تاریخ انتشار: ۱۰:۳۶ - ۰۸ بهمن ۱۴۰۳

معضل بازار کار ایران؛ کار هست کارگر نیست

معاون اشتغال وزارت کار گفت:با عدم کفایت دستمزد‌ها در برخی مشاغل در جا‌هایی از کشور تقاضای کار از نیروی کار بیشتر است به تعبیر دیگر، تقاضا از سوی کارفرما هست ولی نیرو نیست.

بازار کار ایران

اقتصاد۲۴- در شرایطی که اقتصاد کشور با چالش‌های متعدد دست‌وپنجه نرم می‌کند، دو مسئله‌ی مهم "عدم کفایت دستمزدها" و "کمبود نیروی کار" به‌طور فزاینده‌ای در حال گسترش است. این وضعیت نه‌تنها معیشت خانوار‌ها را تحت تأثیر قرار داده، بلکه در بخش‌های مختلف تولید و خدمات نیز بحران ایجاد کرده است.

آمار‌های میدانی به راحتی نشان می‌دهد که بسیاری از کارگران و کارمندان بر این باورند که دستمزد‌های فعلی توان تأمین هزینه‌های زندگی را ندارد. تورم روزافزون و افزایش قیمت کالا‌های اساسی باعث شده که حتی اقلام ضروری از دسترس بخش قابل‌توجهی از جامعه خارج شود. کارگران می‌گویند با این حقوق‌ها نمی‌توان زندگی کرد. هزینه اجاره خانه، آموزش فرزندان و خوراک هر روز بیشتر می‌شود، اما حقوق ما ثابت مانده است.

این وضعیت باعث شده که بسیاری از نیرو‌های ماهر و متخصص، به‌دنبال فرصت‌های شغلی بهتر در داخل یا خارج از کشور باشند. یا با اشتغال در مشاغل کاذب امرار معاش می‌کنند. اعتقاد دارند با مدت زمانی که برای حقوق اندک در واحد‌های تولیدی هزینه می‌کنند، می‌توانند در مشاغل کاذب درآمد بهتری داشته باشد. در نتیجه، بخش‌های مختلف صنعتی، کشاورزی و خدماتی با کمبود نیروی کار مواجه شده‌اند. بسیاری از کارفرمایان نیز از ناتوانی در جذب و حفظ نیروی کار ماهر گلایه دارند.

اقدام فوری برای کاهش بیکاری استان‌ها با نرخ بیکاری بالا

سید مالک حسینی، معاون اشتغال وزارت کار درباره وضعیت اشتغال کشور می‌گوید:من به همکارانم تاکید کرده‌ام که برای استان‌های با نرخ بیکاری بالا باید اقدامات فوری و ویژه تری در دستور کار قرار گیرد و ما این کار را خواهیم کرد.

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌گوید: باید منطقی‌تر و با برنامه‌تر در خصوص حل مشکل بیکاری اقدام کنیم، طرح‌های شتاب زده و مقطعی هیچگاه نتوانسته مشکلات را کاهش دهد ما اول باید ریشه مشکلات و عوامل ایجاد آن را درست درک کنیم و با مشارکت نهاد‌های مردمی و فعالین حقیقی این حوزه به یک برنامه اقدام برسیم، باید بپذیریم مشکلاتی که طی دهه‌ها ایجاد شده یک شبه حل نخواهد شد، اما اگر مردم ببینند ما در مسیر درست کاهش مشکلات و حل آنها هستیم حتما با صبوری همراهی خواهند کرد.


بیشتر بخوانید:چرا با حقوق ۲۵ میلیونی نمی‌شود در تهران زندگی کرد؟


وی به چالش‌های فرهنگ کار و کار کردن در کشور اشاره و گفت: برای حل مشکلات اولین مساله فرهنگ کار است. با اطلاع عرض می‌کنم به سبب عوامل متعددی مانند تورم‌های بالا و عدم کفایت دستمزد‌ها در برخی مشاغل در جا‌هایی از کشور تقاضای کارمان از نیروی کارمان بیشتر است به تعبیر دیگر، تقاضا از سوی کارفرما هست ولی نیرو نیست.

حسینی در ادامه گفت: تحولات در بازار کار به ویژه فضای کار سکویی (پلتفرمی) و تغییر نگرش نسلی به اولویت درآمد بر اصل کار، از علل عدم تمایل به تصدی برخی مشاغل از سوی جوانان است. زمانی نفس کار کردن ارزش بود. به ویژه اینکه این کار در بخش تولید باشد. اما وقتی طی دو دهه اخیر شاهد تداوم تورم‌های بالا در طول زمانی چند ساله هستیم و درآمد‌های ناشی از کار به سبک سابق کفاف یک زندگی آبرومندانه را به سختی می‌دهد، لذا از سویی مردم میبینند که برخی با زحمات کمتر و به یکباره به ثروت می‌رسند، این موضوعات در طول زمان فرهنگ کار و فعالیت اقتصادی را دچار تغییر کرده است و این تغییر به ضرر اقتصاد ما به ویژه در بخش تولید خواهد بود.

معاون اشتغال وزیر کار با اشاره به فرهنگ تعاونی‌ها گفت: یکی از راه‌های حل مشکلات اتصال ظرفیت‌های خالی و مکمل به یکدیگر خواهد بود. از جمله اتصال شرکت‌های کوچک به بزرگ و پیشران‌ها است. همچنین تولید بدون کارخانه نیز می‌تواند تا حدود زیادی مشکلات را برطرف کند. از طرفی فعال سازی با برنامه و نوآورانه ظرفیت تعاونی‌ها راه برون رفت کشور از شرایط فعلی است. باید ظرفیت‌های خالی را به ظرفیت‌های فعال متصل کنیم این الگویی است که باید یاد بگیریم در تعامل با یکدیگر انجام دهیم.

حسینی ادامه داد: من به تغییر فرهنگ کار به ویژه در نسل‌های جدید اشاره کردم، اما نباید آنها را در این زمینه مقصر بدانیم، چون در واقع این ما هستیم که نتوانسته‌ایم زیرساخت‌های لازم، مهارت آموزی مناسب و معرفی ظرفیت‌های اشتغال زایی را برای آنها تبیین و معرفی کنیم.


بیشتر بخوانید:اعلام زمان و رقم عیدی سال ۱۴۰۳ کارگران + جدول


معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان این که "سیاستی که پول می‌دهیم پس شغل ایجاد میکنین" برای کاهش بیکاری و توسعه ظرفیت اشتغال شکست خورده است خاطرنشان کرد: پول‌هایی که داده می‌شود منجر به اشتغال نمی‌شود، مگر آنکه در یک مدل هم افزا همراه با پشتیبانی‌های لازم قرار گیرد. برای نمونه خیلی‌ها تولید بلد هستند، اما فروش بلد نیستند؛ لذا در کنار تسهیلاتی که می‌دهیم باید اتصال به گروه‌های مشاوره و خدمات پشتیبانی کسب و کار را هم انجام دهیم تا شانس موفقیت و پایداری اشتغال‌های ایجادی را بالا ببریم.

صاحبان مشاغل کوچک می‌گویند، افزایش هزینه‌های تولید و عدم امکان پرداخت حقوق رقابتی باعث شده که نیروی کار به‌سمت مشاغل دیگر برود. این شرایط به‌شدت به کسب‌وکار‌ها آسیب زده است.

کارشناسان اقتصادی بر این باورند که برای حل این معضل، باید سیاست‌گذاری‌هایی جدی صورت گیرد. افزایش عادلانه دستمزد‌ها متناسب با تورم، ارائه تسهیلات حمایتی برای کارفرمایان و ایجاد مشوق‌های مالیاتی می‌تواند به بهبود شرایط کمک کند. همچنین، سرمایه‌گذاری در آموزش و توسعه نیروی انسانی، راهکاری بلندمدت برای رفع کمبود نیروی کار محسوب می‌شود. در نهایت، عدم توجه به این مشکلات می‌تواند تأثیرات منفی عمیقی بر بهره‌وری اقتصادی و رشد پایدار کشور داشته باشد.

منبع: اقتصاد آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ محمدرضا شاه و فرح ۶۳ سال پیش در حال آبگوشت خوردن در چادر عشایر

عکس/ لحظه عقد محسن تنابنده و روشنک گلپا توسط رئیس جمهور

عکس/ ژست خاص ترانه علیدوستی و مصطفی زمانی در پشت صحنه شهرزاد

عکس/ ژست دوستانه علی دایی و رضا گلزار ۱۹ سال پیش با تیپ اسپرت

عکس/ ترور محمود شاهین عضو عالی رتبه حماس در لبنان

عکس/ شباهت باورنکردنی محمد و مهدی سلوکی به پدرشان

اینفوگرافی/ کاهش واردات نفت چین از ایران به زیر یک میلیون بشکه

عکس/ دیدار خاطره انگیز گلزار و جی دو بازیگر فیلم شعله در هند

عکس/ نمایی فوق العاده از ۸۳ سال پیش خیابان ولیعصر وقتی سنگ فرش بود

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین لپ تاپ برای دانشجویان کدام است؟

فوت‌و فن‌های پخت همبرگر رستورانی

پیش فروش سکه؛ سیاستی پوپولیستی برای لاپوشانی اقدامات غلط فرزین/ به جای زیرفروشی، چرا حراج هلندی نمی‌کنید؟

تفاوت زیتون سبز و سیاه چیست؟

چای سبز یا قهوه؛ کدام یک بهتر است؟

کارتال: در برابر النصر خوب بازی کردیم

تغییر در رقم واریزی حقوق بهمن بازنشستگان

عکس/ سلطان تاج را به عالیشاه داد

رد ادعا‌ی ارسال محموله نظامی از سوی ایران به یمن

گندوز: با تمام وجود می‌خواستیم النصر را شکست دهیم

فیلم/ شعار حیا کن رها کن هواداران پرسپولیس علیه درویش

عالیشاه: باید واقع بین باشیم، خوب نبودیم

آمار AFC از بازی پرسپولیس - النصر

پیولی: النصر و پرسپولیس با کیفیت بودند

عکس/ ‏هدیه تهرانی در سال ۱۳۷۹

گندوز بهترین بازیکن دیدار پرسپولیس - النصر

فیلم/ خلاصه دیدار پرسپولیس ۰ - ۰ النصر

امید‌های پرسپولیس برای صعود کم رنگ شد

هادی ساعی خواستار تغییر نام یک خیابان به‌نام علیرضا دبیر شد

فیلم/ مچ‌گیری جالب حسن قشقاوی در برنامه صداوسیما از مخالفان FATF

فیلم/ افشاگری مخاطب شبکه بریتانیایی از پشت پرده طرح ترامپ برای غزه

عکس/ آرزوهای هواداران پرسپولیس روی سکوهای آزادی

فیلم/ افشاگری مصطفی پورمحمدی از قاتلان قتل‌های زنجیره‌ای

تمدید تعلیق پروازها میان تهران و بیروت

فیلم/ شرط مشاور امنیت ملی ترامپ برای مذاکره با ایران

فرار خریداران خودرو از بازار

رضاییان: مقابل الریان باید بهترین نسخه خودمان باشیم

چرا بانک مرکزی برخی حساب‌ها در بازار طلاوارز را مسدود کرد؟

دیدار عراقچی با خانم ارزو رانا دی‌یوبا + عکس

ظرفیت ورزشگاه آزادی تکمیل شد

فیلم/ نمایی کامل از آزادی مملو از جمعیت

ترکیب پرسپولیس برای دیدار امشب برابر النصر

بختیاری‌زاده: مقابل الریان به دنبال پیروزی هستیم

فیلم/ نخستین تصاویر از حمله رژیم صهیونیستی به یک اتومبیل در مسیر صیدا

عکس/ استوری لیلا اوتادی علیه یک تهیه‌کننده به نام آقای ش

آمار هولناک سقط جنین در منازل

فیلم/ آتش‌گرفتن راننده زن در پمپ‌بنزین بابل

ریزش سنگ در جاده چالوس

تعیین تکلیف حذف قطعی تاثیر معدل پایه یازدهم در کنکور

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳۰ بهمن ۱۴۰۳/ مقاومت دلار در برابر ریزش قیمت

اوکراین با پهپادهای فیبر نوری، معادلات جنگ را تغییر می‌دهد

فیلم/ افشاگری زیباکلام درباره امیرحسین ثابتی

استاندارد دوگانه امیرحسین ثابتی در برخورد با دولت رئیسی و پزشکیان + عکس

فیلم/ شیطنت‌های خداداد عزیزی و محمدرضا شریفی‌نیا در کنار سیدجواد هاشمی در میان مردم

عکس/ دلنوشته امیرحسین رستمی برای امیرمحمد خالقی

فیلم/ جزییات برگزاری مراسم تشییع شهیدان نصرالله و صفی‌الدین

قضاوت داور داربی در بازی آسیایی استقلال

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۳۰ بهمن ۱۴۰۳/ ریزش چشمگیر قیمت طلا در راه است؟

خبر خوش برای فرهنگیان بازنشسته

گزارش‌گر بازی پرسپولیس - النصر مشخص شد