اقتصاد۲۴- سالهاست که عبارت «ممنوعیت واردات به کشور» کام مردم را تلخ کرده و مانع دسترسی آنها به کالاهای موردنیازشان شده است. در برههای از زمان با خودرو و ممنوعیت واردات آن دست به گریبان بودیم و برای مدتی هم گوشیهای آیفون لوکس شناخته شده و از دسترس کاربران و طرفداران اپل دور ماندند. همچنین سالهای درازی است که دولت به بهانه حمایت از تولید کالای ملی، واردات هر گونه لوازم خانگی از کشورهای دیگر را ممنوع اعلام کرده است.
تجربه ثابت کرده که اعمال ممنوعیت برای هر کالایی، نتیجهای جز قاچاق ندارد! در بحث گوشیهای آیفون دیدیم که قاچاقچیان به روشهای مختلف تلاش کردند تا محصولات این برند آمریکایی را با قیمتهای گزاف به کاربران بفروشند. از طرفی لوازم خانگی هم مدتی است به همین سرنوشت تلخ دچار شده است.
هم اکنون انحصار در بازار لوازم خانگی بیداد میکند و فروشگاههای کالای خانگی ناامید از آزادسازی واردات به محصولات کارخانههای ایرانی دلخوش کردهاند. وزارتخانههای مربوطه در ابتدا مدعی بودند که با ممنوعیت واردات لوازم خانگی به ایران، تولیدکنندگان ایرانی پیشرفت میکنند و همه چیز بر وفق مراد میشود، اما مشتریان طی این چند سال به وضوح نشان دادهاند که در کنار محصولات داخلی، کالای خارجی هم نیاز مردم است.
خبر خوش اینکه بعد از قریب به نیم دهه ممنوع بودن واردات به کشور، هم اکنون دولت با آزادسازی واردات لوازم خانگی موافقت کرده و به زودی قفل انحصار بازار میشکند. در واقع دولت معتقد است که از سال ۱۳۹۷ به بعد، تولیدکنندگان ایرانی نیاز به فرصتی برای نشان دادن خود داشتند و حالا که به قدر کافی پیشرفت کردهاند، باید به رقابت با برندهای خارجی بپردازند تا شکوفایی اقتصاد اتفاق بیفتد.
بیشتر بخوانید:واردات ایران از امارات و چین افزایش یافت
در سالهای قبل که واردات لوازم خانگی ممنوع بود، دولت نهایت تلاش خود را کرد تا از تولیدکنندگان حمایت کند و هدف این بود که کیفیت افزایش یابد، اما ماجرا برعکس شد، زیرا هیچ رقیبی برای این صنعت در داخل کشور وجود نداشت. به گفته نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس، مصرف کنندگان حق دارند از میان تولیدات داخلی و خارجی انتخاب کنند.
به اعتقاد نصرالله پژمانفر، حمایت از تولید داخلی باید محدود به یک بازه زمانی مشخص باشد تا بتواند تولیدکنندگان را به ارتقای کیفیت وادار کند. ایشان همچنین تأکید کرده است که اگر حمایتها حد و مرز نداشته باشد، تولیدکنندگان دیگر انگیزهای برای رقابت کردن نخواهند داشت.
گفتیم که آزادسازی واردات لوازم خانگی و برداشته شدن ممنوعیتها، فرصت خوبی برای تولیدکنندگان ایرانی است تا خودی نشان دهند و پیشرفت کنند. سه اثر مهم این اتفاق عبارتنداز:
اثرپذیری قیمتها: یکی از اشکال رقابت بین تولیدکنندگان داخلی و خارجی، تعیین قیمت محصولات است. رقبا سعی میکنند با کاهش قیمتها از هم سبقت بگیرند و این به نفع مصرف کنندگان تمام خواهد شد.
رقابت سالم: تولیدکننده داخلی بدون حضور رقیب خارجی، محکوم به انحصار و بیکیفیتی کالاست. خوشبختانه حضور بازیگرهای جدید در این حوزه، میتواند منجر به ایجاد رقابت سالم شود و کیفیت تولیدات داخلی را افزایش دهد.
تنوع بیشتر: وقتی سه نوع یخچال برای خرید وجود داشته باشد، مجبوریم یکی از آنها را که ایرانی است انتخاب کنیم، اما زمانی که ده مدل یخچال به بازار وارد میشود، تنوع میتواند چهره خود را در شکل گیری رقابت سالم نشان دهد.