تاریخ انتشار: ۱۰:۱۶ - ۳۰ آذر ۱۴۰۳

حقوق ۱۸۰ میلیون تومانی پزشکان فقط در یک بیمارستان

مسئولان باید جواب بدهند چگونه است که بیمارستان‌های ما خالی از پرستار است و پرستاران مهاجرت و ترک کار می‌کنند ولی حاضر نیستند سه، چهار میلیون تومان به عنوان فوق العاده خاص به حقوقِ ۱۵ میلیون تومانی این کارکنان درمان بیفزایند ولی یکباره ۶۰ میلیون به حقوق پزشکان تامین اجتماعی اضافه می‌کنند.

حقوق ۱۸۰ میلیون تومانی پزشکان فقط در یک بیمارستان

اقتصاد۲۴-دارایی‌های مردم، خرج مردم نمی‌شود و عدالت، حلقه مفقوده اقتصاد ایران است؛ به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، حتی نظام سرمایه‌داریِ خالص هم اصول، ضوابط و قواعدی دارد، اما اقتصاد ایران و سیستم بهره‌مندی از ثروت‌ها و مواهب، تابع هیچ ضابطه‌ای نیست جز میزان نزدیکی به بلوک‌های قدرت و ثروت؛ همه مناسبات به مصداق ساده‌ی این عبارت شکل گرفته است: هر که زورش بیشتر است، پول و ثروت و دارایی‌اش فزون‌تر است!

دلار دولتی و رانت‌ها به آقازاده‌ها و امثال چای دبش می‌رسد؛ میلیون‌ها دلار در شرکت‌های خصولتی مانند شستا به یغما می‌رود، نهاد‌های بی‌بازده، میلیارد‌ها اعتبار از بودجه ناچیز مملکت می‌گیرند و هر که قدرت بیشتری دارد، سهم بیشتری نیز نصیبش می‌شود. نظام بهداشت و درمان کشور هم از این قاعده‌ی کلی مستثنا نیست!

پزشکان در مجلس و دولت، لابی‌های قدرتمند دارند، پزشک سالاری بر نظام بهداشت و درمان کشور حاکم است و تقریباً اکثریت نمایندگان کمیسیون بهداشت و درمان کشور، پزشک هستند، پس پزشکان به عنوان یک واحد کل، بلندگو و «قدرت» دارند و منافع سرشار نصیب‌شان می‌شود، اما پرستاران، هیچ صدایی ندارند؛ ماه‌ها تجمع آنها کف خیابان، نادیده گرفته می‌شود؛ اصلاحِ ساختار پرداخت کارانه و حقوق، به عنوان یک مطالبه جمعی، به حاشیه رانده می‌شود و فقط رقم اضافه‌کار، آن هم اضافه‌کار اجباری پرستاران را «کمی» افزایش می‌دهند، بگذریم از اینکه در برخی از استان‌ها مانند لرستان همین مبالغ ناچیز هم ماه‌هاست که پرداخت نشده؛ اما به یکباره، سقف کارانه پزشکان در وزارت بهداشت برداشته می‌شود؛ و به ناگهان، تامین اجتماعی، صندوقی بین‌النسلی که متعلق به طبقه‌ی کارگر است و بیش از ۷۰ یا ۸۰ درصد بازنشستگان و مستمری‌بگیران آن چهار بار زیر خط فقر حقوق می‌گیرند، ابلاغیه‌ای می‌زند و سقف پرداختی به پزشکانِ شاغل در مراکز درمانی این سازمان را ۵۰ درصد افزایش می‌دهد. در این نامه که خطاب به مدیران درمان تامین اجتماعی در استان‌های مختلف صادر شده، آمده «سقف خالص پرداخت پرکیس و کارانه پزشکان بابت خدمات تشخیصی و درمانی از ابتدای سال ۱۴۰۳ از ۱۲۰ میلیون تومان به ۱۸۰ میلیون تومان افزایش می‌یابد».

پیش از این، هیات مدیره تامین اجتماعی با افزایش ۵۰ درصدی کارانه پزشکان موافقت کرده بودند و پس از استعلام از سازمان برنامه و بودجه، دستور ۶۰ میلیون افزایش حقوق و رساندن سقف پرداختی پزشکان تامین اجتماعی به ۱۸۰ میلیون تومان با یک چرخش قلمِ ساده صادر می‌شود. در این نامه، سقف مبلغ پرداختی به روسای پزشک مراکز درمانی هم ۱۸۰ میلیون تومان تعیین شده است.

یک پزشک در تامین اجتماعی می‌تواند بابت کارانه و پرکیس، ۱۸۰ میلیون تومان بگیرد؛ همین پزشک اگر متخصص و جراح باشد، لابد در بخش دولتی و به خصوص در بیمارستان‌های خصوصی نیز درآمد‌های آن چنانی دارد تا جایی که گاهی درآمد او از مرز یک میلیارد تومان نیز فراتر می‌رود؛ همین پزشک همکار و هم‌اتاق پرستاری‌ست که ۱۵ میلیون تومان درآمد دارد و لنگ اجاره خانه و نان شب‌اش است! به راستی این نظام سلامت و درمان، سرمایه‌داری هم نیست، بی‌عدالتی صرف است.

برداشتن سقف کارانه در بخش دولتی و رساندن سقف پرداختی پزشکان تامین اجتماعی به ۱۸۰ میلیون تومان، وقتی وزارت بهداشت و صندوق تامین اجتماعی از ناداری ناله می‌کنند و نیرو‌های درمانی از پرستار گرفته تا کارکنان اورژانس، کمتر از یک‌سوم خط فقر درآمد دارند، هیچ توجیهی برنمی‌تابد. تامین اجتماعی متعلق به کارگران است و منابع وزارت بهداشت، متعلق به مردم؛ واقعاً تا کجا هرکه زورش بیشتر است، از منابع مردم به نام خود می‌زند؟ این برداشت‌ها سرباز ایستادن ندارد؟!


بیشتر بخوانید:واکاوی دلایل خودکشی پزشکان و فشار بیشتر بر زنان پزشک


اما چرا تامین اجتماعی، در شرایطِ بحران منابع که بعد از مدت‌ها تبلیغات فقط ۷۱۶ هزارتومان تحت عنوانِ متناسب‌سازی به حقوق ۳ میلیون بازنشسته (صاحبان اصلی صندوق) افزوده، چنین ابلاغیه‌ای صادر کرده است؟ «علیرضا حیدری» کارشناس رفاه و تامین اجتماعی در پاسخ می‌گوید: مشکل از نظام سلامت و درمان کشور است؛ در وزارت بهداشت، پرکیس و کارانه پزشکان بدون سقف است و درنتیجه تامین اجتماعی دست به تغییر آیین نامه پرکیس پزشکانِ خود زده. تعرفه‌های پزشکی نیز در سال ۱۴۰۳ افزایش یافته و این افزایش منجر به بالا رفتن رقم پرکیس شده است.

او اضافه می‌کند: پرکیس، به ازای خدمات و کار پزشکان پرداخت می‌شود، حقوقِ ثابت نیست. مشکل اصلی از نظام درمان است، تامین اجتماعی اگر این پول را به پزشکان متخصص ندهد، بیمه‌شدگان پشت در می‌مانند و مجبورند به بخش خصوصی مراجعه کنند و کلی هزینه از جیب بپردازند. در واقع اگر تامین اجتماعی این ارقام را نپردازد، پزشکان متخصص به بیمارستان‌های ملکی نمی‌آیند!

به گفته حیدری، بی‌عدالتی در نظام درمان کشور باید اصلاح شود؛ اصلاحات ساختاری نیاز است.

اراده‌ای برای انجام اصلاحات ساختاری نیست؛ تصمیم‌سازانِ این حوزه، منافع مالی خود را رها نمی‌کنند تا منافع مردم و پرستاران را بچسبند! روزگار ناخوش پرستاران هم برای اصحاب قدرت اهمیتی ندارد؛ «محمد شریفی مقدم» دبیرکل خانه پرستار، این تعارض منافع را خصیصه ذاتی نظام حاکمیتی ایران توصیف می‌کند و می‌گوید: در سال‌های میانه ۹۰، چون کارانه پزشکان سقف نداشت و تا چند صد میلیون درآمد داشتند، آمدند یک سقف ۶۰ میلیون تومانی برای کارانه پزشکان گذاشتند؛ اما این سقف با لابیگری اصحاب قدرت خیلی زود فروریخت! دو سال پیش، ادعا کردند پزشکان در کشور نمی‌مانند و کار نمی‌کنند و درنتیجه، سقف کارانه پزشکان در مناطق محروم را برداشتند و بعدتر سقف کارانه را در تمام کشور برداشتند.

او با بیان اینکه «منابع بخش دولتی متعلق به مردم است و پزشکان به خصوص جراحان از جیب مردم، چند صد میلیون تومان درآمد ماهانه برمی‌دارند» می‌افزاید: تصمیمات حوزه درمان همه دست پزشکان است؛ تامین اجتماعی هم به بخش دولتی اقتدا می‌کند و دوباره مدعی می‌شوند پزشکان متخصص در مراکز ملکی کار نمی‌کنند و باید سقف زیاد شود؛ یک شبه ۶۰ میلیون روی درآمد پزشکان می‌گذارند و آن را از ۱۲۰ میلیون به ۱۸۰ میلیون تومان می‌رسانند.

به گفته دبیرکل خانه پرستار، مسئولان باید جواب بدهند چگونه است که بیمارستان‌های ما خالی از پرستار است و پرستاران مهاجرت و ترک کار می‌کنند ولی حاضر نیستند سه، چهار میلیون تومان به عنوان فوق العاده خاص به حقوقِ ۱۵ میلیون تومانی این کارکنان درمان بیفزایند ولی یکباره ۶۰ میلیون به حقوق پزشکان تامین اجتماعی اضافه می‌کنند.

شریفی مقدم این بی‌عدالتی را نشانه‌ی این می‌داند که در نظام حاکمیتی ما رانت و تعارض منافع حرف اول و آخر را می‌زند؛ او اضافه می‌کند پزشکان با این درآمد‌های چند صد میلیون تومانی حتی مالیات نمی‌دهند، آن‌وقتن کارگر یا پرستار برای حقوق بالای ۱۵، ۲۰ میلیون تومان باید پلکانی به دولت مالیات بدهد!

این تبعیض گسترده و سهم‌خواهی اصحاب قدرت در حوزه بهداشت و درمان، در هیچ کجای جهان نظیر ندارد؛ تفاوت چند صد میلیون تومانی حقوق پرستار و پزشک که هر دو زیر یک سقف و در یک ساختار مشغول خدمت‌رسانی به بیماران هستند آن هم در کشوری با اکثریت فقیر و با صندوق‌های بازنشستگیِ درگیرِ افلاس و در دل بحران، بی‌همتاست؛ پزشکان متخصص و جراحانِ تیغ به دستِ ایران، خیلی «خاص» نجومی‌بگیرند و همه سقف‌ها برایشان کنار زده شده.

منبع: ایلنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۳۰ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۳۰ آذر ۱۴۰۳ + جدول

رشد معاملات مسکن با نزدیک شدن به پایان سال/ انباشت انتظارات تورمی به افزایش ۵۰ درصدی قیمت مسکن منجر شده است

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۳۰ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ لحظه خاص مادر شدن نیوشا ضیغمی

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ همسر بروس لی در ۷۹ سالگی

عکس/ شمایل ناصر ملک‌مطیعی با ۵۰ پوستر از چهارراه حوادث تا برزخی‌ها

عکس/ آب‌گرفتگی میدان نقش جهان ۱۱۵ سال پیش در دوران قاجار

عکس/ کاخ خورشیدی در کلات نادری خراسان بازمانده از دوره افشاریه

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اعتراض استقلالی‌ها به آلومینیوم؛ بازی را ۳ - صفر کنید!

سقوط بیش از ۸۰ درصد خانوار‌های ایرانی به زیر خط فقر جهانی

مشخصات خودروی نظامی JAIS؛ خودروی ضدمین مقاوم امارات

رویترز: حمله به ایران گزینه روی میز نتانیاهو است

ولایتی: به جای اعتماد به بیگانگان باید در کنار مسلمانان باشند

برای تاریخ برگزاری امتحانات نهایی دی ماه دانش‌آموزان تصمیم‌گیری شد

تاریخ برگزاری حراج سکه ضرب ۸۶ اعلام شد

دیدار گروهی از دیپلمات‌های آمریکایی با مقاماتی از هیئت تحریر الشام

عکس/طعنه فعال سیاسی اصلاح طلب به وزیر ارتباطات

عکس / استایل جالب محمدحسین میثاقی در کنار دو فرزندش در شب یلدا

سردیس داریوش بزرگ در برلین رویت شد!

عکس/اولین دیدار رسمی الجولانی با مقامات آمریکا در دمشق

جدول لیگ برتر در پایان مسابقات امروز

امام جمعه قم: ایران نمی‌توانست در سوریه کاری را پیش ببرد

موسیمانه: در ۳۰ دقیقه پایانی در تصمیم‌گیری بازیکنان باختیم

ماجرای عجیب یک گروگانگیری با لباس سربازی

پیش بینی بورس فردا شنبه ۱دی ۱۴۰۳

یلدا؛ بیرق نور مقابل تاریکی/ نگاهی به شب چله، یادگاری از تاریخ میهمان سفره‌های کوچک مردم ایران + فیلم

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۱ دی ۱۴۰۳/ قیمت طلا و سکه در آستانه ریزش

این خانه‌ها مشمول مالیات شدند

وضعیت تعطیلی مدارس و ادارات تهران مشخص شد

آمریکا: سرکرده داعش در استان دیرالزور کشته شد

ترافیک سنگین در تمامی محور‌های شمالی کشور

قهرمان نیم‌فصل لیگ برتر بانوان مشخص شد

اردوغان: در تشکیل دولت به سوری‌ها کمک می‌کنیم

مسکو: انتظار می‌رود عراقچی اوایل ۲۰۲۵ به روسیه سفر کند

ماجرای خبر رقص دانشجویان در جشن دانشگاه علامه چیست؟

بهترین نوشیدنی‌های گرم برای سرماخوردگی کدام است؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱ دی ۱۴۰۳/ سقوط قیمت دلار نزدیک است؟

چرایی صف شلوغ ایرانیان برای تحصیل در خارج از کشور

کدام میوه‌ها ارزش غذایی دارند؟

فیلم/ گزارش جالب بخش فارسی TRT از تجریش

تصویری از علی دایی و خداداد عزیزی به فاصله ۲۸ سال

عکس/ خیابان ولیعصر تهران ۷۵ سال پیش

آیین شب چله اورامی‌ها شه ونشینی هورامیانه در سنندج

این فاکتور اشک شما را در می‌آورد+ جدول

اینفوگرافی/ کشورهای درگیر بحران آب در ۲۰ سال آینده

خوراکی‌های مفید برای شب یلدا

ارزشمندترین خودروی ایران کدام است؟ + عکس

عکس/ پیام توئیتری پزشکیان به رئیس جمهور مصر

فیلم/ هدیه منصوریان و خداداد عزیزی به مادر مهرداد میناوند

عکس/ کنایه غلامحسین کرباسچی به وزیر ارتباطات

فیلم/ مسمومیت ۱۲۰ زن و کودک در تالار عروسی

تصمیم قطعی پرسپولیس درباره گاریدو

عکس/ چهره دختر بروس لی در ۵۵ سالگی

عکس/ تاکسی فیات مونتاژ ایران ۶۰ سال پیش

محرومیت ۳ ساله ورزشکار پارالمپیکی ایران

عکس/ هوای تهران در وضعیت بحرانی

جولانی به کشورهای عربی اطمینان داد

شدت مصرف انرژی ایران ۳.۳ برابر میانگین جهانی است