
اقتصاد ۲۴- کارشناسان میگویند انتظار میرود ویزای ۵ میلیون دلاری "کارت طلایی" معرفی شده از سوی "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا، سرمایه گذاران ثروتمند عرب را که به دنبال ثبات اقتصادی، دسترسی به بازار آمریکا و اعتبار اقامت هستند به سوی ایالات متحده جذب کند.
با توجه به این که کشورهای حاشیه خلیج فارس، از جمله عربستان سعودی، برنامههای ویزای طلایی خود را با موفقیت اجرا میکنند، آنان ابتکارعمل ترامپ را به مثابه مقصد رقابتی برای افراد صاحب دارایی با ارزش خالص بالا در منطقه قلمداد میکنند. پیشنهاد ترامپ به آن افراد فرصتی برای گسترش تجارت، سرمایه گذاری در حوزه املاک و مستغلات و امنیت مالی ارائه میدهد.
"سلمان الانصاری" تحلیلگر حوزه ژئوپولیتیک و سرمایه گذار سابق در ایالات متحده، به "عرب نیوز" میگوید که ابتکارعمل ترامپ میتواند روابط اقتصادی بین ایالات متحده و جهان عرب، به ویژه عربستان سعودی را تقویت کند و در عین حال سرمایه گذاریها را به سوی صنایع کلیدی سوق خواهد داد.
سرمایه گذاران سعودی همواره مشتاق ورود سرمایه شان به بازار ایالات متحده به ویژه در بخشهایی مانند فناوری، املاک و مستغلات و انرژی بودهاند. انصاری میگوید روند در دسترستر شدن صدور ویزا میتواند همکاری و یکپارچگی اقتصادی بیشتر بین عربستان سعودی و آمریکا را به همراه داشته باشد.
ابتکار عمل تازه ترامپ جایگزین برنامه ویزای EB-۵ فعلی خواهد شد که در سال ۱۹۹۰ میلادی راه اندازی شد و انتظار میرود به کاهش کسری بودجه آمریکا کمک کند. برنامه EB-۵ به سرمایه گذاران خارجی برای سرمایه گذاری حدود ۱ میلیون دلار در یک کسب و کار آمریکایی که حداقل ۱۰ شغل تمام وقت برای کارکنان بومی و محلی ایجاد کرده یا به حفظ مشاغل موجود کمک میکرد، گرین کارت (کارت سبز) ارائه میداد.
ترامپ، اما میگوید ابتکارعمل تازه او نه تنها باعث درآمدزایی خواهد شد بلکه منجر به ایجاد شغل نیز میشود، زیرا افراد ثروتمند کسب و کار ایجاد میکنند و سرمایه گذاریهای موجود در خاک ایالات متحده را گسترش میدهند. ترامپ در این باره گفته است:" بسیاری از مردم میخواهند در این کشور باشند و میتوانند کار کنند، شغل ایجاد کنند و شرکت بسازند. این افراد از تمکن مالی برخوردارند".
ترامپ به خبرنگاران گفت که سرمایه گذاران میتوانند به آمریکا بیایند و از طریق ابتکارعمل تازه او گرین کارت دریافت کرده و در آمریکا مشارکت مالی داشته باشند و با وجوه تولید شده خود به کاهش کسری بودجه آمریکا کمک نمایند. علیرغم افزایش رقابت جهانی، ایالات متحده کماکان مقصدی منحصر بفرد برای سرمایه گذاری است.
بیشتر بخوانید: کُشتی کج، حشیش، بیت کوین و بازار سهام: میلیاردرهای دولت ترامپ اینگونه سرمایهگذاری کردهاند/ دولت بیزینس منها
ترامپ این برنامه را "کارت سبز به علاوه راهی برای اخذ شهروندی" توصیف کرد. او نسبت به جذابیت آن ابتکار عمل ابراز اطمینان کرد و آن را یک فرصت ارزشمند خواند و اشاره نمود که انتظار میرود فروش این ویزا ظرف مدت دو هفته آغاز شود. علاوه بر ویزا، شرایط ایالات متحده آن کشور را برای دریافت ویزا جذابتر میسازد چرا که تعداد قابل توجهی از تصمیم گیرندگان مهم از بخش خصوصی برای مثال، افرادی، چون "ایلان ماسک" در آن کشور حضور دارند و در سیاستگذاریها تاثیرگذار هستند. "هاوارد لوتنیک" وزیر بازرگانی آمریکا در کنار ترامپ گفته بود: "به جای داشتن برنامه EB-۵ که مملو از مزخرفات و تقلب بود، ما آن را با برنامهای ساده جایگزین میکنیم که منافع مالی مستقیم به همراه خواهد داشت".
از دید برخی این یک تغییر استراتژیک در سیاست مهاجرت ایالات متحده است. انصاری آن برنامه را بسط استراتژی "نخست آمریکا" که از سوی ترامپ مطرح شد و او را در کارزار انتخاباتی به پیروزی رساند توصیف میکند. او میگوید:"ترامپ در رویکرد نخست آمریکا ثابت قدم بوده و من ابتکار عمل ویزای طلایی او را به مثابه تصمیمی مبتنی بر ترجیح کیفیت بر کمیت میدانم. ایالات متحده همواره به مثابه آهن ربایی برای جذب مهاجران بوده و سیاستگذاری تازه تضمین میکند افرادی که وارد آن کشور میشوند سهم معناداری در اقتصاد آمریکا داشته باشند. این با اخلاق آمریکایی که مبتنی بر پاداش دادن به کارآفرینی، استعداد و سرمایه گذاری همسو میباشد".
طرح کارت طلایی دولت ترامپ نشان دهنده یک تغییر جهت عمده در سیاستگذاری مهاجرتی آمریکا است که بر سرمایه گذاری مستقیم مالی به جای مهاجرت سنتی مبتنی بر اشتغال یا خانواده متمرکز است.
بسیاری از کشورها، از جمله پرتغال، کانادا و استرالیا، برنامههای مشابهی را برای اعطای ویزا ارائه کردهاند. با این وجود، قیمت گذاری بالای کارت طلایی ترامپ آن ابتکارعمل را به عنوان گزینهای برتر برای نخبگان جهانی مطرح کرده است. موفقیت برنامههای ویزای طلایی در مناطق دیگر، مانند کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس ممکن است بینشی در مورد چگونگی اجرای طرحهای ایالات متحده ارائه دهد.
کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در این زمینه موفقیت چشمگیری داشتهاند. تعداد شرکتها و افراد صاحب دارایی با ارزش خالص فوق العاده بالا که در طول یک دهه گذشته به منطقه حاشیه خلیج فارس نقل مکان کردهاند، باورنکردنی بوده است. این تغییر تاثیر زیادی بر اقتصاد و حوزه سرمایه گذاری در املاک و مستغلات کشورهای منطقه و فراتر از آن داشته است.
برنامه ایالات متحده میتواند تاثیر مشابهی داشته باشد. با این وجود، موفقیت کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بدان معناست که برنامه ایالات متحده به عنوان یکی از چندین گزینه با رقابت قوی روبهرو خواهد شد. انصاری میگوید: "عربستان سعودی طرحی مشابه به نام اقامت طلایی راه اندازی کرده است. این کشور با موفقیت هزاران نفر را جذب کرده که به اقتصاد عربستان کمک کردهاند و به رشد خود ادامه میدهد". او اشاره میکند که پیشتر موانع بوروکراتیک در آمریکا اخذ ویزای تجاری را چالش برانگیز کرده بود، اما برنامه جدید میتواند فرآیند دریافت صدور ویزا را ساده کند و به طور بالقوه سرمایه گذاریهای با ارزش بیش تری را در بازار آمریکا جذب نماید.
با این وجود، او درباره ارتباط بین ویزای طلایی و گرین کارت ابراز نگرانی می کند. او میگوید: "من مطمئن نیستم که سرمایهگذاران، از جمله شخص من خواهان اقامت دائم باشند، زیرا این امر با تعهدات مالیاتی بر تمام درآمدهای جهانی تحت قانون FATCA یا قانون انطباق مالیات بر حساب خارجی همراه خواهد بود. اگر ویزای طلایی به جای همراه شدن با گرین کارت یک گزینه مستقل باشد میتواند جذابیت بیش تری برای سرمایه گذاران داشته باشد. اگر ساختاربندی درستی داشته باشد، این ابتکار عمل میتواند به نقل مکان موجی از افراد صاحب دارایی قابل توجه به آمریکا منجر شود که مشاغل و داراییهای خود را به ایالات متحده منتقل میکنند و به نفع مناطق و صنایع کلیدی کلانشهرهای آمریکا عمل خواهند کرد".
"انصاری" میگوید که بخشهایی مانند گردشگری، تولید و خدمات احتمالا از ابتکارعمل تازه ترامپ سود خواهند برد. در مورد کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس ابتکارعملهای مشابه برای بخشهایی که نیاز به سرمایه گذاری بلند مدت داشتند سود زیادی به همراه نداشتهاند. با این وجود، اکثر صنایع تاثیر مثبتی را مشاهده کردند و انتظار میرود که در ایالات متحده نیز با اجرای ابتکار عمل ترامپ اتفاق مشابهی رخ دهد و املاک و مستغلات، حوزه فناوری، گردشگری، و مهمان پذیری، هتلداری و امور مالی در زمینه سود بردن از آن ابتکارعمل پیشرو باشند.
بیشتر بخوانید: بررسی عملکرد نخستین ماه ریاست جمهوری دونالد ترامپ در قالب ۱۰ نمودار/ کارنامه ترامپ چه میگوید؟
عربستان سعودی طرح اقامت دائم خود را که معمولا تحت عنوان "گرین کارت عربستان" شناخته میشود، در سال ۲۰۱۹ به عنوان بخشی از برنامه چشم انداز ۲۰۳۰ خود معرفی کرد. این برنامه اقامت دائم به سرمایه گذاران با سرمایه ۲۱۳ هزار دلاری یا اقامت سالانه قابل تمدید با سرمایه گذاری یک هشتم این مقدار ارائه میکند. هدف از آن ابتکارعمل جذب مهاجران و سرمایه گذاران ماهر، تقویت تنوع اقتصادی و افزایش سهم بخش خصوصی در تولید ناخالص داخلی بوده است.
به طور مشابه، امارات ویزای طلایی خود را در سال ۲۰۱۹ راه اندازی کرد و مجوزهای اقامت ۵ تا ۱۰ ساله قابل تمدید را برای سرمایه گذاران، کارآفرینان و متخصصان در حوزههایی از جمله علم، فناوری و مراقبتهای بهداشتی ارائه نمود. این ویزا به دارندگان آن این امکان را میدهد تا بدون حامی مالی ملی در امارات زندگی، کار و تحصیل کنند و به آنان توانایی حمایت از اعضای خانواده را میدهد.
قطر نیز با آزادسازی بازار املاک خود و گسترش فرصتهای مالکیت خارجی از طریق برنامه اقامت سرمایه گذاری، گامهایی برای جذب سرمایه گذار برداشته است. این اقدامات به ویژه برای بخش املاک و مستغلات که تا جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ افزایش یافت مفید بودهاند.
در سراسر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس چنین برنامههایی به طور استراتژیک برای هدایت سرمایه گذاریهای خارجی، تقویت بخشهای کلیدی اقتصادی مانند املاک، هتلداری، خدمات و حمایت از توسعه پایدار بلند مدت طراحی شدهاند. به طور مشابه، برنامه جدید "کارت طلایی" ایالات متحده که به تازگی رونمایی شده با ارائه مسیری برای اقامت در ازای سرمایه گذاری جذب افراد صاحب داراییهای با ارزش خالص بالا را هدف گذاری کرده است.
با آشکار شدن جزئیات در هفتههای آتی، انتظار میرود ابتکارعمل ترامپ توجه سرمایه گذاران را به خود جلب کند به ویژه آن که از ظرفیت بالقوه فراهم کردن امکان ورود سرمایه خارجی قابل توجه به اقتصاد ایالات متحده و بازار املاک و مستغلات و در عین حال تقویت صنایع کلیدی آن کشور برخوردار است.
منبع: روزنامه سعودی انگلیسی زبان "عرب نیوز"