تاریخ انتشار: ۱۰:۲۸ - ۱۸ دی ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۵۷ نظر

جستجوگران گنج در ایران و پاداش ناچیز میراث؛ اصلی‌ترین مقصد گنج‌یابان کدام استان‌های کشور است؟

گنج‌یابی سبب‌ساز تخریب آثار تاریخی کشور شده است، اقدامی که طی سال‌های اخیر به‌دلیل افزایش مشکلات اقتصادی مردم بیشتر هم شده، گروهی که تلاش می‌کنند راه صد ساله را یک‌شبه طی کنند تیشه به ریشه تاریخ و تمدن این کشور می‌زنند، خیلی مواقع هم اقدام‌شان سازمان‌یافته است. خبرآنلاین تلاش کرد با حضور کارشناسان ماجرای پیچیده گنج‌یابی را بررسی کند.

جستجوگران گنج در ایران

اقتصاد۲۴- ایران کشوری باستانی است، هر لحظه ممکن است یک محوطه باستانی در گوشه‌ای از این سرزمین پیدا شود، محوطه‌هایی که بعید نیست طعمه گنج‌یاب‌ها شوند، کلنگ بردارند و به بهانه پیدا کردن زیرخاکی تیشه به ریشه‌ی آثار تاریخی بزنند. اما این فقط ظاهر ماجرا است، پشت پرده گنج‌یابی کمی پیچیده است، حفاری‌های‌شان سازمان‌یافته است، گروه‌هایی هستند که از داخل و خارج کشور برای رسیدن به آثار تاریخی برنامه‌ریزی می‌کنند و گاهی هم موفق می‌شوند و آثار باارزشی را به‌دست می‌آورند. گنج‌یابی علاوه بر اقدام گروه‌های سازمان‌یافته برای پیدا کردن اشیا تاریخی، یک اقدام سازمان‌یافته برای فریب هم هست، فریب کسانی‌که می‌خواهند راه صد ساله را یک‌شبه بروند، گروه‌هایی که نقشه‌های دروغین گنج را به قیمت زیاد به افراد فریب‌خورده می‌فروشند.

در هر صورت آثار تاریخی کشور زیر تیغ معمای گنج و گنج‌یابی درحال تخریب شدن هستند، اردشیر اروجی، مدیرکل اسبق میراث فرهنگی استان تهران و محمدرضا زاهدی، رئیس اداره اموال فرهنگی تاریخی اداره کل موزه‌های کشور با حضور در خبرگزاری خبرآنلاین از پشت پرده گنج‌یابی در کشور صحبت کردند؛ راز هویدا شدن آثار باستانی در جیرفت، قانون حق‌الکشف آثار تاریخی و سرنوشت مومیایی رضا شاه از دیگر موضوعاتی بود که در این نشست مورد بررسی قرار گرفت.

متن کامل گفت‌و‌گو در ادامه آمده است.

زاهدی: میراث فرهنگی اصلاً به‌دنبال پیدا کردن گنج یا زیرخاکی نیست

زیر خاکی یا گنج چه تعریفی دارد؟

زاهدی: در حوزه میراث فرهنگی ما چیزی تحت عنوان گنج، دفینه و زیر خاکی نداریم، آن‌چه که برای ما اهمیت دارد آثار تاریخی‌ای هستند که در دل زمین نهفته‌اند و هرکدام‌شان بیانگر وجهی از زندگی انسان در دوره‌های مختلف تاریخی و حتی پیش از تاریخ هستند، لذا اهمیت این آثار ویژگی تاریخی‌شان برای مطالعه و پژوهش است، لذا این دیدگاه با نگاه مرسوم میان مردم عادی و حتی برخی افراد تحصیلکرده به اشیا کشف شده از زیر زمین متفاوت است.

اروجی: همان‌طورکه آقای زاهدی گفتند دو دیدگاه مطرح است، یکی زاویه دید میراث فرهنگی‌ست که به‌دنبال کار پژوهشی است، در واقع می‌خواهد حلقه‌های مفقود شده تاریخی را کشف کند، در این میان اشیایی هم پیدا می‌کند که آنها را در موزه نگهداری می‌کند. اما از نظر عوام این‌طور نیست، آنها به اشیای تاریخی دفن شده در زمین به دید گنج و سود نگاه می‌کنند.

زاهدی: ایران جزو ۱۰ کشور اول باستانی جهان است

خود میراث فرهنگی هم صرفاً با نیت پیدا کردن اشیا تاریخی دست به حفاری می‌زند؟

زاهدی: با این نیت خیر، ما دو نوع کاوش داریم، دسته اول کاوش‌هایی هستند که هدفمند انجام می‌گیرند، یعنی یک فرضیه و پرسش‌هایی وجود دارد که براساس آن کاوش‌های باستان‌شناسی انجام می‌گیرد، مانند کاوش‌هایی که در شهر سوخته یا جیرفت انجام می‌گیرد. دسته دوم کاوش‌های اضطراری هستند، خیلی مواقع براثر فعالیت‌های عمرانی اشیایی زیر زمین پیدا می‌شود که نیاز به کاوش دارد، یا مثلاً قبل از عملیات عمرانی در یک منطقه ابتدا میراث فرهنگی آن‌جا را با کاوش بررسی می‌کند؛ بنابراین میراث فرهنگی اصلاً به‌دنبال پیدا کردن گنج یا زیرخاکی نیست، اما یک نکته را باید در نظر بگیریم ایران جزو ۱۰ کشور اول باستانی جهان است، شما اگر در هر نقطه از این کشور دست به کلنگ شوید امکان دارد به اثر را کشف کنید، در همین تهران زمانی‌که داشتند بزرگراه همت را درست می‌کردند با آثار تاریخی مواجه شدند، یا مثلاً در منطقه مولوی تهران شرکت آب و فاضلاب داشت کار‌های عمرانی انجام می‌داد که به یک اسکلت برخورد و با کاوشی که انجام شد مشخص شد این اسکلت بسیار قدیمی برای یک زن بود، بنابراین تا قبل از آن عملیات عمرانی کسی انتظار نداشت زیر خیابان مولوی آثار مربوط به ۱۰ هزار سال قبل کشف شود


بیشتر بخوانید:فاجعه مرمت مدرسه خان در بافت تاریخی شیراز


زاهدی: افرادی که به‌دنبال پیدا کردن اشیای زیر خاکی هستند یک قدم از میراث فرهنگی و باستان شناسان جلوترند

اما وقتی میراث فرهنگی این کار را انجام ندهد کسان دیگر غیرمجاز انجامش می‌دهند، انگار که از شما جلوتر هستند، این‌طور نیست؟

زاهدی: همیشه افرادی که به‌دنبال پیدا کردن اشیا زیر خاکی هستند یک قدم از میراث فرهنگی و باستان شناسان جلوترند، اما خیلی مواقع مواجهه آنها با اشیا تاریخی اتفاقی است، مثلاً کشف غار کلماکره در لرستان اتفاقی بود، یک شکارچی به‌صورت اتفاقی این غار را کشف کرد و متاسفانه قبل از رسیدن گروه‌های باستان‌شناسی دست‌اندازی‌هایی به غار شد و بخش عمده‌ای از آثار این غار به سرقت رفت و سر از موزه‌های دنیا درآورد.

جستجوگران گنج در ایران و پاداش ناچیز میراث؛ اصلی‌ترین مقصد گنج‌یابان کدام استان‌های کشور است؟

اروجی: تا وقتی مردم فقیر هستند تجاوز به آثار تاریخی زیاد است

فکر می‌کنید چرا مردم این آثار را برای خودشان برداشتند و به میراث فرهنگی ندادند؟

زاهدی: در خیلی از موارد وقتی مردم به یک اثری برخورد می‌کنند متاسفانه این دیدگاه وجود دارد که آثار کشف شده را متعلق به خودشان می‌دانند و انتظار دارند از آن نفع ببرند، مانند اتفاقی که در دهه ۸۰ در جیرفت رخ داد، براثر سیلاب بخشی از قبر‌های باستانی هویدا شد و مردم برای برداشتن اشیای تاریخی به آن منطقه هجوم بردند و علیرغم وجود نیروی‌های انتظامی و امنیتی کسی نتوانست جلوی آنها را بگیرد، چراکه مردمی که در آن منطقه بودند به دلیل شرایط اقتصادی که داشتند معتقد بودند کشف این آثار یک‌جور لطف خدا به آنها است و ما باید از آن نفع ببریم، متاسفانه در آن سال محوطه باستانی جیرفت تخریب شد و بخش عمده‌ای از آثار به‌صورت غیرقانونی از کشور خارج شد، البته بعدتر تعداد زیادی از آنها طی اقدامات وزارت میراث فرهنگی به کشور برگردانده شد.

اروجی: مسئله آگاهی و اقتصاد اهمیت دارد، تا وقتی مردم فقیر هستند تجاوز به آثار تاریخی زیاد است، وقتی‌که اوضاع اقتصادی مردم خوب شود آسیب‌ها کمتر می‌شود. وقتی اقتصاد درست شود اگاهی مردم هم خاصه درباره آثار باستانی کشور درست می‌شود، این دو فاکتور اهمیت دارد.

زاهدی: درباره نکته آقای اروجی درخصوص اگاهی دادن به مردم این را بگویم، همان‌طور که گفتم مشکلات اقتصادی سبب شد مردم در جیرفت به آثار باستانیِ هویدا شده هجوم بیاورند، حتی اسم محوطه‌ها را گذاشته بودند تپه پراید، برای این‌که هر یک شی سنگ صابونی که درمی‌آوردند دلال همان نزدیکی محوطه باستانی از آنها معادل با ارزش یک پراید چیزی حدود ۶ میلیون تومان از آنها می‌خرید.

بعد از آرام شدن ماجرا آقای مجیدزاده در آنجا کاوش خودشان را شروع کردند، نمونه خطی که در جیرفت به‌دست امده از سومر کهن‌تر است، طوری‌که حالا باید دیدگاه‌مان را عوض کنیم که بین‌النهرین آغاز کننده تمدن نبوده بلکه آغاز تمدن در جیرفت در جنوب شرق ایران است، این اتفاق بزرگی برای ایران است.

آقای مجیدزاده تعریف می‌کردند که بعد از حفاری هر روز غروب به یک روستا مراجعه می‌کردند، در جمع اهالی روستا اطلاعاتی مربوط به محوطه باستانی و اشیای کشف شده را به اطلاع مردم می‌رساندند، اینکه جیرفت چه اهمیت تاریخی دارد، خود آقای مجیدزاده می‌گفت وقتی ما این توضیحات را به مردم روستا می‌دادیم موقع برگشت می‌آمدند و اشیایی که خودشان حفاری قاچاق کرده بودند را به ما تحویل می‌دادند. الان همان اشیا در موزه جیرفت جمع‌آوری شده است، در واقع اطلاعات دادن و آگاهی دادن به مردم سبب شد بخش زیادی از اشیای تاریخی تحویل میراث فرهنگی داده شود.

اروجی: انگیزه ورود به گنج یابی حرص و طمع است

جدا از ایده اتفاقی پیدا شدن آثار تاریخی توسط مردم آیا گنج‌یابی یک اقدام سازمان یافته هم است؟

زاهدی: افرادی که در دام خرید و فروش اشیای زیرخاکی می‌افتند کسانی هستند که وضعیت مالی خوبی ندارند، اما در سطح بالاتر و در راس هرم افرادی پولداری هستند که شرایط مالی خوبی دارند، این افراد از شرایط نابه‌سامان اقتصادی استفاده می‌کنند و افرادی را که شرایط اقتصادی خوبی ندارند، جذب می‌کنند، افرادی داریم که خارج از ایران زندگی می‌کنند و گروه‌های کاوش غیرمجاز را به نقاط مختلف کشور می‌فرستند تا حفاری انجام دهند، خیلی مواقع هم آثاری را به یغما می‌برند.

اروجی: انگیزه ورود به گنج‌یابی حرص و طمع است، و از طرفی ابزار مورد نیاز گروه‌های سودجو ناآگاهی و فقر مردم است. با این وجود باید پرسید ساختار پیچیده گنج‌یابی چه‌طور است؟ این ساختار یک بخش ستادی دارد، در راس بخش ستادی افرادی وجود دارند که با مافیای قاچاق اشیای عتیقه، بعضی سفارتخانه‌ها و موزه‌های معروف دنیا مرتبط هستند.

ساختار پیچیده گنج و گنج‌یابی در جایی که می‌خواهند از ناآگاهی سوء استفاده کنند مباشر‌هایی دارند که با به اصطلاح نقشه‌های گنج‌یابی وارد میدان می‌شوند، در گروه اجرایی خودشان افرادی دارند به‌نام مهندس، این مهندس وقتی نقشه گنج را به‌کسی می‌فروشد او را قانع می‌کند که به نقشه‌خوان نیاز دارد، بعد قانع می‌کند نقشه طلسم دارد و به طلسم باز کن نیاز داریم، بعد مجدد پای مال‌خر را به ماجرا باز می‌کنند، خلاصه این‌که با ایجاد طمع میان افراد فریب‌خورده به روش‌های مختلف از افراد کلاهبرداری می‌کنند، حتی با فریبی به‌نام تست نقشه آنها را قانع می‌کنند که نقشه‌ای که دارند واقعاً نقشه گنج است، مثلاً از قبل چندتا ظرف سوفالی جایی در گوشه‌ای زیر زمین گذاشته‌اند، برای جلب اعتماد یک‌بار همه‌ی تیم با کسی‌که نقشه گنج را خریده سراغ همان ظرف بی‌ارزش می‌روند و آن را از زیر خاک بیرون می‌کشند، خریدار نقشه هم باور می‌کند نقشه‌ای که خریده کاملاً درست است.
در جنوب سمنان آلمانی‌ها ۱۰ تن طلا پنهان کرده‌اند! / هرجا امامزاده هست گنج وجود دارد!

مواردی بوده که مدیران میراث فرهنگی به این نقشه‌ها باور داشته باشند؟

زاهدی: به این شکل که یقین داشته باشند خیر، اما مثلاً ما در سابقه داریم که از جا‌های مختلف مانند ریاست‌جمهوری فردی را به ما معرفی می‌کردند که این فرد مدعی شده جایی به آثار باستانی با ارزش برخورده یا پیدا کرده است طوری‌که اگر حفاری کنیم ارزش آثار به‌دست آمده معادل یک سال بودجه کشور است، یا مثلاً گفته‌اند در جنوب سمنان آلمانی‌ها ۱۰ تن طلا پنهان کرده‌اند، داستان‌ها و روایت‌های ساختگی از این دست زیاد است، اما متاسفانه گاهی از رده‌های بالای دولت‌ها اصرار وجود دارد که شما بروید بررسی کنید شاید ادعای این افراد حقیقت داشته باشد.

آثار تاریخی کشور درپی ماجرای گنج و گنج‌یابی تخریب می‌شوند، این‌طور نیست؟

زاهدی: دقیقاً، اصلاً خیلی مواقع این افراد درپی تخریب آثار هستند. مثلاً شایعه درست می‌کنند که هرجا امامزاده هست گنج وجود دارد، یک دوره‌ای بود که می‌رفتند امامزاده‌ها را تخریب می‌کردند. همین اخیراً گزارشی دیدم که به یکی از معابد دوره هخامنشی در بالای کوه تعرض کرده‌اند، شروع کردند به کندن تا گنج پیدا کنند. مثلاً با نارنجک زده‌اند یک نقش برجسته را تخریب کردند، یا در برخی موارد گفته‌اند روی سنگ‌هایی که نقش برجسته دارد گنج وجود دارد، دینامیت برده‌اند زیر سنگ گذاشته‌اند که بعد از انفجار به آثار یا گنجی دست پیدا کند، یکسری از این اقدامات هدفمند است و می‌خواهند آثار تاریخی و فرهنگی ایران را تخریب کنند.

بعد از انقلاب کاوش خارجی‌ها در ایران ممنوع شد، در واقع دست باستان‌شناسان، گالری‌ها و موزه‌های بزرگ اروپایی و آمریکایی کوتاه شد، آنها برای پر کردن موزه‌ها به آثار فرهنگی و تاریخی نیاز داشتند، بنابراین دست به دامن گروه‌های حفاری غیرمجاز شدند، همین الان داریم افرادی که باستان‌شناس هستند و مثلاً ۱۰ گروه را در استان‌های مختلف رهبری می‌کند، این گروه‌ها با دانش و آگاهی محوطه‌های باستانی را شناسایی می‌کنند و شبانه دست به کاوش می‌زنند.

به نتیجه هم می‌رسند؟

زاهدی: در برخی موارد به نتیجه هم می‌رسند، اشیایی پیدا می‌کنند و متاسفانه از کشور خارج می‌کنند.

اروجی: نزدیک شدن به آثار عتیقه اعتیاد آور است

قوانین برای جلوگیری از کشف و قاچاق اشیای تاریخی بازدارنده بود؟

اروجی: قوانین تا حدودی توانسته جلوی این کار را بگیرد، اما همان‌طورکه از اسمش مشخص است قاچاق یعنی دور زدن قانون، نزدیک شدن به آثار عتیقه اعتیاد آور است، مانند کسانی‌که تمبر جمع‌آوری می‌کنند، کسی‌که ذهنش درگیر آثار عتیقه شود معتاد می‌شود، وقتی معتاد شد دیگر قوانین هم نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد.

الان دستگاه‌های گنج‌یاب که خرید و فروش می‌شوند قانونی هستند؟

اروجی: دستگاه‌های گنج‌یاب در اصل فلزیاب هستند که در دامپروری از آن استفاده می‌شود آن‌هم برای تشخیص این‌که کدام دام اشیای فلزی خورده است، اما رفته رفته افراد برای گنج‌یابی هم از آن استفاده کردند.

خاطرم هست زمانی‌که میراث فرهنگی بودم قانونی مصوب شد که تمام شرکت‌هایی که فروشنده دستگاه‌های فلزیاب هستند حتما باید شماره سریال دستگاه و کدملی خریدار دستگاه را به میراث فرهنگی ارسال کنند، تا در صورت مصرف غیرمجاز از دستگاه‌ها جریمه‌ها قانونی انجام شود، این قانون الان دارد اجرا می‌شود، اما ممکن است ضعیف اجرا شود.

اما خیلی راحت با عنوان گنج‌یاب تبلیغ می‌شود؟

اروجی: بله متاسفانه در فضای مجازی تبلیغ می‌شود، حتی برایش کارگاه میدانی برگزار می‌کنند. گنج‌یابی یک مرض است که خیلی‌ها را گرفتار می‌کند، هم خودشان را به ددرسر می‌اندازند و هم برای خانواده‌های‌شان کلی دردسر ایجاد می‌کنند.

زاهدی: زنگ خطر برای میراث فرهنگی به صدا درآمده/ یگان حفاظت میراث فرهنگی کمبود بنزین دارد!

آقای زاهدی شما قبل‌تر درباره تخریب آثار باستانی به‌واسطه اقدامات گنج‌یابی گفتید، البته که یک مورد هم زیاد است، اما از نظر فراوانی به مرحله‌ای رسیده که دیگر باید نگران بود؟

زاهدی: بله نگران کننده است، ببینید زمانی‌که یک باستان‌شناس با روش‌های علمی دست به کاوش می‌زند هم نوعی تخریب وجود دارد چه برسد به حفاری افراد قاچاقچی، آن هم در شب، اقدام‌شان تمام لایه‌های باستانی را تخریب می‌کند. متاسفانه این روند رو به افزایش است و زنگ خطر برای میراث فرهنگی به صدا درآمده است.

یگان حفاظت میراث فرهنگی نتوانسته جلوی این قبیل اقدامات و تعرض به آثار باستانی را بگیرد؟

زاهدی: این یگان فعالیت خودش را انجام می‌دهد، اما امکانات لازم را ندارد، یکی از بهترین پلیس‌های دنیا درخصوص حفاظت از آثار تاریخی پلیس ایتالیا است، شما امکانات پلیس ایتالیا برای حفاظت از آثار را بررسی کنید، از هلی‌کوپتر گرفته تا پهباد، انواع ماشین‌آلات، کشتی، قایق و موتور در اختیار دارد، الان یکی از مشکللات اساسی ما همکاران ما در یگان حفاظت برای بازدید از یک محوطه باستانی این است که بنزین ندارند. یگان حفاظت میراث فرهنگی مسلح نیست و شاید حتی یک باتوم هم در اختیار نداشته باشد؛ بنابراین یگان حفاظت نیاز به حمایت دارد.


بیشتر بخوانید:عکس/ نمایی از مقبره کوروش کبیر متعلق به دوره قاجار و ۱۱۵ سال پیش


الان کدامیک از شهر‌های ما بیشتر مورد حمله افراد به محوطه‌های باستانی برای گنج‌یابی قرار می‌گیرد؟

زاهدی: با توجه به آمار‌ها الان در نقاط شمالی کشور استان‌هایی مانند گیلان و مازندران، و البته در استان‌های غربی ایران این قبیل اقدامات بیشتر است.

جستجوگران گنج در ایران و پاداش ناچیز میراث؛ اصلی‌ترین مقصد گنج‌یابان کدام استان‌های کشور است؟

زاهدی: تمام آثاری که در زیر زمین وجود دارد متعلق به عموم جامعه است

به‌نظر می‌رسد یک تناقض وجود داشته باشد، در شرع اگر کسی شی تاریخی هم پیدا کند برای خودش است، اما از طرفی قانون می‌گوید آن شی برای همه مردم است، این‌طور نیست؟

اروجی: زمان حضرت امام (ره) وقتی همین موضوع را از ایشان پرسیدند، امام فرمودند این موارد جزو انفال هست و باید به دولت تحویل داده شود، بنابراین از نظر شرعی حل شده است، لذا اگر کسی یک شی تاریخی براثر حفاری در خانه خودش هم پیدا کرد باید به میراث فرهنگی اطلاع دهد.

زاهدی: در فتوای برخی مراجع وجود دارد که اگر کسی شی تاریخی پیدا کند باید خمس آن را پرداخت کند تا شی برای خودش شود، البته این موضوع با همان سوال از حضرت امام برطرف شد. اما حتی اگر فتوای حضرت، اما نبود اصلاً سخن مراجع به این معنا نبود که این شی هرجایی پیدا شود، منظور فقط در ملک شخصی بود، مثلاً کشاورز موقع کشاورزی ناگهان به یک شی تاریخی برمی‌خورد، بنابراین نباید طوری برداشت شود که ما هرجایی می‌توانیم کاوش کنیم و هرچی پیدا کردیم با گرداخت خمس برای خودمان برداریم، که البته به نظرم این موضوع هم با فتوای امام حل شده است. تمام آثاری که در زیر زمین وجود دارد متعلق به عموم جامعه است و دولت هم به عنوان نماینده مسئول تحویل گرفتن و نگهداری و مدیریت این آثار است.

اگر کسی در خانه خودش، یا در جایی‌که مالکیت آن را دارد، یک شی تاریخی پیدا کند برای تحویل دادن به میراث فرهنگی پاداش دریافت می‌کند؟

اروجی: بله قانون داریم اگر کسی اشیای تاریخی پیدا کند و به میراث فرهنگی تحویل دهد به آنها پاداش داده می‌شود.

حق‌الکشف آثار تاریخی چقدر است؟

این پاداش چقدر است؟

زاهدی: در قانون حق الکشف می‌گوید اگر کسی در ملک شخصی خودش اثری پیدا کند و تحویل دهد، میراث فرهنگی موظف است به او حق‌الکشف پرداخت کند. اگر اشیای به‌دست آمده از جنس فلزات گرانبها مانند طلا و نقره باشد، مبلغی معادل با دو برابر وزن شی کشف شده به او گرداخت می‌کنند، یعنی اگر مثلاً شی از جنس طلا یک کیلو باشد، مبلغی معادل دو کیلو طلا به قیمت روز به او پرداخت می‌شود.

اگر شی کشف شده غیر از فلزات گرانبها باشد، مثلاً سفال باشد، ابتدا توسط میراث فرهنگی کارشناسی و قیمت گذاری می‌شود، بعد نصف مبلغ کارشناسی شده به فرد پرداخت می‌شود.

وضعیت اشیای تاریخی تقلبی در کشور چه‌طور است؟

زاهدی: متاسفانه امروزه اشیای تقلبی زیاد شده است. طبق آمار در سال ۱۴۰۲ نزدیک به ۹۲ هزار قلم شی از کسانی‌که حفاری غیرمجاز انجام دادند کشف شد که نزدیک به ۸۲ هزار قلم آن جعلی و تقلبی بود، بنابراین بازار جعل و تقلب در این مملک داغ است، و حدود ۱۰ درصد آن اصالت داشتند.

سرنوشت مومیایی رضاه شاه چه شد؟

سال ۱۳۹۷ مومیایی رضا شاه در شهر ری پیدا شد، سرنوشت این مومیایی چه شد؟

زاهدی: من اطلاعی ندارم.

خود مدیران میراث فرهنگی هم اطلاع ندارند؟

زاهدی: شنیده‌ام شاید رده‌های بالای میراث فرهنگی درباره آن اطلاعاتی داشته باشند، ولی ما در جایگاه کارشناس اطلاعی نداریم.

یکی از اعضای شورا شهر تهران همان موقع تایید کرد که آن مومیایی متعلق به رضا بود، اصلاً از میراث فرهنگی خواسته نشد که بررسی کند؟

زاهدی: احتمالا رده‌های بالای میراث فرهنگی اطلاعاتی دارند، اما این‌که سرنوشت این مومیای چه شده اطلاعی ندارم.


بیشتر بخوانید:ماجرای کوچک شدن غیرقانونی بافت تاریخی سبزوار+ عکس


شما اطلاعاتی دارید آقای اروجی؟

اروجی: من هم اطلاعی ندارم.
سر قرار رفتن با گلمحمد برای خرید سکه؛ بلد نبود موز بخورد!

آقای گل‌محمد به‌شما پیام نداده که قسم می‌خورم سکه پیدا کردم؟ (ماجرای یک پیامک جعلی است که برای کلاهبرداری به افراد ارسال می‌شد.)

اروجی: (با خنده) متاسفانه این کار‌ها وجود دارد و افرادی که معتاد آثار عتیقه باشند به دام می‌افتند.

شما چه‌طور آقای زاهدی جواب پیامک گل‌محمد را دادید؟ (با خنده)

زاهدی: من جواب دادم. (باخنده) برای من پیامک آمده بود که «مادرم گفته از قرآن استخاره کن، من استخاره کردم که شماره شما آمد.» پیام دادم که مگر شماره من در قرآن آمده است؟ یعنی همه‌اش کلاهبرداری است.

مورد واقعی دیده‌ام که کسی فریب این افراد را خورده و سرار قرار رفته است. شگرد جالبی هم دارند، اگر بخواهی سکه‌ها را کارشناسی کنی عکس یک سکه اصل را ارسال می‌کنند، اما مابقی سکه‌ها تقلبی است. طرف برای من تعریف می‌کرد که سر قرار با فردی که مدعی شده بود چوپان هم هست رفته بود تا سکه‌ها را خریداریکند، می‌گفت سر راه موز خریدم که دست خالی سر قرار نروم، رسیدم که آن‌جا موز را تعارف کردم، می‌گفت طرف برداشت موز را با پوست شبیه خیار خورد، فقط برای این‌که ثابت کند خیلی آدم ساده‌ای است، تا این حد افراد عجیبی هستند.

عاقبت سر قرار رفتن با گل‌محمد بهتر از این هم نمی‌شود. (باخنده) آقای اروجی و زاهدی ممنون که دعوت ما را برای این گفت‌و‌گو پذیرفتید.

منبع: خبر آنلاین
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵۷
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲۸
ناشناس
0
1
سه‌شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
بدبختی اینه که اگه کسی چیزی تو حیاطش پیدا کرد دولت به جرم حفاری میگیردش و به زندان منتقل میشه خیلی راحت با کتک خوردن به کارایی که نکرده هم اعتراف میکنه
ناشناس
0
0
سه‌شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
چقدردروغ.مومیایی رضاشاه پیداشدیاتخریب کردید
yana
0
0
سه‌شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
اقایون محترم اگه ایران هم مثل سایر کشورها برای میراث فرهنگی و مردمش ارزش قائل هستن اعلام کنن یابندها ی گنج مبلغی بابت پیدا کردن اثارتاریخی دریافت میکنن وازشون این اثارخریداری میشود چرا غارت بشه میراث فرهنگی متاسفانه ایران یابنده را حکم اعدام صادر میکنن وووو
ارسلان
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
اتفاقاً به کسانی که چیزی پیدا می‌کنند دولت خوب پول میده ، خیلی خیلی بهتر از آنها که با کلاهبرداری یا مفت خری از دست مچ اینها بیرون می‌کشن. دولت چکار کنه دیگه همین مونده تو رو هم بذارین رو پول بدن به طرف مال خودش باشی. البته مشخصه کاملا واضح است که امثال شما دشمنان مردم ایران و کشور ایران هستید .
مهدی
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
بیشتر اینها افغانی هستند دارند ایران غارت می‌کنند. تمام طلاها و آثار باستانی و حتی گوشی‌های مردم ... می‌دزدند می‌فرستند افغانستان
حمیرا پیرای
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
مسلما اجازه حفاری و نبش قبر و گنج یابی از طرف دولت صادر میشه که در ازای صدور این اجازه نیم بیشتر گنج ها یا زیر خاکی ها بدست صادر کننده دستور میرسد یعنی زحمت حفاری و پیدا کردن به گدون کس ویگری می افتد ولی مال بیشتری به انها تعلق میگیره دزوی از ثروت ملی در روز روشن بدون توقف و یا نظارتی از سوی سازمان امنیت یا میراث فرهتنگی یا شخصی
محمدی
1
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
در خصوص حفریهای غیر مجاز مردم برای سرقت آثار باستانی ، باید گفت که خلا قانونی بزرگی وجود دارد ، زمانی در در آمریکا و در بین کابوی های آن زمان عده ای اسب دزدی می کردند ، قانونی گذاشتند که هر کس اسب بدزدد حکمش اعدام است و دیگر کسی اسب ندزدید ، در ایران هم باید برای حفاران غیر مجاز ، حکم حبس ابد و یا اعدام پیش بینی شود و برای افرادی که از وجود این افراد به میراث فرهنگی اطلاع رسانی کنند ، جایزه قابل توجهی در نظر گرفته شود ، این غارتها پایان می یابد ، با سپاس .
سعید
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
ن ک شما تخریب نمیکنید خجالت بکشید بودجه چقدر گذاشتید برای نگه داری از اثار باستانی کشور راستی کتیبه طلایی داریوش چی شد بی کفایتا همه جای دنیا جایزه هم میدن شما اعدام میکنید
منصور
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
اصلا میدونید گنج چیه شما بی لیاقتی خودتون بدتر از همه هستید..برا این همه آثار باستانی چکار کردید سکه ها که کسی نمیبیندشون که گنج نیستند گنجی بزرگتر از تخت جمشید داریم گنجی بزرگتر از سی و سه پل داریم تمام این آثاری که تو کوه و دشت داره نابود میشه گنج هستند نه این سکه ها که هر کس می‌تونه ضرب کنه و بجای گنج بفروشه بیا اینجا تا کنجو نشونت بدم که داره نابود میشه و تویی که تو تخیلاتت در موردش مینویسی ندیدیش و میراث ازش خبر نداری ولی توی دست و پای مردم داره نابود میشه..فقط دنبال طلا هستید؟؟؟؟
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
فکر اقتصاد مملکت باشید (قیمت واقعی بسیاری از وسایلی که میفروشین )
حتی اگر لیاقت دارید پول نفت را بین مردم به عدالت تقسیم کنید ( تمامی حقوق کارمندان را قطع کنید)
البته فقط بین ایرانی نه خارجی( عراقی و افغانی)
همه کسانی که دنبال این گنج ها میروند یک مشت بدبخت و بیچاره هستن و دوست ندارن این کار را کنند ولی اونقدر زندگی سخت شده حتی سنگ تزیینی را میفروشن
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
گنجی مانده ،؟همه رو آقا زاده دزدیدن ،حتی اشیاء داخل موزه رو هم بردن
پسر
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
دروغ دوبرابر ارزش
یکی از آشناها تو خونش پیدا کرده بود اصلاً یک برابر ندادن تا چه برسه دوبرابر
قانون تصویب کنند مردم هرجا پیدا کردن بیان تحویل بدن
حامی
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
متاسفانه بدلیل اینکه در کشور باندهای مافیایی محدود اما با قدرت فراوان وجود دارد که شتر را با ، بارش برده اند . جالب اینکه افراد صاحب نفوذ در این کشور ایشان را اداره می‌کنند . وگرنه مگر مردم بیچاره یکیش بنده چه قدرت . امکاناتی داریم که دست به حفاری بزنیم با کدام مدرک و نقشه .
افشاری پور
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
والله بخدا حق ملت بدبخت هست وضعیت مسکن خودرو ازدواج همه چیز خرابه وگرنه کسی از دل خشی دست به چنین کاری نمیزنه درسته آثار تاریخی تخریب میشه مشکلاتشون نمیزاره اینو ببینن
آریایی
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
مشکل اینجاست که مردم می‌دانند هر گنجی یا آثاری تاریخی گزارش بدهند میراث اخرین سازمانی هست که به محل می‌آید، و می‌دانند که آثار ظبط شده هر گز راه به موزه ایران پیدا نمی‌کند.پس عقلانی تر این است که برای خودشان بر دارند.
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
کلا همه و همیشه چندقدم از نظام ما جلو هستند??
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
اتفاقاخودمسئولان عامل این وضع هستند چون برنامه وقانون شفاف وروشنی دراین مورد ندارند تو روستای خودم با توجه به اینکه خاک هم مال پدربزرگم بود ولی سند نداشتیم اما اهالی تایید کردن حتی ادارات هم همگی به غیر میراث فرهنگی موافقت کردند من تصمیم داشتم که دراینجا گلخانه بزنم حدود۳۰۰۰ متر که میراث فرهنگی ممانعت کرد ولی الان شده محل دپو نخاله شهر وروستا اون وقت آغای مسئول اینه حفاظت از میراث فرهنگی؟ببینید مشکل این مملکت با حرف زدن که درست نمیشه منم میخواستم گلخانه بزنم میراث فرهنگی هم میخواست یعنی از خداش بود که اونجا بشه محل نحاله آخه با این کارها ما میخوایم به کجا برسیم ؟
مصطفی
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
با قوانین اشتباه باعث شده همه گنج و میراث ایران به تاراج گذاشته بشه
یک. گدای گرسنه
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
باید مثل بیشتر کشورهای آزاد و دموکراتیک و پیشرفته گنج یابی آزاد شود وبا جایزه کلان به گنج یابی کاری کون که تحویل دهد ویک شغل محسوب شود البته اگر حاکمیتها عرض کردم چه باشند
مجید
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
شما اگر فکر آثار تاریخی بودید همین آثار تاریخی موجود را بهش می رسیدید و نابود نمیشدن شما خبر دارید از پاسارگاد و تخت جمشید و پل خواجو و ۳۳ پل ....،مسلما در حال نابودیه ،به نظر من هر کی گنج و زیر خاکی پیدا کرد مال خودشه،دولت میخاد مال مردم را ازشون بگیره
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
گنج در اسلام حلال هست و دولت اسلامی هم باید خودش بخره تا از قاچاقش جلوگیری بشه.
سید حسن حسینی،
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
احتمالا کارشناس شما نسبت به موضوع بی اطلاع هستند، امام در رساله خویش چنین فرموده، گنج به چیزی گویند که در کوه یا دیوار یا درخت پنهان شده باشد بطوریکه به آن بشود گفت گنج، متعلق به یابنده است،،،،،،،،،، واگر به نصاب برسد باید خمس و زکات آنرا پرداخت کند،
خودمونی
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
مگه برای مردم (عادی)چیزی گذاشتید
یونس علا
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
بنام خدا باسلام مسئولین و دولتمردان وحاکمان ما نبایددرشرایط حساس کنونی که دشمنان ماازهرسوطراحی های زیادی برای ازبین بردن کشوردرسردارندبدنبال سرگرم بودن مسائل کم اهمیت وغیرضروری باشندبلکه بایدباوحدت وانسجام ویکدلی برروی مسائل معیشتی مردم ورشداقتصادبیمارمافکراساسی واصولی بکنندوازحاشیه هابپرهیزندرفع مشکلات مردم ازاهمیت بالایی برخوردار بوده وبایدبرای مرتفع نمودن آن تلاش زیادی بکنندتابه سرانجام برسه وهمینطوربفکرشکوفایی ورشداقتصادکشورباشنداقتصادقوی وسرمایه انسانی که پشتوانه مردمی رابهمر اه خواهدداشت دوبال قدرت جامعه محسوب میشودوکمتراسیب میبیند
امینی
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
تواین مملکت اگرگنجی پیدا کنی مال خودت خودت است نوش جانت
هم وطن ایرانی
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
چه اسراری است این کنج ها زیر زمین باشد تو کشور های متمدن و صاحب نام چکار میکنند همان کار را ماهم انجام بدهیم ما تا آخر عمر همیشه خلاف کار پرورش بدهیم ...
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
توروخدا نذارید یه مشت آدم مفت خور راحت طلب آثار باستانی کشور تاریخی مارو به یغما ببرند حتی اگر کسی رو دیدید یکدفعه وضع مالیشخوب شده بهش مشکوک بشیدکه کسی دیگه جرات همچین کاری رو پیدا نکنه
مسلم
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
احیانا میشه بید اون وزن بالای گنج جوبجی رامهرمز الان کجاست
حم
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
از منظر یک دبیر تاریخ ۲گروه در اکتشاف اشیای قدیمی دست دارند ۱فقرا که از فقر پنهان وافکار تیشه به ریشه آثار باستانی می زنند ۲ کاشفین قانونی که دوره‌ای آکادمیک را ندیده وآنها نیز. با حفر زمین آثاری را از قلب زمین بیرون می کشند وبه تهران می فرستند البته اگر پیگیر سرانجام آنها باشید بستکی به وجدان یابنده ونگهداری دارنده بایدبود به امید آنکه فقر مردم آنچنان از بین برود که دیگر زمینی یا قلعه ای چال نشود
محمدهانی
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
ایرادش چیه مردم پیدا کنند ..؟!!
مثل تمام کشورهای دنیا ...
علی
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
همشهری ما پیداکرده بود میگفت پاسگاه پول که نداد هیچی سه شبانه روز کتکم زدن گفتن بقیش کو
Mohsen
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
طی حفاری‌های خودتون هرچی در بیاد خارج کشور میفروشید و همه اجناس موزه ماکت هستن ، اگرهم ما چیزی از خاک خودمون پیدا کنیم تیشه زدیم؟ شما تیشه نمیزنید اصلاً!!!؟؟
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
درزمان ریاست رفسنجانی مهدی هاشمی اکثر اشیاء و اثار گنجهای بسیار باارزش را در سرتاسر کشور غارت کرد و الان هم هستند کسانی که دانه درشتند ودارند غارت میکنند و کسی نمیتواند جلوشان را بگیرد زیرا انچنان قدرتی دارند که فقط رهبر میتواند انهارا محاکمه کند و بس
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
اطلاعی ندار
شاهی
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
بخدا. اگراقازاده کوه وبیابان رانکنند هیچکس دنبال زیرخاکی نمیره اونی که تیشه به ریشه. پول وجیب مردم را زدندن اونها را بگیرید آقای خاوری را بگیرید خاک این ممالکت از جنوب به امارات میره کسی جلودارش نیست بروید کارگر مظلوم را بگیرید
ایرانی
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
چرا از مومیایی رضا شاه اطلاعی به مردم نمیدن مگر مرده ترس دارد این مخفی کاری چه چیزی را نشان میدهد
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
مردم بدبخت
ناص ر
0
0
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
نظر اینکه این اقای که دراین برنامه نشست وبه تمام سوالها جواب داد همش دورغ محضه .به کی تا به حال حق کشف دادند.یک نفرو معرفی می کرد .دروغ به این بزرگی .میگه یک کیلو عتیقه طلا بده .دوکیلو بگیره نمیدانم چرا به شعور مردم میخندی .تو به عنوان یک مسول بلند پایه چطور از مومیای رضاشاه لی خبری.
ناشناس
0
0
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳
آقای اروجی نگفتن این همه جا تو ایران غارت شده تو هر روستایی میری میگن پسر فلانی امده بعد طلاهای که مردم کشف می کنن کجا میره تو موزه فقط سفال بعد کل کاسبی تو مجازی دست دولته وگرنه چرا نمی گیرنشون اینا برای کی کار می کنن خود دولت دنبال جا پیدا کردن وگرنه کسی تو مجازی نطق نمی تونه بکشه
مسلم
0
0
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳
همه چیز گفتی اما جرات نداشتی که بگی سر مومیایی چه بلایی اوردین،مگه اونم جزو دفینه نیست اونم تاریخ ماست دیگه
حمید
0
0
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳
مردم به حق وحقوقشان نمی رسند به خاطر یک لقمه‌ای نان دست به هرکاری می زنند اما بعضی هاازاین موضوع خوشحال هستند.چودوست دارند میراث کهن ایران برباد رود وهرچه بماند از آثار اسلامی اعراب باشد
سهراب
0
0
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳
مشتی تو چطور خبرنگاری ولی نتونستی از زیر زبونشون بکشی بیرون که مومیایی رضاشاه چی شد.
ناشناس
0
0
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳
فعلا که انحصارزیرخاکی دست افراد خاص و ارگان خاصه،نه همه مردم،بیش ازاین دروغ نگیدچون مردم همه ازاین واقعیت تلخ خبردارن،دستگاههای فلزیاب معمولی هم که داراGpsهستند،خجالت بکشید،چقدردروغ و حرف مفت
وحید
0
0
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳
بنده خدا کارشناس میراث فرهنگی هم داره میگه هر چی پیدا کردید برای دولته اما همین دولت یک ریال برای حفظ آثار باستانی هزینه نمیکنه تو تخت جمشید با اون همه عظمت پر شده از یادگاری تخت جمشید داره از بین رفته
هههه
0
0
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳
مال همه مردمه...خخخخخ کوو کجا همون نفتموم که اسمش ملی هست ما رنگشم ندیدیم خجالتم نمیکشین پوس کلفتاااا
ناشناس
0
0
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳
در روستای ما،جائیکه برای اهالی مشکوک به خزانه بود،با هلی کوپتر همانجا فرود آمدند و پس از ۴ ساعت توقف،محل را ترک کردند.ظاهراً افرادی قبل تر آنجا حفاری کرده بودند و برای بردن گنجینه،بعلت کوهستانی بودن محل،با هلی کوپتر زحمتش را کشیدند.در روستای ما که همه هواپیمای شخصی و بوئینگ و اف ۱۴ و آواکس دارن،نفهمیدیم که این سارقان آثار باستانی از کدوم دهات آمده بودند!!کسی هست که بدونه؟
ناشناس
0
0
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳
کسی که انظرمالی تعمین باشد هرزمان وهرجاچنین گنجی وعتیقه ای پیداکرد سریع به مقامات اطلاع میدهدولی وقتی پوله نان برای فرزندت نداشته باشی باقیمت ۲۰عددنان چشمت رابرهمه چیز میبندی
علی
0
0
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳
۹۹درصد کسانی که دنبال گنج هستند نسخه هم دارند وابستگان حکومتی هستند
علی
0
0
شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳
سلام مگر کشور ما به آثار تاریخی اهمیت میده که من بدم نمونش تخت جمشید
ali
0
0
شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳
احکام اولیه میگه مال خودته ولی یک پنجم آن خمسه ولی احکام ثانویه میگه مربوط به عموم جامعه ودردست حکومت بایست باشه، ولی آیه قران هست وقتی حضرت خضروحضرت موسی ازدروازه شهری که اهل آن شهربه آنهاآب وغذاندادند میگذشتندحضرت خضرفرمودمقداری از این مکان تخریب شده بیاباهم تعمیرکنیم که حضرت موسی درجوابش گفت آنهابه ماآب وغذاندادن حالا دروازه شهرشان راهم تعمیرکنیم حضرت خضردرجواب فرمودنداین دراین مخروبه اموال یتیمانیست که قراره درآینده به آنهابرسدومابایست آن راتعمیرکنیم تابیرون نیوفتن وبحث احکام ثانویه ای برآن متربت نشد، حال سوال اینه که اگه زمان آن یتیمان که قراربوده به دنیا بیان کدام زمان بوده ویاآیا حکومت میتواندبرآن مال که درمقدراته تصاحب پیداکنه، البته نقل به مضمون آیه هست که درط ره کهفه وشایدتعبیربنده ازاین قضیه اشتباه باشه
من
0
0
سه‌شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳
خوب شما نظر امام خمینی را گفتین برا هر کی از ایشون تقلید می‌کنه ولی مرجع تقلید ما کس دیگری هست اونا گفتن خمس باید پرداخت شود و مال یابنده می‌شود
نبی
0
0
سه‌شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳
شما وقتی پول بنزین خودرو میراث فرهنگی و نداری ،چطوری میخواهید بابت یه کیلو طلا آثار باستانی دو برابر بدید.
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳
یک خانومی وسط کامنتها به افغانها اتهام میزنه ومیگه کار افغانهاست آخه بی شعور اونا خودشون کشوری تاریخی وپراز معادن طلا مس اورانیوم نقره وخیلی جیزهای دیگری دارن چه نیازی دارن در یک کشور دیگه حفاری کنن
ناشناس
0
0
پنجشنبه ۲۷ دی ۱۴۰۳
نه بابا ضرب نخورین!من فکر کردم حداقل نصف قیمت تاریخی رو میدن.وزن میکنین!!؟شاید یه شی ۵۰گرمی میلیاردها تومن ارزش داشته باشه.اونوقت ۱۰۰گرم طلای روز!!!؟
حجت
0
0
پنجشنبه ۲۷ دی ۱۴۰۳
باید شفاف توضیح بدید که سرنوشت مومیایی رضا شاه چی شد، آیا مومیایی رو از بین بردن؟ در این صورت با افراد خاطی برخورد بشه
غریبه
0
0
جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳
درود. پشت تمام این خریداران گنج اشخاص رده بالای حکومت هستند که با در دست داشتن پول هنگفت اتش به میراث ما زده اند وگرنه یه فرد عادی نمیتونه دو دلار از کشور خارج کنه.هیچ حق الکشفی داده نمیشه که اگرم بدن انقدر ناچیزه که با دو تا سرویس اسنپ هم میشه چنین پولی مثا حق الکشفشون در اورد. کشور ما از بی کفایتی مسوولان و بی اعتمادی مردم به اونها در عذابه. از نظر من هرکی گرفت و برد ناز شصتش و اشتباه بزرگ اینه که تحویل دولت بده چون نه در موزه و نه هیچ جایی قرار نمیگیره بلکه جیب این مسوولینه که پر میشه و اونها به یغما میبرن و به ریش ما میخندن. به امید ازادی ایران و شادی دوباره ملت ایران✌?
حسین
0
0
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳
این آقای به اصطلاح کارشناس یه جا میگه با این دستگاه‌ها شکم گوسفندان را اسکن می‌کنند .و کارایی دیگری ندارند.با مزه بود
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

چرا یارانه دی ماه بانک سپه واریز نشده است؟

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

موشک کروز تاروس KEPD ۳۵۰

عکس/ ترکیب استقلال مقابل شمس آذر

غبار فراموشی بر زادگاه فردوسی

عکس/ حضور جنجالی قاضی صلواتی در مراسم تشییع قضات رازینی و مقیسه

عکس/ نوشتن عقدنامه با زعفران در محله کن ۱۰۸ سال پیش

عکس/ تجدید خاطره بهنوش بختیاری در اینستاگرام با این متن خنده دار

عکس/ گارد جاویدان مقابل مقبره رضاخان ۶۲ سال پیش

عکس/ تیپ اروپایی گوگوش با شنل مخمل ۴۶ سال پیش

عکس/ چهره کاملا متفاوت رامین رضاییان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

زردچوبه چه فوایدی دارد؟

۱۵ خاصیت نارگیل تازه

راز‌های مراقبت پوستی کره‌ای‌ها

آمدن ترامپ قیمت دلار را در ایران باز هم افزایشی می‌کند؟/ شوک صادرات نفتی و ارزی در دولت دوم ترامپ به شدت سال ۹۷ نخواهد بود

مراسم ختم علی رازینی و محمد مقیسه در مسجد اعظم قم‎

فیلم/ فقط لباس این بزرگوار در مراسم تحلیف امروز در امریکا

فیلم/ همتی: قیمت طلا پایین نمی‌آید

فیلم/ تنها دو جنسیت اعلام می‌کنم؛ زن و مرد

ایوانکا ترامپ کجاست؟ / غیبت دختر جنجالی رئیس‌جمهور آمریکا در دولت جدید او

هجوم خریداران به بازار کریپتو

آشتی سلبریتی‌ها با جشنواره

فیلم/ وعده بزرگ پروفسور جراحی به مردم درباره درمان کوری

مدارس این استان‌ها فردا (۲ بهمن) تعطیل شد

توییت جدید حساب سایت رهبر انقلاب به زبان عبری

فیلم/ ادعای عجیب ترامپ در باره حادثه ترورش

فیلم/ بی‌محلی عجیب داماد ترامپ به ایلان ماسک

فیلم/ کنایه ترامپ به سوء استفاده دولت بایدن از دستگاه قضایی

تصاویر رویترز از میهمانان مراسم تحلیف ترامپ

فیلم/ شلیک توپ جنگی پس از سوگند

عکس/ تصویر آسوشیتدپرس از لحظه سوگند ترامپ

بایدن اعضای خانواده خود را عفو کرد

مدارس سنندج فردا سه‌شنبه تعطیل است

فیلم/ ترامپ سوگند یاد کرد

ترامپ: عصر طلایی آمریکا اکنون شروع می‌شود

عکس/ پوستر کاخ سفید به مناسبت ریاست جمهوری مجدد ترامپ

هلدینگ تمام قد پشت موسیمانه

فیلم/ ورود فرزندان ترامپ به مراسم تحلیف

فیلم/ لحظه ورود ایلان ماسک به مراسم تحلیف دونالد ترامپ

عکس/ پوشش مافیایی ملانیا ترامپ در مراسم تحلیف

فیلم/ لحظه ورود ترامپ به مراسم تحلیف

واکنش حزب‌الله به برقراری آتش‌بس در غزه

مدارس و دانشگاه‌های استان اردبیل فردا تعطیل شد

ترامپ در روز اول ۱۱ فرمان مهاجرتی امضا می‌کند

جلسه فوری هیئت مدیره استقلال با موسیمانه

بهترین قرص کلاژن برای مفاصل: معرفی برترین برندها و ترکیبات موثر

آخرین پیام هریس و بایدن خطاب به مردم آمریکا

پیام تبریک پوتین به ترامپ

از بهبود ارائه خدمات تا مدیریت پورتفو؛ بیمه معلم در مسیر رشد پایدار

رویترز: ترامپ مجازات اعدام را بازمی‌گرداند

فیلم/ استقبال بایدن از ترامپ در کاخ سفید

فیلم/ اوباما بدون همسرش به مراسم تحلیف آمد

عکس/ آخرین سلفی بایدن و همسرش در کاخ سفید

بایدن برای چه کسانی فرمان عفو صادر کرد؟

استعفای دسته‌جمعی دیپلمات‌های آمریکایی پیش از ورود ترامپ به کاخ سفید

فیلم/ آخرین تصاویر رسمی از جو و جیل بایدن به عنوان رییس جمهور و بانوی اول ایالات متحده امریکا

انتقاد موسیمانه از بازیکنان استقلال

فیلم/ آغاز مقدمه مراسم تحلیف دونالد ترامپ

ترامپ می‌خواهد ساکنان غزه را موقتاً به اندونزی منتقل کند