تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۲۰ آذر ۱۴۰۳
اقتصاد ۲۴ بررسی می‌کند؛

صدای خرد شدن حکومت بشار اسد از چه زمانی شنیده شد؟/ فروپاشی اقتصادی سوریه پیش درآمد سقوط دمشق

بیش از ۵۰ درصد از فقیرترین گروه‌های شهروندان در سه استان حلب، حماه و دیرالزور زندگی می‌کنند و استان‌های شمال شرق سوریه نیمی از فقرا را در خود جای داده‌اند. این استان‌ها دقیقا همان جایی هستند که دو هفته پیش شورشیان و گروه‌های معارض از آن به پا خواستند و اتفاقا بالاترین میزان فقر نیز در میان خانواده‌هایی گزارش شده که تحت سرپرستی زنان تک سرپرست یا همسر از دست داده در جنگ داخلی بوده است و باز باید توجه داشت که آوارگان داخلی سوریه که بیشتر در همین مناطق بوده‌اند، بیشترین آسیب‌پذیری را در برابر فقر داشتند.

فریاد اقتصاد سوریه در آخرین سال های بشار اسد

اقتصاد۲۴- میرا قربانی فر - صبح روز یکشنبه ۱۸ آذر ماه برابر با ۸ دسامبر جهان با شوک ساقط شدن حکومت ۵۴ ساله اسد‌ها در سوریه مواجه شد. تنها در ۱۱ روز حکومت بشار اسد که در جنگ داخلی چند ساله و زیر فشار داعش فرو نریخته بود، این بار دچار فروپاشی شد، دمشق به کنترل معارضان سوری در آمد و بشار اسد به همراه خانواده اش به روسیه پناهنده شد.

در روز‌هایی که جهان درگیر اعتراضات کره جنوبی و انحلال دولت در پاریس بود، ناگهان در خاورمیانه حکومتی پس از نیم قرن از هم فروپاشید تا یک بار دیگر به جهان یادآوری کند اینجا هنوز آن جغرافیای عجیب با معادلات پیچیده است که می‌تواند در چشم بر هم زدنی همه را شگفت زده کند و ۴سال پس از آخرین تهاجم مخالفان مسلح برای فتح دمشق، اما این‌بار مخالفان موفق شدند در کمتر از دو هفته دمشق را فتح کنند.

به گزارش اقتصاد ۲۴، اما صدای خرد شدن حکومت بشار اسد شاید مدت‌ها پیش از رسیدن به آن لحظه که اولین بیانیه اپوزیسیون سوریه را پس از ورود به پایتخت سوریه و فرار بشار اسد، رئیس جمهور سوریه از تلویزیون پخش شود، برای بسیاری شنیده شده بود. این شنیدن، اما نه لزوما از مسیر سیاست و سرکوب مخالفان که از چهارراه پرخطر اقتصاد می‌گذشت.

بسیاری می‌پرسیدند چطور و چرا ارتش این چنین فرو پاشید و همه سنگر‌ها را وانهاد و گریخت؟ چه رخ داده بود که شهروندان سوری بدون تامل با مخالفان مسلح و معارضان و شورشیان همراه شدند؟

اقتصاد سوریه درگیر بحران‌های چندگانه

برای این پرسش البته پاسخ‌های چند گانه‌ای وجود دارد، اما شاید یکی از مهم‌ترین پاسخ‌ها را باید در زیربنا‌های اقتصاد، تجارت، توسعه و فساد‌های مالی در دوران بشار اسد و به خصوص یک دهه اخیر آن جست‌و‌جو کرد. چنان که ریشه‌های پیشروی صاعقه‌وار مخالفان سوری به سوی پایتخت را بسیاری از کارشناسان، فارغ از دلایل سیاسی، در وضعیت اقتصادی بحرانی سوریه در سال‌های اخیر دانستند.

اما در یک نگاه اجمالی به اقتصاد سوریه می‌توان دریافت که در سال‌های اخیر، این کشور تورمی بسیار بالا را تجربه می‌کرد و رشد اقتصادی نیز به‌طور میانگین منفی بود.
کما این که به گزارش اقتصاد ۲۴، میانگین تورم سالانه سوریه از زمان آغاز جنگ یعنی سال ۲۰۱۰، حدود ۳۴ درصد بوده و میانگین رشد اقتصادی این کشور نیز از سال ۲۰۱۰ برابر با منفی ۸.۲ درصد بوده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد ۹۰ درصد مردم این کشور در فقر قرار داشته و اقتصاد این کشور تحت تاثیر تحریم‌های اقتصادی، منزوی شده است. مطمئنا وضعیت بد اقتصادی این کشور، در اعتراضات اثر قابل توجهی داشته است.

بحران‌های فراگیر سوریه در حوزه انرژی

عجیب‌تر شاید این باشد که در ماه‌های اخیر دستکم چندین رسانه بین المللی همچون یورونیوز گزارش‌هایی از اوضاع متزلزل اقتصادی در سوریه و بحران انرژی و قطع چند ساعته برق در دمشق را نیز گزارش کرده بودند.

در واقع به نظر می‌رسد که اقتصاد سوریه در سال‌های اخیر و به خصوص بعد از سال ۲۰۲۲ با تورم فزاینده و پیچیده، سقوط ارزش پول ملی و کمبود شدید سوخت در تمام سوریه یعنی مناطق تحت کنترل دولت و مخالفان مواجه شده و این روند به بدترین سطح خود از زمان آغاز جنگ داخلی از ۱۵ سال پیش تاکنون رسیده بود.


بیشتر بخوانید: بشار اسد و ثروت افسانه‌ای یک خاندان/ از کارتل های اقتصادی عمو، پسردایی و همسر رئیس جمهور سابق سوریه چه می‌دانیم؟


کما اینکه به گزارش اقتصاد ۲۴، برای کسانی که توان خرید انرژی به صورت آزاد را نداشتند به نوعی زندگی در دمشق تقریبا به بن‌بست رسیده و یورونیوز در گزارشی اشاره می‌کند که خیابان‌ها خالی از خودرو هستند، خانواده‌ها در بهترین حالت روزانه چند ساعت برق دارند و هزینه غذا و سایر لوازم ضروری به شدت افزایش یافته است.

حال تصور کنید در چنین شرایطی و در اوج کمبود سوخت، دولت قیمت بنزین و گازوئیل را نیز افزایش داده و با قیمت ارز رسمی، ۲۰ لیتر (۵ گالن) بنزین تقریبا حقوق یک ماه کامل کارمند متوسط سوری را شامل می‌شد که حدود ۱۵۰ هزار پوند سوریه یا ۲۵ دلار به نرخ بازار سیاه است. 

به گزارش اقتصاد ۲۴، جنگ داخلی در سوریه تأثیر مخربی بر رفاه خانواده داشت و باعث وخامت شدید شرایط زندگی و افزایش شاخص‌های فقر شد. بر اساس داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط سازمان‌های بشردوستانه، فقر شدید از سطح ناچیز در سال ۲۰۰۹ به حدود ۲۵ درصد تا اواسط سال ۲۰۲۲ افزایش یافت.

فروپاشی اقتصادی لبنان و نابودی اقتصاد در سوریه

از سوی دیگر فارغ از مساله سال‌ها جنگ، تحریم‌ها و فساد گسترده، اقتصاد سوریه پس از سال ۲۰۱۹ با شوک‌های پیاپی مواجه شد که اتفاقا سرآغاز آن بیرون از سوریه و با فروپاشی سیستم مالی لبنان گره خورده بود.

در همین باره نیز ناصر سعیدی، وزیر اقتصاد سابق لبنان گفته بود که «مرز‌های باز بین سوریه و لبنان و اینکه هر دوی این اقتصاد‌ها به طور فزاینده‌ای بر پایه پول نقد هستند، باعث شده که این دو کشور به طور جدایی‌ناپذیری با هم مرتبط باشند. در آن سال سقوط ارز و حذف یارانه‌ها در لبنان باعث کاهش ارزش پول و افزایش قیمت‌ها در سوریه نیز شد.»

سوریه همچنین از رکود اقتصادی جهانی ناشی از همه‌گیری کووید۱۹ و جنگ روسیه و اوکراین هم آسیب دید. این جنگ قیمت جهانی سوخت را بالا برد و توجه یکی از منابع متحد دمشق، یعنی مسکو را نسبت به سوریه از بین برد.

فریاد اقتصاد سوریه در آخرین سال های بشار اسد

آوار تورم و فقر بر دوش شهروندان سوری

از سال۲۰۱۱، لیر سوریه بیش از ۹۹درصد از ارزش پیش از جنگ خود را از دست داده است. در ارزیابی بانک جهانی که در مه ۲۰۲۴ منتشر شد، مشخص شد که رفاه خانوار‌ها همراه با تجارت، کشاورزی و تولید سقوط کرده است. بیش از ۹۰درصد از سوری‌ها اکنون در فقر زندگی می‌کنند. در تلاش برای کاهش هزینه‌ها، دولت اسد با کاهش یارانه‌ها و تشدید کنترل خود بر اقتصاد، سختی‌های بیشتری را بر مردم عادی تحمیل کرد و اعتراضات پراکنده‌ای را در سراسر کشور، حتی در مناطقی که مدت‌ها آرام بودند، مانند دمشق، برانگیخت. در سال۲۰۲۰، نارضایتی‌های اقتصادی منجر به اعتراضاتی در جنوب سوریه شد که از آن زمان به یک شورش محلی تبدیل شده است.

این در حالی است که حتی طبق گزارش بانک جهانی، بیش از ۲۰ درصد از مردم سوریه قبل از سال ۲۰۱۱ در فقر مطلق دست و پا می‌زدند و نرخ فقر از اوایل دهه ۲۰۰۰ به دلیل افزایش قیمت مواد غذایی، هجوم پناهندگان و کاهش اشتغال در بخش خصوصی به‌طور پیوسته در حال افزایش بود.

اما در سال ۲۰۲۲، فقر بر ۶۹ درصد جمعیت یا حدود ۱۴.۵ میلیون سوری تاثیر گذاشته است. در سال ۲۰۲۲ فقر شدید بیش از یک نفر از هر چهار سوری را تحت تاثیر قرار داد و ممکن است به دلیل تاثیرات ویرانگر زلزله فوریه ۲۰۲۳ شدت آن افزایش یافته باشد.

فریاد اقتصاد سوریه در آخرین سال های بشار اسد

بیشترین فقیر در جغرافیایی که شورشیان از آن سر بر آوردند

در این بین توجه به مناطقی که بیشترین شهروندان فقیر را داراست نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. بیش از ۵۰ درصد از فقیرترین گروه‌های شهروندان در سه استان حلب، حماه و دیرالزور زندگی می‌کنند و استان‌های شمال شرق سوریه نیمی از فقرا را در خود جای داده‌اند. این استان‌ها دقیقا همان جایی هستند که دو هفته پیش شورشیان و گروه‌های معارض از آن به پا خواستند و اتفاقا بالاترین میزان فقر نیز در میان خانواده‌هایی گزارش شده که تحت سرپرستی زنان تک سرپرست یا همسر از دست داده در جنگ داخلی بوده است و باز باید توجه داشت که آوارگان داخلی سوریه که بیشتر در همین مناطق بوده‌اند، بیشترین آسیب‌پذیری را در برابر فقر داشتند.

به گزارش اقتصاد ۲۴ و بر اساس گزارشی که بانک جهانی داده بود بسیاری از خانواده‌های سوری با چیزی به نام «ارسال حواله» توسط خویشاوندان در خارج از سوریه، زندگی خود را می‌گذراندند و تقریبا هیچ منبع درآمدی در داخل سوریه نداشتند.

البته دولت بشار اسد، در فوریه گذشته، نزدیک به ۱۳ سال پس از شروع جنگ و در میان فروپاشی اقتصادی و تورم افسارگسیخته، دستمزد کارمندان دولت، پرسنل نظامی و بازنشستگان بخش دولتی در سوریه را ۵۰ درصد افزایش داده بود، اما این افزایش تقریبا هیچ کمک و تاثیری بر وضعیت دقیقا شهروندانی که مدام فقیرتر می‌شدند، نداشت چرا که بسیاری از این شهروندان اساسا شغلی نداشته‌اند.

مساله این است که شرایط چالش‌برانگیز بازار کار در سوریه بشار اسد و وجود خانوار‌هایی که اساسا مردان‌شان در خارج از کشور آواره شده‌اند، باعث شد سهم کل درآمد خانوار از حواله‌های بین‌المللی (همان روند ارسال حواله) چهار برابر شود و از میانگین ملی حدود ۳ درصد در سال ۲۰۰۹ به رقم ۱۲ درصد در سال ۲۰۲۲ برسد.

در واقع چنان که پیشتر گفته شد، بحران‌های اقتصادی پیاپی از سال ۲۰۱۹، پس از آن کرونا و بحران بزرگ اقتصادی سوریه در سال ۲۰۲۲ چنان آتشی بود که بر فتیله اعتراضات و شورش‌ها در سوریه افتاد.


بیشتر بخوانید: سوریه هیچ‌وقت شریک تجاری ایران نبوده است/ صادرات به سوریه کمتر از نیم میلیارد دلار در سال بوده که پول آن را هم نداده است/ ایران در وصول طلب خود از دمشق دچار چالش می‌شود


هر چند که نارضایتی عمومی سیاسی در پس یک جنگ داخلی ۱۵ ساله هرگز خاموش نشده بود، اما روند اقتصاد نیز در سوریه چنان بود که دیگر شهروندان سوری نه فقط برای تغییر حکومت که شاید این بار برای بقا به معارضان بسته بودند.

کما اینکه بانک جهانی نیز درباره سوریه اعلام کرده بود که تولید ناخالص داخلی واقعی سوریه در سال ۲۰۲۴ تا رقم ۱.۵ درصد کاهش یافته است و هر چند ادامه همین پیش بینی امیدی وجود داشت که اگر درگیری منطقه‌ای تا حد زیادی تا انتهای سال جاری مهار شود این وضعیت بهبود خواهد یافت، اما در نهایت واقعیت روند اقتصادی مسیر دیگری را پیمود و تورم نیز در کوتاه‌مدت به دلیل اثرات کاهش ارزش ارز، همراه با کمبود‌های مداوم و کاهش یارانه‌های غذا و سوخت به طور غیرقابل کنترلی افزایش یافت.

اکنون با توجه به روند رخ داده شاید بتوان راحت‌تر به این ارزیابی رسید که بشار اسد در همه ابعاد مردم خود را از یاد برده بود. او نه انتقادات و اعتراضات سیاسی شهروندان را شنید و صدای بلند و رسای بحران‌های اقتصادی و در نهایت فاجعه را تنها زمانی درک کرد که معارضان و شورشیان با استقبال شهروندان به دمشق رسیده بودند و خود راه فرار و پناهندگی را در پیش رو داشت.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

معرفی مشخصات جنگنده سوخو-۳۰MKI

اینفوگرافی/تعطیلات عید فطر در کشور‌های مسلمان چند روز است؟

عکس/جدول لیگ برتر پس از شکست پرسپولیس

عکس/حرکت منطقی بهاره رهنما در اینستاگرام جلب توجه کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۰ فروردین ۱۴۰۴/ گرانی بی‌سابقه طلا و سکه در بازار

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تسلیم یادداشت رسمی هشدار ایران به دفتر حفاظت منافع آمریکا

جزئیات آتش‌سوزی شدید در منطقه زیارتی گیلان + فیلم

افزایش ۴۵ درصدی قیمت مسکن در تهران

عکس/ گشت و گذار محمدرضا شاه و ثریا ۶۸ سال پیش در اسپانیا با خودرو سلطنتی

کمپر‌ها در ایران؛ خانه‌های سیار دوست‌داشتنی با قوانین دست و پاگیر

هشدار ترامپ درباره اعمال تعرفه بر نفت روسیه

عکس/ قیمت دلار در عید نوروز سه‌نرخی شد

عکس/ سلفی خاص و دیدنی ناصرالدین شاه ۱۴۴ سال پیش با زنان حرمسرا در آینه

فیلم/ سناریو‌های بنزینی سال ۱۴۰۴؛ گرانی در راه است یا راهکار‌های غیرقیمتی؟

آغاز موج دوم سفر‌های نوروزی؛ ترافیک سنگین و جاده‌های پرخطر!

عکس/ ژست رضاخان ۱۳۴ سال پیش مشغول نگهبانی در سفارت هلند

فیلم/ پزشکیان: شعار سرمایه‌گذاری برای تولید را عملیاتی خواهیم کرد

رئیس جدید شاباک منصوب شد

پژو ۲۰۶ صندوق‌دار در مرز نیم میلیاردی شدن+ جدول

عکس/ بازتاب جهانی پاسخ رهبر انقلاب به تهدیدات آمریکا

بی‌توجهی به قوانین و نقص فنی / واژگونی اتوبوس کرمان-مشهد جان ۱۴ نفر را گرفت

دلار در کانال ۱۰۴ هزار تومانی معامله شد

عکس/ آماده باش موشکی؛ اقدام ایران برای پاسخ به حمله احتمالی

رژیم صهیونی، تنها نیروی نیابتی در منطقه/ تلاش برای ریشه کنی آن، یک وظیفه است

همه چیز درباره سریال بچه گوزن/ روایتی واقعی درباره آزارگری که برنده جایزه گلدن گلوب شد

خبر جدید بانک مرکزی درباره افزایش سقف وام مسکن

تهدید قالیباف توسط یکی از تجمع کنندگان مدافع قانون حجاب

واریز تسهیلات ویژه به حساب ۵۲ هزار بازنشسته در آستانه عید فطر

کف قیمتی طلا و سکه شکست

خبر مهم معاون رییس‌جمهور درباره حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۴

فیلم/ تعظیم جولانی در مقابل پدرش

ترامپ باز هم ایران را تهدید کرد؛ این بار با تعرفه

تعطیلات مکرر در سال ۱۴۰۳، کشور را فلج کرد/ صادق نبودن مسئولان با مردم به وضوح قابل مشاهده است

عکس/ توئیت رحیم پور ازغدی درباره بمب اتم

پشت پرده مانور آمریکا در قاره سیاه/ آفریقا به میدان زورآزمایی پکن و واشنگتن تبدیل شد

تاریخ اجرای مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیک تغییر کرد

عبدالله بن طاهر کیست؟/ سومین فرمانروای دودمان طاهری

خبر مهم وزیر کار درباره واریز یارانه ویژه دولت

شرایط جدید بازنشستگی اعلام شد؛ با چند سال سن از این پس بازنشسته می‌شوید؟

شیرین‌ترین و تلخ‌ترین اتفاقات سال ۱۴۰۳؛ پزشکیان و جلیلی خوش شانس بودند، ظریف بد شانس + جدول

عکس/ پیام تبریک عید فطر سفارت استرالیا در تهران

فیلم/ اگر آمریکا شرارتی انجام دهد قطعا ضربه محکمی خواهد خورد

فیلم/ رهبری: رژیم صهیونیستی تنها نیروی نیابتی، غاصب و فاسد در منطقه

فیلم/ احوالپرسی رهبری با مسئولین نظام پس از نماز عید فطر

افشاگری واعظی از توافق روحانی با ترامپ در سال ۹۹ تا پیام اتمی روحانی به رئیسی + فیلم

تهدید نظامی علیه ایران؛ ابزار فشار یا خودزنی راهبردی؟

طاهر بن عبدالله کیست؟/ پادشاهی از نخستین سلسله‌های ایرانی مستقل پس از اسلام

فیلم/ اقامه نماز عید سعید فطر به امامت آیت الله خامنه‌ای

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

مهاجرت نخبگان و فعالان دانش بنیان متوقف نشده است/ چالش‌های استارتاپ‌ها؛ از جذب سرمایه تا بازاریابی و فروش

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول