تاریخ انتشار: ۱۶:۳۰ - ۱۸ اسفند ۱۴۰۳
از سال ۱۴۰۶ به اندازه یک فاز پارس جنوبی کاهش تولید خواهیم داشت

اظهارات نگران کننده وزیر نفت درباره پارس جنوبی و کاهش تولید گاز

وزیر نفت گفت: برآورد شده است که از سال ۱۴۰۶ به میزان یک فاز پارس جنوبی کاهش تولید داشته باشیم و از سال ۱۴۰۸ در صورت عدم فشارافزایی یک و نیم فاز از تولید خارج می‌شود.

اظهارات نگران کننده وزیر نفت درباره پارس جنوبی

اقتصاد۲۴- محسن پاک نژاد اظهار داشت: امضای قرارداد فشار افزایی پارس جنوبی با حدود ۱۷ میلیارد دلار سرمایه گذاری، تولدی دیگر برای بزرگترین میدان گاز ایران است.

 وی در آیین امضای قرارداد فشار افزایی پارس جنوبی که با حضور مسعود پزشکیان رئیس جمهوری و مدیران صنعت نفت برگزار شد، افزود: امضای این قرارداد بعد از گذشت هفت ماه از آغاز به کار دولت چهاردهم امروز اجرایی می‌شود.

وزیر نفت با تاکید بر اینکه امضای این قرارداد گامی مهم برای برای تحقق یک آرزوی دیرینه و تولدی دیگر برای میدان گازی پارس جنوبی است، خاطر نشان کرد: مطابق اهداف کمی تعیین شده در برنامه هفتم پیشرفت قرار است که در پایان برنامه، تولید گاز خام کشور به یک میلیارد و ۳۴۰ میلیون متر مکعب برسد.

پاک نژاد گفت: از جمله الزام‌های تحقق این هدف توسعه میادین گازی است و همزمان با افزایش تولید می‌بایست طرح‌های نگهداشت توان تولید هم اجرا شود تا از افت تولید جلوگیری شود.

وی تاکید کرد: براساس برآورد‌های کارشناسی، مجموعه طرح‌های توسعه و نگهداشت توان تولید به سرمایه گذاری حدود ۷۵ میلیادر دلار نیاز دارد که حدود ۵۳ میلیارد دلار آن به توسعه میادین گازی جدید و ۲۲ میلیارد دلار آن مربوط به طرح‌های نگهداشت توان تولید از جمله طرح فشار افزایی پارس جنوبی است.

پاک نژاد افزود: برای رسیدن به هدف یک میلیارد و ۳۴۰ میلیون متر مکعب در روز در طول چهار سال پیش رو به طور متوسط سالانه حدود ۱۹ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز است.


بیشتر بخوانید:سال ۱۴۰۳ را با مخازن خالی شروع کردیم


وی خاطرنشان کرد: تامین این میزان سرمایه گذاری مستلزم برنامه ریزی دقیق و استفاده مناسب از تمامی ظرفیت‌های حوزه‌های مالی و پولی کشور است؛ در این خصوص وزارت نفت برنامه‌هایی را تدوین کرده تا از همه این ظرفیت‌ها به نحو مطلوب استفاده شود که می‌توان به استفاده از صندوق توسعه ملی و سرمایه گذاری صنایع انرژی بر و پتروشیمی‌ها مطابق بندی که در قانون برنامه هفتم پیشرفت در نظر گرفته شده است، اشاره کرد.

وزیر نفت با بیان اینکه میدان گازی پارس جنوبی تولید ۷۰ درصد گاز کشور را بر عهده دارد، اظهار داشت: میدان گاز پارس جنوبی یکی از بزرگ‌ترین میادین گازی جهان است که تولید حدود ۷۰ درصد گاز کشور در بخش‌های مختلف خانگی، صنایع جزء، صنایع بزرگ و نیروگاهی مصرف می‌شود را برعهده دارد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه سه دهه است که ایران و قطر به طور مشترک از این میدان برداشت می‌کنند، طبیعی است که بعد از مدتی دچار افت فشار شود.

پاک نژاد گفت: این افت فشار باعث کاهش میزان تولید خواهد شد و به همین دلیل است که کشور قطر از چندسال قبل به سمت سفارش گذاری برای تهیه سکو‌های مورد نیاز برای فشار افزایی و توربوکمپرسور‌هایی که مورد نیاز است، رفته است و به نظر می‌رسد در دوسال آینده این امکان برای کشور قطر فراهم شود.

وی ادامه داد: فراهم شدن این امکان برای قطر یعنی نه تنها فشار گنبدشمالی که در سمت قطر نامگذاری شده افزایش می‌یابد و میزان تولید آنها بالا می‌رود بخشی از گازی که در بخش ایرانی هست هم به دلیل اختلاف فشاری که ایجاد می‌کند به سمت قطر خواهد رفت.

پاک نژاد اظهار داشت: برآورد شده است که از سال ۱۴۰۶ به میزان یک فاز پارس جنوبی کاهش تولید داشته باشیم و از سال ۱۴۰۸ در صورت عدم فشارافزایی یک و نیم فاز از تولید خارج می‌شود.

وی ادامه داد: روی هر سکو چهار توربوکمپرسور داریم که مجموعاً در هفت مرکز ۵۶ توربوکمپرسور با قدرت بسیار زیاد اس. جی. تی ۷۰۰ مشابه اس. جی. تی۷۰۰‌هایی که پیش از این استفاده می‌شد نیاز دارد که در نهایت تامین بخشی عمده‌ای از اینها بایستی داخلی باشد و بخشی هم با کمک شرکای خارجی امکان انتقال فناوری آن فراهم شده است.

پاک نژاد درباره برآورد هزینه‌های این قرارداد توضیح داد: برآورد هزینه اجرای هر هاب حدود ۲.۵ میلیارد دلار است و برای اجرای کامل طرح فشار افزایی به حدود ۱۷ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز داریم؛ با این حال، این سرمایه‌گذاری می‌تواند تا سال ۱۴۳۵ حدود ۷۸۰ میلیارد دلار به درآمد حاصل از میدان اضافه کند و بنابراین، اجرای این طرح از اهمیت بالایی برخوردار است و نباید در اجرای آن درنگ کرد.

وزیر نفت افزود: امروز قرارداد‌های مرتبط با این طرح با ۴ پیمانکار شامل اویک، مپنا، قرارگاه خاتم و پتروپارس به امضا می‌رسد؛ این ۴ پیمانکار جنرال کنترکتور (مقاطعه کار) هستند و قرارداد‌ها را بعداً به بخش خصوصی واگذار می‌کنند یعنی به عنوان پیمانکاران زیرمجموعه از ظرفیت‌های بخش خصوصی استفاده می‌کنند.

پاک نژاد در ادامه خاطر نشان کرد: این ۴ پیمانکار تجارب ارزشمندی در فرآیند توسعه میدان گازی پارس جنوبی داشته‌اند و این تجربه در اجرای طرح به آنها کمک می‌کند.

وی یادآور شد: در دولت سیزدهم ۴ قرارداد مقدماتی با هدف آشنایی پیمانکاران با این حوزه با سقف ۴۰۰ میلیون دلار که با رقم قرارداد دولت چهاردهم(۱۷ میلیارد دلار) تفاوت فاحش دارد و قرارداد سال گذشته صرفا برای آشنایی ۴ پیمانکار با فرآیند اجرای کار بود که با کمال تأسف یک سنت هم هزینه نشد.

وزیر نفت همچنین گفت: مدل تسویه مالی بر اساس قرارداد‌های «آی پی سی» خواهد بود و برای پیمان‌های «ای پی سی آی» با صندوق توسعه ملی مذاکره کرده‌ایم که امیدواریم به سرانجام برسد.


بیشتر بخوانید:احتمال افزایش حقوق کارگران نفتی قوت گرفت


وی یادآور شد: ایران تاکنون تجربه ساخت سکو‌هایی تا ۳ هزار و ۳ هزار و ۵۰۰ را داشته است، اما این سکو‌ها وزنی بالغ بر ۷ تا ۸ هزار تن را دارند که امیدواریم که همزمان با اجرای این طرح، این فناوری قابلیت انتقال دارد و شرکای ایرانی بخش خارجی خواهند توانست بعد از اجرای این طرح، سازنده این سکو‌های سنگین نیز باشند.

وزیر نفت تاکید کرد: وزن سازه‌های دریایی که در این طرح استفاده خواهد شد، حدود ۴۲۰ هزار تن برآورد شده است و آنچه در طول بیست و چند سال گذشته تا امروز در حوزه دریایی پارس جنوبی، نصب شده حدود ۲۰۰ هزار تن است، یعنی دو برابر سازه‌هایی که در بخش دریایی نصب شده در قالب این طرح نصب خواهد شد.

پاک نژاد ادامه داد: نصب و راه اندازی حدود ۶۰۰ کیلومتر خط لوله زیر دریایی جهت انتقال گاز ترش و طراحی و ساخت بیش از نیمی از این توربوکمپرسور‌ها توسط سازندگان داخلی خواهد بود.

وی با بیان اینکه در مجموع ۷۰ درصد کار این طرح و عملیات این طرح توسط شرکت ها، پیمانکاران، سازندگان و طراحان داخلی خواهد بود، افزود: این طرح ضمن اینکه برای صنایع داخلی وابسته به نفت رونق آفرینی می‌کند، کارگاهی به وسعت ایران ایجاد می‌کند و عملا بخش خصوصی درگیر اجرای این طرح می‌شوند و رونق آفرینی بسیار خوبی در این حوزه خواهند داشت.

وزیر نفت همچنین گفت: با اجرای این قرارداد‌ها در بخش اشتغال حدود ۱۷ هزار شغل مستقیم و ۵۰ هزار شغل به بطور غیرمستقیم درگیر این طرح خواهند بود.

وزیر نفت در ادامه خاطر نشان کرد: تسریع در تنفیذ این قرارداد و شروع عملیات اجرایی این طرح راهبردی مستلزم نهایی سازی قرارداد تأمین مالی با صندوق توسعه ملی و تصویب آن در شورای اقتصاد است؛ با توجه به اهمیت ویژه این طرح برای کشور، صندوق توسعه ملی و سازمان برنامه و بودجه هر چه زودتر موضوعات مربوط به طرح را تعیین تکلیف کنند و بتوانیم با سرعت بیشتری عملیات اجرایی را پیش ببریم.

پاک نژاد ابراز امیدواری کرد که اهداف این طرح در زمان بندی تعیین شده محقق شود و منافع ملی کشور در این پروژه محقق و رونق صنایع نفت و گاز و ایجاد اشتغال و افزایش سطح رفاه مردم فراهم شود.

منبع: ایرنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ چه اموالی بابت مهریه قابل توقیف نیست؟

عکس/ ساپینتو چمدان‌های ۴ مهره استقلال را بست

عکس/ چهره خاص و دیده نشده سردار سلیمانی ۶۷ سال پیش سوار بر سه چرخه

ادامه جنجال درخواست از اسرائیل برای ترور پزشکیان

عکس/ واکنش ظریف به اقدام آمریکا درباره محمد جولانی

پاسخ قاطع ایران به اتهام‌زنی پارلمان انگلیس

عکس/ نخستین تمرین استقلال با ساپینتو

اتاق بازرگانی چیست و چه نقشی در اقتصاد ایران دارد؟

علت صدای انفجار در چیتگر چه بود؟+ عکس

فیلم/ تلاش نتانیاهو برای ترساندن مردم آمریکا از ایران

بورس کالا چه ساختاری دارد؟

فیلم/ لقب عجیب فتح‌الله‌زاده به موسیمانه روی آنتن!

عکس/ بازسازی صحنه مرگ دختر ۲۰ ساله در خانه ۴ مرد هوسران

شرط ادامه همکاری ایران و آژانس اعلام شد

یک وکیل دادگستری: درخواست ترور رئیس جمهوری در آزادترین نظام‌های حقوقی دنیا هم جرم است

قاتل بی ۲ و اف ۳۵ معرفی شد

عکس/ ظاهر آقا میرزا بازیگر فیلم شعله در ۹۷ سالگی

سفر میدانی رئیس سازمان اورژانس کشور به مرز‌های خسروی و مهران

خروج اتباع افغانستانی غیرمجاز از ایران

ادعای تازه درباره تیم فصل بعد قایدی

عکس/ چهره خاص شهناز پهلوی در آغوش مادر مصری اش ۸۴ سال پیش و در خردسالی

عکس/ طنز تلخ با گردوغبار فرامرزی

معمای تعدد حساب شهروندان ایرانی/ چرا حساب‌های بانکی ایران ۵ برابر کشور‌های منطقه است؟ + اینفوگرافی

عکس/ مهدکودکی که در حمله اسراییل به تهران آسیب دید

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت روز زعفران + جدول

قیمت انواع موتور سیکلت در بازار + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ ترور سرهنگ اطلاعاتی اوکراین در مرکز کی‌یف

عکس‌های دردناک از بزرگترین آتش‌سوزی تهران ۷۰ سال پیش حوالی میدان شوش

استقلالی‌ها منتظر این بازیکن می‌مانند

فیلم کمتر دیده شده از میزان تخریب خودرو‌های مردم اطراف زندان اوین

عکس/ چهره دیده نشده از سردار سلیمانی و همرزمانش ۴۲ سال پیش در حال خوردن پرتقال

فیلم/ چرا برج خلیفه دوبی سقوط نمی‌کند؟

دورنمای بازار بورس ایران در اولین ماه تابستان + اینفوگرافی

عکس/ تیپ متفاوت شهید حسن باقری ۴۶ سال پیش کنار غار اصحاب کهف در اردن

فیلم/ تصاویر هوایی از ویرانی گسترده در شمال غزه پس از ۵۰۰ روز جنگ

عکس/ استقبال ویژه رامین رضاییان از ساپینتو

جزئیات حفاری مخفیانه و شبانه در امامزاده شهرری

عکس/ چهره دیده نشده از سردار قاآنی و قالیباف ۴۳ سال پیش در لباس سپاه و دوران جنگ

اردوی تیم ملی فوتسال زنان

عکس/ امیر کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش در حال خوش و بش با سردار سلیمانی

سقوط دو پله‌ای استقلال در رده‌بندی جدید فیفا

عکس/ چهره خندان سید هادی خامنه‌ای ۴۴ سال پیش در کنار ضرغامی با پوشش متفاوت

کاهش ۶ میلیونی قیمت سکه در ۲ روز

عکس/ گریم شوکه کننده و متفاوت فرشته حسینی با لباس مردانه

عکس/ استوری کنایه آمیز محمدرضا گلزار همه را به فکر فرو برد

عکس/ تیپ تابستانی بهاره رهنما با دمپایی عجیب جلوی آینه