تاریخ انتشار: ۱۶:۳۰ - ۰۷ اسفند ۱۴۰۳

با بیماری جنون دزدی بیشتر آشنا شوید

جنون دزدی یک بیماری جدی روانی است که می‌تواند زندگی و عملکرد فرد را مختل کند. این احتمال وجود دارد که فرد مبتلا به دلیل ترس از تکرار عمل خود یا ترس از مواجه شدن با عواقب حقوقی رفتارش به میزان قابل توجهی دچار شرم و آشفتگی روانی شود. در این مطلب با جنون دزدی آشنا می‌شویم.

با بیماری جنون دزدی بیشتر آشنا شوید

اقتصاد۲۴- جنون دزدی نوعی اختلال است که با تمایل مکرر و غیرقابل مقاومت برای سرقت مشخص می‌شود. مبتلایان به این اختلال اقلامی معمولا دست به سرقت کالا‌هایی می‌زنند که به آنها نیاز ندارند، این اقلام همچنین ارزش پولی کمی داشته و فرد توانایی خرید آن را دارد. با این حال فرد مبتلا به این اختلال بعد از ارتکاب سرقت به آرامش می‌رسد و تنش او از بین می‌رود.

برای افراد مبتلا به این اختلال عمل دزدیدن مهم است نه شئی دزدیده شده، جالب آنکه این بیماران غالبا دوست دارند از افرادی دیگر دزدی کنند تا اینکه از فروشگاه‌ها دزدی کنند. این افراد برای منافع شخصی خود سرفت نمی‌کنند و انگیزه مالی ندارند بلکه مبتلایان به این بیماری پیش از ارتکاب سرفت با افزایش فشار و اضطراب مواجه می‌شوند و با سرقت به احساس رضایت و آسودگی و حتی لذت می‌رسند.

این افراد معمولا از اموال دزیده شده استفاده نمی‌کنند گاهی آنها را به عنوان هدیه به دیگران می‌دهند گاهی نیز اموال را به همان محلی که سرقت را انجام داده‌اند باز می‌گردانند.

جنون دزدی نوعی اختلال کنترل تکانه است، افرادی که به اختلال کنترل تکانه مواجه هستند برای کنترل عاطفی یا رفتاری خود با مشکل مواجه بوده و در برابر تمایل شدید یا وسوسه انجام عملی که ممکن است برای خود فرد یا سایرین مضر باشد نمی‌تواند مقاومت کند.

جنون دزدی از چه سنی آغاز می‌شود؟

اختلال جنون دزدی یکی از اختلالات نادر روانی است که باعث می‌شود فرد در انزوا و در خجالت زندگی کند. این افراد از اینکه به دنبال درمان بیماری خود رفته و مشکل خود را مطرح کنند شرم دارند.

علائم این اختلال معمولا در نوجوانی آغاز شده و در زنان شایع‌تر از مردان است ریسک ابتلا به این بیماری در زنانی که در اواخر دهه ۳۰ زندگی خود بوده و با اختلالات روانی درگیر می‌شوند، بیشتر است.

همچنین تخمین زده می‌شود که تقریباً ۱.۲ میلیون بزرگسال آمریکایی یا ۶ نفر از هر ۱۰۰۰ بزرگسال با جنون دزدی درگیر هستند، زیرا جنون دزدی به طور تقریبی ۵ درصد از کل دزدی‌ها را تشکیل می‌دهد.

دردسر‌های مبتلایان به جنون دزدی

افراد مبتلا به جنون دزدی معمولا از عواقب رفتار خود در امان نمی‌مانند و گاهی به شدت به دردسر افتاده و گرفتار عواقب حقوقی و قضایی عمل خود می‌شوند. به این معنا که این بیماران در بسیاری موارد به دنبال رفتار‌های ناشی از بیماری خود دستگیر، محاکمه و زندانی می‌شوند. مطالعه روی بیماران بالینی نشان داد که بیش از ۶۸ درصد افراد مبتلا به کلپتومانیا یا جنون سرقت به دلیل سرقت دستگیر شده‌اند. همچنین بیش از ۲۰ درصد این بیماران محکوم و زندانی شده‌اند.

اختلالات همراه با جنون دزدی

جنون دزدی می‌تواند به تنهایی باعث بیماری فرد شود، اما اغلب اوقات اختلالات دیگری نیز در کنار آن در فرد ظاهر می‌شود این افراد همچنین در مواردی مستعد ابتلا به اعتیاد، اضطراب و سایر اختلالات کنترل تکانه هستند.

اختلالات خلقی، اختلال هراس، اختلال اضطراب جدایی، اختلال بدشکلی بدن، اختلال وسواس فکری عملی و سایر اختلالات کنترل تکانه از جمله اختلالاتی هستند که می‌توانند همزمان با جنون دزدی در فرد بروز یابند.

همچنین برخی مطالعات صورت گرفته نشان داده‌اند که ۷۳ درصد از افراد مبتلا به جنون دزدی در دوره‌ای از زندگی خود با اختلال عاطفی تشخیص مواجه بوده‌اند، همچنین بین ۴۳ تا ۵۵ درصد از افراد مبتلا به کلپتومانیا نیز یک اختلال شخصیت همزمان دیده شده که شایع‌ترین آنها اختلال شخصیت پارانوئید و شخصیت هیستریونیک بوده است.

علل ابتلا به جنون دزدی

در مقابل افرادی که این بیماری را اختلال روانی می‌دانند برخی از متخصصان نیز بر این باورند که جنون دزدی یک اختلال روانی نیست بلکه ایجاد آن به مسائل ژنتیکی و انتقال دهنده‌های عصبی مربوط می‌شود به این معنا که بیشتر سیگنال‌هایی که مغز برای اعمال مختلف ما ارسال می‌کند توسط شبکه پیچیده‌ای از مواد شیمیایی مغز به نام انتقال دهنده‌های عصبی تنظیم می‌شوند. هرگونه نقص در این سیگنال‌دهی می‌تواند باعث تغییر در شخصیت و واکنش فرد به موقعیت‌های ساده شود.

سروتونین به عنوان یک ماده شیمیایی مغزی می‌تواند در بروز این اختلال تاثیرگذار باشد به این معنا که اغلب مشاهده شده که علائم کلپتومانیا همزمان با سطوح پایین سروتونین در مغز بروز کرده است. یکی ترشح دوپامین که باعث ایجاد احساساتی لذت بخش می‌شود نیز در این اختلال نقشی پررنگ ایفا می‌کند به این معنی که فرد بعد از ارتکاب دزدی به واسطه ترشح دوپامین احساس لذت می‌کند و برای تجربه دوباره این احساس دست به سرقت دیگر می‌زند. همچنین برخی اختلالات مغزی، مانند زوال عقل یا صرع و آسیب مغزی نیز می‌تواند منجر به بروز این بیماری شود.

ژنتیک و توارث نیز می‌تواند در ابتلا به این اختلال نقش داشته باشد یعنی افراد در خانواده‌هایی که در آنها سابقه ابتلا به این بیماری وجود داشته یا چند نفر از اعضای خانواده به این اختلال مبتلا هستند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.


بیشتر بخوانید:این ویژگی افراد موفق و ناموفق را متمایز می‌کند


ویژگی‌های روانی از جمله نوسانات خلقی، افسردگی، استرس و اختلالات خوردن (مثل بولیمیا و بی اشتهایی) با این بیماری مرتبط هستند. سرکوب یا تجربه سوءاستفاده‌های جنسی در دوران کودکی نیز یکی دیگر از مواردی است که در میان افراد مبتلا به جنون دزدی مشاهده شده است.

توجه به این نکته ضروری است که برای تشخیص جنون دزدی، درمان‌گر ابتدا باید این موضوع را بررسی کند که رفتار فرد به سایر بیماری‌های روانی مانند اختلال سلوک یا اختلال شخصیت ضد اجتماعی مرتبط است یا خیر.

ریشه‌های اجتماعی اختلال جنون دزدی

اختلال جنون دزدی، که به نام "کلپتومانیا" نیز شناخته می‌شود، یک اختلال روانی است که به افراد اجازه نمی‌دهد از دزدیدن چیز‌هایی که به آنها نیاز ندارند، خودداری کنند. این اختلال با احساس ناامنی، اضطراب، و هیجان همراه است و در بسیاری از موارد، افراد مبتلا به آن احساس تسکین یا رهایی پس از سرقت دارند. در مورد ریشه‌های اجتماعی این اختلال، باید گفت که عوامل مختلف اجتماعی می‌توانند تأثیر زیادی بر بروز یا تشدید آن داشته باشند. فشار‌های اجتماعی، از جمله فقر، نابرابری اقتصادی، و ناکامی‌های اجتماعی، می‌توانند فرد را به سمت اقداماتی، چون دزدی سوق دهند. در جوامعی که منابع مالی و اجتماعی به طور نابرابر توزیع شده است، افرادی که احساس می‌کنند از امکانات و فرصت‌های برابر برخوردار نیستند، ممکن است به رفتار‌های غیرقانونی و دزدی به عنوان یک راه حل برای پر کردن شکاف‌های اجتماعی روی بیاورند.

علاوه بر این، شرایط فرهنگی و اجتماعی می‌تواند به تأثیرات روانی فرد کمک کند. در جوامعی که در آنها ثروت و وضعیت اجتماعی اهمیت زیادی دارد، افراد ممکن است برای جلب توجه یا تثبیت موقعیت اجتماعی خود از رفتارهایی، چون دزدی بهره ببرند. تأثیر خانواده نیز در شکل‌گیری اختلالات روانی بسیار مهم است. کودکانی که در محیط‌های بی‌ثبات عاطفی یا اقتصادی رشد می‌کنند، احتمالاً در بزرگ‌سالی با مشکلات روانی از جمله اختلالات مانند کلپتومانیا مواجه خواهند شد.

در نهایت، این اختلال می‌تواند به عنوان نتیجه‌ای از ترکیب عوامل فردی و اجتماعی بروز کند. ریشه‌های اجتماعی این اختلال ممکن است به شکل یک فشار اجتماعی درونی‌شده در فرد نمود پیدا کنند، که او را مجبور به دزدی به عنوان یک مکانیسم مقابله‌ای می‌کند.

نحوه برخورد با افراد دارای علائم جنون دزدی

اگر احتمال می‌دهید یکی از دوستان نزدیک یا یکی از اعضای خانواده‌تان به این بیماری مبتلاست ابتدا با آرامش نگرانی خود را او در میان بگذارید و درحین صحبت به خاطر داشته باشید که این اختلال با مساله سلامت روان فرد مرتبط است و ناشی از نقص شخصیتی او نیست.

زمان صحبت با فرد مورد نظر به این نکات توجه کنید:

- سرزنش و اتهام‌زنی ممنوع
- او را مطمئن کنید که نگرانی شما برای ارزشیست که به سلامت و رفاه او قائل هستید.
- برای او نگران هستید، زیرا نمی‌خواهید اعمال او باعث دستگیری، از دست دادن شغل و هر آسیب دیگری به او شود.
- از ارائه راه حل‌های پیش پا افتاده‌ای که انجام آن برای فرد امکان پذیر نیست، بپرهیزید.
- او را به سمت درمان‌هایی که به کاهش میل به دزدی منجر می‌شوند سوق دهید.
- حتما با یک پزشک در این باره صحبت کنید.

درمان جنون دزدی

استفاده از دارو درمانی و روان درمانی با رویکرد شناختی – رفتاری از مهم‌ترین روش‌های درمان بیماری جنون دزدی هستند. تجربه نشان داده است که روان درمانی تا حدودی در مدیریت علائم این بیماری نقش مثبتی داشته است. در روان درمانی غالبا اولین گزینه درمان اختلالات تکانه و یافتن جایگزین مناسب برای علت اصلی سرقت است. درمان به موقع و حتی زودهنگام می‌تواند به بهبود حال فرد کمک به سزایی کند.

منبع: جامعه24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ لحظه نشستن رضاشاه بر تخت مرمر کاخ گلستان ۹۹ سال پیش

عکس/ مراسم عروسی فاطمه پهلوی و محمد خاتمی ۶۶ سال پیش

عکس/ چهره‌های مشهور ورزشی در مهمانی آبگوشت خوری فریدون فرخزاد

شور و حال مسافران در پل خواجو و سی‌وسه پل در نوروز ۱۴۰۴

عکس/ پوستر استقلال برای بازی مقابل تراکتور

معرفی خودرو اکلیپس؛ ماشین ژاپنی تولید آمریکا+ عکس

عکس/ لباس گرانقیمت فرح دیبا ۵۴ سال پیش در فرودگاه رُم با گردنبند مروارید

عکس/ قیافه عجیب شیر و خورشید در پرده‌های قصر ناصرالدین‌شاه

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ تصویری دیده‌نشده از فرزند شهناز پهلوی

جدول لیگ برتر در پایان مسابقات امروز

عکس/ جوراب سوراخ هم مد شد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ویتامین‌ها چطور ما را قوی می‌کنند؟

اگر پوست خشکی دارید علت آن کمبود این ویتامین‌هاست

آجیل‌هایی که بمب منیزیمند

۱۹ سیاستگذاری اقتصادی که پیامد‌های فاجعه باری در جهان برجا گذاشت/ از کمبود دستمال توالت و دارو در ونزوئلا تا ایجاد بازار سیاه در آمریکا

اسکوچیچ: بازی را کنترل کردیم و از تیمم راضی هستم

بوژوویچ: تراکتور تیم برتر بود

عکس/ محمدرضا گلزار؛ ورزش و استایل اولدمانی

عکس/ صف آب در یزد

عکس/ آخرین رتبه‌بندی ضریب هوشی کشور‌ها در سال ۲۰۲۵

عکس/ جوراب سوراخ هم مد شد

رخ‌نمایی بانوی اول سوریه / لطیفه الدروبی کیست؟

جدول لیگ برتر در پایان مسابقات امروز

پیام مهم ترامپ درباره ایران

پیش‌بینی بورس فردا شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴

فیلم/ خلاصه بازی تراکتور ۲ - ۱ استقلال

یک قدم نزدیک‌تر به قهرمانی

فیلم/ ماجرای گروگان‌گیری پدر آیسان اسلامی از زبان پلیس

فیلم/ هشدار رهبر انصارالله در باره تقسیم جنوب سوریه

فیلم/ حرکت خطرناک هواداران تراکتور با نشستن روی لبه سکوهای طبقه دوم ورزشگاه

افزایش جمعیت ایران با پذیرش مهاجران افغانستانی؟

کارتال: کل پرسپولیس را ویروس گرفته است

فیلم/ میلاد کی‌مرام: دلخوشی من ملوان است

امشب خلاصه ۱۱ قسمت پایتخت ۷ را ببینید

فیلم/ ابتلای بهتاش به بیماری میمونی

فیلم/ جنابخان عمل زیبایی فاطمه گودرزی را سوژه کرد

ماجرای پیدا شدن سر ستون‌ تخت‌جمشید کنار جاده

فیلم/ آب سد زاینده‌رود به ناژوان اصفهان رسید

۲۵۰ میلیارد تومان به خط انتقال آب شرب یزد خسارت وارد شد

فیلم/ واکنش شماعی‌زاده به پخش یه حلقه طلایی در صداتو

ترور یکی از مسئولین عالی‌رتبه انصارالله

اظهارات وکیل ضیا نبوی درباره دوران محکومیت او

وزیرخارجه اسراییل: به توافق آمریکا و ایران خوش‌بین نیستم

خلع سلاح وام در بازار مسکن

ترکیب استقلال مقابل تراکتور

میزان افزایش حقوق مستمری‌بگیران و بازنشستگان در سال ۱۴۰۴

رای پرونده بیرانوند در مراحل پایانی

فیلم/ پیام سرلشکر باقری از تخت جمشید برای مردم ایران

عکس/ تصویری دیده‌نشده از فرزند شهناز پهلوی

رکورد تردد بین استانی شکسته شد

وضعیت تورم در استان‌های ایران

دمای هوای بوشهر به ۴۱ درجه رسید

فیلم/ ترافیک سنگین اطراف ورزشگاه، ۳ ساعت مانده به مسابقه تراکتور - استقلال

تعرفه‌گذاری پلکانی برق در سال ۱۴۰۴

آغاز ثبت‌نام آزمون مدارس سمپاد و نمونه دولتی از فردا

طرز تهیه مرغ وحشی شمالی؛ غذایی که عاشقش می‌شوید

وضعیت هواشناسی امروز

خواص شگفت‌انگیز مصرف آب آلو سیاه

با این اشتباهات روزتان خراب می‌‌شود

۳ ویتامین مهم برای کاهش وزن

سالمندی سالم چیست؟