اقتصاد۲۴- مورمانسک بی ان (Murmansk BN)، یک سیستم جنگ الکترونیک مدرن است که توسط شرکت روسی KRET توسعه یافته است. این سیستم برای انجام پارازیت دوربرد طراحی شده است و به عنوان بخشی از سیستم جنگ الکترونیک استراتژیک روسیه توسعه یافته است. مورمانسک بی ان به صورت یک سیستم شبکه محور عمل میکند.
سیستم پارازیت مورمانسک بی ان در سال ۲۰۱۴ وارد خدمت ارتش روسیه شد و برای اولین بار در همان سالی که ۴۷۵ مین مرکز مستقل جنگ الکترونیک نیروی دریایی روسیه در کریمه در جنوب سواستوپل راه اندازی شد، به کار گرفته شد. نقش اصلی این سیستم حذف پخشهای فرکانس بالا از نیروهای ناتو - به ویژه سیستم ارتباطات جهانی موج کوتاه ایالات متحده و ارتباطات ماهوارهای نظامی با فرکانس بالا است.
به گفته منابع نظامی روسیه، مورمانسک بی ان میتواند سیستمهای ارتباطی با برد ۵۰۰۰ تا ۸۰۰۰ کیلومتر را مسدود کند. در ۳ آگوست ۲۰۲۴ اعلام شد که ایران چندین سامانه جنگ الکترونیک دوربرد روسی از جمله مورمانسک-بی ان را در نقاط استراتژیک در سراسر کشور نصب کرده است.
بیشتر بخوانید: معرفی مشخصات موشک کروز JASSM
مورمانسک بی ان از وسایل نقلیه مختلف مبتنی بر شاسی کامیون نظامی تشکیل شده است که شامل گروههای تا چهار دکل آنتن است. دو تای آنها هر کدام روی یک کامیون اختصاصی کاماز یا اورال نصب میشود و هر کامیون آنتن دیگری را که روی یک تریلر نصب شده است یدک میکشد. ارتفاع دکلها به ۳۲ متر میرسد. هر مجتمع کامل مورمانسک بی ان به طور معمول دارای چهار گروه از این گروههای آنتن است که در مجموع ۱۶ آنتن میسازد.
هر گروه آنتن میتواند به صورت جداگانه یا چندگانه عمل کند. گزارشها همچنین بیان میکنند که این مجتمعها میتوانند در سیستم فرماندهی و کنترل روسیه (جنگ الکترونیک) ادغام شوند. این سیستم همچنین شامل خودروهای پشتیبانی از جمله خودروی فرماندهی کاماز ۶۳۵۰ و خودروی ژنراتور کاماز ۶۳۵۰ در هر چهار گروه آنتن است. وسیله نقلیه مولد برق قادر است تا ۴۰۰ کیلووات نیرو را تامین کند، در نتیجه مجموعه مورمانسک بی ان را قادر میسازد تا سیگنالهای فرکانس بالا را در منطقهای به مساحت ۶۴۰۰۰۰ کیلومتر مربع سرکوب کند. سایر وسایل نقلیه شامل مرورگرهای سوخت و حمل و نقل نیرو است.
کامیون حامل دکلهای آنتن قابل افزایش بر اساس شاسی کامیون نظامی کاماز ۵۳۵۰۱، ۸x۸ است. هر کامیون آنتن دیگری را که روی یک تریلر نصب شده است یدک میکشد. کاماز ۵۳۵۰ مجموعهای از کامیونهای نظامی است که در پیکربندیهای ۴x۴، ۶x۶ و ۸x۸ موجود است. این کامیون دارای یک کابین خدمه در جلو است که میتواند سه نفر را در خود جای دهد. این کامیون دارای وزن ۹۲۰۰ کیلوگرم با ظرفیت حمل ۶۰۰۰ کیلوگرم بار است.
کامیون کاماز از یک موتور دیزلی توربوشارژ کاماز-۷۴۰.۱۳.۲۶۰ با قدرت ۲۶۰ اسب بخار نیرو میگیرد. این کامیون میتواند با حداکثر سرعت جادهای ۱۰۰ کیلومتر / با حداکثر برد کروز ۱۰۰۰ کیلومتر حرکت کند. کاماز ۶۳۵۰ یک کامیون باری سنگین است که در سال ۱۹۸۷ توسعه یافت و در سال ۲۰۰۲ وارد خدمت ارتش روسیه شد. طرح کاماز ۶۳۵۰ معمولی با کابین خدمه در جلو و یک قسمت بار در عقب است. وزن آن ۱۱۴۰۰ کیلوگرم با ظرفیت بار ۱۰۰۰۰ کیلوگرم است.
مورمانسک-بیان یکی از کارآمدترین سامانههای جنگ الکترونیک در جهان است. این یک سیستم پارازیت مخابراتی دوربرد است که به طور خاص برای از بین بردن ارتباطات ماهوارهای نظامی با فرکانس بالا ناتو و ایالات متحده طراحی شده است. میتوان از آن برای انجام شناسایی رادیویی، رهگیری و سرکوب سیگنالهای دشمن در سراسر برد موج کوتاه و تا ۵۰۰۰ تا ۸۰۰۰ کیلومتر استفاده کرد.
این سیستم کل محدوده موج کوتاه را با فرکانسهای ۳-۳۰ مگاهرتز پوشش میدهد که معمولاً توسط کشتیهای جنگی و هواپیماها استفاده میشود. زمان استاندارد استقرار این سیستم ۷۲ ساعت است. این سامانه قادر است ارتباطات رادیویی معمولی موج کوتاه را شناسایی و پشتیبانی کند و با خطوط ارتباطی رادیویی موج کوتاه در واحدهای فرماندهی و کنترل عملیاتی - استراتژیک و عملیاتی - تاکتیکی دشمن تداخل ایجاد کند. این سیستم مختل کننده به طور خاص برای مقابله با سیستمهای ارتباطی فرکانس بالا، از جمله سیستم ارتباطات جهانی فرکانس بالا، طراحی شده است.
با استناد به اطلاعات منابع روسی، سیستمهای هواپیمای جنگنده اف-۳۵ نیروی هوایی آمریکا به دلیل تداخل ایجاد شده توسط سیستمهای جنگ الکترونیک مورمانسک-بی ان از کار افتاد. جنگندههای رادارگریز آمریکایی با شکست مکرر تجهیزات هوایی خود در دریای سیاه و بالتیک مواجه میشوند.
مورمانسک-بیان می تواند به طور خودکار یک منطقه بزرگ را اسکن کند. اگر منابع انتشار رادیویی شناسایی شوند، فرستندههای سیستم شروع به پارازیت در باندهای باریک میکنند، به طوری که دشمن نمیتواند اطلاعات را مبادله کند. مورمانسک-بیان قادر است ارتباطات بین کشتیهای جنگی، هواپیماها و ماهوارهها را رهگیری کند. علاوه بر این، در هر دو جهت، مانع از جریان اطلاعات از ماهوارهها به واحدهای رزمی خاص میشود. این بسیار مهم است، زیرا ماهوارههای شناسایی قادر به هدایت دقیق موشک برای اصابت به هدف هستند. سامانه مورمانسک-بیان، تسلیحات هوشمند دشمن را بیاستفاده میکند و دیگر هواپیماهای شناسایی و هشدار اولیه قادر به ارائه اطلاعات در مورد اهداف نخواهند بود.
نوع: وسیله نقلیه جنگ الکترونیک برای پارازیت سیستمهای ارتباطی ماهوارهای ۳-۳۰ مگاهرتز
کشور طراح: روسیه
کاربران:روسیه، ایران
منطقه پوشش: ۶۴۰۰۰۰ کیلومتر مربع
برد: ۵۰۰۰ تا ۸۰۰۰ کیلومتر
زمان استقرار:۷۲ ساعت
قابلیت: قادر به رهگیری ارتباطات بین کشتیهای جنگی، هواپیماها و ماهواره
کامیون: کاماز ۵۳۵۰۱ و کاماز ۶۳۵۰