تاریخ انتشار: ۲۰:۴۴ - ۰۱ دی ۱۴۰۳

کامران ندری: حذف صفر تأثیری بر کاهش تورم ندارد

حذف چهار صفر از پول ملی چند سالیست که ازسوی دول گوناگون مورد بحث قرار گرفته است. اما سوال اصلی این است که آیا این اقدام می‌تواند به کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملی کمک کند؟

کامران ندری

اقتصاد۲۴- روز شنبه ۱ دی ماه، رسانه‌ها اعلام کردند که مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم، لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور را به منظور حذف ۴ صفر از پول ملی و بهبود نظام پولی به عنوان لایحه یک فوریتی یه مجلس شورای اسلامی ارائه کرده است. البته این موضوع از سوی شهرام دبیری، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور تکذیب شد.

حذف ۴ صفر از پول ملی از دولت هاشمی رفسنجانی تا احمدی نژاد.

اما موضوع حذف صفر‌ها از پول ملی به امروز محدود نمی‌شود. این مسئله از سال‌های ۷۲ و ۷۳ مطرح بود و در دولت دهم به مرحله جدیدی رسید. لازم به یاد آوری است که در زمان سکانداری احمدی نژاد، محمود بهمنی، رئیس کل وقت بانک مرکزی، به دستور رئیس‌جمهور مأمور به آغاز مطالعات این طرح شد، اما این طرح هرگز به مرحله اجرا نرسید؛ بنابراین در پایان دولت دهم و همزمان با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، رئیس‌کل بانک مرکزی اعلام کرد که این موضوع در دستور کار دولت نیست و اجرای آن ضروری به نظر نمی‌رسد.

روحانی حذف ۴ صفر را کلید زد

موضوع، اما به اینجا ختم نشد و در دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی بحث حذف صفر از پول ملی بار دیگر برروی میز پاستور قرار گرفت. گفتنی است این موضوع ابتدا با حذف سه صفر از پول ملی آغاز شد و به تدریج، صحبت‌ها درباره رفرم پولی (که شامل حذف صفر و تغییر واحد پول می‌شود) در محافل مختلف شنیده شد. برخی بر این عقیده بودند که حذف صفر از پول ملی تنها یک اقدام ظاهری برای تسهیل فرآیند حسابرسی و حسابداری و همچنین آسان‌تر کردن معاملات مالی روزمره مردم است.

در سال ۱۳۹۳، ولی‌الله سیف، رئیس کل وقت بانک مرکزی در دولت اول حسن روحانی، بر این عقیده بود که حذف صفر از پول ملی امری ضروری است. با این حال، او تأکید کرد که این اقدام باید زمانی انجام شود که نرخ تورم به تک‌رقمی برسد و کشور در شرایط باثباتی قرار داشته باشد. سیف همچنین به این نکته اشاره کرد که برای این کار، لازم است مجموعه‌ای از عوامل زیرساختی، از جمله چاپ اسکناس‌های جدید، نیز در نظر گرفته شود.

در تاریخ ۱۷ آذرماه ۹۵، هیأت دولت به ریاست حسن روحانی به بررسی لایحه بانک مرکزی پرداخت و تصمیم گرفت که واحد پول ایران تومان باشد و هر تومان معادل ۱۰ ریال تعیین شد. این تصمیم واکنش‌های زیادی را به دنبال داشت و ولی‌الله سیف، رئیس کل وقت بانک مرکزی، توضیح داد که این تغییر به معنای حذف صفر از پول ملی نیست و تنها واحد شمارش به تومان تغییر می‌کند. او همچنین اعلام کرد که دولت و بانک مرکزی قصد دارند پیشنهادی مستقل برای حذف ۴ صفر از پول ملی به مجلس ارائه دهند.

در نهایت در جلسه‌ای که در نهم مرداد ۱۳۹۸ به ریاست حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران، برگزار شد، هیئت دولت لایحهٔ پیشنهادی بانک مرکزی برای تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان و حذف چهار صفر را به تصویب رساند. سپس، در پانزدهم اردیبهشت ۱۳۹۹، مجلس شورای اسلامی کلیات این لایحه را تأیید کرد.

ورود اسکناس‌های جدید به بازار

این طرح به بی سر و صدا از اواخر سال ۱۴۰۰ آغاز گردید. اسکناس پنج هزار تومانی جدید تقریباً از اواخر سال ۱۴۰۰ به بازار عرضه شد و اسکناس‌های هزار و دو هزار تومانی نیز از تابستان ۱۴۰۱ وارد بازار شدند. در طراحی این اسکناس‌ها، صفر‌ها در قسمت بالایی به صورت کمرنگ چاپ شده و در قسمت پایینی به طور کامل حذف شدند.

در همین رابطه در زمستان ۱۴۰۱، مصطفی قمری وفا، مدیر روابط عمومی بانک مرکزی، اعلام کرد که این اسکناس‌ها در دوره ریاست همتی، رئیس کل پیشین بانک مرکزی، چاپ شده و هیچ ارتباطی به وضعیت کنونی ندارد. این اسکناس‌ها در خزانه نگهداری می‌شدند و به تازگی به شبکه توزیع وارد شده‌اند. 


بیشتر بخوانید:  درخواست دولت برای حذف ۴ صفر از پول و تبدیل ریال به تومان


وی در مورد شایعات مربوط به حذف چهار صفر از پول ملی گفت: پروژه حذف چهار صفر از پول ملی از اوایل مرداد ماه سال ۱۳۹۸ به پیشنهاد بانک مرکزی و با ارائه دولت به طور رسمی آغاز شد و در نهایت با تأیید مجلس شورای اسلامی در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰ به مرحله رسمی‌تری رسید.

قمری وفا همچنین افزود: در اسکناس‌های جدید ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ تومانی، چهار صفر به صورت کمرنگ نمایش داده شده و به حروف ۱۰ هزار و ۲۰ هزار ریال نوشته شده است.

کامران ندری: حذف ۴ صفر هیچ کمکی به کاهش تورم نخواهد کرد

در همین رابطه کامران ندری، اقتصاددان درباره حذف چهار صفر و اصلاح نظام پولی و بانکی و تاثیری که می‌تواند روی کاهش تورم و اصلاح نظام اقتصادی به دنبال داشته باشد، گفت: «در حال حاضر زمان مناسبی برای این اقدام نیست، زیرا ما با مسائل و مشکلات اولویت‌دارتری مواجه هستیم که این موضوع در شرایط کنونی هیچ تأثیر خاصی نخواهد داشت. تنها مزیت حذف چهار صفر این است که می‌تواند فرآیند‌های حسابداری را ساده‌تر کند، اما در واقع هیچ کمکی به حل مشکل تورم و حفظ ارزش پول ملی نخواهد کرد. حذف چهار صفر فقط به میزان محدودی در محاسبات حسابداری تسهیل ایجاد می‌کند و تأثیر دیگری ندارد.»

وی در ادامه تاکید کرد: «در حال حاضر، مشکلات جدی در محاسبات حسابداری وجود ندارد و این موضوع در اولویت‌های پایین‌تری قرار دارد. کشور با ناترازی‌های مختلفی مانند ناترازی بانک‌ها و صندوق‌های بازنشستگی، فساد گسترده و ناکارآمدی دستگاه‌های اجرایی مواجه است. همچنین، دولت هنوز نتوانسته مسئله فیلترینگ را حل کند که تأثیر زیادی بر اقتصاد دارد و از موضوع حذف ۴ صفر نیز مهم‌تر است. علاوه بر این، دولت در خصوص FATF نیز تصمیم قطعی نگرفته که اهمیت آن بسیار بیشتر است.»

او می‌گوید: «در شرایطی که رشد اقتصادی پایین است و نرخ تورم رشد محسوس کرده است و در بحث سرمایه گذاری با مشکل رو‌به‌رو هستیم، بحث حذف صفر از پول ملی اولویت اول اقتصادی کشور نیست.»

ندری افزود: «مشکل تورم یک مسئله بنیادی است و با تغییرات سطحی و ظاهری، نمی‌توان آن را حل کرد. برای مقابله با تورم باید به صورت اصولی و اساسی به این موضوع پرداخته شود و با اجرای سیاست‌های پولی و مالی مناسب، آن را کاهش داد. به عنوان مثال، کشور ترکیه پس از کنترل تورم خود، به اصلاح نظام پولی‌اش پرداخت و شش صفر از واحد پول ملی‌اش را حذف کرد. بنابراین، حذف صفر تنها مرحله نهایی در اصلاح نظام پولی و بانکی به شمار می‌آید.»

او بیان کرد: «حذف صفر‌ها در هر زمانی امکان‌پذیر است، اما اگر نتوانیم تورم را کنترل کنیم، ممکن است در مدت کوتاهی دوباره مجبور به حذف صفر‌ها شویم. به عبارت دیگر، با کاهش ارزش پول ملی، قیمت کالا‌ها به طور مداوم افزایش می‌یابد و این چرخه معیوب حذف صفر‌ها دوباره تکرار خواهد شد. از سوی دیگر، در شرایط کنونی، وجود این صفر‌ها برای مردم مشکلی ایجاد نکرده است و مسئله اصلی آنها افزایش تورم و کاهش مداوم ارزش ریال است. البته درست است که اعداد بزرگ می‌توانند محاسبات را دشوار کنند، اما هنوز به حدی بزرگ نشده‌اند که مشکل جدی ایجاد کنند.»

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دیدار مهم الجولانی با معاون سابق بشار اسد

متلک تند یک نماینده به وزیر زن دولت پزشکیان

بلوف نمی‌زنیم گاز را قطع خواهیم کرد

لزوم طراحی محصول ویژه بانوان ایرانی در بانک ملی ایران

عضو فراکسیون بانوان مجلس: تراز رو به رشد به کارگیری بانوان در بانک ملی ایران

جشن هفتمین سالگرد کوینکس با استخر جایزه ۱ میلیون دلاری

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳

وزارت نفت هیچ برنامه‌ای برای تغییر قیمت بنزین ندارد

شاید استقلال و پرسپولیس دوشنبه رقیب هم شوند!

انتقاد عارف از دخالت برخی نهاد‌ها در دانشگاه‌ها

عکس/بازیگر تازه‌داماد تلویزیون در کنار همسر و مادرش

عکس/ مورینیو استانبول را ترک کرد

عکس/ تیپ جدید جولانی با کراوات

اینفوگرافی/ مراقب قاتل خاموش باشید

آیا با بیمه زن خانه دار، مستمری همسر فوت شده قطع می‌شود؟

عکس/ ویراژ دادن بهروز وثوقی با موتور لاکچری اش ۵۴ سال پیش

همسر مالک فروشگاه موبایل موسوی آمل بازداشت شد

آیا نوشیدنی‌های گازدار رژیمی سالم هستند؟

عکس/ استوری عذرخواهی دختر سپاهانی از هواداران پرسپولیس غوغا کرد

عکس/ استوری بامزه شبنم قلی خانی در روز تولد فرزندش در بیمارستان

علت اصلی سقط جنین در ایران چیست؟

عکس/ استوری جنجالی محسن تنابنده درباره قطعی برق

اینفوگرافی/ کشور‌هایی که بیشترین تحریم را دارند

عکس/ سیر تکامل جولانی از شبه نظامی تا سیاستمدار کراواتی

اینفوگرافی/ امن‌ترین و ناامن‌ترین کشور‌های جهان در سال ۲۰۲۴

عکس/ لباس سنجابی بهاره رهنما همه را خیره کرد

عکس/ عذرخواهی فاطمه عادلی از پرسپولیسی‌ها برای استوری خبرساز

عکس/ دیدار هاکان فیدان با جولانی در دمشق

عکس/ تغییر باورنکردنی بازیگر نقش ماه‌بانو در سریال گیله‌وا پس از ۷ سال

عکس/ استوری علیرضا بیرانوند پس از باخت تراکتور

کاهش نرخ تورم در آذر ماه

بازگشت مربی جنجالی به پرسپوليس

عکس/ خیابان کریم‌خان ۵۲ سال پیش با نمای کلیسای سرکیس مقدس

تکلیف حضور گل محمدی در پرسپولیس مشخص شد

بغداد الیوم: تیم ترامپ برای ایران پیام ارسال کرد

تصاویر زیبای مادران ایل قره‌داغ آذربایجان

عکس/ صادرات سبوس برنج‌ آزاد شد

جولانی: با همه جناح های لبنان کار خواهیم کرد

عکس/ جولانی در دیدار با مخالفان سوری و لبنانی کراوات زد

سقوط یک فرشته در پرسپولیس

فیلم/ توهین وحشتناک ملیکا شریفی‌نیا به مادرش روی آنتن زنده

مخالفت آیت‌الله سیستانی با منحل کردن حشد الشعبی

ماجرای تزریق آب مقطر بجای داروی شیمی درمانی در تبریز چیست؟

عکس/ کشف گور دسته جمعی از زمان صدام

خسرو پرویز ساسانی پادشاه شکوه و افول ساسانی که بود؟

عکس/ مراقب کلاهبرداری دلاری در مترو باشید

فیلم/ بازسازی تصویر معروف پهلوان تختی و مادرش

حسابدار شخصی برای کاربران پیام‌رسان بله

بحران آب چالش لایحه هفتم؛ انتقاد از کاستی‌های برنامه توسعه آب کشور و بحران‌های آبی

تمدید «طرح فروش محصولات جدید ایران‌خودرو»