تاریخ انتشار: ۱۰:۰۹ - ۰۱ دی ۱۴۰۳

کمتر بودن آمار اشتغال زنان ایرانی حتی از زنان عربستانی؛ رتبه مشارکت اقتصادی زنان ایرانی ۱۴۴ از ۱۴۶ کشور جهان!

یک جامعه شناس گفت: میزان مشارکت زنان در نیروی کار در سال ۲۰۲۳ در ایران ۱۴.۴ درصد بوده است. در حالی که در جهان میزان مشارکت زنان در نیروی کار ۴۸.۷ درصد بوده است. در کشور‌های غرب آسیا و شمال آفریقا هم ۱۹ درصد بوده است.

مقایسه جایگاه شغلی زنان در ایران و جهان

اقتصاد۲۴-در ایرانِ ۱۴۰۳ مسئله زنان پررنگ‌تر از هر موقعی شده است، از موضوع حجاب گرفته تا خوانندگی آنها و ورودشان به ورزشگاه‌ها، مسائل حل نشده‌ای که آنقدر مورد بی‌توجهی قرار گرفتند تا این‌که حالا حل کردن‌شان نیاز به تصمیات سخت دارد؛ اما این همه چیز نیست، تبعیض جنسیتی در حوزه کار ضلع دیگر مسائل زنان در ایران است، از روزی‌که زنان به‌عنوان نیروی کار خارج از خانه پذیرفته شدند انواع تبعیض‌های شغلی ظهور و بروز کرد حتی با وجود قانون کار.

به‌تازگی کارزاری با موضوع زنان شاغل راه افتاده است، کارزاری که تا لحظه تنظیم این گزارش پنج هزارو چهارصد امضا جمع‌آوری کرده است، نویسندگان این کارزار خطاب به رییس مجلس شورای اسلامی، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور و معاون حقوقی رئیس جمهور پنج درخواست مشخص درباره اشتغال زنان مطرح کرده‌اند، این درخواست‌ها عبارتند از: عدم پرداخت حق عائله‌مندی و اولاد به زنان متاهل کارمند دولت - تبعیض در پرداخت‌های رفاهی بین زنان و مردان متاهل و دارای فرزند. - عدم برخورداری فرزندان زنان متاهل کارمند از حقوق وظیفه و مستمری بازنشستگی در صورت فوت آنها، با وجود پرداخت حق بازنشستگی در طی سالیان طولانی خدمت، مثل مردان! - تبعیض در ارائه تسهیلات از سوی سازمان‌ها بین زنان و مردان متاهل - تبعیض در لایحه بودجه ۱۴۰۴ در مورد افزایش حقوق پرسنل طبق عائله‌مندی و تعداد اولاد که فقط مردان کارمند و هیئت علمی را شامل می‌شود.

این درخواست‌های مشخص در این کارزار همگی ذیل همان تبعیض جنسیتی در حوزه کار و اشتغال قرار می‌گیرد، می‌شود به موارد بالا شمار دیگری از تبعیض‌ها اضافه کرد که زنان جدا از متاهل و مجرد بودشان در حوزه اشتغال با آن مواجه هستند.

به بهانه جمع شدن بیش از چهار هزار امضا درباره موضوع تبعیض جنسیتی در حوزه اشتغال زنان با سیمین کاظمی، جامعه‌شناس و پزشک گفت‌و‌گو کردیم، گفت‌وگویی که در آن ضمن پرداختن به بنیاد تبعیض‌ها میان زنان و مردان در حوزه اشتغال، مقایسه‌ای هم میان وضعیت اشتغال زنان در ایران با سایر کشور‌ها انجام شده است، کاظمی می‌گوید: «از نظر مشارکت اقتصادی زنان، رتبه ایران در بین ۱۴۶ کشور ۱۴۴ بوده است.»

متن این گفت‌و‌گو در ادامه آمده است.

خانم دکتر شما تبعیض جنسیتی در حوزه اشتغال را چه‌طور صورت‌بندی می‌کنید؟

تبعیض جنسیتی در حوزه اشتغال چند وجه دارد. یک وجه آن در میزان اشتغال است که به طور کلی میزان اشتغال و کار دستمزدی زنان بسیار کمتر از مردان است. دوم اشتغال متزلزل و ناپایدار زنان و رانده شدن آنها به بخش غیررسمی بازار کار است. سومین وجه هم تبعیض جنسیتی در پرداخت حقوق و دستمزد و مزایای شغلی است، که زنان حقوق کمتری می‌گیرند و از مزایا هم محرومند.


بیشتر بخوانید:خانه، مامن ناامن پروانه‌ها؛ بنا بر گزارش سازمان ملل هر ۱۰ دقیقه یک زن در جهان کشته می‌شود + ویدئو


بنیاد این تبعیض چیست؟

ساختار سیاسی اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی همچنان بر تداوم تقسیم کار مبتنی بر جنسیت اصرار دارد. تاکید بر تقسیم کار جنسیتی و تجویز خانه نشینی برای زنان، دو علت اصلی دارد: اولا تقسیم کار مبتنی بر جنسیت با آموزه‌های سنتی مطابقت دارد که نقش اصلی و اساسی زن را در خانه و مادری و مراقبت و خانه‌داری تعریف و تعیین می‌کند. ثانیا چنین تقسیم کاری به لحاظ اقتصادی برای ساختار سیاسی اقتصادی منفعت دارد، چون از نیروی کار رایگان و بدون مزد و مواجب زنان در خانه بهره‌مند می‌شود.

در ایران چه‌طور؟

در ایران تبعیض بین مرد و زن در اشتغال یک تبعیض ساختاری است، در تبلیغات رسمی، اشتغال زنان غیرضروری معرفی می‌شود، چون گفته می‌شود هر زن به‌طور پیش فرض وابسته به یک مرد (پدر، شوهر) است و نان آوری وظیفه او نیست، بنابراین زنان نیازی به کار ندارند. چنین تبلیغاتی بر نگرش جامعه هم تاثیر گذاشته است، به‌طوری که اشتغال زنان به‌عنوان تهدیدی برای اشتغال مردان تلقی می‌شود، آن هم در شرایطی که بیکاری یکی از بزرگترین مسائل اجتماعی ماست. در تصدی جایگاه‌های شغلی همیشه مردان محق شناخته می‌شوند، چون نقش نان آوری با نگاهی جنسیت زده به مردان اختصاص دارد. این نگرش منفی به اشتغال زنان موجب شده با وجود آنکه زنان دارای تحصیلات دانشگاهی بیشتر از مردان هستند، اما بیکاری در آنها بسیار بیشتر است و فقدان فرصت اشتغال موجب بی‌انگیزگی و سرخوردگی زنان از بازار کار رسمی شده است. به طوری که هشتاد و پنج درصد زنان هیچ مشارکت اقتصادی ندارند، یعنی نه شاغلند و نه حتی جویای کار هستند. بخشی از زنان که با وجود چنین وضعیتی همچنان در جستجوی کار هستند، مجبورند به بازار کار غیررسمی روی بیاورند و با مزد ناچیز و شرایط غیرمنصفانه کار کنند که در واقع بهره کشی از نیروی کار زنان است.

نکته جالب این است که اشتغال زنان بیشتر در بخش خدمات است، تا بخش‌های مثل صنعت. این امر موجب شده که ما زنان را در برخی مشاغل پشت پیشخوان‌ها ببینیم. همین رویت پذیر بودن کار زنان در بخش خدمات باعث شده است که بسیاری با ناباوری با مساله بیکاری زنان و تبعیض جنسیتی در اشتغال مواجه شوند و حتی آن را نپذیرند. یعنی بدون اطلاع از تبعیض جنسیتی عمیق در اشتغال و این واقعیت که نرخ مشارکت اقتصادی زنان در ایران کمتر از پانزده درصد است، و بدون اینکه به آمار نگاهی بیندازند: می‌گویند ما هر جا می‌رویم زنان را می‌بینیم. با چنین سوگیری‌هایی رسانه‌ها و فعالان حقوق زنان لازم است در روشن کردن وضعیت بیکاری زنان و تبعیض جنسیتی در اشتغال بیشتر تلاش کنند.


بیشتر بخوانید:غایبان بزرگ صنعت؛ چالش‌های زنانه برای شکستن کلیشه مردانه/ماجرای اشتغال اندک زنان در بازار کار چیست؟وضعیت مقایسه‌ای تبعیض جنسیتی در اشتغال در ایران با سایر کشور‌ها چه‌طور است؟


در آمار‌های بانک جهانی میزان مشارکت زنان در نیروی کار در سال ۲۰۲۳ در ایران ۱۴.۴ درصد بوده است. در حالی که در جهان میزان مشارکت زنان در نیروی کار ۴۸.۷ درصد بوده است. در کشور‌های خاورمیانه و شمال آفریقا هم ۱۹ درصد بوده است. جالب است که در عربستان صعودی ۳۴.۵ درصد و در امارات متحده عربی ۵۵.۴ درصد و در ترکیه ۳۵.۳ درصد بوده است. همه اینها کشور‌های اسلامی و در نزدیکی ایران هستند. در شاخص شکاف جنسیتی که سالانه توسط مجمع جهانی اقتصاد منتشر می‌شود هم از نظر مشارکت اقتصادی زنان، رتبه ایران در بین ۱۴۶ کشور ۱۴۴ بوده است. تمام آمار و داد‌ها نشان می‌دهند که ایران از نظر وضعیت اشتغال زنان از بدترین کشور‌های جهان است.
در فرهنگ کار ایران، کار زنان بی‌ارزش است/ قیمومت و سرپرستی صفت مردانه به حساب می‌آید

به تازگی کارزاری درخصوص وضعیت اشتغال زنان متاهل شاغل راه افتاده، امضا کنندگان به تفاوت حقوق مزایای این زنان با مردان اعتراض دارند، نظرتان درباره این تفاوت چیست؟

تفاوت جنسیتی دستمزد (یعنی دستمزد نابرابر در ازای کار برابر) و محروم کردن زنان از حق عایله مندی و تسهیلات و ... به این علت است که زنان به عنوان ولی و سرپرست به رسمیت شناخته نمی‌شوند، یعنی زن اگر متاهل باشد، به طور پیشفرض عائله و اولاد متعلق به شوهر است و نه زن. مرد به عنوان نان آور اصلی شناخته می‌شود و مزایایی اگر باشد به او تعلق می‌گیرد. قیمومت و سرپرستی صفت مردانه به حساب می‌آید. بر اساس تقسیم کار مبتنی بر جنسیت، نقش زنان در خانه تعیین شده است و مردان نقش نان اور خانواده را دارند. با این رویکرد کار بیرون از خانه و کار مزدی برای زنان غیرضروری شمرده می‌شود. بر همین مبنا حتی وقتی زن متاهل سر کار می‌رود، کار او به عنوان کار فرعی و "کمک خرج" صورت بندی می‌شود و به این ترتیب مزایایی که به مرد داده می‌شود به زن تعلق نمی‌گیرد. در فرهنگ کار ایران، کار زنان بی‌ارزش است و کارفرمایان چه دولتی و خصوصی زنان را مستحق مزد کمتری می‌دانند. نابرابری جنسیتی در دستمزد، فقط یک امر فرهنگی نیست و کارکرد و منافع اقتصادی برای کارفرمایان دارد. کارفرمایان در هر دو بخش دولتی و خصوصی و به ویژه بخش خصوصی از نیروی کار زنان با پرداخت دستمزد کمتر بهره‌مند می‌شوند و سود بیشتری ذخیره می‌کنند. برای همین عدم مساوات را با اتکا به فرهنگ نابرابری جنسیتی توجیه و از آن دفاع می‌کنند.

مطالعاتی که در رشته‌های علوم اقتصادی انجام شده، همگی شکاف جنسیتی در پرداخت دستمزد را تایید می‌کنند. گفته شده دستمزد زنان ۴۱ درصد کمتر از مردان است. البته شکاف دستمزدی در بخش خصوصی بیشتر از بخش دولتی است و در بخش خصوصی تا ۷۰ درصد هم می‌رسد.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۳۰ آذر ۱۴۰۳ + جدول

رشد معاملات مسکن با نزدیک شدن به پایان سال/ انباشت انتظارات تورمی به افزایش ۵۰ درصدی قیمت مسکن منجر شده است

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۳۰ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۳۰ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری از چمن جدید ورزشگاه آزادی

عکس/ پوستر استقلال برای بازی با آلومینیوم اراک

عکس/ چهره جدید ژاله صامتی در ۵۲ سالگی

عکس/ استایل نیوشا ضیغمی در کنسرت سهراب پاکزاد

اینفوگرافی/ سیر قیمت طلای ۱۸ عیار از ۵ سال پیش تاکنون

عکس/ دیدار رسمی مقامات آمریکا با جولانی

عکس/ زمان پخش بازی استقلال و آلومینیوم اراک در شهرهای مختلف جهان

عکس/ کنایه سنگین معاون اقتصادی استاندار تهران به حمید رسایی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ شب یلدای قالیباف چطور و کجا گذشت؟

کاهش ۱۰ میلیونی این محصول ایران خودرو در بازار امروز

عکس/ بارش سنگین برف در روستای باینجوب سنندج

تمرین استقلال تعطیل شد

عکس/ افت ۱۵۰ میلیاردی مهدی طارمی

درخواست دولت برای حذف ۴ صفر از پول و تبدیل ریال به تومان

قرارداد نجومی اورونوف و پرسپولیس ۲ میلیون دلار ناقابل!

با کارت هدیه ملل، قدردانی از مادران و همسران را سفارشی‌تر ابراز کنید

بدنه کارشناسی کشور حیران از بی تفاوتی دولت در قبال قیمت دلار/ بغزیان: شیب افزایش نرخ ارز ناشی از خواست دولت و تحمیل آن به مردم است

فیلم/ مداحی نجومی از شبی ۲۰۰ میلون تا ۲ میلیارد تومان سکه در ایام محرم

فلامینگو‌های مهاجر در مَهارلو

عکس / آسمان آبی تهران ۵۳ سال پیش

تصویر صدف خالقی هوادار پرسپولیس روی بازوبند کاپیتان مس رفسنجان

مصرف روزانه ۲۲ میلیون لیتر بنزین در تهران

عکس/ واکنش عجیب شبنم مقدمی به نمره قبولی زاکانی

عکس/ پوستر معنادار مس رفسنجان برای بازی مقابل پرسپولیس

قلعه سردار اسعد بختیاری

چادرملو چگونه در لیگ برتر دچار افت شد؟

فیلم/ جشن یلدایی لاکچری شبنم قلی خانی با تم باستانی

انتقامِ تراکتوری‌ها از شمس آذر

پیشرفت به سبک یحیی گل محمدی

کلاهبرداری عجیب در موسسه مهاجرتی

فیلم/ دوبله خاص شخصیت سوسانو روی آنتن زنده

فیلم/ شعبده‌بازی عجیب پژمان بازغی در شب یلدا روی آنتن زنده

عکس/ سارا و نیکا و بهروز در پشت صحنه سریال پایتخت

بنگلادش برترین کشور سال ۲۰۲۴

بزرگترین پالایشگاه سوریه با قطع دریافت نفت ایران تعطیل شد

فیلم/ بارش شدید برف در جاده چالوس

فیلم/ توضیحات عراقچی در خصوص دیپلماسی رستورانی در سوریه و مصر

نقش پسر پزشکیان درباره عزل و نصب‌ها

خبر فوری از تغییر ساعت کاری ادارات این استان‌ها

امکان فروش ارز در مرکز مبادله ارز و طلا فراهم شد

اردوغان: دولت جدید سوریه را در جنگ با داعش تنها نمی‌گذاریم

عکس/ چهره جالب دختر بروس لی از ۵ تا ۵۵ سالگی

هاشمی رفسنجانی درباره مواضع دو پهلوی سید محمد خاتمی چه گفته بود؟

ساعت بازی پرسپولیس و مس رفسنجان مشخص شد

عکس/ استوری جالب مریم مومن در کنار این خانم حسابی غوغا کرد

عکس/ شیرین و عمو غلام سریال پس از باران ۲۴ سال پیش

پرسپولیس به دنبال خروج از بحران

چهار پرده از خرید و اجاره و رهن شهرک اکباتان

آمریکا جایزه دستگیری ابومحمد جولانی را لغو کرد

عکس/ گوهرخیراندیش و لیلا حاتمی در یک قاب بینظیر

اظهارات عجیب بهمن فرما آرا درباره مرگ کیومرث پوراحمد و قتل مهرجویی

اینفوگرافی/ قیمت خوراکی‌ها در ۱۳ سال ۴۴ برابر شدند

فیلم/ واکنش رشیدپور به پشت‌پرده راه‌اندازی شبکه TRT ترکیه

جاسوس موساد جزئیاتی از انفجار پیجر‌ها در لبنان افشا کرد

ماجرای درگیری و اختلاف مبینا و ناهید برای المپیک ۲۰۲۸ چیست؟

ماجرای نابینا شدن ۹ بیمار در بیمارستان نگاه چه بود؟

اظهارات جنجالی جهانگیری درباره سعید جلیلی و اژه‌ای

عکس/ تخریب نام حافظ اسد در  تابلوی حک شده مسجد دمشق