تاریخ انتشار: ۱۰:۰۳ - ۲۴ دی ۱۴۰۳

آغاز بررسی لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام

 در بیانیه FATF از کشور‌های جهان خواسته شده برای مصون نگه‌داشتن سیستم بانکی‌شان از خطر پول‌شویی در نقل‌و‌انتقالات مالی ایران، «اقدامات مقابله‌ای» به کار بگیرند. بر اساس این، ریسک هرگونه مراوده مالی، بانکی و تجاری با ایران به میزانی افزایش یافت که حتی کشور‌های دوست هم نتواستند یک رابطه مالی متعادل با ایران داشته باشند.

سیگنال‌های مثبت برای FATF

اقتصاد۲۴- بررسی «FATF» در مجمع تشخیص مصلحت نظام آغاز شد تا بالاخره بعد از توقف پنج‌ساله، سیگنال‌های مثبتی برای خروج ایران از لیست سیاه گروه اقدام ویژه مالی صادر شود. از دوم اسفند ۱۳۹۸ کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) ایران را رسما به لیست سیاه این نهاد برگرداند.

 در بیانیه FATF از کشور‌های جهان خواسته شده برای مصون نگه‌داشتن سیستم بانکی‌شان از خطر پول‌شویی در نقل‌و‌انتقالات مالی ایران، «اقدامات مقابله‌ای» به کار بگیرند. بر اساس این، ریسک هرگونه مراوده مالی، بانکی و تجاری با ایران به میزانی افزایش یافت که حتی کشور‌های دوست هم نتواستند یک رابطه مالی متعادل با ایران داشته باشند. گروه ویژه اقدام مالی یا همان FATF، نام یک سازمان بین‌دولتی است که در سال ۱۹۸۹ با ابتکار جی۷ با نگرش به سیاست‌های توسعه برای مبارزه با پول‌شویی تأسیس شد. این سازمان در سال ۲۰۰۱ به کارزار مبارزه با تأمین مالی تروریسم پیوست.

در گذر زمان، فعالیت‌های این گروه گسترده‌تر شد و در نتیجه در سال ۲۰۱۲ مقابله با تأمین مالی فعالیت‌های اشاعه‌ای نیز به مأموریت این گروه افزوده شد و توصیه‌های خود را برای مقابله با جرائم مالی (تأمین مالی تروریسم، تأمین مالی فعالیت‌های اشاعه‌ای، پول‌شویی و...) منتشر کرد. عنوان این توصیه‌نامه «استاندارد‌های بین‌المللی در مبارزه با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم و اشاعه‌گری» است. این گروه میزان پیشرفت کشور‌های عضو در زمینه اجرای توصیه‌های خود را رصد می‌کند. همچنین بر پیشرفت تصویب و اجرای توصیه‌های گروه در سطح جهان نیز نظارت می‌کند.

 بر اساس همین رصد و نظارت، گروه کاری اقدام مالی کشور‌ها را به سه دسته تقسیم کرده است. یک دسته کشور‌هایی هستند که از نظر این گروه کاملا بر توصیه‌های آن منطبق بوده و آنها را اجرا کرده‌اند. این گروه بیشتر کشور‌های توسعه‌یافته هستند. گروه دوم کشور‌هایی هستند که در حال پیشرفت و تطبیق با استاندارد‌های مشخص‌شده هستند. دسته آخر کشور‌هایی هستند که همکاری با این گروه نداشتند، بنابراین از نظر گروه، کشور‌های دارای خطر پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم هستند. این دسته خود به دو دسته تقسیم می‌شوند: یک دسته کشور‌هایی که علیه آنها «اقدام متقابل» انجام نمی‌شود و دسته دیگر آنهایی هستند که علاوه بر بودن در لیست سیاه، علیه‌شان اقدام متقابل نیز انجام می‌شود که به لیست خاکستری و سیاه تقسیم می‌شوند که ایران پنج سال است در لیست سیاه قرار گرفته است.

هرچند تلاش‌های دولت روحانی در نهایت منجر به تصویب دو لایحه باقی‌مانده در مجمع تشخیص نشد، امید می‌رفت با یکدست‌شدن مدیریت اجرائی در کشور و یکپارچگی اصولگرایان در ارکان مختلف اجرائی، شاهد رفع انسداد پیش‌آمده در مسیر بررسی لوایح باشیم که در نهایت دولت سیزدهم هم در این مسیر ناکام ماند. بااین‌حال، مسعود پزشکیان در زمان انتخابات و حتی بعد از آن به‌صراحت از اهمیت پیوستن ایران به FATF و تلاش برای خروج ایران از لیست سیاه سخن گفت و این‌گونه امید‌ها به دولت جدید برای تصویب لوایح جا‌مانده و دمیدن بر سوت پایان خود‌تحریمی ایران افزایش یافت.در نهایت با گذشت پنج ماه بالاخره با درخواست رئیس‌جمهور و موافقت رهبری با این درخواست، بررسی دوباره لوایح در مجمع تشخیص مصلحت نظام کلید خورد.

دیروز مشخص شد بررسی در کمیسیون‌های تخصصی هم آغاز شده است. دیروز ابتدای صبح سیدمحسن دهنوی، سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام، از آغاز بررسی کارشناسی لوایح پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) و کنوانسیون پالرمو در کمیسیون‌های تخصصی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد. سخنگوی مجمع اظهار کرد: در این مرحله، بند‌های مختلف لوایح یادشده مورد بحث و بررسی‌های فنی، تخصصی و کارشناسی قرار می‌گیرد. دهنوی افزود: دیروز نیز جلسه مشترک کمیسیون‌های دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام با مدیریت دکتر محمدباقر ذوالقدر، دبیر مجمع، برای اعلام نظر کارشناسی به کمیسیون مشترک مجمع برگزار شد. گزارش کارشناسی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره لوایح CFT و پالرمو پس از نهایی‌شدن، برای جمع‌بندی و اظهار‌نظر در اختیار کمیسیون مشترک مجمع تشخیص مصلحت که متشکل از اعضای منتخب مجمع است، قرار می‌گیرد.


بیشتر بخوانید:مجمع تشخیص بررسی FATF را علنی کند


در همین زمینه عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: سیگنال‌های مثبتی از مجمع تشخیص در بررسی مجدد لوایح پالرمو و FATF شنیده‌ایم؛ ان‌شاءالله فرایند‌های همفکری و همکاری جمعی در داخل کشور برای رسیدن به یک تصمیم درست جهت عبور از این شرایط پیچیده فراهم شود. عباس گلرو در گفت‌و‌گو با ایسنا، با اشاره به آغاز بررسی لوایح پالرمو و FATF در کمیسیون‌های مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: FATF یکی از مسائل در حوزه سیاست خارجی است که بُعد اقتصادی داشته و در کلیت دارای جنبه‌های مثبت و منفی است. 

او با بیان اینکه FATF جنبه‌های فنی دارد، افزود: با توجه به اینکه مطالباتی برای پیوستن به FATF وجود دارد، باید راهی پیدا کرد تا امضا و پیوستن به آن تبدیل به یک تهدید برای پیشبرد سیاست خارجی ما در منطقه و در دنیا نشود. این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: ما سیگنال‌های مثبتی از مجمع تشخیص درباره این دو لایحه شنیده‌ایم که در حال بررسی و کار بر روی آنها‌ست؛ ان‌شاءالله در این شرایط پیچیده، فرایند‌های همفکری و همکاری جمعی در داخل کشور برای رسیدن به یک تصمیم درست جهت عبور از این شرایط پیچیده فراهم شود؛ بنابراین انتظار می‌رود در آینده نه‌چندان دور، بالاخره مجمع تشخیص مصلحت نظام با توجه به منافع ملی تصمیم به تصویب لوایح بگیرد.

 به قول احمد بخشایش‌اردستانی که چندی پیش به «شرق» توضیح داد: با توجه به قرارداشتن ایران در شرایط سخت تحریمی و نداشتن ارتباط مالی بانکی و تجاری با دنیا، برای فروش محصولات مجبور هستیم راه‌هایی برای دور‌زدن تحریم‌ها پیدا کنیم. از این‌رو ماندن در لیست سیاه FATF خود هزینه گزافی به ایران برا‌ی دور‌زدن تحریم‌ها تحمیل کرده است. او همچنین به وجود گروه‌های ضد تحریم که در این زمینه فعالیت می‌کنند، اشاره کرد و افزود: با توجه به تجریبات سال‌های اخیر در دور‌زدن تحریم‌ها می‌توان این اهرم کمکی را نیز مورد توجه قرار داد تا در صورت بروز مشکلات از سوی FATF، از تجربیات و منابع این گروه‌ها بهره‌برداری کرد و تسلیم محض در برابر این سازمان نبود.

او با اشاره به قوانین پول‌شویی و مبارزه با فساد اقتصادی که در ایران سال‌هاست اجرائی شده، توضیح داد: به علت تفاوت دیدگاه بین ایران و این سازمان، حتی با وجود اینکه قوانین بسیاری در زمینه پول‌شویی و مبارزه با فساد در ایران وضع شده، ما همچنان نیازمند تعیین تکلیف دو لایحه باقی‌مانده هستیم؛ زیرا این قوانین ما از سوی دیگر کشور‌ها پذیرفته نمی‌شوند، چراکه ذیل ۴۱ توصیه گروه اقدام ویژه مالی تصویب نشده‌اند؛ بنابراین به خاطر اهمیت هماهنگی با سازمان‌های بین‌المللی نیازمند اصلاح قوانین برای پیوستن به این سازمان هستیم و تصویب دو لایحه باقی‌مانده، چاره این مشکل است.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های فولکس واگن در بازار ایران امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ مکتب‌خانه‌ای در دورۀ قاجار ۱۳۵ سال پیش

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استوری عاشقانه ترلان پروانه برای یک مخاطب خاص

عکس/ پست عاشقانه هدی زین‌العابدین نظر همه را جلب کرد

عکس/ چهره عجیب مصطفی زمانی و امیر آقایی در شمال از جنوب غربی

عکس/ تغییر باورنکردنی سعید سریال دردسر والدین در ۳۸ سالگی

عکس/ متلک سنگین رشیدپور به جنجال امروز کوچک‌زاده

عکس/ پدرام کریمی در کنار همسر و فرزندش

عکس/ استایل اروپایی و جذاب مریم معصومی در ارمنستان

عکس/ سفر مظفرالدین شاه به ورشو لهستان ۱۲۷ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ روستاى تاریخى نای‌بند، ماسوله کویر در طبس

فیلم/ صف ۱.۵ کیلومتری خودرو‌ها برای ورود به کیش

عکس/ استوری دیدنی بهاره رهنما و دخترش غوغا کرد

استقلال و پرسپولیس در لیست بدهکاران مالیاتی

رشد ۴۸ درصدی هزینه‌های خانوار در فاصله یک سال از ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳

فیلم/ مافیای آب کالیفرنیا؛ از تغییرات اقلیمی تا تحریم پسته ایران

عکس/ حمایت مبتکر طرح کلینیک بی حجابی از کوچک زاده

عکس/ کدام عذاب الهی است؛ وضعیت ایران یا آمریکا؟!

عکس/ دومین ازدواج قالیباف با مجری صدا و سیما

عکسی کمتر دیده شده از بدل یهودی ناصرالدین شاه قاجار حدود ۱۲۰ سال پیش

اوضاع ناامیدکننده پرسپولیس در آستانه سوپرجام

واکاوی تاثیر سیگنال‌های سیاسی بر بازار ارز ایران

سایت‌های فروش آنلاین طلا مجوز ندارند

عکس/ استوری احساسی سردار آزمون برای پدرش

عکس/ این خواننده زن ایرانی باکو را بهم ریخت

رقم باورنکردنی خسارت آتش‌سوزی لس‌آنجلس

زلزله ترامپ در بازار طلا

عکس/ قیمت باورنکردنی مرغ، برنج، روغن و حبوبات ۶۰ سال پیش

عکس/ بازار زیبا و رنگارنگ تبریز بازمانده از ۳۰۰ سال پیش

اینفوگرافی/ شیوه همسرداری در کلام امام علی (ع)

یارانه نقدی دی‌ماه این دهک‌ها واریز شد

عکس/ دیوارنگاره تازه میدان ولیعصر به مناسبت روز پدر با تصویر زهرا رحیمی

رونمایی محسن مسلمان از سرمربی آینده پرسپولیس

زمزمه شایعات تازه درباره مهدی طارمی

عکس/ حرم امام علی (ع) و مسجد کوفه ۹۷ سال پیش

زمان بندی تحویل سکه‌های حراج شماره ۶۰ مرکز مبادله + جدول

عکس/ چهره اروپایی و شیک زن احسان خواجه امیری

عکس/ سلمانی مردانه کنار خیابان‌های تهران حدود ۱۱۰ سال پیش

عکس/ کلاه خاص نازنین بیاتی نظر همه را جلب کرد

اشغالگران پیکر یحیی السنوار را تحویل نمی‌دهند

عکس/ واکنش محمد فاضلی به جنجال کوچک زاده؛ عدو شود سبب خیر

عکس/ پیام احساسی نفس بازغی به مناسب روز پدر در اینستاگرام

عکس/ بنیان گذار امارات متحده عربی ۷۵ سال پیش بر روی شتر در صحرای عربستان

فیلم/ بارش شدید برف در جاده چالوس

دوباره تعطیلی شد و جاده‌های شمال قفل شد

عکس/ چهره عجیب فرزاد حسنی و عموپورنگ در مراسم ختم مرتضی پاشایی

قیمت دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

ملک بازی ۷۸۴ هزار میلیارد تومانی بانک‌ها + اینفوگرافی

فیلم/ قاچاق سوخت ایران از مسیر دریا و خشکی

جنجال تازه مشاور سابق احمدی‌نژاد درباره جلیلی

ایران ۱۰ روز برفی در پیش دارد

جدیدترین قیمت آپارتمان در هشتگرد، پرند و پردیس + جدول

شور و حال حرم رضوی در شب میلاد امام علی (ع)

قیمت خانه در مکران نجومی شد!

آینده بینی طلا در بازار‌های جهانی و داخلی!

عکس/ خوشحالی مهدی قایدی از بازگشت فرهاد مجیدی

پیش‌بینی قیمت دلار در آخرین روز‌های دی ماه

ایستادگی نفت روی قله ۴ ماهه