تاریخ انتشار: ۰۷:۰۷ - ۱۵ اسفند ۱۴۰۳

ماجرای روزه کمونیست‌ها در زندان اوین!

در زندان‌ افرادی‌ بودند که‌ تقیدی‌ به‌ مذهب‌ نداشتند، ولی‌ ضد مذهب‌ هم‌ نبودند و از همراهی‌ با مذهبی‌ها هدف‌ سویی‌ را دنبال‌ نمی‌کردند. با اتفاقات‌ بعدی‌، متوجه‌ شدیم‌ که‌ این‌ نزدیکی‌ و همراهی‌ از سوی‌ آن‌ خانم‌ کمونیست‌ و یکی‌ دو نفر دیگر، بدون‌ هدف‌ و تصادفی‌ نبوده‌ و آن‌ها با این‌ نزدیکی‌ و اعمال‌ این‌گونه‌ روش‌ها، در پی‌ القای‌ اندیشه‌های‌ خود بوده‌اند.

روزه کمونیست‌ها در زندان اوین

اقتصاد۲۴-  طاهره سجادی در سال ۱۳۲۱ در تهران (حوالی محله سرچشمه) و در خانواده‌ای فرهنگی و متدین به دنیا آمد. وی در ۱۳۳۸ با مهدی غیوران، یکی از مبارزان انقلاب، ازدواج کرد. طاهره سجادی پس از ازدواج در مسائل سیاسی وارد شد و به عنوان یکی از مبارزین نهضت امام خمینی(ره)، به همراه همسرش در ۱۳۵۴ دستگیر شد و شدیدترین شکنجه‌ها را تحمل کرد.

بنابر روایت پایگاه اطلاع‌رسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی، وی در آذر ۱۳۵۷ در اوج مبارزات انقلابیون به رهبری حضرت امام خمینی(ره) از زندان آزاد شد و تا پیروزی انقلاب اسلامی به همراه مردم به مبارزات خود ادامه داد. خاطرات او از دوران مبارزه و زندان در قالب کتاب «خورشیدواره» در ۵ فصل و با عناوین: «زندگی‌نامه»، «آشنایی با مسائل سیاسی»، «دستگیری و محاکمه»، «انتقال به بند عمومی تا آزادی» و «پیروزی انقلاب و جنگ تحمیلی» تدوین، و توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است. در ادامه برشی از خاطرات او را از شرایط خاص زندان اوین در آن برهه در ایام ماه مبارک رمضان می‌خوانیم:

هرچه مبارزات‌ مردم‌ در بیرون‌ شدت‌ می‌گرفت‌، فضای‌ زندان‌ هم‌ بازتر می‌شد. باز شدن‌ فضا در زندان‌ با تغییراتی‌ همراه‌ بود. افراد عقاید واهداف‌ خودشان‌ را در گفت‌وگو و بحث‌ها بیشتر آشکار می‌کردند و از همین‌جا بود که‌ دسته‌بندی‌هایی‌ در بین‌ ما ایجاد شد. تا قبل‌ از آن‌، توجه‌ ما بیشتر در تنظیم‌ امور زیستی‌ و نیازهای‌ روزمره‌ خلاصه‌ می‌شد. حداکثر کاری‌ که‌ توانستیم‌ بکنیم‌، یادگیری‌ زبان‌ به‌ وسیله‌ی خرده‌های‌ صابون‌ها و پتوی‌ سربازی‌ بود. در روابط‌ دوستانه‌ ما موضع‌گیری‌ عقیدتی‌ و گروهی‌ به‌ شکل‌ آشکار دیده‌ نمی‌شد، گاهی‌ هم‌ همگرایی‌هایی‌ وجود داشت‌، مثلاً در سال‌ قبل‌، در ماه‌ رمضان‌، یکی‌ از خانم‌ها به‌ نام‌ صدیقه‌ که‌ از یک گروه‌ کمونیستی‌ بود، گاهی‌ با ما روزه‌ می‌گرفت‌ و هیچ‌ موضع‌گیری‌ منفی‌ نسبت‌ به‌ مذهب‌ از خود نشان‌ نمی‌داد. در ایام‌ خاص‌ نوزدهم‌ و بیست‌ و یکم‌ رمضان‌، همه‌ی افراد ظاهراً غیرمذهبی‌ هم‌ با ما روزه‌ گرفتند؛ بعداً متوجه‌ شدیم‌ که‌ پیشنهاددهنده‌ اصلی‌، همان‌ صدیقه‌ بوده‌.

در زندان‌ افرادی‌ بودند که‌ تقیدی‌ به‌ مذهب‌ نداشتند، ولی‌ ضد مذهب‌ هم‌ نبودند و از همراهی‌ با مذهبی‌ها هدف‌ سویی‌ را دنبال‌ نمی‌کردند. با اتفاقات‌ بعدی‌، متوجه‌ شدیم‌ که‌ این‌ نزدیکی‌ و همراهی‌ از سوی‌ آن‌ خانم‌ کمونیست‌ و یکی‌ دو نفر دیگر، بدون‌ هدف‌ و تصادفی‌ نبوده‌ و آن‌ها با این‌ نزدیکی‌ و اعمال‌ این‌گونه‌ روش‌ها، در پی‌ القای‌ اندیشه‌های‌ خود بوده‌اند. پیش‌ از این‌ در بین‌ ما به‌ غلط‌ این‌گونه‌ تصور می‌شد که‌ چون‌ ما همگی‌ با رژیم‌ شاه‌ مبارزه‌ می‌کنیم‌، پس‌ دارای‌ اهداف‌ مشترکی‌ هستیم‌، اما با باز شدن‌ فضای‌ سیاسی‌ کشور و به‌ تبع‌ آن‌ باز شدن‌ محیط‌ زندان‌، روشن‌ شد که‌ اهداف‌ مبارزه‌ هر گروه‌ سیاسی‌، برگرفته‌ از ایدئولوژی‌ آن‌ گروه‌ می‌باشد، بنابراین‌ ممکن‌ نبود در ایدئولوژی‌ اسلام‌ و ایدئولوژی‌ مارکسیسم‌، هدف‌ها یکسان‌ باشد.

ما در زندان‌ قرار گذاشته‌ بودیم‌ که‌ هر کس‌ ملاقات‌ داشت‌، هر اطلاعی‌ که‌ از جریانات‌ مبارزه‌ و انقلاب‌ به‌ دست‌ آورد، به‌ دیگران‌ نیز انتقال‌ دهد. کمی‌ که‌ گذشت‌، ما متوجه‌ شدیم‌ آن‌هایی‌ که‌ تا حالا با ما همراه‌ بودند ـ و به‌ عبارتی‌، نقش‌ بازی‌ می‌کردند ـ مسائلی‌ را که‌ در ملاقات‌ها می‌شنوند، به‌ ما نمی‌گویند. آن‌ زمان‌ بود که‌ دسته‌بندی‌ها مشخص‌تر شد، گروهی‌ از کمونیست‌ها بودند و گروه‌ دیگر از مذهبی‌ها.

کمونیست‌ها به‌ دو دسته‌ تقسیم‌ می‌شدند: مائوئیست‌های‌ طرفداران‌ انقلاب‌ چین‌ و اندیشه‌ مائو و دسته‌ دیگر، مارکسیست‌ لنینیست‌ها و طرفداران‌ شوروی‌ و اندیشه‌ لنین‌ که‌ البته‌ همه‌ آن‌ها پیرو افکار کمونیستی‌ بودند. البته‌ این‌ دو گروه‌ مارکسیست‌، اختلاف‌ نظرهای‌ زیادی‌ هم‌ با هم‌ داشتند. مائوئیست‌ها که‌ به‌ طور عمده‌، از جبهه‌ی‌ آزادی‌بخش‌ بودند، معمولاً طرفدار مبارزه‌ مسلحانه‌ نبودند، ولی‌ مارکسیست‌ لنینیست‌ها، نظراتشان‌ فرق می‌کرد و تقریباً معتقد به‌ مبارزه‌ مسلحانه‌ بودند، البته‌ اختلافاتشان‌ به‌ همین‌جا ختم‌ نمی‌شد و به‌ اصطلاح‌ ریشه‌ای‌تر بود. به‌ همین‌ دلیل‌، این‌ها خودشان‌ در درون‌ خودشان‌ اختلافاتی‌ داشتند، اما در برابر مذهبی‌ها به‌ شکلی‌ متحد عمل‌ می‌کردند که‌ یک نمونه‌ آن‌، همان‌ پنهان‌ کردن‌ مسائلی‌ بود که‌ در ملاقات‌ها می‌شنیدند و به‌ ما نمی‌گفتند. پس‌ ما نیز که‌ یک گروه‌ شش‌ هفت‌ نفره‌ مذهبی‌ بودیم‌، قرار گذاشتیم‌ مقابله‌ به‌ مثل‌ کنیم‌. دیگر هر آن‌چه‌ به‌ نظر خودمان‌، نباید می‌دانستند، به‌ آن‌ها نمی‌گفتیم‌. هرچند مانند قبل‌، با هم‌ زندگی‌ مسالمت‌آمیزی‌ داشتیم‌.

آشکار شدن‌ ماهیت‌ کمونیست‌ها برایمان‌ جالب‌ بود، مثلاً همان‌ خانم‌ کمونیستی‌ (صدیقه‌) که‌ قبلاً گاهی‌ با ما روزه‌ می‌گرفت‌ و زیرکانه‌ مخالفتی‌ با دین‌ و مذهب‌ نمی‌کرد تا ما را با خود همراه‌ کند، وقتی‌ دید ما کتاب‌های‌ فلسفی‌ و مذهبی‌ را مطالعه‌ می‌کنیم‌ و روی‌ آن‌ها تکیه‌ می‌کنیم‌، چند بار به‌ من‌ پیشنهاد کرد که‌ بیا کتاب‌ «اسلام‌ در ایران‌» اثر پطروشفسکی‌ را با هم‌ بخوانیم‌. هر بار بهانه‌ می‌آوردم‌ و مطالعه‌ دو نفره‌ کتاب‌ را به‌ فرصت‌ دیگری‌ موکول‌ می‌کردم‌. با مطالعاتی‌ که‌ ما (مذهبی‌ها) داشتیم‌، صدیقه‌ احساس‌ کرده‌ بود که‌ وقت‌ می‌گذرد، این‌ بود که‌ دیگر طاقت‌ نیاورد و شبی‌ در گوشه‌ای‌ از اتاق، کنار من‌ نشست‌ و با لحنی‌ صمیمانه‌ گفت‌: «طاهره‌ جان‌، شماها چقدر این‌ کتاب‌ها را می‌خوانید؟ چرا آن‌قدر این‌ کتاب‌های‌ مذهبی‌ را می‌خوانید؟ اصلاً به‌ نظر تو بهشت‌ و جهنمی‌ وجود دارد؟» از حرف‌هایش‌ تعجب‌ کرده‌ بودم‌، چون‌ پیش‌ از این‌ اصلاً چنین‌ موضع‌گیری‌هایی‌ نداشت‌. او می‌گفت‌: «یعنی‌ تو باور می‌کنی‌ محلی‌ را پر از آتش‌ کرده‌ باشند و افراد را در آن‌ بیاندازند؟» در جواب‌ گفتم‌: «ما بهشت‌ و جهنم‌ را به‌ این‌گونه‌ نمی‌بینیم‌.» کمی‌ در مورد آن‌چه‌ از حقایق‌ بهشت‌ و دوزخ‌ و آن‌چه‌ بر اهل‌ آن‌ می‌گذرد برای‌ او توضیح‌ دادم‌، ولی‌ او بر انکار خودش‌ پابرجا بود. از آن‌ زمان‌ تاکنون‌ و هر وقت‌ سوره‌ «صافات‌» را می‌خوانم‌، به‌ یاد صدیقه‌ می‌افتم‌. در سوره‌ صافات‌، آیاتی‌ هست‌ که‌ فرموده‌: «در دنیا همنشینی‌ داشتم‌ که‌ به‌ من‌ می‌گفت‌، آیا تو وعده‌ بهشت‌ و جهنم‌ را تصدیق‌ کرده‌ای‌ و باور می‌کنی‌؟ آیا پس‌ از آن‌که‌ مردیم‌ و خاک شدیم‌، دوباره‌ برای‌ پاداش‌ زنده‌ می‌شویم‌؟ به‌ خدا قسم‌ که‌ نزدیک بود مرا هم‌ چون‌ خود هلاک سازد و اگر نعمت‌، هدایت‌ و لطف‌ خدای‌ من‌، نگهدار نبود، من‌ هم‌ به‌ دوزخ‌ نزد او حاضر بودم‌.» جداً زندگی‌ بدون‌ خدا و معنویت‌ در این‌ جهان‌، جهنم‌ است‌.

در اوین‌، دو قفسه‌ بزرگ‌ به‌ عنوان‌ کتابخانه‌ درست‌ کرده‌ بودیم‌. یکی‌ از آن‌ها مخصوص‌ کتاب‌های‌ مذهبی‌ و دیگری‌ مربوط‌ به‌ مارکسیست‌ها و گروه‌های‌ دیگر بود. کتاب‌های‌ باارزش‌ فراوانی‌، در هر دو کتابخانه‌، مخصوصاً در کتابخانه‌ مذهبی‌ داشتیم‌. ما گروه‌ مذهبی‌ از هر دو کتابخانه‌ استفاده‌ می‌کردیم‌ و کتاب‌های‌ آن‌ها را هم‌ مثل‌ کتاب‌های‌ خودمان‌ می‌خواندیم‌، ولی‌ آن‌ها به‌ هیچ‌ وجه‌ سراغ‌ کتاب‌های‌ مذهبی‌ نمی‌رفتند. ما به‌ شوخی‌ می‌گفتیم‌: «مثل‌ جن‌ که‌ از بسم‌الله‌ می‌ترسد. این‌ها از این‌ کتاب‌ها می‌ترسند.»

در آثار مؤلفین‌ و دانشمندانی‌ چون‌؛ شهید مطهری‌، محمدباقر صدر و همچنین‌ علامه‌ طباطبایی‌، اندیشه‌های‌ مختلف‌ و نظرات‌ مارکسیستی‌ خیلی‌ بهتر و کامل‌تر از خود مارکسیست‌ها طرح‌ شده‌ و هر اندیشه‌ و نظر مارکسیستی‌ را با خود آن‌ نظر رد کرده‌اند که‌ در کتابخانه‌ وجود داشت‌ و تنها کافی‌ بود که‌ این‌ها بیایند و این‌ کتاب‌ها را باز کنند و این‌ مطالب‌ را ببیند، ولی‌ این‌ کار را نمی‌کردند. با این‌که‌ آن‌ها هم‌ از خانواده‌های‌ مسلمان‌ بودند ولی‌ متأسفانه‌ بدون‌ مطالعه‌ و کورکورانه‌ برای‌ این‌که‌ از قافله‌ علم‌زده‌ها عقب‌ نمانند، ارتجاعی‌ بودن‌ مذهب‌ و علمی‌ بودن‌ مارکسیسم‌ را به‌ عنوان‌ یک اصل‌ پذیرفته‌ بودند.

منبع: خورشیدواره‌:خاطرات‌ خانم‌ طاهره‌ سجادی‌ (غیوران‌)، مرکز اسناد انقلاب اسلامی

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ چهره دیده نشده از فوزیه و آخرین پادشاه مصر ۶۰ سال پیش در مراسم تشییع ملک فاروق

صحنه‌های تکان دهنده از سومین روز انفجار بندر شهید رجایی

عکس/ ملاقات صمیمی و دوستانه الهام علی اف و پزشکیان کنار دریا

عکس/ واکنش تند مونا مهرجویی به انتشار تصاویر جانباختگان بندرعباس

عکس/ آسمان مشهد در وسط روز سیاه شد

عکس/ ظاهر متفاوت صیاد شیرازی ۴۴ سال پیش در حال نماز خواندن کنار هلی کوپتر

عکس کمیاب از دکتر شریعتی ۷۴ سال پیش در کنار علمای مشهد با لباس رسمی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

شرط مهم کارتال؛ حضور کامل پرسپولیس در اردوی ترکیه

سانحه رانندگی برای نتانیاهو

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس: حادثه بندر شهید رجایی منشاء خارجی نداشت

عکس/واکنش به حرف‌های امروز قاسم روانبخش درباره فستیوال کوچه

دیه جانباختگان و مجروحان انفجار بندر شهید رجایی را در چارچوب تعهدمان پرداخت می‌کنیم + فیلم

آموزش‌وپرورش: قرار نیست پلیس وارد مدارس شود

وبگاه عبری: ایران ۲۰۰۰ موشک بالستیک دارد که می‌توانند به اسرائیل برسند

پنجشنبه‌ها در استان سمنان تعطیل شد

آتش‌سوزی در سرویس ون دانش‌آموزان دختر

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

قیمت جدید شیر پیشنهاد شد: کیلویی ۲۳،۹۷۰ تومان

فیلم/دیه جانباختگان و مجروحان را پرداخت می‌کنیم

آخرین خبر از تعداد فوتی‌های حادثه بندرعباس

حکم قاتل کودک چهار ساله صادر شد

باور‌های نادرست و خطرناک درباره فشار خون

عکس/ نمایی چشم نواز از حرم حضرت معصومه در قم و دوران قاجار

عکس/ جنیفر لوپز با حجاب شد

عکس/ دیدار صمیمی هاشمی رفسنجانی ۲۸ سال پیش با ملک فهد، پادشاه عربستان

نمونه‌گیری از ۱۹ پیکر ناشناس انفجار بندر رجایی

شرایط پاک شدن سوءپیشینه چیست؟

عکس/ چهره اخموی هیتلر ۱۰۰ سال پیش در کنار خواهر ناتنی اش

عکس/ استایل دیده نشده از دکتر شریعتی ۶۷ سال پیش در کنار همکلاسی‌هایش

اینفوگرافی/ چه کالاهایی در بندر شهید رجایی سوختند؟

تپش قلب چه زمانی خطرناک است؟

عکس/ چهره متفاوت غلامحسین محسنی اژه‌ای ۶۴ سال پیش در دوران نوجوانی

کارگران قربانیان اصلیِ حادثه انفجار بندر رجایی/ وقتی اسماعیل در غبار بندر گم شد

طوفان شدید در راه تهران

هر آنچه باید از قرص امگا ۳ دانست/ فواید این مکمل برای قلب و مغز

عکس/ آغوش عاشقانه حاج قاسم سلیمانی برای پدرش

اینفوگرافی/ این کشور‌ها حادثه انفجار بندر شهید رجایی را تسلیت نگفتند

عکس/ لحظه تاج گذاری عبدالله، اولین پادشاه اردن ۱۱۲ سال پیش در یک مراسم خاص

هشدار جدی در مورد شیوع تب دنگی در ایران

فیلم/ معادل فارسی کلمه پین مشخص شد

عکس/ سقوط دیش‌های استارلینک در طوفان تهران

جزئیات قتل فجیع پدر تهرانی در حمام با ضربه چکش

عکس/ همدردی الکس خواننده معروف با قربانیان حادثه بندرعباس

فیلم/ شروع طوفان شدید از دید هواپیما در آسمان تهران

عکس/ شکل و شمایل درویش‌ها ۱۳۰ سال پیش با کشکول و چماق و مو‌های عجیب

عکس/ ظاهر دیده نشده از محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی ۵۱ سال پیش با لباس سنتی

انتقاد کارشناس بازار سرمایه در نامه سرگشاده به رئیس سازمان بورس

عکس/ دیدار سلطان عمان و همسرش با ملکه الیزابت دوم با لباس‌های رسمی

فیلم/ ادعای عضو شورای شهر درباره غیرت خداداد عزیزی برای تبریز

مشخصات هلیکوپتر یوروکوپتر تایگر EC۶۶۵ ساخت فرانسه

عکس/ ژست آرنولد ۴۸ سال پیش در حال بازی کردن با یک شیر

قیمت روغن خوراکی امروز + جدول

قیمت روز لپ تاپ لنوو LENOVO

قیمت مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن + جدول

عکس/ چهره بانمک بروسلی ۸۵ سال پیش در کنار پدر و مادرش با کلاه خاص

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

رونمایی از مادر سیزدهمین فرزند ایلان ماسک + عکس