
اقتصاد۲۴- از دیدگاه طب سنتی نبات، در مقایسه با انواع آب نبات خاصیت ملین و ضد نفخ بالایی دارد و قابض است و در مقایسه با قند، طبع گرمتری داشته و، چون بافت آن متراکمتر از قند حبه است، کالری بیشتری دارد. اگر نبات را بسوزانید به دلیل تلخ و قابضتر شدن برای درمان اسهالهای ساده بسیار سودمند است. همین ویژگیهای نبات باعث شده که خانوادهها استقبال زیادی به این محصول داشته باشند و به دلیل طعم خوشایند، آن را همراه با چای و برای پذیراییها بیشتر استفاده کنند. اما نکته قابل توجه اینکه باید مراقب نباتهای تقلبی باشیم.
متاسفانه این روزها در فضای مجازی مطالب و ویدئوهای زیادی در مورد استفاده از بلانکیت در نباتهای سفید منتشر میشود و مردم را تشویق به خرید نباتهای زرد میکنند. این در حالی است که نباتهای زرد و زعفرانی هم احتمال تقلب و استفاده از جوهر زعفران و رنگ زرد در آنها وجود دارد. همچنین احتمال تقلب در نباتهای گیاهی نیز بسیار بالاست. در تهیه این نباتها به جای گیاه واقعی از اسانس و رنگ شیمیایی استفاده میشود. بر این اساس مطمئنترین روش این است که نبات را در بسته بندیهای کارخانهای که تأییدیه اصالت محصول از سوی سازمان غذا و دارو دارند، خریداری کنید.
دکتر حمید خسروی، متخصص علوم و صنایع غذایی، در گفتوگو با خبرآنلاین میگوید: بلانکیت یا جوهر قند یک ماده شیمیایی با خاصیت سفیدکنندگی قوی است که این ترکیب در صنایع نساجی، کاغذسازی و چرمسازی کاربرد دارد. اما متأسفانه برخی افراد سودجو از این ماده در صنایع غذایی به صورت غیرقانونی و تقلبی استفاده میکنند. مثلا در انواعی از نباتها از بلانکیت برای سفیدتر شدن و حذف زردی طبیعی نبات استفاده میکنند و شفافتر شدن محصول به جهت افزایش جذابیت ظاهری، مشتری پسندی، فروش بیشتر، پنهان کردن بیکیفیتی محصول است و این موضوع بیشتر برای جذب مصرفکنندگانی است که نبات کاملا سفید را باکیفیتتر میدانند. خوب است بدانید میزان بلانکیت حتی در مقادیر کم نیز میتواند خطرناک باشد.
بیشتر بخوانید: خوراکیهایی که ممکن است به دندان ها آسیب بزنند
معمولا در کارگاههای غیرمجاز علاوه بر قند و نبات از بلانکیت برای سفید کردن آرد گندم بی کیفیت، برنج کهنه، زرد و نیم دانه، براق کردن حبوبات کهنه و ماندهای مانند نخود و لوبیا، چای و ... استفاده میشود.
این متخصص با اشاره به اینکه این ماده در هیچیک از استانداردهای بینالمللی بهعنوان افزودنی غذایی تأیید نشده و استفاده از آن در مواد خوراکی میتواند سلامت مصرفکنندگان را به خطر بیندازد میگوید: سازمانهای نظارتی بینالمللی مانند FDA و سازمان ملی استاندارد و وزارت بهداشت ایران نیز استفاده از بلانکیت در صنایع غذایی را ممنوع کردهاند و بر اساس قوانین بهداشت و ایمنی مواد غذایی، استفاده از مواد شیمیایی خطرناک در مواد غذایی جرم محسوب شده و مجازاتهای قانونی دارد؛ بنابراین چنین محصولاتی را باید با نامهای تجاری معتبر که تحت نظر سازمانهای گفته شده فعالیت میکنند، خریداری نمود.
بلانکیت در بدن تجزیه شده و ترکیبات گوگردی سمی و رادیکالهای آزاد تولید میکند که میتواند باعث مسمومیت و آسیب به دستگاه گوارش شود، به کبد و کلیهها فشار آورده و عملکرد آنها را مختل کند، منجر به مشکلات تنفسی و واکنشهای آلرژیک به ویژه در افراد مبتلا به آسم شود و در طولانیمدت احتمال سرطانزایی و جهش ژنتیکی را افزایش دهد.
برای تشخیص دقیق محصولات غذایی مشکوک و آلوده به بلانکیت مانند نبات تنها راه شناسایی دقیق انجام آزمایشهای شیمیایی در آزمایشگاههای معتبر است. این آزمایشها میزان وجود مواد شیمیایی مضر در محصول را بهطور دقیق تعیین میکنند.