تاریخ انتشار: ۱۴:۰۰ - ۱۵ دی ۱۴۰۳

پنهان کاری درباره بند‌های لو رفته از مصوبه جدید شورای عالی فضای مجازی؛ آیا یوتیوب طلایی در راه است؟

فعالی آی‌تی در پاسخ به این پرسش که راهکار اینترنت اقشار چقدر درست و عملیاتی است، گفت: بحث اینترنت طبقاتی و فیلترشکن قانونی از اواسط دهه ۸۰ مطرح بوده است و تا به امروز به سرانجام نرسیده است و هیچوقت و در هیچ برهه‌ای راهکار درستی نبوده است

آیا یوتیوب طلایی در راه است؟

اقتصاد۲۴-  ۱۱ روز از رفع فیلترینگ واتساپ و گوگل‌پلی می‌گذرد، اپلیکیشن‌هایی که بیش از ۲ سال فیلتر بودند و در این بازه زمانی فیلترینگ آنها، خسارات جبران‌ناپذیری به کاربران و کسب‌وکار‌ها وارد آورده است؛ با اینحال فیلترینگ انبوهی از اپلیکیشن‌های خارجی به قوت خود باقی است و بنابر گفته کارشناسان در حالی که رفع فیلترینگ گوگل‌پلی و واتساپ در جهت حفظ امنیت کاربران اقدام ارزنده‌ای بوده است، اما نیاز کاربران به تهیه فیلترشکن را از بین نبرده است.

میلاد نوری، کارشناس IT، در گفت‌و‌گو با خبرآنلاین از اثرات رفع فیلترینگ گوگل‌پلی و واتساپ، سایر بند‌های مصوبه اخیر شورای عالی فضای مجازی و خساراتی که فیلترینگ در سال‌های اخیر به کاربران ایرانی و کسب‌وکار‌ها وارد کرده است، می‌گوید؛ مشروح این گفت‌و‌گو را در ادامه بخوانید:

اگر سرویس بانک‌ها را نیز فیلتر کنند، دغدغه‌ای برای مردم ایجاد نمی‌شود

نوری در پاسخ به این پرسش که رفع فیلترینگ واتساپ و تلگرام نیاز کاربران به فیلترشکن را کاهش داده است یا نه، گفت: «رفع فیلترینگ هر سرویسی، هرچند مردم از آنها کم استفاده کنند و اولویت پایین‌تری برای آنها داشته باشد، قطعا بهتر از فیلتر بودن آن است، اما به دلیل گستردگی سرویس‌های فیلتر شده که کاربران به شکل روزانه به آنها نیاز دارند، رفع فیلترینگ دو سرویس دغدغه کاربران را برطرف نمی‌کند و استفاده کاربران از فیلترشکن کمتر نمی‌شود.

اگر گوگل‌پلی و واتساپ رفع فیلتر نمی‌شدند و تنها تلگرام رفع فیلتر می‌شد نیز وضعیت به همین منوال بود؛ درست است که تلگرام نسبت به واتساپ در بین کاربران ایرانی محبوب‌تر است، اما بازهم با رفع فیلترینگ تلگرام نیاز به فیلترشکن کمتر نمی‌شد و در صورتی که اینستاگرام نیز به تنهایی رفع فیلتر می‌شد، وضعیت به همین منوال بود؛ چراکه کاربران برای رفع نیاز‌های روزانه خود به استفاده از سرویس‌های متعددی نیاز دارند و کاربری هریک از آن سرویس‌ها با دیگری فرق می‌کند.

در حال حاضر کاربران برای دیدن محتوای سرگرم‌کننده به اینستاگرام و برای اخبار خواندن به تلگرام می‌روند؛ کاربری که در تلگرام اخبار می‌خواند، ممکن است تماس تصویری و صوتی خود را در واتساپ انجام دهد و در نتیجه کاربران به تمام سرویس‌ها نیاز دارند و در حال حاضر آنقدر نیاز به فیلترشکن زیاد است که اگر سرویس بانک‌ها را نیز فیلتر کنیم، دغدغه‌ای برای کاربران ایجاد نمی‌شود و ممکن است تنها یک درصد نیاز به فیلترشکن اضافه شود.

در نتیجه این رفع فیلترینگ منجر به حذف شدن هزینه فیلترشکن از سبد خانوار‌ها نشده است.

رفع فیلترینگ گوگل‌پلی ۲ اثر مثبت داشته است

این فعال آی‌تی در ادامه در پاسخ به این پرسش که رفع فیلترینگ گوگل‌پلی چه اثرات مثبتی داشته است، گفت: «رفع فیلترینگ گوگل‌پلی دو مشکل مهم را حل کرده است:


بیشتر بخوانید:نفرین دبیر ستاد امر به معروف قم به رفع فیلترکنندگان


فعال شدن سپر امنیتی گوگل: یک سری بدافزار‌ها و اپلیکیشن‌های مخرب را در گوشی کاربر شناسایی می‌کند و به آن هشدار می‌دهد و در موارد خیلی حساس اپلیکیشن را به شکل خودکار حذف می‌کند؛ زمانی که این اپلیکیشن فیلتر بود، سپر امنیتی آن به خوبی عمل نمی‌کرد و اپلیکیشن‌های مخرب بدون تشخیص در گوشی کاربر باقی می‌ماندند.

پایین آمدن احتمال آلودگی تلفن‌های همراه به بدافزارها: زمانی که کاربران برای رفع نیاز روزانه به فیلترشکن نیاز دارند، مجبور می‌شوند که اولین فیلترشکنی که در گوشی‌های همراهشان کار می‌کند را نصب کنند و این نصب ممکن است زمانی که گوگل پلی فیلتر است، از هردرگاهی انجام گیرد، معمولا این نصب از کانال‌های تلگرام و سایت‌های ناشناس صورت می‌گرفت که ممکن بود به بدافزار آلوده باشند و گوشی همراه را آلوده کنند، اما حداقل در حال حاضر کاربران می‌توانند نرم‌افزار‌های مورد نیاز خود را از جای امنی تهیه کنند.»

خسارتی که فیلترینگ در این سال‌ها به کاربران وارد کرده است، قابل جبران نیست

او در ادامه و در پاسخ به این پرسش که فیلترینگ چه اثرات مخربی داشته است و آیا خسارات آن قابل جبران است، گفت: «آسیبی که فیلترینگ تا به امروز به کسب‌وکار‌ها و کاربران زده است، جبران‌پذیر نیست. برای جلوگیری از تکرار آن در آینده، ما باید نیاز کاربران به فیلترشکن را به حداقل برسانیم.

در حال حاضر نرم‌افزار‌های فیلترشکن دسترسی‌های عجیب و غریبی از کاربران می‌گیرند، حتی برخی از آنها درخواست دسترسی به مخاطبان را می‌کنند، اما از آنجا که عموم کاربران ممکن است اطلاعات کافی نداشته باشند، این اجازه دسترسی را به نرم‌افزار می‌دهند و زمانی که نیاز به فیلترشکن را به حداقل برسانیم، عموم کاربران دیگر نیازی به استفاده از این نرم‌افزار‌ها نخواهند داشت و نیاز‌های روزانه کاربر بدون فیلترشکن باید برطرف شود.

نیاز ما به فیلترشکن هیچوقت صفر نمی‌شود

نوری در ادامه و در پاسخ به این پرسش که با رفع فیلترینگ تمام اپلیکیشن‌ها، نیاز کاربران به استفاده از فیلترشکن از بین می‌رود، گفت: «خیر؛ ما تحریم‌ها را نیز داریم. کاربران برای استفاده از خدمات سرویس‌هایی که آی‌پی ایران را تحریم کرده‌اند، نیاز به استفاده از فیلترشکن دارند.

نیاز ما به فیلترشکن هیچوقت صفر نمی‌شود، اما هرچقدر نیاز به فیلترشکن را کاهش دهیم و کاربر را به سمت استفاده از خدمات سرویس‌های رسمی هدایت کنیم، امنیت کاربران را بیشتر کرده‌ایم و حداقل خودتحریمی نکرده‌ایم.»

مافیای اینترنت طبقاتی جای خود را به مافیای فیلترشکن‌فروش‌ها می‌دهد

این فعالی آی‌تی در ادامه و در پاسخ به این پرسش که راهکار اینترنت اقشار چقدر درست و عملیاتی است، گفت: «بحث اینترنت طبقاتی و فیلترشکن قانونی از اواسط دهه ۸۰ مطرح بوده است و تا به امروز به سرانجام نرسیده است و هیچوقت و در هیچ برهه‌ای راهکار درستی نبوده است؛ در دوره آقای زارع‌پور گفته می‌شد که به کودکان «اینترنت پاک کودکان» تخصیص داده شود و همواره با نام‌های گوناگون در دوره‌های مختلف نام آن آورده شده است. در حال حاضر نیز نام «اینترنت اقشار» را برای آن در نظر گرفته‌اند.


بیشتر بخوانید:رفع فیلتر کیهان را عصبانی کرد


این نوع برخورد صرفا منجر به ایجاد رانت خواهد شد. طبقه‌بندی شهروندان و تخصیص امتیاز‌هایی به گروه خاصی منجر به شکل‌گیری یک بازار سیاه تازه خواهد شد.

هنوز مشخص نیست که این اینترنت آزاد قرار است چگونه تخصیص یابد، اما اگر این اینترنت آزاد بر روی خط افراد باشد، این افراد می‌توانند این اینترنت آزاد را در اختیار هر کسی که بخواهند قرار دهند و یا اگر سیمکارت‌های خاص آزادی وجود داشته باشند، پای شرکت‌هایی در میان خواهد آمد که به واسطه رانتی که دارند می‌توانند آنها را خرید و فروش کنند و در اختیار سایر افراد قرار دهند و همان‌طور که مافیای فیلترشکن فروش‌ها داریم، در آن زمان مافیای اینترنت طبقاتی شکل خواهد گرفت و دوباره یک محل کسب درآمد تازه‌ای شکل خواهد گرفت و کاربران به جای اینکه به دنبال فیلترشکن بروند، به دنبال اینترنت طبقاتی خواهند رفت.»

یوتیوب رفع فیلتر نمی‌شود؟

او در آخر و در پاسخ به این پرسش که دولت چه راهکار‌هایی برای مقابله با فیلترینگ دارد، گفت: «طبق تایید آقای محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، مصوبه شورای عالی فضای مجازی ۳۲ بند داشته است؛ یک بند آن صرفا به رفع فیلترینگ گوگل‌پلی و واتساپ تخصیص داده شده است و دو بند آن در خصوص پوسته بوده است.

در این دو بند آورده شده است که یوتیوب باید از طریق پوسته ارائه شود که احتمال رفع فیلترینگ یوتیوب در آینده را خیلی کاهش می‌دهد.

پوسته به این معنا است که ما یک واسط نرم افزاری ایجاد کنیم تا کاربران اطلاعات را از یوتیوب بگیرند و آن میزانی که مدنظرمان است را فیلتر کنیم و به نوعی نرم‌افزار را حکمرانی پذیر کنیم و به کاربران ارائه کنیم؛ این اقدام حریم خصوصی کاربران را به شدت نقض می‌کند.

افرادی که موضوع ایجاد پوسته را مطرح می‌کنند، خیلی بر روی تجربه پوسته‌های غیررسمی تلگرام تکیه می‌کنند، در حالی که تلگرام یک اپلیکیشن open source و یا منبع باز است و خود تلگرام به تمام افراد این اجازه را داده است که بتوانند این کار را انجام دهند، اما یوتیوب و سایر اپلیکیشن‌های مانند آن، چنین اجازه‌ای را نداده‌اند و طراحی چنین پوسته‌هایی برای یوتیوب از نظر فنی غیرممکن است.»

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

عکس/ ژست و استایل خاص خانم سلطان سریال مهیار عیار در ۴۶ سالگی

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بیک ایمانوردی و سیامک اطلسی در نمایی از فیلم کج کلاخان ۵۰ سال پیش

عکس/ هرکول زمان ناصرالدین شاه ۱۳۰ سال پیش

عکس/ زیبایی شوکه کننده رابعه اسکویی در ۵۹ سالگی

عکس/ چهره زیبای بانو کیم سریال ایسان پس از ۱۷ سال

عکس/ نشست سران قوا با موضوع مدیریت بازار ارز

عکس/ چهره عجیب مادر کتایون سریال ماه و پلنگ در ۵۷ سالگی

دستگیری اعضای باند سرقت مسلحانه در پایتخت

عکس/ گشت و گذار پلنگ در ارتفاعات گیلان

اینفوگرافی/ جرایم راهنمایی و رانندگی که از آن بی اطلاعید!

مراسم تشییع پیکر رضا رئیس طوسی

اینفوگرافی/ رتبه‌بندی برندهای جهان در سال ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴

عکس/ رونمایی محسن افشانی از همسر دومش با استایل عجیب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ احتمال استعفای نخست وزیر کانادا در ۷۲ ساعت آینده

عکس/ استایل جذاب و اروپایی شاهرخ استخری در ۴۴ سالگی

ماجرای خروج دارو‌های سرطانی از بیمارستان شریعتی

فیلم/ درگیری بر سر حجاب این بار در فرودگاه مهرآباد

برنده خوش‌شانس چهارمین دوره جشنواره فروش بیمه‌های عمر و حوادث بیمه دانا معرفی شد

سرمایه بیمه کوثر ۴۰۰۰۰ میلیارد ریالی می‌شود

فاجعه مرمت مدرسه خان در بافت تاریخی شیراز

سبد سرمایه گذاری بیمه‌های زندگی طلایی شد

فیلم/ توله خرس قهوه‌ای در سوادکوه تلف شد

یک مجوز و هزاران پرنده در خطر؛ نیاز به بازنگری قانونی نیم‌قرن پس از صدور مجوز‌های شکار پرندگان

فیلم/ مراسم سنتی محله خواجه عطا در بندرعباس

چرا بیمه‌های مهندسی بیمه سرمد؟

خرید جدید استقلال از امارات می‌آید

حمید میرزایی، سرپرست مدیریت حسابرسی و کنترل داخلی بیمه سرمد شد

علی پی چیست و چه کاربردی دارد؟

مقصد بعدی فرهاد مجیدی لو رفت

عکس/ چهره جوان ارغوان، حدیث و مرضیه سریال دلدادگان ۶ سال پیش

قیمت دارو گران شد

فیلم/ حرف‌های جنجالی سعید ابوطالب درباره بهاره رهنما

گزارش بورس امروز دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳

غلامرضا تختی و راز‌های یک مرگ

فیلم/ شروط ایران برای مذاکره مستقیم با آمریکا

جایزه ۵۰ میلیونی برای اعلام ماینر‌های غیرمجاز

عکس/ تغییر باورنکردنی چهره هانیکو سریال داستان زندگی پس از ۳۸ سال

فیلم/ حضور سردار سلامی بر مزار دختر کاپشن صورتی

نهایی شدن سه گزینه سرمربیگری پرسپولیس

عکس/ رتبه اینترنت ایران در بین ۱۰۰ کشور

جنون بزرگ با نگاهی به بحران اقلیمی در کتابفروشی‌ها

فیلم/ صحبت‌های بقایی درباره بازرسی از هواپیمای ایرانی در لبنان

علی شیرکانی مدیرعامل هلدینگ صبا انرژی شد

علیرضا عظیمی پور مدیرعامل هلدینگ آتیه صبا شد

فرمانده نظامی تحریرالشام کشته شد

عکس/ قاب صمیمی انیس، فرانک، پرویز و مینا در پشت صحنه سریال سوجان

عکس/ بستنی فروش دوره گرد زمان قاجار ۱۳۳ سال پیش

پیام مهم پیتسو موسیمانه به بازیکنان استقلال

نمایی از فصل زمستان در روستای مارشک

پزشکیان به تاجیکستان و روسیه سفر می‌کند

جدیدترین قیمت رهن و اجاره آپارتمان در محله نارمک + جدول

فیلم/ وضعیت وحشتناک بیمارستان چین بعد از شیوع شبه کرونا

قیمت جهانی نفت کاهش یافت

عکس/ لحظه طلوع خورشید روز برفی در شهر بانه

فیلم/ تردد در پاساژ علاءالدین برای شهروندان خطرناک است

آخرین وضعیت نقل و انتقالات استقلال

واژگونی مینی‌بوس حامل دانش‌آموزان در زنجان

عکس/ مراسم عروسی پیمان قاسم خانی و میترا ابراهیمی ۴ سال پیش

عکس/ چهره بامزه سارا و نیکا با سبیل ۱۰ سال پیش

عکس/ آگهی قیمت خودرو پیکان حدود ۵۴ سال پیش

عکس/ تغییر شوکه کننده چهره فرهاد جم در ۵۸ سالگی

عکس/ ژست عجیب سوجان و اسفندیار در پشت صحنه سریال سوجان

محرومیت سنگین پرسپولیس توسط فیفا