تاریخ انتشار: ۱۰:۰۷ - ۲۲ اسفند ۱۴۰۳

هشدار؛ ایران دیگر آب ندارد!

سخنگوی صنعت آب کشور گفت: منابع آبی سطحی و زیرزمینی به‌دلیل پنج سال خشکسالی متوالی به‌شدت در فشار است. برای عبور از این بحران راهی جز مدیریت مصرف نداریم، امیدواریم به جیره‌بندی نرسیم

«آب» نداریم

اقتصاد۲۴- «بحران» کلمه‌ای که سال‌هاست از وضعیت شکننده آبی کشور جدا نشده و حالا با کاهش حدود ۲۵ درصدی بارش‌ها در شش‌ماه نخست سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ نسبت به سال گذشته یک‌بار دیگر استفاده از آن در ادبیات متولیان و کارشناسان بخش آب پرتکرارتر از قبل شده است. سخنگوی صنعت آب کشور در آخرین نشست خبری سال ۱۴۰۳ خود یک بار دیگر بر وخامت شرایط منابع آبی کشور هم در بخش آب‌های سطحی و هم در بخش آب‌های زیرزمینی تأکید کرد و گفت بارش‌های کم‌رمق پاییز و زمستان دردی از کمبود آب کشور دوا نکرده است. حالا فقط یک راه برای عبور از بهار و تابستان آبیِ سخت ۱۴۰۴ باقی مانده است: «مدیریت و کاهش مصرف»؛ یعنی هر کس هر چقدر که از دستش برمی‌آید، باید از مصرف آب کم کند؛ چه در بخش خانگی، چه کشاورزی و چه صنعتی. راه دیگری نمانده است. وضعیت آبی در روز‌های گرم سال آینده برای پایتخت نیز بسیار حساس است و کاهش فشار آب شبکه هنوز زمستان تمام نشده، در دستورکار آبفای کشور قرار گرفته است. گویی این شعر سعدی حالا همه ایرانیان را مخاطب قرار داده است: «ای که دستت می‌رسد کاری بکن» پیش از آنکه هیچ‌کاری از دستمان برای آب برنیاید.

سخنگوی صنعت آب تأکید کرد با وجود بارش‌های اخیر در برخی مناطق کشور، این میزان بارندگی تأثیر قابل‌توجهی بر تأمین منابع آبی ندارد و کمبود تجمعی سالانه همچنان پابرجاست، مگر آنکه با ترسالی غیرمنتظره‌ای مواجه شویم

«عیسی بزرگ‌زاده»، سخنگوی صنعت آب کشور، در نشست خبری سخنگوی صنعت آب که به میزبانی شرکت مدیریت منابع آب ایران برگزار شد، به بررسی وضعیت بارش‌ها، منابع آبی و چالش‌های پیش روی کشور پرداخت. او با اشاره به کاهش چشمگیر بارش‌ها نسبت به میانگین بلندمدت، تأکید کرد کمبود آب همچنان یک بحران جدی است و مدیریت مصرف باید در اولویت قرار گیرد.

بزرگ‌زاده با اشاره به آخرین آمار بارندگی کشور تا تاریخ ۱۹ اسفند توضیح داد: «متوسط بارش کشور تاکنون ۱۰۱ میلی‌متر ثبت شده است که نسبت به مقدار نرمال بلندمدت (۱۶۰ میلی‌متر)، کاهش ۳۷ درصدی را نشان می‌دهد. این آمار تا ساعت ۶:۳۰ صبح روز ۱۹ اسفند به‌روزرسانی شده است و همچنان وضعیت کمبود بارش‌ها ادامه دارد. بررسی تفکیکی استان‌ها نشان می‌دهد برخی مناطق با کمبود بیش از ۵۰ درصدی بارش مواجه هستند. استان‌های هرمزگان، سیستان‌وبلوچستان، خوزستان، کهگیلویه‌وبویراحمد و بوشهر در این دسته قرار دارند.»

استان‌های قم، همدان، کرمانشاه، قزوین، گلستان، کردستان، خراسان‌رضوی، سمنان، کرمان و آذربایجان‌غربی نیز کاهش بارندگی بین ۱۰ تا ۳۰ درصد را تجربه کرده‌اند


بیشتر بخوانید:سیاست‌های دستوری؛ آخرین راهکار وزارت نیرو!


او ادامه داد: «استان‌هایی مانند چهارمحال‌وبختیاری، البرز، اصفهان، تهران، مرکزی، اردبیل، خراسان‌شمالی، فارس، خراسان‌جنوبی، لرستان و ایلام نیز با کمبود ۳۰ تا ۵۰ درصدی روبه‌رو هستند. استان‌های قم، همدان، کرمانشاه، قزوین، گلستان، کردستان، خراسان‌رضوی، سمنان، کرمان و آذربایجان‌غربی نیز کاهش بارندگی بین ۱۰ تا ۳۰ درصد را تجربه کرده‌اند. در این میان، تنها استان‌های گیلان، مازندران و زنجان در محدوده نرمال بارندگی قرار دارند.»

کسری جبران نمی‌شود

سخنگوی صنعت آب کشور درباره بارش‌های اخیر توضیح داد: «بارش‌های گزارش‌شده از سوی سازمان هواشناسی، مانند ۲ تا ۵ میلی‌متر بارندگی در برخی مناطق، عمدتاً تأثیر قابل‌توجهی در تأمین منابع آبی یا ایجاد رواناب پایدار ندارند. این میزان بارش تنها سطح زمین را مرطوب می‌کند و تأثیر چندانی در ذخایر آب ندارد. او بر لزوم آگاه‌سازی مردم درباره تفاوت «بارش مؤثر» و «بارش سطحی» تأکید کرد. حتی درصورت وقوع بارش‌های نرمال در فروردین و اردیبهشت، کمبود تجمعی سالانه جبران نخواهد شد، مگر اینکه با یک ترسالی غیرمنتظره مشابه سیلاب سال گذشته روبه‌رو شویم. براساس این پیش‌بینی‌ها، انتظار می‌رود بارش‌های بهاری در محدوده نرمال باشد، اما این موضوع به‌معنای حل بحران آب نیست.»

استان‌هایی مانند چهارمحال‌وبختیاری، البرز، اصفهان، تهران، مرکزی، اردبیل، خراسان‌شمالی، فارس، خراسان‌جنوبی، لرستان و ایلام نیز با کمبود ۳۰ تا ۵۰ درصدی روبه‌رو هستند

به‌گفته بزرگ‌زاده، کاهش ذخایر سد‌ها متناسب با کاهش بارش‌ها بوده است. امسال ورودی سد‌ها ۹.۵ میلیارد مترمکعب بوده که نسبت به سال گذشته (۱۳ میلیارد مترمکعب) کاهش ۳.۵ میلیارد مترمکعبی داشته است: «خروجی سد‌ها کاهش یافته تا موجودی مخازن نسبت به سال گذشته افت کمتری داشته باشد، اما همچنان با عقب‌افتادگی ۱.۵ میلیارد مترمکعبی مواجه هستیم. برخی سد‌های کلیدی کشور در وضعیت بحرانی قرار دارند. برای نمونه، حجم مفید مخزن سد امیرکبیر (کرج) به حدود نصف کاهش یافته و رسوبات بخش زیادی از آن را پر کرده است. سد لار نیز تقریباً خشک شده و سد‌های تأمین‌کننده آب تهران (لتیان، طالقان، ماملو) با کاهش ۴۶ درصدی بارش نسبت به نرمال و ۲۵ درصدی نسبت به سال گذشته روبه‌رو هستند. در سایر نقاط کشور نیز سد‌هایی مانند میناب در هرمزگان، زاینده‌رود در اصفهان، ۱۵ خرداد در خراسان‌رضوی و ساوه در استان مرکزی در وضعیت قرمز یا زرد قرار دارند.»

پنج سال خشکسالی

بزرگ‌زاده در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت: «ایران برای پنجمین سال متوالی درگیر خشکسالی است و این خشکسالی‌های پی‌درپی اثر هم‌افزایی منفی دارند که مدیریت منابع آب را به‌شدت دشوارتر می‌کند. وقوع ترسالی‌های مقطعی، مانند سیلاب سال ۹۸، نتوانسته کمبود‌های تجمعی را جبران کند. استانی مانند خوزستان بحرانی است. برای کشت تابستانه در این استان باید برنامه‌ریزی دقیق و کاهش محصولات پرآب‌طلب مانند برنج در دستورکار قرار گیرد. باتوجه‌به شرایط آبی موجود، کشت پاییزه در این استان آغاز شده و امیدواریم با مدیریت صحیح، بتوانیم از منابع آبی بهینه استفاده کنیم. او افزود: برای کشت تابستانه باید برنامه‌ریزی دقیق‌تری انجام شود و محصولات پرآب‌طلب مانند برنج کاهش یابد. در شرایط خشکسالی و کمبود منابع آبی، کشت محصولاتی مانند برنج که نیاز آبی بالایی دارند، باید محدود شود. وزارت جهادکشاورزی باید الگوی کشت متناسب با شرایط آبی را تعریف کند و کشاورزان را به‌سمت کشت محصولات کم‌آب‌بر هدایت کند.»


بیشتر بخوانید:بحران آب چالش لایحه هفتم؛ انتقاد از کاستی‌های برنامه توسعه آب کشور و بحران‌های آبی


بزرگ‌زاده با اشاره به اولویت‌دهی به تأمین آب باغات، گفت: «از بین رفتن باغات آسیب بلندمدت به کشاورزان وارد می‌کند. بنابراین، تأمین آب باغات نسبت به محصولات زراعی در اولویت قرار دارد. در سال‌های خشک، باید به‌طور ویژه به حفظ باغات توجه شود.

مدیریت مصرف، تنها راه عبور

سخنگوی صنعت آب کشور بر لزوم تغییر رویکرد در مصرف منابع آبی تأکید کرد و گفت: وقوع یک سال ترسالی نرمال در میان سال‌های خشکسالی متوالی می‌تواند به ذخیره‌سازی آب در مخازن سطحی و زیرزمینی کمک کند، اما این موضوع به‌تنهایی کافی نیست و ما به یک مدیریت مصرف هوشمندانه نیاز داریم.

او همچنین با اشاره به محدودیت استفاده از آب‌های زیرزمینی در بسیاری از مناطق کشور توضیح داد: برداشت بی‌رویه از چاه‌ها، علاوه‌بر شور شدن و آلودگی آب، باعث تهدید پایداری سفره‌های زیرزمینی می‌شود. هرگونه افزایش برداشت از این منابع نیازمند بررسی‌های دقیق کارشناسی است. تنها راه عبور از بحران، کاهش مصرف آب است. مصرف‌کنندگان شهری، بخش کشاورزی و صنایع باید الگوی مصرف خود را تغییر دهند. در بخش کشاورزی، اجرای الگوی کشت متناسب با شرایط خشکسالی و کاهش سطح زیر کشت محصولات پرآب‌بر، ضروری است.

بزرگ‌زاده همچنین نسبت به راهکار‌های سطحی و نادرست هشدار داد و گفت: «حفر چاه‌های جدید یا افزایش برداشت از منابع زیرزمینی نه‌تنها مشکل کمبود آب را حل نمی‌کند، بلکه بحران را تشدید خواهد کرد. تنها راه‌حل، همکاری عمومی و پذیرش واقعیت کم‌آبی است. رسانه‌ها، اساتید دانشگاه، هنرمندان و دیگر گروه‌های اجتماعی در فرهنگسازی مصرف بهینه آب نقش مؤثر دارند. ما نیازمند یک مشارکت همه‌جانبه از سوی رسانه‌ها، روحانیون، ورزشکاران و شهروندان هستیم تا بتوانیم مصرف آب را مدیریت کنیم. امیدوارم با لطف الهی و همکاری عمومی، وضعیت منابع آبی در آینده بهبود یابد و اطلاعات به‌روز شده تا شب عید، تغییرات مثبتی را نشان دهد.»

بزرگ‌زاده در پایان از تلاش‌های همکاران صنعت آب قدردانی کرد و بر شفافیت در اطلاع‌رسانی به مردم تأکید کرد تا جامعه با آگاهی کامل نسبت به وضعیت بحرانی منابع آبی کشور، در مدیریت مصرف مشارکت کند.

منبع: روزنامه پیام ما
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ اطلاعیه تعلیق برخی خدمات سفارت افغانستان در تهران

عکس/ سفره غذای لاکچری بهاره رهنما در خانه شخصی برای مهمانان ویژه

عکس/ شهید بهشتی، شهید باهنر و رهبر انقلاب ۴۵ سال پیش سر سفره

عکس/ شهید چمران بر سر مزار دکتر شریعتی ۴۸ سال پیش در سوریه

عکس/ شام عروسی عزت الله ضرغامی در کنار دوستانش ۴۳ سال پیش

عکس/ استوری مجتبی جباری برای ناصر حجازی

عکس/ محل برگزاری دور پنجم مذاکرات ایران و امریکا

عکس/ نوجوانی محمد بن سلمان ولیعهد عربستان ۲۳ سال پیش

عکس/ سید نصرالله بنی‌صدر، پدر ابوالحسن بنی صدر ۶۴ سال پیش

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ تیپ و چهره جذاب آیشواریا رای باچان در ۳۴ سالگی

عکس/ رهبر انقلاب در سفر پاکستان ۴۰ سال پیش

عکس/ خوش گذرانی محمدرضا پهلوی و خانواده اش ۵۶ سال پیش در سوئیس

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

علت مرگ ۱۸ قلاده فوک خزری چه بود؟

عکس/ لباسی که آیشورایا را ستاره جشنواره کن کرد

عکس/ بازیگر نقش نجاشی فیلم محمدرسول الله در ۸۹ سالگی

ماجرای ورود ابر‌های ناشناس به آسمان ایران چیست؟

عکس/ تیپ خاص رویا میرعلمی با کت رنگ جیغ و کیف براق

عکسی احساسی از چارلی چاپلین ۹۶ سال پیش در کنار همسر سوم اش

عکس/ استوری فدراسیون فوتبال ناپولی و دیه گو مارادونا

جدیدترین قیمت رهن و اجاره خانه در تهران خرداد ۱۴۰۴+ جدول

عکس/ قاب دیدنی سیامک انصاری و خانم مجری در جشن نفس

عکس/ دیدار پادشاه چهارم اردن و ملکه رانیا ۲۶ سال پیش با پاپ

مقصد بعدی کاپیتان پرسپولیس کجاست؟

فیلم/ پیدایش یک گودال عمیق در دل دریاچه ارومیه

عرضه ۶۰۰ دستگاه آریسان۲ در بورس کالا

عکس/ استایل ویژه پریناز ایزدیار با گوشواره‌های عجیب روی فرش قرمز

عکس/ ضرغامی در لباس سپاه ۴۴ سال پیش به همراه ناطق نوری

تخریب دیواره‌های برج آرامگاه ایلخانی سرست مازندران

مراسم سالروز فتح خرمشهر با حضور قالیباف

بلوای یک یارانه پنهان با نرخ ۳۰۰ تومان

عکس/ گریم عجیب سوسن پرور در یک نمایش

عکس/ ژست خواهرزن احمدشاه ۱۱۰ سال پیش با لباس حریر خامه دوزی

۲/۴ میلیون خانوار مستاجر ایرانی زیر خط فقر

عکسی جالب از پشت صحنه سریال اجل معلق

آیا بحران خاموشی سراسری یا Black Out در راه است؟/ بررسی ناترازی برق در ایران و هشدار درباره احتمال «بلاک‌اوت» کامل

آیا روند بورس پس از مذاکرات رم تغییر می‌کند؟

انحراف اتوبوس حامل دانش‌آموزان در جاده قزوین

ورود مجلس به موضوع افزایش قیمت گوشت قرمز با حذف ارز ترجیحی

سرمایه‌گذاران بورس در دوراهی ابهام

توضیح دانشگاه تهران در خصوص ریزش سقف یکی از خوابگاه‌ها

اینفوگرافی/ مشکلات خرمشهر و استان خوزستان چیست؟

قیمت دلار تحت فشار ۳ عامل مهم

اعلام زمان واریز معوقات فروردین بازنشستگان تامین اجتماعی

احتمال شیوع سالک و هاری توسط سگ‌های ولگرد

اینفوگرافی/ بزرگترین صنایع جهان در سال ۲۰۲۵

حسن کامشاد مترجم و پژوهشگر ادبیات فارسی درگذشت

زمان برگزاری یکصد و یازدهمین جلسه حراج شمش طلا اعلام شد

عکس/ خودرو‌های طالبان در حریم ممنوعه نقش جهان

فیلم/ دیدار عراقچی با مقامات ارشد واتیکان

معرفی تویوتا bZ وودلند قدرتمندترین خودرو ۲۰۲۶

اختلال گسترده در سامانه برق من + عکس

دور پنجم مذاکرات آغاز تفاهم یا ادامه سردرگمی؛ حاصل مذاکرات رم برای تهران و واشنگتن چه بود؟

محاکمه عامل قتل در نیمه شب

آیا آمریکا در حال بازتعریف جایگاه خود در خلیج فارس است؟

حادثه تلخ در سد سنندج؛ تفریح خانوادگی به عزا تبدیل شد

برگزاری اجلاس سراسری جبهه اصلاحات در سالگرد دوم خرداد

لغو تحریم‌های سوریه به مدت ۱۸۰ روز از سوی آمریکا

ماجرای مسمومیت ۵۰ نفر در یک تالار چه بود؟

دست‌های بی‌ادعا زندگی‌بخش تالاب‌های خشک

بررسی دور پنجم مذاکرات و مصاحبه اخیر عراقچی

اینفوگرافی/ ۲۴ می‌روز جهانی آگاهی از اسکیزوفرنی

روایت کیهان از اعلام موجودیت بسیج واشنگتن