه افت قیمت خودرو

عکس/ دست خط مسعود پزشکیان در ابتدای یک کتاب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

۶ نوشیدنی برای کاهش کلسترول خون

قیمت دلار تا پایان سال بازه ۷۰ هزار تومان را رد خواهد کرد/ قیمت طلا بیشتر از ۵ تا ۱۰ درصد کاهش نخواهد داشت

قوچانی: می‌توانیم با آمریکا به یک صلح سرد برسیم

قیمت جدید لاستیک اعلام شد

فیلم/ حزب‌الله با ۸ موشک، حیفا را هدف قرار داد

فیلم/ بغض حسینی‌بای هنگام گزارش از مسجد ویران شده در لبنان

واکنش اورونوف به تمدید با پرسپولیس

فیلم/ افزایش درصد مالیات از حقوق کارمندان

اینفوگرافی/ ۲۰ کشوری که بلندقدترین شهروندان را دارند

پزشکیان: من در خانه لباس گرم می‌پوشم؛ دیگران هم می‌توانند این کار را کنند

فیلم/ تمرینات مارادونا پیش از جام جهانی ۱۹۹۰ ایتالیا

فیلم/ خاموشی به بزرگراه‌های پایتخت هم رسید

آغاز بررسی ایمنی ۱۶ هزار ساختمان بلند تهران

فیلم/ وزیر دفاع وارد سوریه شد

نماینده مجلس: تا به سمت بمب اتمی نرویم تعادل در منطقه برقرار نمی‌شود

پشت پرده خبر ممنوعیت صادرات پسته

هر دست کله و پاچه نیم میلیون را رد کرد؟

فیلم/ پیامدهای واگذاری سیم‌کارت و کارت بانکی به اتباع غیرمجاز

حراج چای دبش در تهران

یک انتصاب جدید با حکم مسعود پزشکیان

درویش: ۴۰ میلیون حقوق می‌گیرم اما ۴ میلیارد جریمه شدم

تعطیلی پنج‌شنبه‌ها در ادارات قانون شد؟

فیلم/ واکنش پروین به پیشنهاد خبرنگار به شرکت در انتخابات فدراسیون فوتبال

فیلم/ حمله با بطری به سرمربی مکزیک

کلید نهایی آزمون دکتری وزارت بهداشت منتشر شد

حضور مؤثر مدیران بانک صادرات ایران در نمایشگاه‌های بزرگ تولیدی و صادراتی تبریز

​مدیرعامل بانک صادرات ایران از روند برگزاری آزمون استخدامی این بانک بازدید کرد/محسن سیفی: جذب نیروی جدید به مثابه تزریق نگاه و تفکر جدید به سازمان است

اینفوگرافی/ تهران چهارمین شهر آلوده دنیا شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۷ آبان ۱۴۰۳/ معامله‌گران دست به عصا شدند

آغاز نمایشگاه ملی پوستر سپهر بانک صادرات ایران/ محسن سیفی: بانک صادرات ایران تغییر نگاه بانکداری را از مسیر فرهنگ و هنر آغاز کرده است

سود ۳۰ میلیونی هر متر مسکن برای سازندگان

حمایت شرکت ملی صنایع پتروشیمی از پتروشیمی هنگام برای تسریع در راه‌اندازی واحد اوره

بانک رفاه کارگران قهرمان قهرمانان المپیاد ورزشی سیستم بانکی کشور شد

کارخانه سایپا در سوریه تعطیل شد

جشنواره بزرگ بیمه کوثر

غیبت ۲ استقلالی در بازی با پاختاکور

آمار وحشتناک گرایش پایه هفتمی‌های مدارس به دخانیات

افتتاح ساختمان جدید بیمه دی در استان گیلان

بیمه البرز دارنده بیشترین ظرفیت مجاز نگهداری ریسک

گردهمایی مدیران و روسای شعب بیمه البرز

تجدید چاپ برخی کتب تخصصی انتشارات بیمه البرز

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۲۷ آبان ۱۴۰۳/ وقت خرید طلا شد؟

تکذیب خبر تفتیش علی لاریجانی

فیلم/ قدرت شوت خارق‌العاده روبرتو کارلوس

قیمت گواهی اسقاط خودرو اعلام شد

بازدید وزیر راه و مدیرعامل بانک مسکن از پروژه‌های نهضت ملی پردیس

آغاز همکاری بیمه‌ای برای کاهش ریسک محصولات دانش‌بنیان در حوزه نفت

فیلم/ گلایه مهدی تاج از رسانه ملی برای حضور جواد خیابانی

تاکید رئیس کل بانک مرکزی بر ضرورت تخصصی شدن فعالیت بانک‌ها

اینفوگرافی/ عوامل تاثیرگذار بر محاسبه افت قیمت خودرو