تاریخ انتشار: ۱۰:۵۰ - ۰۸ بهمن ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۴ نظر
اقتصاد ۲۴ بررسی می‌کند؛

موش و گربه بازی با تعیین دستمزد‌های کارگران در سال ۱۴۰۴ تا شب عید/ ارقام حداقل دستمزد؛ از ۱۰ میلیون تومان واقعی تا ۳۰ میلیون تومان تخیلی

کارگران ایرانی که با خانواده، همسر و فرزندان زندگی می‌کنند و باید پوشاک و لوازم زندگی و کرایه خانه و اقلام مواد غذایی را با قیمت دلاری بپردازند حتما شرایط سخت تری نسبت به کارگران گاه حتی غیرقانونی افغان دارند که می‌خواهند همه درآمد را حفظ و نهایت به دلار برای خروج از ایران به سمت اروپا ذخیره کنند و یا به افغانی برای فرستادن به افغانستان تبدیل کنند، دارد. عجیب نیست در این شرایط کارگر یکی از کارگاه‌های چهاردانگه به طنز و شاید تمسخر می‌گوید ما ریال درآمد داریم و برای خانواده باید دلار خرج کنیم و همکار افغانستانی ما ریال درآمد دارد و به افغانی برای خانواده اش در افغانستان هزینه می‌کند.

دستمزد‌های کارگران

اقتصاد۲۴- موش و گربه بازی با تعیین حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴ و جلسات پرهیاهو و بدون خروجی در سال جاری بالاخره آغاز شد و احتمالا مثل سال‌های گذشته باید تا آخرین روز‌های اسفند منتظر بمانیم؛ آن هم توافقی که احتمالا مثل هر سال با قهر نماینده کارگران و ریش گرو گذاشتن وزیر دقیقا در آخرین روز‌های اسفند همراه می‌شود و باز حقوقی که تعیین می‌شود کفاف ۵۰ درصد زندگی کارگران را نمی‌دهد و در نهایت نیز زمانی که کارگران در برابر این شرایط طغیان کرده و حتی محل کار خود را ترک می‌کنند و به شغل‌های غیرتولیدی همچون کار در اسنپ و کارگری روزمزد رو می‌آورند تازه فریاد کارفرمای ایرانی به هوا می‌رود که وای ایرانی‌ها کار نمی‌کنند.

البته که همین کارفرما‌ها هیچ تصوری از وضعیت اسفبار معیشت کارگران با ارقام تعیین شده نیز ندارند. اتفاقا از این فرصت استفاده می‌کنند تا مدعی شوند باید به جای کارگر ایرانی، کار افغان استخدام کنند، اما بر همین بحران ساده که اتفاقا کار کارگران افغانی به هر قیمتی و تحت هر شرایط غیرانسانی چطور به ضرر کارگران ایرانی شده نیز سرپوش می‌گذارند.

همدستی برای سرکوب دستمزد کارگران ایرانی

حقیقت این است که همدستی دولت(به عنوان بزرگترین کارفرما در ایران) و کارفرمایان در سرکوب مزد در ترکیب با وضعیت برخی کارگران افغان که حتی زیر این ارقام می‌گیرند و به صورت جمعی در یک اتاق زندگی می‌کنند وضعیت معیشت را برای کارگران ایرانی از همیشه سخت‌تر کرده است.

کارگران ایرانی که با خانواده، همسر و فرزندان زندگی می‌کنند و باید پوشاک و لوازم زندگی و کرایه خانه و اقلام مواد غذایی را با قیمت دلاری بپردازند حتما شرایط سخت تری نسبت به کارگران گاه حتی غیرقانونی افغان دارند که می‌خواهند همه درآمد را حفظ و نهایت به دلار برای خروج از ایران به سمت اروپا ذخیره کنند و یا به افغانی برای فرستادن به افغانستان تبدیل کنند، دارد.

عجیب نیست در این شرایط کارگر یکی از کارگاه‌های چهاردانگه به طنز و شاید تمسخر می‌گوید ما ریال درآمد داریم و برای خانواده باید دلار خرج کنیم و همکار افغانستانی ما ریال درآمد دارد و به افغانی برای خانواده اش در افغانستان هزینه می‌کند.


بیشتر بخوانید: تبانی تازه برای ترس و تضییع حقوق کارگران؛ جنجال دستور افشای اطلاعات شکایت کارگر از کارفرمایان


در چنین شرایط پیچیده اجتماعی حالا قرار است جلسات تعیین مزد کارگران (بخوانید سرکوب مزد کارگران) از هفته جاری آغاز شود.
به گزارش اقتصاد ۲۴، اواسط هفته جاری ماراتن نفسگیر و سه‌جانبه نمایندگان کارگران، کارفرمایان و دولت آغاز می‌شود و احتمالا بعد چند هفته چانه‌زنی و برگزاری جلسات مکرر از عدد و رقم دقیق و نهایی حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴ رونمایی خواهد شد.

همچنین باید توجه داشت که حقوق کارگران هر سال توسط کمیته‌ای تحت عنوان شورای عالی کار متشکل از نمایندگان دولت، کارفرمایان و کارگران پس از برگزاری جلسات متعدد مشخص و تعیین می‌شود.

جلسات تکراری برای دستمزد‌های پایین

جلسه اول تعیین دستمزد در سال ۱۴۰۴ نیز در روز ۲۴ دی ماه سال جاری برگزار شد.
در نهایت نیز این محمدرضا تاجیک، عضو کمیته دستمزد شورای عالی کار بود که با اشاره به اولین جلسه کمیته مزد شورای عالی کار گفت: اولین نشست به صورت سه جانبه با حضور نمایندگان دولت، کارگران و کارفرمایان در محل وزارت کار برگزار شد. دستور کار کمیته مزد، آغاز محاسبات دستمزد ۱۴۰۴ بود.

البته این عضو کمیته دستمزد شورای عالی کار گفته بود که نمایندگان کارگری انتظار دارند امسال محاسبات سبد معیشت با مشارکت کارگران و کارفرمایان براساس هزینه‌های واقعی زندگی انجام شود.

در دی ماه همچنین جلسه شورای عالی کار با محور تعیین اعضای کارگروه و کمیته ناظران و مشاوران و بررسی توان پرداخت کارگاه‌ها و بنگاه‌های تولیدی و خدماتی با حضور وزیر کار برگزار شده بود که در آن پیشنهاد افزایش ۳۵ درصدی حق مسکن کارگران به میان آمد و نمایندگان خواستار ارائه این پیشنهاد از سوی وزیر کار به هیات دولت شدند.

وی در ادامه گفته که در سال ۱۴۰۳ توقع داشتیم که افزایش متناسب با ماده ۴۱ قانون کار انجام پذیرد که این مهم صورت نگرفت. تقویت قدرت خرید کارگران یک ضرورت است.
البته به نظر می‌رسد برای رسانه‌ها و همچنین کارگران ایرانی حالا دیگر این عدم افزایش متناسب با ماده ۴۱ قانون کار به یک مساله تکراری و همیشگی تبدیل شده است.

تعیین دستمزد‌های کارگران در سال ۱۴۰۴

ماده ۴۱ قانون کار و ریشه‌های آن

به گزارش اقتصاد ۲۴، بر اساس این ماده: «حقوق، دستمزد، مزایا و عیدی کارگران باید بر اساس نرخ تورم واقعی در کشور محاسبه شود.» این قانون درباره پرداخت حداقل مزد از سوی کارفرما، فارغ از نرخ تورم، توصیه‌های دیگری هم دارد.

ماده ۴۱ قانون کار تصریح دارد که:
شورای عالی کار همه ساله موظف است، میزان حداقل مزد کارگران را برای نقاط مختلف کشور و یا صنایع مختلف با توجه به معیار‌های ذیل تعیین نماید:
۱ - حداقل مزد کارگران با توجه به درصد تورمی که از طرف بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام می‌شود.
۲ - حداقل مزد بدون آن که مشخصات جسمی و روحی کارگران و ویژگی‌های کار محول شده را مورد توجه قرار دهد باید به اندازه‌ای باشد تا زندگی یک خانواده، که تعداد متوسط آن توسط مراجع رسمی اعلام می‌شود را تامین نماید.
‌تبصره - کارفرمایان موظفند که در ازای انجام کار در ساعات تعیین شده قانونی به هیچ کارگری کمتر از حداقل مزد تعیین شده جدید پرداخت ننمایند و در صورت تخلف ضامن تادیه مابه‌التفاوت مزد پرداخت شده و حداقل مزد جدید می‌باشد.

البته که پیشینه این قانون به ماده ۲۲ قانون کار مصوب سال ۱۳۳۷ می‌رسد که در آن مفصلا به بحث تعیین حداقل مزد پرداخته شده و بر اساس آن نیز باید:
«حداقل مزد کارگر عادی با توجه به حوائج ضروری و هزینه زندگی در نقاط مختلف کشور باید طوری باشد که تأمین زندگی یک مرد و یک زن و دو فرزند را بنماید. حداقل مزد در نقاط مختلف کشور و یا برای صنایع مختلف هر دو سال یک بار توسط هیأتی مرکب از نمایندگان دولت و کارفرما و کارگر طبق آیین‌نامه خاصی پیشنهاد می‌شود؛ پس از تأیید وزارت کار و تصویب شورای عالی کار به موقع اجرا گذارده خواهد شد. مادام که حداقل مزد جدید تعیین نشده، حداقل مزد سابق به اعتبار خود باقی خواهد بود».

گزینه‌های پیش روی دستمزد برای کارگران در سال ۱۴۰۴

در واقع در دهه ۸۰ قرار بوده آن قانون با اندیشه تازه به وضعیت کارگران در پی ساماندهی معیشت آنان باشد و با توجه به ریشه ماده ۴۱ قانون کار باید حداقل مزد کارگری کفاف زندگی یک خانواده ۴ نفری را بدهد، اما واقعا سوال اینجاست آیا امکان دارد؟ آیا ارقام مطرح شده و تصویب شده در همه سال‌های اخیر چنین کارکردی داشته‌اند؟
به نظر می‌رسد که خیر و ابدا دارای چنین کارکردی نبوده‌اند.


بیشتر بخوانید: سقوط دستمزد دلاری کارگران ایرانی از ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳/ دستمزد کارگر عربستانی ۱۰ برابر و کارگران اماراتی و ترکیه‌ای، ۴ برابر دستمزد کارگر ایرانی +جدول


اکنون نیز به گزارش اقتصاد ۲۴ و طبق جدول زمانبدی و برنامه ریزی ارائه شده جلسات کمیته مزد دوشنبه هر هفته برگزار می‌شود و بهمن ماه برای ورود به بحث هزینه سبد معیشت تعیین شده و در نهایت اسفند ماه به موضوع تعیین دستمزد خواهند پرداخت و بنا بر شنیده‌ها نیز فعلا و در جلسه اول وارد بحث محاسبه سبد معیشت نشده‌اند چرا که گویا هنوز کمیته‌ها کار کارشناسی انجام نداده‌اند.

آنچه مشخص است جدل‌های تازه طرفین را حالا دستکم تا دو ماه آینده در سه مسیر شاید متفاوت شاهد خواهیم بود؛
- افزایش دستمزد کارگران متناسب با رقم افزایش و درصد کارمندان
- افزایش دستمزد کارگران بر مبنای رقم تورم مرکز آمار ایران
- افزایش دستمزد بر اساس رقم سبد معیشت و ماده ۴۱ قانون کار که مدنظر نماینده کارگران

افزایش ۲۰ درصدی متناسب با کارگران

نکته این است که در وضعیت افزایش ۲۰ درصدی با رقم پایه حقوق سال ۱۴۰۳ در نتیجه رقم کارگران در بهترین شرایط به حدود ده میلیون می‌رسد.
کما این که در سال ۱۴۰۳ نیز در نهایت همین افزایش ۲۰ درصدی اعمال شده و پایه حقوق به هفت میلیون و ۴۰۵ هزار و ۵۶۸ تومان افزایش پیدا کرد که با اضافه شدن آیتم‌های اجباری از جمله حق مسکن و حق سنوات این عدد نهایتا به هشت میلیون و ۸۰۳ هزار و ۵۵۱ تومان تبدیل شد. 

اگر همین روند سال ۱۴۰۳ برای سال آینده اعمال شود در بهترین، عدد نهایی به ۱۰ میلیون و ۵۶۴ هزار و ۲۶۱ تومان به‌عنوان پایه حقوق کارگران می‌رسد.

دستمزد‌های کارگران در سال ۱۴۰۴

با نرخ تورم ۳۱ درصدی حقوق کارگران چقدر خواهد شد؟

به گزارش اقتصاد ۲۴، نرخ تورم دی ماه سال جاری تورم ۳۱.۸ از سوی مرکز آمار ایران اعلام شده که این رقم تورم نیز با تمام هزینه‌های خانوار ایرانی سروکار دارد و با مبنا قرار گرفتن تمام کالا و خدمات مورد نیاز خانوار ایرانی حساب شده است. 
در صورت محاسبه نرخ تورم برای افزایش دستمزد‌ها برای سال آتی به رقمی حدود ۱۱ میلیون و ۶۰۳ هزار و ۸۰ تومان خواهیم رسید.

اعمال ماده ۴۱ قانون کار و سبد معیشت با دستمزد‌های سال ۱۴۰۴ چه خواهد کرد؟

در روز‌های اخیر بار‌ها رقم سبد معیشت ۳۶ میلیون تومانی برای تهران و ارقام ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومانی برای شهرستان‌ها مطرح می‌شود. کما اینکه رقم اعلامی سبد معیشت و حرف‌های روز‌های گذشته مسعود پزشکیان درباره درآمد خانوار تهرانی، بار دیگر مبحث سبد معیشت را به میان آورده است. 

با این متر و معیار و درخواست دستمزد‌هایی از ۲۰ تا ۳۰ میلیون نیز می‌تواند از سوی کارگران مطرح شود که به معنای افزایش ۱۲۰ درصدی تا ۲۴۰ درصدی دستمزد‌ها است که البته بی سابقه و البته احتمالا تخیلی و رویایی خواهد بود.

به نظر می‌رسد که در چنین شرایطی شاید بهتر باشد نمایندگان کارگران به جای طرح اعداد و ارقام عجیب و غریب که اساسا امکان آن نیز وجود ندارد تمرکز خود را بر روی عدد‌های واقعی‌تر و چانه زنی برای دستیابی به رقم‌هایی حقیقی‌تر بگذارند تا شاید بتوانند دستکم امسال افزایش حقوقی واقعی‌تر برای کارگران ایرانی را رقم بزنند.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
0
0
سه‌شنبه ۰۹ بهمن ۱۴۰۳
کارگر در این کشور هیچ جایگاهی ندارد در صورتی که اگر کارگر نباشد کارفرما نمیتونه روز به روز چاقتر بشه هر سال همینه موقع تعیین حقوق و دستمزد که میشه میگن اگر حقوق کارگر زیاد بشه تورم راست به نظر شما با این تورم افسار گسیخته میشود با این چندر غاز حقوق زندگی کرد
عبدالله حسن نژاد
0
1
سه‌شنبه ۰۹ بهمن ۱۴۰۳
خطاب به دولت مردان هرچه بگنددنمکش می‌زنیم وای وای وای به روزی که بگنددنمک
نامعلوم
0
1
پنجشنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۳
خدا لعنت کند دست اندر کاران ظالم را
حمید رضایی
1
1
شنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۳
فقط اگه رهبری برای کارگران کاری کند.بقیه مسولان هیچ کاری نمی‌کنند.وسلام.شدیم کشورمان برده داری نوین برای کارگر.فقط نمیدونم خودشون تو این مملکت زندگی میکنن یا نه که با این قيمت سرسام آور میشه زندگی کرد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

معرفی مشخصات جنگنده سوخو-۳۰MKI

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

اینفوگرافی/تعطیلات عید فطر در کشور‌های مسلمان چند روز است؟

عکس/جدول لیگ برتر پس از شکست پرسپولیس

عکس/حرکت منطقی بهاره رهنما در اینستاگرام جلب توجه کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۰ فروردین ۱۴۰۴/ گرانی بی‌سابقه طلا و سکه در بازار

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ پیام تبریک عید فطر سفارت استرالیا در تهران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ مقایسه آمار صادرات نفتی و غیرنفتی ایران از سال ۱۳۹۴ تا کنون

طلا به رکورد تاریخی ۳۱۲۰ دلار رسید

فیلم/ رهبری: امروز دنیای اسلام احتیاج دارد به نقاطی که آنان را به هم وصل می‌کند

عکس/ استوری جنجالی خداداد عزیزی پس از ۳ بار باز شدن دروازه گندوز

عکس/ حال و هوای اولین نماز عید در سوریه بدون جنگ

عکس/ دروغ سیزده درباره مسعود پزشکیان

تسلیم یادداشت رسمی هشدار ایران به دفتر حفاظت منافع آمریکا

جزئیات آتش‌سوزی شدید در منطقه زیارتی گیلان + فیلم

افزایش ۴۵ درصدی قیمت مسکن در تهران

عکس/ گشت و گذار محمدرضا شاه و ثریا ۶۸ سال پیش در اسپانیا با خودرو سلطنتی

کمپر‌ها در ایران؛ خانه‌های سیار دوست‌داشتنی با قوانین دست و پاگیر

هشدار ترامپ درباره اعمال تعرفه بر نفت روسیه

عکس/ قیمت دلار در عید نوروز سه‌نرخی شد

عکس/ سلفی خاص و دیدنی ناصرالدین شاه ۱۴۴ سال پیش با زنان حرمسرا در آینه

فیلم/ سناریو‌های بنزینی سال ۱۴۰۴؛ گرانی در راه است یا راهکار‌های غیرقیمتی؟

آغاز موج دوم سفر‌های نوروزی؛ ترافیک سنگین و جاده‌های پرخطر!

عکس/ ژست رضاخان ۱۳۴ سال پیش مشغول نگهبانی در سفارت هلند

فیلم/ پزشکیان: شعار سرمایه‌گذاری برای تولید را عملیاتی خواهیم کرد

رئیس جدید شاباک منصوب شد

پژو ۲۰۶ صندوق‌دار در مرز نیم میلیاردی شدن+ جدول

عکس/ بازتاب جهانی پاسخ رهبر انقلاب به تهدیدات آمریکا

بی‌توجهی به قوانین و نقص فنی / واژگونی اتوبوس کرمان-مشهد جان ۱۴ نفر را گرفت

دلار در کانال ۱۰۴ هزار تومانی معامله شد

عکس/ آماده باش موشکی؛ اقدام ایران برای پاسخ به حمله احتمالی

رژیم صهیونی، تنها نیروی نیابتی در منطقه/ تلاش برای ریشه کنی آن، یک وظیفه است

همه چیز درباره سریال بچه گوزن/ روایتی واقعی درباره آزارگری که برنده جایزه گلدن گلوب شد

خبر جدید بانک مرکزی درباره افزایش سقف وام مسکن

تهدید قالیباف توسط یکی از تجمع کنندگان مدافع قانون حجاب

واریز تسهیلات ویژه به حساب ۵۲ هزار بازنشسته در آستانه عید فطر

کف قیمتی طلا و سکه شکست

خبر مهم معاون رییس‌جمهور درباره حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۴

فیلم/ تعظیم جولانی در مقابل پدرش

ترامپ باز هم ایران را تهدید کرد؛ این بار با تعرفه

تعطیلات مکرر در سال ۱۴۰۳، کشور را فلج کرد/ صادق نبودن مسئولان با مردم به وضوح قابل مشاهده است

عکس/ توئیت رحیم پور ازغدی درباره بمب اتم

پشت پرده مانور آمریکا در قاره سیاه/ آفریقا به میدان زورآزمایی پکن و واشنگتن تبدیل شد

تاریخ اجرای مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیک تغییر کرد

عبدالله بن طاهر کیست؟/ سومین فرمانروای دودمان طاهری

خبر مهم وزیر کار درباره واریز یارانه ویژه دولت

شرایط جدید بازنشستگی اعلام شد؛ با چند سال سن از این پس بازنشسته می‌شوید؟

شیرین‌ترین و تلخ‌ترین اتفاقات سال ۱۴۰۳؛ پزشکیان و جلیلی خوش شانس بودند، ظریف بد شانس + جدول

عکس/ پیام تبریک عید فطر سفارت استرالیا در تهران

فیلم/ اگر آمریکا شرارتی انجام دهد قطعا ضربه محکمی خواهد خورد

فیلم/ رهبری: رژیم صهیونیستی تنها نیروی نیابتی، غاصب و فاسد در منطقه

فیلم/ احوالپرسی رهبری با مسئولین نظام پس از نماز عید فطر

افشاگری واعظی از توافق روحانی با ترامپ در سال ۹۹ تا پیام اتمی روحانی به رئیسی + فیلم

تهدید نظامی علیه ایران؛ ابزار فشار یا خودزنی راهبردی؟

طاهر بن عبدالله کیست؟/ پادشاهی از نخستین سلسله‌های ایرانی مستقل پس از اسلام

فیلم/ اقامه نماز عید سعید فطر به امامت آیت الله خامنه‌ای

وضعیت هواشناسی امروز