تاریخ انتشار: ۱۰:۰۸ - ۲۵ دی ۱۴۰۳
قاچاق‌چیان دانش فنی لازم برای احداث خط لوله داشتند

قاچاق ۷۰ هزار لیتر سوخت هواپیما در شبانه‌روز

موضوع قاچاق سوخت پس از انتقادات مسئولان و پس از سال‌ها مورد توجه قرار گرفت. موضوعی که تاکنون زیرساخت‌های آن مهیا شده و عوامل سازمان‌یافته آن، به طور گسترده در حال قاچاق هستند.

قاچاق

اقتصاد۲۴- یک انشعاب دو کیلومتری از خط لوله‌ای که توسط آن سوخت هواپیما‌ها منتقل می‌شد، در بندرعباس شناسایی و کشف شده است. از طریق این خط لوله، روزانه ۷۰ هزار لیتر بنزین در شبانه روز قاچاق می‌شد. حال باید پرسید که مبادی این قاچاق چه کسانی بودند و چه فرآیندی می‌تواند قاچاق انواع سوخت را نمایان کند؟

موضوع قاچاق سوخت پس از انتقادات مسئولان و پس از سال‌ها مورد توجه قرار گرفت. موضوعی که تاکنون زیرساخت‌های آن مهیا شده و عوامل سازمان‌یافته آن، به طور گسترده در حال قاچاق هستند.

این موضوعی است که رئیس مجلس هم آن را مطرح کرد. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، ۶ آذرماه سال جاری در صحن علنی مجلس عنوان کرد: روزانه حدود ۲۵ میلیون تا ۳۰ میلیون لیتر فرآورده از کشور به‌صورت سازمان‌یافته قاچاق می‌شود. تردید نکنید که این قاچاق سازمان‌دهی شده است.

انتقاد از نحوه قاچاق سازمان‌یافته سوخت توسط رئیس مجلس و رئیس جمهوری، دیگر مسئولان را به فکر شناسایی و کشف مبادی قاچاق انداخته است. در این زمینه باید پرسید که اگر این قاچاق سازماندهی شده است، آیا می‌توان مبادی آن را کشف کرد؟

در همین زمینه باید گفت که یک انشعاب دو کیلومتری از خط لوله‌ای که توسط آن سوخت هواپیما‌ها منتقل می‌شد، شناسایی و کشف شده است.

آن طور که صداوسیما گزارش داده، مجتبی قهرمانی، رئیس کل دادگستری استان هرمزگان، عنوان کرد: بررسی نتایج حاصل از بازرسی تجهیزات کشف شده و همچنین ارزیابی میزان خوردگی لوله‌ها و زنگ‌زدگی تجهیزات نشان می‌دهد که سارقان مدت زیادی از این خط لوله استفاده کرده‌اند. این انشعاب غیرمجاز ظرفیت برداشت حدود ۷۰ هزار لیتر در شبانه روز داشته و طبق نظر کارشناسان ارزش خود لوله حدود چهار میلیارد تومان است و ظاهراً سارقان دانش فنی و اطلاعات لازم در اختیار داشته‌اند.


بیشتر بخوانید: کشف یک میلیون لیتر سوخت قاچاق در دریا‌


قهرمانی با تاکید بر ضرورت نصب دستگاه‌های اندازه‌گیری در پالایشگاه‌ها و مسیر‌های انتقال، به منظور جلوگیری از قاچاق سوخت افزود: در نتیجه اقدامات نظارتی انجام شده در قرارگاه مقابله با قاچاق سوخت و بر اساس تست‌های انجام شده توسط شرکت پخش فراورده‌های نفتی مشخص شد؛ طی سه روز، این خط بیش از ۱۲۹ هزار لیتر کسری داشته است.

طرح میترینگ چه شد؟

رئیس کل دادگستری استان هرمزگان با یادآوری تذکرات و پیگیری‌های دو سال اخیر دستگاه قضائی به مسئولین و مدیران وزارت نفت مبنی بر لزوم نصب دستگاه‌های میتر بر ضرورت نصب این دستگاه‌ها برای جلوگیری و پیشگیری از قاچاق سوخت، به خصوص در شرایط فعلی و ناترازی انرژی در کشور، تاکید کرد.

سیستم میترینگ در صنعت نفت و گاز به مجموعه‌ای از تجهیزات و فرآیند‌هایی گفته می‌شود که برای اندازه‌گیری دقیق نفت، گاز، فرآورده‌های نفتی و... در مراحل مختلف تولید، انتقال و توزیع استفاده می‌شود. در واقع از مرحله تولید تا لحظه‌ای که نفت، گاز یا هر فرآورده دیگری به دست مصرف‌کننده برسد، تمامی مراحل ردیابی می‌شوند تا در این مسیر قاچاقی صورت نگیرد.

در قانون برنامه هفتم توسعه و قوانین بودجه سالانه، وزارت نفت مکلف به اجرای طرح پایش لحظه‌ای زنجیره تولید تا توزیع فرآورده یا همان میترینگ و مانیتورینگ است. بر اساس این تکلیف قانونی، زنجیره عرضه نفت خام به واحد‌های پالایشی تا توزیع فرآورده‌های نفتی، باید به سیستم‌های اندازه‌گیری دقیق تجهیز و همچنین مرکز پایش و مانیتورینگ در شرکت ملی پالایش و پخش راه‌اندازی شود.

این امر تا پیش از این موردتوجه نبوده است، اما اکنون پس از سال‌ها گسترش قاچاق سوخت در کشور و افزایش واردات سوخت به دلیل کمبود نیاز داخلی، مسئولان به فکر راه‌اندازی سیستم میترینگ افتاده‌اند.

تا جایی که پویا معارفی، مجری طرح میترینگ شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، ۱۴ آذرماه به نقل از شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، سرمایه‌گذاری اولیه طرح پایش لحظه‌ای زنجیره تامین و توزیع فرآورده‌های نفتی را حدود ۲۲۰ میلیون دلار اعلام کرد و وعده اجرای این طرح تا سال ۱۴۰۴ را داد.

سارقان دانش فنی قاچاق سوخت داشتند

نکته مورد توجه این است که رئیس کل دادگستری استان هرمزگان، کشف خط لوله دو کیلومتری مذکور را مرتبط با طرح میترینگ دانسته است. باید پرسید که چرا اکنون که کشور با بحران سوخت روبه‌روست مسئولان به فکر راه‌اندازی سیستم میترینگ افتاده‌اند؟ سوال دیگر آن است که اگر از طریق پایش انتقال فرآورده‌های نفتی، موضوع قاچاق سوخت نمایان شده پس چرا اطلاعی راجع به قاچاق‌چیان منتشر نشده است؟


بیشتر بخوانید:فیلم/ قاچاق سوخت در مرز‌های ایران


رئیس دادگستری استان هرمزگان به وضوح عنوان کرد که سارقان، دانش فنی و اطلاعات لازم در اختیار داشته‌اند و می‌دانستند که چگونه باید یک انشعاب دو کیلومتری را راه‌اندازی کنند و از آن بهره‌برداری کنند. این موضوع کار هر کسی نیست و باید سارقان اطلاعات دقیق از این صنعت داشته باشند.

حال باید پرسید که چرا اطلاعات سارقان منتشر نمی‌شود؟ از سوی دیگر، با توجه به اهمیت طرح میترینگ و ایجاد شفافیت در تمامی حوزه‌های تولید، انتقال و توزیع فرآورده‌های نفتی، باید پرسید که چرا این طرح تاکنون در دستور کار نبود و صنعت نفت همچنان اصرار دارد که بخش عمده فعالیت‌های خود را در وضعیتی غیرشفاف انجام دهد؟

شفافیت به نفع چه کسانی است؟

بنا بر پیگیری‌های تجارت‌نیوز از وزارت نفت، از سال ۹۷، هرگونه بحث درمورد خرید و فروش نفت و فرآورده‌های نفتی، مقاصد، قیمت، میزان تولید و فروش آن محرمانه شده است؛ مگر آن که خود وزیر یا معاونان آن تصمیم به اطلاع‌رسانی در این مورد داشته باشند.

این موضوع از همان زمان آسیب جدی به صنعت نفت زد و این صنعت را در یک اتاق دربسته نگه داشت. موضوع پایش نفت و فرآورده‌های نفتی، به وضوح می‌تواند جلوی قاچاق آنها را بگیرد. چرا که میزان عرضه، انتقال و توزیع آنها با سیستم‌های هوشمند اندازه‌گیری می‌شود و هرجا که مغایرتی وجود داشته باشد، معلوم می‌شود که قاچاق در کار است.

پیش‌تر مرتضی بهروزی‌فر، کارشناس انرژی، در گفت‌و‌گو با تجارت‌نیوز عنوان کرد: موضوع قاچاق باید شفاف شود و تنها با وجود اطلاعات و شفافیت می‌توان فهمید مشکل کجاست و چگونه باید حل شود. اگر مشخص شود که چه کسی سوخت را گرفته، برده و مصرف کرده است، مشخصا دیگر قاچاقی اتفاق نمی‌افتد. اولین شرط هر اقدامی، داشتن اطلاعات است؛ چرا که انجام یک کار بدون وجود اطلاعات، به منزله ورود با چشمان بسته به یک اتاق تاریک است.


بیشتر بخوانید:توقیف یک محموله قاچاق سوخت در جنوب


به گفته او، در چنین شرایطی، نمی‌توان فهمید مشکل از کجاست و چگونه باید حل شود. در ایران، به دلایل مختلفی مانند اهمال‌کاری و مسائل دیگر، اطلاعات مربوط به انرژی وجود ندارد. حتی می‌توان گفت که گاهی اوقات، بعضی از افراد می‌خواهند که اطلاعات وجود نداشته باشد یا به دلیل سواستفاده، دسترسی به اطلاعات محدود شود. در واقع مسئله این است که نخواستند که اطلاعات مربوط به مصرف انرژی موجود باشد.

این موضوع در مورد کشف انشعاب دو کیلومتری خط لوله در بندرعباس هم عیان است. وقتی که مسئولان متوجه کسری ۱۲۹ هزار لیتری شدند، تازه به موضوع قاچاق پی برده و خط لوله دو کیلومتری را کشف کردند. این بدان معناست که داشتن اطلاعات و شفافیت در حوزه صنعت نفت، می‌تواند بسیاری از مبادی قاچاق را مشخص سازد. حال باید پرسید که آیا مسئولان قدرت و شجاعت مواجهه با قاچاق‌چیان از طریق اجرای طرح میترینگ را دارند؟

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بنیان گذار امارات متحده عربی ۷۵ سال پیش بر روی شتر در صحرای عربستان

عکس/ چهره عجیب فرزاد حسنی و عموپورنگ در مراسم ختم مرتضی پاشایی

عکس/ واکنش محمد فاضلی به جنجال کوچک زاده؛ عدو شود سبب خیر

عکس/ سلمانی مردانه کنار خیابان‌های تهران حدود ۱۱۰ سال پیش

عکس/ پیام احساسی نفس بازغی به مناسب روز پدر در اینستاگرام

عکس/ کدام عذاب الهی است؛ وضعیت ایران یا آمریکا؟!

عکس/ چهره اروپایی و شیک زن احسان خواجه امیری

عکس/ کلاه خاص نازنین بیاتی نظر همه را جلب کرد

عکس/ حرم امام علی (ع) و مسجد کوفه ۹۷ سال پیش

عکس/ دیوارنگاره تازه میدان ولیعصر به مناسبت روز پدر با تصویر زهرا رحیمی

عکس/ بازار زیبا و رنگارنگ تبریز بازمانده از ۳۰۰ سال پیش

عکس/ این خواننده زن ایرانی باکو را بهم ریخت

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

بحران آلودگی هوا بازار دستگاه‌های تصفیه هوا را داغ کرد/ نجات‌دهنده‌های ۱۳۰ میلیون تومانی!

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

اوج شروع بیماری‌های روانی چه سنی است؟

این هوش مصنوعی فقط مختص به علوم اسلامی است

حوله‌ها را چند وقت یکبار بشوییم؟

اعمال برتر ماه رجب که تمامی گناهان را از بین می‌برد

واگذاری سهام خودروسازان به قطعه‌سازان، تعارض منافع است/ به واگذاری سهم دولت امیدی نیست

آنچه مردان درباره ویروس اچ‌پی‌وی باید بدانند

فیلم/عراقچی: سند همکاری ایران و روسیه ربطی به تحولات اخیر ندارد

فیلم/ادعای جو بایدن: روسیه و ایران برای نجات بشار اسد تلاشی هم نکردند!

فیلم/پزشکیان: اگر FATF حل نشود هیچ کاری نمی‌توانیم انجام دهیم

عکس/ فرزند شهید مصطفی چمران یکی از آتش نشانان لس آنجلس آمریکا

سیاوش قمیشی در بیمارستان بستری شد

کنسرو ماهی از این تاریخ گران می‌شود

کریم باقری ۲ پرسپولیسی دیگر را هم کنار گذاشت

پاسخ منفی تیم لیگ برتری به استقلال

ایران می‌تواند در یک هفته سلاح هسته‌ای بسازد!

فیلم/ اهدای کفن به مهمان صداوسیما در آنتن زنده

ظرفیت تماشاگران و قیمت بلیت سوپرجام مشخص شد

انحلال حشدالشعبی در راستای تقویت گروه‌های تروریستی در منطقه است

وضعیت هوای تهران تا پنجشنبه در شرایط ناسالم قرار دارد

دلیل تصمیم جنجالی موسیمانه مشخص شد

مصر و قطر به فرمول نهایی برای توافق آتش بس رسیدند

همتی: دولت درصدد است سبد‌های معیشتی را در اختیار دهک‌های پایین جامعه قرار دهد

عکس/بنر روز پدر در بهشت زهرا جلب توجه کرد!

تکلیف تعطیلی تهران در روز چهارشنبه مشخص شد

عکس/ علی دایی و دخترش در حرم امام رضا (ع)

خبر جدید از لایحه بکارگیری اشخاص در مشاغل حساس

عکس/بنر عابدزاده در پارک آب و آتش پربازدید شد

خبر خوش برای بانوان هوادار پرسپولیس و سپاهان

اکسیوس: وزیر خارجه امریکا طرحی برای مدیریت غزه پس از جنگ ارائه می‌کند

ایلان ماسک پلتفرم تیک‌تاک را تصاحب می‌کند؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۶ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در انتظار سیگنال‌های سیاسی

امتحانات مدارس این استان فردا لغو شد

گاز این منطقه فردا قطع می‌شود

پیش بینی بورس چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳

پزشکیان فردا عازم تاجیکستان و روسیه خواهد شد

تیمور لنگ کیست و فتوحاتش چه بود؟

عون، رئیس جمهور لبنان: دولت و مردم بار درگیری با اسرائیل را به دوش می‌کشند

دستیار پوتین: روسیه هرگز سرزمین‌های جدید را رها نخواهد کرد

تهران در این روز‌ها برفی و بارانی می‌شود

خبر مهم درباره تغییر زمان برگزاری انتخابات شورا‌های شهر و روستا

سلطان سنجر سلجوقی کیست و ماجرای اتحادش با خلافت عباسی چه بود؟