تاریخ انتشار: ۰۹:۵۸ - ۲۴ دی ۱۴۰۳
ادامه وضع موجود، سالانه ۱/۵ تا ۵ میلیارد دلار ثروت ملی را هدر می‌دهد

مصرف بنزین روی خط قرمز هشدار

با توجه به جمعیت ۸۶ میلیونی ایرانیان و تخمین حداقل ۱۰ میلیون مهاجر و اتباع، شاید بتوان فرض سرانه روزانه حداقل یک لیتر برای هر نفر را قائل شد که با فرض قیمت میانگین بنزین خاورمیانه حدود ۴۰ سنت، حداقل روزانه ۴ میلیون دلار پخش سوبسید ملی در بخش بنزین به اتباع صورت گرفته است.

جامعه بنزین‌زده

اقتصاد۲۴- کلیدواژه‌های کوچه و بازاری که در تراکم ترافیک، بوی دود اگزوز، رنگ خاکستری هوای وارونگی زمستان، صف‌های شلوغ حمل و نقل عمومی، نوسان‌گیری حقوقی و حقیقی بازار سرمایه و امیدی که بتواند، راه نجاتی از اقتصاد دستوری، روشن کند؛ بدون ربط به بوی بنزین و قطره‌های آخر باک بنزین تیبا دست دوم ری تا بوگاتی کورس آقازاده‌های اندرزگو، نبوده و نیست.

سبک و سیاق سیاست‌های تثبیت قیمت‌گذاری سوخت مصرفی خصوصا بنزین در سال‌های اخیر در کنار اقتصاد تورمی، چالش تحریم و بیکاری حداقل ۱۰ درصدی، نه تنها دولت و حکمرانی که جامعه و شرکت‌های خصوصی را دچار بحران و نگرانی ناشی از احتمال افزایش قیمت این فرآورده نموده است.

در فضای فعلی جامعه و تجربه قیمت‌گذاری سال ۹۸، در هر جلسه و محفلی، صحبت از افزایش قیمت بنزین شده است؛ به چند نکته و تجربه اشاره می‌شود که عبارتند از: ۱- عدم کشش جامعه با افزایش تورم ناشی از افزایش قیمت سوخت (بنزین و گازوییل)، ۲- قیمت تمام شده بنزین خیلی کمتر از ۳۰۰۰ تومان و حتی ۱۵۰۰ هست؟! ۳- بحرانی امنیتی اجتماعی، بیکاران و صاحبان شغل مجبور به کار تاکسی اینترنتی، ۴- قیمت خودرو در ایران چندبرابر معادل جهانی آن است، ۵- هدررفت شبکه و سهمیه دولتی چرا زیاد است؟ ۶- قاچاق سوخت چرا هست؟ و ۷- ردپای مصرف سوبسید اتباع خارجی.

فارغ از درستی بخشی از گزاره‌های فوق و قبل از هر تصمیمی، تحلیل مفهومی وضع موجود، بسیار ضروری خواهد بود. مصرف روزانه بنزین کشور در محدوده تقریبی ۱۱۰ تا ۱۳۰ میلیون لیتر می‌باشد که با فرض قیمت ۲۲۵۰ تومان فروش و قیمت تمام شده پالایشگاهی ۶۰۰۰ تومان، حداقل روزانه ۴۵۰ میلیارد تومان سوبسید انرژی در بخش بنزین خواهد بود که البته این فرضیات با دلار نیمایی ۵۰ هزار تومان بوده و مقدار آن می‌تواند معادل تقریبی ۶۵۰ میلیارد تومان در روز گردد که معادل تقریبا ۱۰ درصد از افزایش حجم نقدینگی روزانه کشور است و اگر قیمت تمام شده را ۲۲۰۰۰ تومان درنظر بگیریم؛ بیش از ۱۶۰۰ میلیارد تومان در روز می‌گردد. البته پیش‌بینی می‌شود اگر ردپای سوبسید انرژی حمل و نقل، تولید و ارز تخصیصی دارو نیز به انرژی و سرمایه مالی معادل تبدیل شود؛ حداقل ۵۰ درصد نقدینگی روزانه تولیدی به پخش غیرکارشناسی منابع سوبسید ارتباط خواهد یافت و به عبارتی اگر سیاست‌گذاری اشتباه تثبیت قیمت سبد سوخت و انرژی در نیمه دوم دهه ۸۰ ایجاد نشده بود؛ افزایش نقدینگی و تورم حتی با وجود تورم چنین افسارگسیخته نبود.

از طرف دیگر، برحسب هزینه‌های صورت مالی پالایشی کشور در سال ۱۴۰۲ و با فرض خطی گرفتن هزینه برحسب میزان تولید بنزین نسبت به نسبت لیتر تولیدی، قیمت تمام شده هر لیتر بنزین تا حدود ۲۲ هزار تومان می‌باشد که حداقل هزینه ۱۰ درصد حق‌العملکاری هم از قیمت کف ۱۵۰۰ تومان بیشتر است؛ لذا ابهام شماره ۱ و ۲ به دلیل ایجاد ناترازی اقتصادی و تزریق نقدینگی بیشتر و تورم بیشتر به دلیل جبران قیمت فروش کمتر از حق‌العملکاری، زیان تورمی بیشتری به مردم تحمیل خواهد نمود.


بیشتر بخوانید:قیمت بنزین داخلی ۳۰ هزار تومان است؟


اتفاق دیگر در مورد بحث خودرو و عدم توازن قیمت تولید داخل، تعرفه واردات و مافیای خودروی کشور بوده که فرهنگ القا شده سرمایه‌ای بودن خودرو نیز می‌بایست درنظر گرفته شود.

به عبارت دیگر هر فردی زودتر از تورم یا شوک‌های اقتصادی، از شانس یا رانت اطلاعات، ریال خود را به خودرو تبدیل کرده باشد؛ بعد از چند سال قیمت ریال آن چند برابر شده است درحالی که در بسیاری از کشور‌ها خودرو با قیمت کمتر و متناسب جهانی بوده و بعد از ۵ سال به صورت اسقاط از رده خارج می‌شود. پس حتی افزایش بیشتر قیمت خودروی گران، سیاست تثبیت قیمت سوخت را زیر سوال می‌برد و در راستای پخش سوبسید بیشتر به ثروتمندان بوده است در حالی که فردی اگر خودرو نداشته و ندارد؛ هیچ بهره‌ای از سوبسید بنزین نداشته و نخواهد داشت که هیچ، ارزش ریالی هم اگر داشته، در مقابل با دلّال خودرو، بسیار کاهشی بوده است. در مورد بحران امنیتی اجتماعی ناشی از افزایش بنزین هم، فقط بازگشت به اعتماد ملی و بهبود رابطه مردم و حکمرانی، می‌تواند موثر باشد. در بسیاری از دوره‌ها، افزایش تدریجی قیمت سوخت، هیچ‌گونه چالشی را متوجه دولت نکرده و چه بسا همراه با توسعه سیاسی و معیشتی نیز بود. در مورد تاکسی‌های اینترنتی نیز می‌بایست از ده سال پیش، راهبرد سرمایه‌گذاری در کاهش رفت‌و آمد‌های ضروری از طریق ایجاد درگاه‌های مجازی، متاورس در امور دولتی و اداری در کنار افزایش سیاست همرسانی مردمی از شبکه تاکسی‌های اینترنتی و جایگزینی تدریجی به خودرو‌های برقی اتفاق می‌افتاد. ادامه افزایش گردش اشتغال از طریق سوبسید بنزین، سبب پیش‌خور کردن ثروت آیندگان و جلوگیری از برنامه‌ریزی ریشه‌ای در رفع مشکلات شبکه حمل و نقل عمومی خواهد شد. در مورد هدررفت شبکه تولید و زنجیره پخش، توجه به مشارکت بخش خصوصی واقعی و مشارکت سود در رفع عدم‌النفع ناشی از دیرکرد طرح‌ها در هم‌افزایی اجرایی و تامین مالی می‌تواند موثر باشد که لزوم دیپلماسی فناوری و تعامل باز جهانی را نیز می‌طلبد. با این وجود، دو مساله قاچاق احتمالی سوخت و مصرف معادل سوبسید انرژی توسط اتباع غیرمجاز، حل‌ناشدنی باقی می‌ماند که نیاز به عزم ملی و شفافیت مدیریت اجرایی خواهد بود.


بیشتر بخوانید:قیمت بنزین سوپر وارداتی اعلام شد


با توجه به جمعیت ۸۶ میلیونی ایرانیان و تخمین حداقل ۱۰ میلیون مهاجر و اتباع، شاید بتوان فرض سرانه روزانه حداقل یک لیتر برای هر نفر را قائل شد که با فرض قیمت میانگین بنزین خاورمیانه حدود ۴۰ سنت، حداقل روزانه ۴ میلیون دلار پخش سوبسید ملی در بخش بنزین به اتباع صورت گرفته است. در کنار موارد فوق، باید به هزینه‌های حداقل حق‌العملکاری پالایشی کشور و لزوم حفظ حقوق سهامدار حقیقی در بازار سرمایه نیز توجه نمود.

ایجاد خط توسعه پایدار و زیست‌سازگاری بلندمدت در حوزه قیمت و مصرف بنزین، نیازمند راهکاری ابتکاری ترکیبی و اتاق فکر فنی مستقل می‌باشد. با توجه به بحران‌های منطقه، قیمت بالای سوخت کشور‌های همسایه، جلوگیری از قاچاق محلی، اعطای سوبسید ملی به اتباع ۸ تا ۱۵ میلیونی، به راحتی امکان‌پذیر نخواهد بود.

پخش سوبسید به کارت ملی نیز ضمن ایجاد نقدینگی و تورم، امکان سوءاستفاده‌ای دیگر از رانت را خواهد داشت. بیان این ارایه، تاکیدی بر لزوم افزایش قیمت بنزین نبوده و نیست؛ بلکه روشن نمودن برخی از زوایای رانت وضع موجود و بحران‌های موجود می‌باشد که لزوم بازنگری و شکستن انحصار صندلی اتاق‌های فکر تصمیم‌سازی مورد توجه قرار گیرد. با توجه به مروری بر چالش‌ها و رویکردها، شاید بتوان به لزوم اصلاح سیاست‌های خودرویی، حمل و نقل، تشکیل صندوق ملی، اعطای کارت کوپن هوشمند بلاکچینی (قابل مصرف برای حمل و نقل عمومی، سبد سرمایه‌گذاری طرح بالادستی و سبد اصلی معیشت) و ریل‌گذاری تعیین سرانه سوبسید به کارت ملی در کنار مالیات سالانه انرژی از اتباع مجاز مورد توجه قرار داده شود.

ادامه وضع موجود، حداقل سالانه یک و نیم تا پنج میلیارد دلار ثروت ملی را فقط در بخش بنزین هدر خواهد داد که این سرمایه برای تنوع‌پذیری شبکه برق و توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر تا حدی کفایت دارد که از عدم‌النفع خاموشی بسیاری از صنایع در کسری برق تابستان نیز جلوگیری خواهد نمود. از طرف دیگر، سیاست تثبیت قیمت فرآورده نفتی، از سال بعد به طور حتم، صنعت پالایشی را دچار زیان‌سازی خواهد نمود. در پایان، تاکید اصلی بر رشد اعتماد ملی با کوچک‌سازی دولت، ایجاد بخش خصوصی واقعی و اتاق فکر‌های گردشی بدون انحصار می‌باشد تا بهترین تصمیم اجتماعی ایجاد گردد.

کارشناس ارشد حوزه نفت و انرژی/ دکترای مهندسی طراحی فرآیند

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

ادعای تهران تایمز در مورد احتمال جانشینی سید مجتبی خامنه‌ای

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های شرکت کیا در بازار ایران + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های فولکس واگن در بازار ایران امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ سلفی جالب پژمان جمشیدی، رعنا آزادی‌ور و بهاره کیان افشار در یک سواری

عکس/ مراسم عروسی لاکچری اللهیار صیادمنش در استانبول

عکس/ تغییر چهره ارغوان سریال زمانه پس از ۱۲ سال

عکس/ منظرۀ برفی شهر سقز دوران ناصرالدین شاه ۱۳۰ سال پیش

عکس/ انتقادات تند ترامپ از مدیریت بحرانِ آتش سوزی لس آنجلس

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

حضور کادر فنی و بازیکنان پرسپولیس در آسایشگاه خیریه کهریزک کرج

واریز ۲ میلیون تومان برای یارانه‌بگیران در روز پدر

۵ نظامی ارتش اسراییل در بیت‌حانون کشته شدند

۶ کشور اتحادیه اروپا خواستار تعلیق موقت تحریم‌های سوریه شدند

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت آجیل و خشکبار امروز + جدول

بازار سیاه اجاره سنسور اکسیژن

اختلاف بر سر حضور خبرنگاران در دادگاه چای دبش

آزادی گروگان‌های ۲۰ هزار دلاری در تهران

رونالدو تا ۲۰۲۶ در النصر عربستان ماندنی شد

دیدار تخت‌روانچی و مدیران سیاسی تروئیکای اروپایی

پایان شایعات در مورد ستاره استقلال

تمجید وزیر ورزش ایتالیا از مهدی طارمی

فیلم/ دستگیری ۲ مداح عربستانی به جرم مرثیه خوانی برای اهل بیت

دستگیری عضو گروهک تروریستی داعش در ایران

پیام دولت ترامپ به نخست وزیر عراق درمورد ایران

پخشان عزیزی؛ مددکار اجتماعی یا عضو گروه‌های تروریستی؟

فیلم/ اژه‌ای: اتفاقی که در لس‌آنجلس افتاده با غزه اصلا قابل مقایسه نیست

افراطیون گروه شریان در راس ستاد امربه‌معروف

دولت قیمت بنزین سوپر را کم کرد

فیلم/ از ۱۲۰ هزار واحد مسکونی در منطقه ۲۲ تهران، ۵۵ هزار واحد آن خالیست

اینفوگرافی/ میزان بازدهی طلا از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۴

فوتبال ایران دوباره صاحب مربی لژیونر شد

زمان انتخاب سرمربی پرسپولیس مشخص شد

انتقال پایتخت با هزینه بخش خصوصی انجام می‌شود؟

توضیحات مدیر روابط بین‌الملل فدراسیون فوتبال درباره VAR، فیفا و ایمیل AFC

پیش‌بینی آب‌وهوای تهران در روزهای آینده

عکس/ پیام ویژه سردار آزمون برای فرهاد مجیدی با قلب آبی

رئیس‌جمعیت هلال‌احمر: آمریکا اعلام کرده که به نیروهای امدادی نیازی ندارد و تنها خواستار کمک مالیست

میزبانی مسابقات به ایران برگشت

عوارض آزادراه‌های دولتی افزایش یافت

عکس/ تغییر چهره پریا قاسم خانی در ۲۷ سالگی

فیلم/ عشق آتشین در قونیه

آنفلوانزا مدارس کهگیلویه و بویراحمد را تعطیل کرد

عکس/ متلک سنگین رشیدپور به جنجال امروز کوچک‌زاده

پذیرفته شدگان ۱۴۰۳ خواستار لغو محرومیت از کنکور

با امضای قراردادی در نمایشگاه ایران پتروکم ۲ کاتالیست نفتا و اروماتیزاسیون پتروشیمی نوری بومی‌سازی می‌شود

نشانه‌های اختلال چند شخصیتی در بزرگسالان و کودکان چیست؟

آلپ ارسلان سلجوقی کیست و چه خدماتی به مردم کرد؟

معرفی مشخصات هواپیمای تی-۶سی تکسان ۲

مزایا و معایب عمل اسلیو معده برای لاغری

۵۴ مورد قتل و سوءقصد به وکلای دادگستری از سال ۱۳۹۶ تاکنون

عکس/ چهره جوان نسرین سریال عشق ممنوع پس از ۱۶ سال

علت زنگ خوردن ناگهانی گوش چیست؟

سلطان حسین بایقرا کیست و چالش‌های حکومتش چه بود؟

اینفوگرافی/ چرا در ترکیه بیشتر از ایران برف و باران می‌بارد؟

عکس/ زیبایی خیره کننده الهام پاوه نژاد در ۵۳ سالگی

جزئیات دستگیری ۶ عامل حمله به بیمارستان الیگودرز

خواص و فواید شگفت انگیز پسته برای سلامتی

اینفوگرافی/ چشم انداز اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۵