تاریخ انتشار: ۱۰:۰۱ - ۰۴ دی ۱۴۰۳

معیشت کارگران و تجارت ایران حلقه گمشده در کشمکش بر سر روز‌های تعطیل هفته/ تعطیلات، با نسخه جهانی یا روایت ایرانی؟

در دهه‌های گذشته، بخش دولتی به‌عنوان بزرگ‌ترین کارفرما در کشور، مدل کاری خود را بر این اساس تنظیم کرد که جمعه، روز مذهبی و فرهنگی اصلی است، و به‌عنوان فرصتی برای خانواده‌ها در نظر گرفته شود. اما با افزایش سهم بخش خصوصی در اقتصاد، این مدل رفته‌رفته ناکارآمد شد

روز‌های تعطیل

اقتصاد۲۴- در سال ۱۳۸۷، بسیاری از کشور‌های اسلامی، به‌ویژه کشور‌های حاشیه خلیج فارس، در اقدامی هماهنگ تصمیم به تغییر روز‌های تعطیلات پایان هفته خود از پنج‌شنبه و جمعه به جمعه و شنبه گرفتند. این حرکت نه تنها به معنای هم‌راستایی با استاندارد‌های جهانی بود، بلکه نشانه‌ای از پذیرش ضرورت‌های اقتصادی و اجتماعی در دنیای متصل به‌روز بود.

در واقع در جهانی که اقتصاد‌های بزرگ و کوچک برای تطبیق با تغییرات سریع و نیاز‌های بین‌المللی تلاش می‌کنند، انعطاف در سیستم‌های کاری و تعریف تعطیلات رسمی، به یک ضرورت غیرقابل انکار تبدیل شده است. اخیراً امارات متحده عربی نیز این تغییر را به‌طور رسمی پذیرفت. حتی حکومت جدید سوریه نیز پس از سیزده سال جنگ داخلی و ویرانی، از همان ابتدا به منظور هماهنگی هر چه بیشتر با اقتصاد جهانی و به مانند سایر کشور‌های عربی، روز‌های جمعه و شنبه را به عنوان تعطیلات رسمی هفتگی کشور اعلام کرد.

این کشور‌ها به‌خوبی درک کرده‌اند، برای ایستادگی در برابر چالش‌های جهانی، باید با تغییرات روز افزون در عرصه‌های بین‌المللی همگام شوند، نه اینکه در بند تفکرات قدیمی و از رده‌رفته گرفتار بمانند. اما در ایران، همچنان پنجشنبه‌ها نیمه‌تعطیل است و جمعه‌ها روز استراحت رسمی؛ الگویی که سال‌هاست زیر سایه نقد‌های اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی باقی مانده است.

اقتصاد، سیاست و انعطاف‌پذیری تقویم کاری

تعطیلات جمعه در ایران، میراثی است که ریشه در شرایط اجتماعی و تاریخی دارد. 
در دهه‌های گذشته، بخش دولتی به‌عنوان بزرگ‌ترین کارفرما در کشور، مدل کاری خود را بر این اساس تنظیم کرد که جمعه، روز مذهبی و فرهنگی اصلی است، و به‌عنوان فرصتی برای خانواده‌ها در نظر گرفته شود. اما با افزایش سهم بخش خصوصی در اقتصاد، این مدل رفته‌رفته ناکارآمد شد.
بحث تغییر روز‌های تعطیلات در ایران، سال‌ها بعد از این تحولات، در آبان ۱۳۹۸ در کمیسیون اجتماعی مجلس مطرح شد، اما این طرح به‌سرعت به نتیجه نرسید.

دولت وقت آن را نپذیرفت و از آن زمان نیز تحولات زیادی در عرصه سیاست‌گذاری داخلی ایران رخ داد.
با این حال، در پایان خرداد ۱۴۰۲، کمیسیون اجتماعی مجلس با اصلاحاتی، به کاهش ساعات کاری اداری و تعطیلی روز شنبه رای داد. اما سوال اساسی اینجاست که چرا یک طرح اقتصادی و مهم، باید از فیلتر فقهی بگذرد و تحت بررسی مراجع مذهبی قرار گیرد؟ و چرا هنوز پس از گذشت اینهمه سال، کماکان تعیین تکلیف نشده است؟ آیا این تغییر که با توجه به شرایط جهانی ضروری به نظر می‌رسد، به علت مشابهت‌های تاریخی با تعطیلی شنبه یهودیان با چالش‌های مذهبی روبروست؟
تندرو‌هایی که این تغییر را به نوعی همراهی با صهیونیسم می‌دانند، غافل از این واقعیت‌اند که دنیا به‌طور کلی در حال پیشرفت و هم‌راستایی است و ایران باید در این روند حضور داشته باشد تا نه تنها از قافله عقب نماند بلکه بتواند در رقابت‌های اقتصادی جهانی شرکت کند.

در شرایطی که کشور‌های اسلامی منطقه سال‌هاست که تعطیلی شنبه را پذیرفته‌اند، این گونه واکنش‌ها تنها نشان از ناآگاهی و مقاومت در برابر تغییر دارند. در مقابل، بسیاری از منتقدان طرح تعطیلی شنبه، از نگرانی‌های اقتصادی و تولیدی سخن می‌گویند.


بیشتر بخوانید: تعطیلات آخر هفته ؛ دولت انتقالی سوریه هم تکلیفش را مشخص کرد اما ایران اندر خم یک کوچه!/ تعیین روز‌های تعطیل، پیش نیاز تعیین مزد ۱۴۰۴ کارگران


به‌ویژه در مورد کاهش ساعات کاری و تأثیر منفی آن بر تولید، این گروه معتقدند که چنین تغییراتی می‌تواند منجر به کاهش بهره‌وری و عقب‌ماندگی اقتصادی شود. در حالی که کشور‌های پیشرفته ساعات کاری خود را به‌دلیل افزایش بهره‌وری و فرصت‌سازی برای اشتغال بیشتر کاهش داده‌اند، در ایران به‌نظر می‌رسد هنوز دیدگاه‌های سنتی مانع از پذیرش تغییرات مثبت باشد. محدودیت‌های زمانی، به‌ویژه در بازار‌های مالی، تجاری و صادراتی، ایران را در وضعیتی نامناسب قرار داده است.
باید توجه داشت که تعطیلی پنج‌شنبه، به‌جای شنبه، باعث ایجاد شکاف زمانی با بیش از ۹۰ کشور جهان شده است. این شکاف نه تنها در شرایط تحریم بلکه در دوران پس از تحریم‌ها نیز می‌تواند اثرات منفی بر تجارت و بانکداری جهانی ایران داشته باشد.

هزارتوی حقوق کارگران

در چنین شرایطی که هنوز وضعیت روز‌های تعطیل در مجلس تعیین تکلیف نشده، تعیین حقوق کارگران چالشی پیچیده را پیش روی دولت و مجلس ایران قرار داده است.
چالشی که، چون دوری باطل هر سال تکرار می‌شود. تعیین حقوق کارگران بر اساس معیار‌های جهانی یا حتی منطقه‌ای، مستلزم شفافیت در ساعات کاری و روز‌های تعطیل است. در حالی که بسیاری از کارفرمایان پنجشنبه‌ها را روز کاری کامل تلقی می‌کنند، در قوانین فعلی، این روز نیمه‌تعطیل محسوب می‌شود.
همین موضوع محاسبات حقوق و مزایا را پیچیده کرده است. از سوی دیگر، بحث تعطیلی دو روزه در مجلس همچنان بدون نتیجه قطعی باقی مانده است.

این در حالی است که تعیین حقوق بر مبنای استاندارد‌های جدید نیازمند مشخص شدن تعداد روز‌های کاری رسمی در هفته است.
طبق آمار ارائه‌شده از سوی مراکز پژوهشی مجلس، اجرای تعطیلات دو روزه می‌تواند ساعات کاری هفتگی را از ۴۴ ساعت به ۴۰ کاهش دهد، اما مشخص نیست که آیا این تغییر در حقوق و مزایا نیز لحاظ خواهد شد یا خیر.

طبق آمار مرکز آمار ایران، نزدیک به ۱۵ میلیون کارگر در بخش‌های مختلف فعالیت می‌کنند که سهم بزرگی از آنها در بخش خصوصی است. اگر تعطیلات دو روزه اجرا شود، نیازمند بازنگری در محاسبات حقوقی برای این جمعیت عظیم هستیم. همچنین، برآورد‌های اولیه نشان می‌دهد که کاهش ساعات کاری می‌تواند بهره‌وری نیروی کار را تا ۱۲ درصد افزایش دهد، اما اجرای آن بدون حمایت مالی از کارفرمایان ممکن است به کاهش فرصت‌های شغلی منجر شود.

پیامد‌ها و چالش‌های عدم تغییر تعطیلات در ایران

تعطیلات دو روزه، علاوه بر افزایش استراحت کارکنان، امکان برنامه‌ریزی بهتر برای فعالیت‌های اقتصادی را فراهم می‌کند. در شرایط فعلی، بخش‌هایی از اقتصاد ایران، به دلیل عدم هماهنگی تقویم کاری با شرکای تجاری خارجی، هزینه‌های اضافی متحمل می‌شوند. تعطیلات پنجشنبه، عملاً یک روز کاری را در هفته از دسترس خارج می‌کند، بدون آنکه به بهره‌وری یا استراحت واقعی منجر شود. یکسان‌سازی تعطیلات هفتگی در کل کشور، می‌تواند به کاهش استرس‌های ناشی از دوگانگی شغلی منجر شود. 

بسیاری از خانواده‌ها، به دلیل تعطیلی پنجشنبه‌ها در بخش دولتی و فعالیت پنجشنبه‌ها در بخش خصوصی، دچار ناهماهنگی در برنامه‌های خود هستند. این موضوع به‌ویژه در شهر‌های بزرگ که ترافیک و آلودگی هوا به یک معضل جدی تبدیل شده، به وضوح دیده می‌شود. از طرفی ایران، به‌عنوان کشوری که ادعا می‌کند به دنبال جذب سرمایه‌گذاری خارجی است، نیاز دارد تا الگوی تعطیلات خود را با تقویم جهانی هماهنگ کند. در غیر این صورت، بسیاری از فرصت‌های تجاری و اقتصادی به‌سادگی از دست می‌روند. در کشوری مثل امارات، تغییر تعطیلات به جمعه و شنبه، تأثیر مستقیمی بر رشد تجارت خارجی داشته و به بهبود تصویر این کشور در جهان کمک کرده است.

در نهایت، باید پذیرفت که بهره‌وری پایین و محدودیت‌های تعاملات بین‌المللی حلقه‌های مفقوده‌ای در اقتصاد ایران هستند. برای اینکه ایران به‌طور مؤثر وارد عصر جدید توسعه و پیشرفت شود، باید موانع ذهنی و عملی را از پیش‌روی خود بردارد و در این مسیر، به تعهدات بین‌المللی خود پایبند باشد. در غیر این صورت، تغییرات ناتمام و اقدامات نیمه‌کاره فقط به تأخیر در رسیدن به اهداف اقتصادی و سیاسی کشور منجر خواهد شد.

منبع: امتداد

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس جالب برانکو در کنار بهترین بازیکن جهان

رودکی مادرزاد نابینا بود یا کور شده بود؟

عکسی قدیمی از میدانی در تهران که بار‌ها شکل عوض کرد

واکاوی اظهارات وزیر اقتصاد در مجلس؛ مبنای محاسبه دلار ۷۳ هزار تومانی بی‌ربط است/ از دست دادن فرصت توافق در دولت رئیسی، بر نوسانات بازار ارز دامن زد

واکنش وزیر ارتباطات دولت اول روحانی به رفع فیلترینگ واتس آپ و گوگل پلی

قتل هولناک فامیلی در مهمانی شب یلدا در یک باغ ویلا

دستاورد مشترک نفت پاسارگاد و دانشگاه امیرکبیر/ کتابی برای ارتقای صنعت قیر

افزایش حقوق بازنشستگان قطعی شد

برنامه کامل لیگ ملت‌ها ۲۰۲۵

خبر وزیر کشاورزی درباره واردات گوشت

فیلم/عجیب‌ترین فوتبالی که با گزارشگر تابه‌حال برگزار شده است

بورس‌ها فردا فعالند

توصیه اقتصادی علی لاریجانی به دولت و مجلس

مدارس و ادارات تهران فردا تعطیل شد

خودسوزی زوج گرگانی در پی اختلافات خانوادگی

فیلم/شوخی‌های جالب خداداد عزیزی و مهدی رحمتی در هنگام ضربه پنالتی

عکس‌هایی از جلسه امروز شورایعالی فضای مجازی

عکس/امروز مردم تهران این هوا را تنفس کردند!

فیلم/۴۰۰ کامیون‌دار ایرانی فعلا در افغانستان گروگان هستند

پیش بینی قیمت دلار فردا ۵ دی ۱۴۰۳/ رکوردزنی قیمت دلار در بازار

فیلم/قانون حجاب در زمستان ابلاغ خواهد شد!

ترامپ به دنبال مجازات اعدام

رقابت هرکول‌ها روی آنتن

دروازه‌بان پرسپولیس این هفته محروم است

چه عواملی در بروز سرطان پروستات نقش دارند؟ / مهمترین راه‌های پیشگیری

مشکل جدید و نگران‌کننده برای کریم باقری

تل‌آویو رهبران انصارالله را به ترور تهدید کرد

افشاگری عضو کمیته استیناف فدراسیون فوتبال درباره پرونده بیرانوند

جزئیات چگونگی برگزاری امتحانات دی ماه اعلام شد

مدارس ابتدایی این استان فردا چهارشنبه غیرحضوری شد

اسامی مسؤلان ارشد محکوم شده دولت روحانی اعلام شد

صحبت‌های سرمربی اسبق پرسپولیس درباره تحولات این باشگاه

برادران ریخته‌گران و محمد امامی آزاد شدند

فرمانده کل سپاه پیام صادر کرد +جزئیات

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳

فوری/ خبر خوش وزیر ارتباطات از رفع فیلترینگ

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۵ دی ۱۴۰۳/ قیمت طلا در سقف تاریخی

عکس/ کریستیانو رونالدو و نمایش سیکس‌پک در سرمای قطب شمال!

فوری/ واتس آپ و گوگل پلی رفع فیلتر شد

در آغوش درخت جایزه جشنواره فیلم چنای هندوستان را از آن خود کرد

خبر مهم برای متقاضیان نهضت ملی مسکن

علت ریزش آب دهان در خواب + درمان

فیلم/ سرقت گردنبند طلا در خیابان کارگر تهران

هوشمندترین شهر‌های جهان را بشناسید

دانشجویان کدام مقطع تحصیلی راحت کار پیدا می‌کنند؟

فیلم/ نگهداری توله شیر در خانه رزمی کار معروف غوغا کرد

عکس/ استوری احساسی پوری بنایی برای ژاله علو

آب داغ باعث ریزش موی سر می‌شود؟

عکس/ مظفرالدین شاه در زمان ولیعهدی ۱۶۰ سال پیش

فیلم/ کریسمس سوت و کور در زادگاه عیسی مسیح