تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۲۲ دی ۱۴۰۳
اقتصاد ۲۴ در گفت‌و‌گو با یک پژوهشگر حوزه مسکن بررسی می‌کند:

نقش انحصار دولتی زمین در افزایش قیمت مسکن/ اگر همین امروز مالیات مسکن را از بانک‌ها بگیریم ورشکسته می‌شوند

یک کارشناس حوزه مسکن می‌گوید: اگر قیمت زمین افزایش پیدا کرده است صرفا به دلیل حبس زمین توسط دولت نیست. به باور من ابتدا باید ببینیم که چه ارگان‌هایی زمین‌ها، به خصوص زمین‌های شهری را حبس کرده‌اند. نهاد‌های حاکمیتی، شهرداری‌ها و سازمان ملی زمین و مسکن که اساسا وظیفه‌‍اش نگهداری از زمین‌هایی است که در دستگاه دولتی نیستند، در این موضوع نقش دارند.

مسکن

اقتصاد۲۴- فارغ از بحث تحریم، تورم، افزایش قیمت دلار و عدم ثبات شرایط سیاسی، یکی دیگر از عوامل جهش نرخ مسکن از اواخر دهه ۹۰، مربوط به قیمت و مالکیت زمین است. بخش زیادی از زمین‌ها تحت مالکیت دولت و ارگان‌های عمومی مانند بانک‌ها، نهاد‌های نظامی و بنیاد‌ها قرار دارد. از این رو دسترسی برای ساخت و ساز مسکن محدود و عرضه مسکن دچار کمبود می‌شود. همچنین زمانی که زمین‌های دولتی به نهاد‌های خصوصی یا بانک‌ها واگذار می‌شود، این نهاد‌ها به جای ساخت مسکن، به سرمایه‌گذاری در زمین‌ها می‌پردازند که به افزایش قیمت زمین و در نهایت قیمت مسکن منجر شود.

براساس گزارش روزنامه فرهیختگان، طبق داده‌های بانک مرکزی از سال ۱۳۸۵ سهم زمین در قیمت تمام‌شده مسکن به‌طور پیوسته افزایش یافته است. در سال ۱۳۸۵، این سهم در کل کشور ۴۳.۴ درصد بود که در سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۳ به ۵۱ تا ۵۳ درصد رسید. این افزایش نشان‌دهنده فشار‌های بازار و تقاضای بالای زمین در آن زمان بود. در سال‌های ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۸، سهم زمین به ۴۸ تا ۴۹ درصد کاهش یافت، اما در سال ۱۳۹۹ دوباره به ۵۲ درصد رسید. در سال ۱۴۰۰، این سهم به ۴۷.۴ درصد کاهش یافت که نشان‌دهنده آرامش نسبی در بازار دلار و جبران جاماندگی رشد قیمت مصالح ساختمانی بود.

با این حال، در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، سهم زمین در مناطق شهری کشور به ترتیب به ۴۵ و ۴۷ درصد رسید که نشان‌دهنده افزایش مجدد قیمت زمین و تأثیر آن بر هزینه‌های ساخت‌وساز بود. اما در استان تهران این ماجرا به طور عجیبی متفاوت است؛ در استان تهران، سهم زمین در قیمت تمام‌شده مسکن از ۵۴.۴ درصد در سال ۱۳۸۵ به ۶۳ تا ۶۴ درصد در سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ افزایش یافت. این سهم در سال‌های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۸ به ۵۶ تا ۵۹ درصد کاهش یافت و در سال ۱۳۹۹ به ۶۵.۸ درصد رسید. گفتنی است بیشترین سهم قیمت زمین از قیمت تمام شده مسکن در استان تهران، در سال ۱۳۹۹ رخ داده است. در سال ۱۴۰۰، این سهم به ۶۴.۷ درصد رسید، اما در سال ۱۴۰۱ به ۵۸.۸ درصد کاهش یافت.

در سال ۱۴۰۲ هم این شاخص پس از یک وقفه کوتاه شاهد افزایش هشت درصدی بود و سهم قیمت زمین از قیمت مسکن مجددا به ۶۳ درصد افزایش یافت. کارشناسان حوزه مسکن معتقدند که کاهش سهم زمین در هزینه تمام‌شده مسکن در سال ۱۴۰۰ به دلیل آرامش نسبی در بازار دلار و جبران جاماندگی رشد قیمت مصالح ساختمانی بوده است. البته که بررسی‌ها نشان می‌دهد این عوامل در سال ۱۴۰۲ به‌طور معکوس عمل کردند و باعث افزایش قیمت زمین و سهم آن از قیمت کل مسکن شدند.

براساس آنچه از داده‌های بانک مرکزی منتشر شده است، درحالی قیمت تمام شده زمین در هر یک مترمربع در ساختمان‌های مسکونی شهر تهران با رشد ۱۱۰ برابری از متری ۸۸۰ هزار تومان در سال ۱۳۸۵ به متری به طور میانگین ۵۲ میلیون تومان در سال ۱۴۰۱ و بیش از ۹۵ میلیون تومان در سال ۱۴۰۲ رسیده که این عدد در کل مناطق شهری ایران نیز از ۱۶۸ هزار تومان در سال ۸۵ به ۱۶.۵ میلیون تومان در سال ۱۴۰۱ و ۲۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است؛ یعنی در ۱۸ سال تقریبا ۱۴۷ برابر شده است.

مسکن

هوشنگ فروغمند اعرابی، پژوهشگر حوزه مسکن درباره تبعات انحصار دولتی زمین بر قیمت مسکن به اقتصاد ۲۴ گفت: «اگر قیمت زمین افزایش پیدا کرده است صرفا به دلیل حبس زمین توسط دولت نیست. به باور من ابتدا باید ببینیم که چه ارگان‌هایی زمین‌ها، به خصوص زمین‌های شهری را حبس کرده‌اند. نهاد‌های حاکمیتی، شهرداری‌ها و سازمان ملی زمین و مسکن که اساسا وظیفه‌اش نگهداری از زمین‌هایی است که در دستگاه دولتی نیستند، در این موضوع نقش دارند.»

وی در ادامه با اشاره به زمین‌های در اختیار بانک‌ها عنوان کرد: «غیر از ارگان‌هایی که غیرخصوصی محسوب می‌شوند، بسیاری از سازمان‌ها و نهاد‌های سرمایه‌گذار، به خصوص بانک‌ها مالک زمین هستند و زمین را حبس می‌کنند که این باعث افزایش قیمت زمین می‌شود. از سوی دیگر یک قانون داریم مبنی بر اینکه شرکت‌ها به خصوص شرکت‌های تولیدی اجازه ندارند بیشتر از یک مقدار از سرمایه و دارایی‌شان زمینشان باشد. اما در عمل می‌بینیم که هر زمان تجدید ارزیابی در بورس است، عمده دارایی شرکت‌ها زمینشان است، یعنی شرکت تولیدی که اصل فعالیت و درآمدش باید تولید باشد متاسفانه زمینش ارزشیابی می‌شود؛ بنابراین ما چرخه مسائل معیوبی داریم که درحال تکرار است و هیچگاه هدف‌گیری نکرده‌ایم.»

فروغمند اعرابی با تاکید براینکه اگر بخواهیم این چرخه معیوب را تغییر دهیم یکی از مولفه‌های مهم سامان‌دهی مسائل مرتبط با زمین است، افزود: «سال‌ها قبل یک قانونی با عنوان «الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول» در مجلس تصویب شد که این گام بسیار بزرگی است برای اینکه بدانیم چه زمینی متعلق به چه کسی است. کشور‌های دیگر دنیا ۸۰ سال پیش این گام را برداشتند تا بدانند مالک زمین چه کسی است و بعد برایش برنامه ریزی می‌کردند.»

این کارشناس حوزه مسکن درباره کوتاهی دولت در زمینه عرضه زمین بیان کرد: «بیشتر قانون این مشکل را دارد که به سمت و سویی رفته که هم عموم مردم و هم ارگان‌های دولتی تمایل دارند که زمین را حبس کنند. این کوتاهی است که قانونگذاران به آن توجه نکرده و همین شده است که بانک‌ها و موسسات زمین را حبس می‌کنند. در کشور‌های دنیا مالیات بسیار بالایی می‌دهند و عملا موسسات و بانک‌ها تمایلی به نگهداری زمین ندارند. درواقع شرکت‌های تولیدی در سطح دنیا تولیدشان با ارزش است نه نگهداری زمینشان. این یک خلاء بزرگی است که در کشور وجود دارد. البته بحث فساد در زمین هم همیشه در ایران مطرح بوده است. به بیانی دیگر اگر قیمت زمین بالاست قطعا به دلیل بحث فساد و مسائل مربوط به پولشویی است.»


بیشتر بخوانید: بیداد فقر مسکن و مستاجران فقیر در ایران/ افزایش ۴۸ درصدی فقر مستاجران در ۶ سال/ ۱۰۰ درصد مستاجران در این دو استان فقیرند


وی در پاسخ به این پرسش که باتوجه به اینکه چندین سال است کارشناسان بر لزوم دریافت مالیات سنگین از خانه‌های خالی تاکید می‌کنند، اما چه عاملی در پشت صحنه مانع از آن می‌شود؟ به اقتصاد ۲۴ گفت: «هر کارشناسی که این نظر را دارد اگر وارد عمل شود و همین امروز بخواهیم این مالیات را بگیریم، بسیاری از بانک‌ها ورشکسته می‌شوند. یک روزی باید جراحی کنیم که این روز ممکن است الان نباشد. کارشناسان درست می‌گویند ولی اینکه چه زمانی باید رخ دهد بسیار مهم است.»

این پژوهشگر حوزه مسکن خاطرنشان کرد: «اکنون راه جایگزینی برای ما وجود ندارد که بخواهیم روند افزایش زمین را از یک جایی متوقف کنیم. کشور تحریم است و مسائل مرتبط با زمین و مسکن دیگر در حوزه خود قابل حل نیست. حتی مسائل اقتصادی در حوزه اقتصاد قابل حل نیست و مسائل ما همه به یکدیگر گره خورده‌اند. از این رو مسائل وابسته به سیاست خارجی و حتی مرتبط با ساختار‌های اداری کشور باید حل شوند تا بتوانیم موقعیت مناسبی را برای اخذ مالیات فراهم کنیم. اما یک روز، یک شخص باید جرئت و جسارت کافی را داشته باشد تا این تصمیم را بگیرد.»

فروغمند اعرابی در پاسخ به این پرسش که دخالت دولت در حوزه زمین باید در بخش عرضه باشد یا تقاضا؟ گفت: «دولت باید هم در بخش عرضه و هم تقاضا به ساختار‌ها توجه کند. دولت ساختار‌ها را باید کنترل کند تا شرکت‌های سرمایه‌گذاری و انواع ارگان‌های حاکمیتی به سوی سرمایه‌‎گذاری بروند نه حبس زمین. یکی از بحث‌ها مربوط زمین‌هایی است که در اختیار سازمان‌هایی قرارد دارد که عملا وارد ساخت مسکن نشده و آن را حبس کرده‌اند؛ مانند نهاد‌های نظامی یا زندان‌ها. این از جمله مسائلی است که دولت‌ها می‌توانند روی آنها تمرکز و توافق کنند؛ بنابراین اشتباه است اگر فکر کنیم دولت فقط باید عرضه و تقاضا را کنترل کند یا زمین را به مردم بدهد.»

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ + جدول

دروازه جهنم در لس آنجلس؛ دلیل گسترش و مهار نشدن آتش سوزی در کالیفرنیا چیست؟

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳ + جدول

فرزین برای مسائل اقتصاد کلان، آدرس اقتصاد خرد می‌دهد/ اگر یک کانال تلگرامی قیمت دلار را تعیین می‌کند، بهتر است بانک مرکزی را تعطیل کنیم

عکس/ رزمایش ۱۱۰ هزار نفری بسیجیان تهران

عکس/ صف شیوخ امارات ۴۸ سال پیش برای دیدن برج آزادی تهران

عکس/ فیگور جالب در پشت صحنه عروسی طلا و قربان سریال سوجان

عکس/ قاب عاشقانه المیرا شریفی مقدم در کنار همسر و فرزندانش

عکس/ استایل جذاب جاوید و سهراب سریال سوجان در یک مراسم خصوصی

عکس/ رکورد دست‌نیافتنی جدید برای کریستیانو رونالدو

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

هشدار سازمان غذا و دارو برای محصولات آرایشی غیر مجاز

جزییات جان باختن زن ۲۸ ساله به دلیل پاسخ منفی به یک مرد

عکس/ درآمد ۶۰۵ میلیاردی شهرداری فقط از طرح ترافیک!

گزارش بورس امروز شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳

عکس/ ژست عاشقانه ژیلا صادقی و همسرش همه را خیره کرد

عکس/ عروسی لاکچری پرویز سریال سوجان

قیمت بنزین داخلی ۳۰ هزار تومان است؟

عکس/ نمایش طنز خیابانی دوره قاجار ۱۳۳ سال پیش

ایران چگونه از طریق ناوگان سایه نفت تحریمی خود را می‌فروشد؟

بلاتکلیفی قانونی ارز‌های دیجیتال به پایان می‌رسد؟

قیمت گوشی شیائومی امروز شنبه ۲۲ دی + جدول

عکس/ تغییر باورنکردنی ویرو فیلم شعله پس از ۵۰ سال

یک استقلالی در لیست خرید یحیی گل محمدی

فیلم/ پسر سید حسن نصر الله: نه کار سیاسی خواهم کرد نه نظامی

عکس/ پرسپولیس بهترین تیم فوتبال ایران

عکس/ استایل خاص امیر بهادری سریال سرزمین مادری بعد ۱۵ سال

۲ میلیون تهرانی تحت تاثیر شدید آلودگی هوا

عکس/ مراسم عروسی باراک و میشل اوباما ۳۳ سل پیش

افشاگری همسر بازیکن مایورکا از آزار جنسی در عربستان

عکس/ چهره شوکه کننده نجاشی فیلم محمد رسول الله در ۱۰۲ سالگی

عکس/ قاب صمیمی نگار جواهریان، رامبد جوان و جواد عزتی

فیلم/ واکنش عجیب یک شتر به ابراز محبت پیر زن

تصاویر رسمی سری گلکسی S۲۵ در تمامی رنگ‌ها

اینفوگرافی/ نرخ بیکاری استان‌های ایران در پاییز ۱۴۰۳

عکس/ عملکرد جوئل کوجو بازیکن جدید استقلال در سالیان اخیر

عکس/ تکذیب اظهارات سردار اثباتی درباره استقبال از رئیسی در سوریه

انتصاب اولین فرماندار زن تاریخ استان کرمانشاه

فیلم/ نماهایی حیرت انگیز از کالیفرنیای آمریکا 2025

سخنگوی دولت درباره انتقال پایتخت زیر حرفش زد

عکس/ زیبایی حیرت انگیز زمستانی ساحل الپی کوشکُنار در هرمزگان

فیلم/ قبل و بعد از آتش‌سوزی در لس‌آنجلس

عکس/ استوری باشگاه دینامو ازبکستان برای جوئل کوجو

ماجرای سقوط مرگبار دختر ۱۷ ساله در کرج چیست؟

معرفی خودرو تسلا مدل Y فیس‌لیفت با روکش استتار در اروپا + عکس

جوئل کوجو به استقلال پیوست

چرا حزب‌الله لبنان به جوزف عون رأی داد؟

عکس/ پیام آرزوی موفقیت دونالد ترامپ برای رهبری

فیلم/ لس‌آنجلس همچنان می‌سوزد

واکنش عجیب کیهان از آتش سوزی لس‌آنجلس

خانه کدام سلبریتی‌ها در آتش لس آنجلس سوخت؟

عکس/ ناصرالدین شاه قاجار با خدم و حشم حدود ۱۴۰ سال پیش

مسیر پرپیچ‌وخم تنش‌زدایی میان واشنگتن و تهران

قیمت دستوری اجاره بها، بمب ساعتی در شهر است

فیلم/ رشد اقتصادی کشور‌های منطقه در ۱۰ سال گذشته

آخرین وضعیت نقل و انتقالاتی استقلال

اسرائیل و آذربایجان چگونه و چقدر از روابط تجاری با یکدیگر سود می‌برند؟/ از برنامه نمک زدایی از آب دریای خزر تا بستنی و مشروبات الکلی

عکس/ شکست عجیب استقلال با امیر قلعه نویی

تثبیت دلار در کریدور هشتم یا عقب‌نشینی قیمت؟

هایپراستار تهران تعطیل می‌شود؟

عکس/ تبلیغ ماشین هیلمن در ایران ۶۵ سال پیش