تاریخ انتشار: ۱۰:۰۳ - ۲۷ اسفند ۱۴۰۳

ویرانی مقبره زنی که شیراز را از حمله مغول نجات داد

یکی از اهالی شیراز با ارسال تصاویر و ویدیو، از مقبره زیبایی که در قرون گذشته فروریخته و تاکنون مرمت نشده، خبر می‌دهد. تصاویر نیز از وضعیت آشفته کاشی‌کاری‌های منحصر‌به‌فرد با آیات قرآنی حک شده خبر می‌دهد که در گوشه‌ای از حیاط تلنبار شده‌اند و هر روز درحال تخریب هستند.

ویرانی مقبره زنی که شیراز را از حمله مغول نجات داد

اقتصاد۲۴- «آبش‌خاتون» تنها زن حمکران فارس و آخرین فرمانروا از سلسله اتابکان است. زنی که دوره حکمرانی‌اش همزمان با حمله مغول بوده و آبش‌خاتون برای حفظ شیراز و فارس با پسر هلاکوخان ازدواج می‌کند تا فارس را از گزند مغول در امان نگاه دارد. حالا، اما مقبره آبش‌خاتون در گوشه‌ای از بافت تاریخی شیراز تخریب شده و مهجور رها شده است. 

 تعدادی از اهالی شیراز با ارسال تصاویری از مقبره آبش خاتون تنها زن حکمران فارس از وضعیت این بنای تاریخی که در فهرست آثار ملی کشور نیز به ثبت رسیده است، گلایه‌مند بودند. مقبره آبش خاتون، اما برای اهالی شیراز بسیار محترم است و از فلکه خاتون جایی که مقبره در آن مکان واقع شده، این منطقه را به‌عنوان محله خاتون می‌شناسند.

«سیامک بصیری» کارشناس فنی میراث‌فرهنگی در استان فارس است. او نیز معتقد است که آبش‌خاتون شخصیت ارزشمند تاریخی است که در حافظه جمعی مردم شیراز ماندگار شده است.

او در خصوص وضعیت مقبره آبش‌خاتون اینطور می‌گوید: مقبره آبش خاتون یکی از بنا‌های تاریخی ارزشمند است که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. با اینکه اوقاف نیز مالکیت این بنا را به‌عهده‌دارد، اما از آنجا که این بنا در فهرست آثار ملی کشور است به‌نوعی میراث‌فرهنگی نیز متولی این اثر تاریخی است با این حال سالهاست که این بنای تاریخی مهجور مانده و هیچ‌گونه اقدام مرمتی خاصی در جهت حفاظت و نگهداری از این اثر ارزشمند صورت نگرفته است.

یکی از اهالی شیراز با ارسال تصاویر و ویدیو، از مقبره زیبایی که در قرون گذشته فروریخته و تاکنون مرمت نشده، خبر می‌دهد. تصاویر نیز از وضعیت آشفته کاشی‌کاری‌های منحصر‌به‌فرد با آیات قرآنی حک شده خبر می‌دهد که در گوشه‌ای از حیاط تلنبار شده‌اند و هر روز درحال تخریب هستند.

شهروند شیرازی می‌گوید: هنوز کسی پیدا نشده که متولی بازسازی مقبره‌ی این شخصیت بزرگ فارس باشد درحالی ما شیرازی‌ها هنوز محله‌ای که مقبره در آن واقع شده را با نام فلکه و محله خاتون می‌شناسیم و برای ما این شخصیت بسیار با ارزش است.

بصیری نیز تخریب‌های عمده این بنا را مربوط به ۱۰۰ سال گذشته می‌داند و به آخرین زلزله‌های دوره قاجار. او نیز معتقد است: این بنا در اصل دارای گنبد بوده که دهه‌هاست که دیگر گنبدی روی مقبره نیست و از زمان آخرین زلزله که مربوط به سال ۱۲۳۹ بوده هیچ اقدام خاصی در جهت تثبیت وضع موجود انجام نشد. 


بیشتر بخوانید:ماجرای سرقت اشیای تاریخی از موزه آبادان چه بود؟+ سند


البته این کارشناس میراث‌فرهنگی به یک مرمت موضعی در ۱۰ سال گذشته زمانی که بخش‌هایی از دیوار مقبره فروریخته بود نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: میراث‌فرهنگی چند سال قبل برای جلوگیری از ریزش دیوار مقبره یک مرمت استحکام‌بخشی در بخش‌هایی از بنا انجام داد، اما کافی نبود و هم‌اکنون این بنا نیاز به مرمت‌های جدی‌تر دارد. 

او می‌گوید: تا جایی که اطلاع دارم یکی از مشاوران طرح مرمت، برای مرمت مقبره آبش‌خاتون یک طرح به میراث‌فرهنگی ارائه داد که پس از تصویب طرح مداخلات حرفه‌ای جهت حفاظت، مرمت و استحکام‌بخشی روی بنا انجام بگیرد. این طرح یکبار هم آماده شد، اما به دلیل نواقصی که داشت قرار شد دوباره بازخوانی و توسط مشاور ارائه شود. اما تاکنون اقدام عملیاتی در مقبره آبش خاتون که به‌صورت بسیار مهجوری در گوشه جنوب شرقی و بدنه خارجی بافت تاریخی شیراز و در میدان خاتون قرار گرفته است و اصلا شرایط مناسبی ندارد.

بصیری معتقد است: از زمان زلزله دوره قاجار در شیراز که گنبد تخریب شد، هیچ اقدامی برای بازسازی مقبره صورت نگرفته و مقبره به‌صورت چهاردیواری باقی مانده است. آجرکاری‌ها در حد مرمت‌های موضعی و تعمیرات استحفاظی صورت گرفته و آخرین اقدام عملی میراث‌فرهنگی مربوط به ۱۰ سال گذشته است. این بنا نیاز به باززنده‌سازی دارد و ضروری است متولیان میراث‌فرهنگی و اوقاف گامی در جهت حفظ مقبره این شخصیت ارزشمند بردارند. چراکه این اثر از معدود آثار دوره ایلخانی است که در شهر شیراز واقع شده و شخصیت آبش‌خاتون نیز جزو خاطرات جمعی مردم شیراز است که باید به‌درستی از آن نگهداری شود.

آرامگاه «آبش خاتون» تنها فرمانروای زن فارس در شیراز واقع شده است. این زن در سال هجری ۶۲۲ قمری فرمانروای فارس بوده و بر اساس مستندات موجود او در زمان حکمرانی خود فعالیت‌های زیادی برای پیشرفت شهر انجام داده است. ساختمان آرامگاه آبش خاتون در تاریخ ۱۵ دی‌ماه ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

به گفته کارشناسان، این بنا دوطبقه و از بیرون و داخل دارای کاشی کاری‌ها و معرق‌هایی مزین شده با آیات قرآنی بوده؛ آیاتی که با خط ثلث نوشته بودند.

منبع: ایلنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۸ اسفند ۱۴۰۳/ افزایش چشمگیر قیمت طلا و سکه در بازار

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ نمایی از زیبایی خیره کننده اسب موفرفری دورنگ

عکس/ پوستر استقلال به مناسبت بازگشت مجتبی جباری

عکس/ استایل لاکچری یکتا ناصر با مانتوی طرحدار و صندل

عکس/ همسر ستاره فرانسوی سپاهان هم بلاگر شد

اینفوگرافی/ چطور با قطار به ترکیه سفر کنیم؟

عکس/ تیپ اروپایی الناز حبیبی با مانتوپیراهن سفید و کفش مردونه

جان دوباره دریاچه مهارلو

عکس/ استایل بهاری بهاره رهنما در حیاط خلوط خانه‌اش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ برج و باروی ارگ تهران ۱۵۰ سال پیش در خیابان ۱۵ خرداد

عکس/ لوگوی جدید ایران‌خودرو کپی است

ناترازی انرژی تنها به تغییر ساعت مربوط است؟

تعیین حق بیمه شخص ثالث برای سال ۱۴۰۴ + جدول

ایست به خودرو‌های کارکرده پشت چراغ تعرفه

عکس/ آیا دلار سال را سه رقمی به پایان می‌رساند؟

عکس / سلفی کویری بازیگران جان سخت در پشت صحنه سریال

عکس/ کودک یمنی ایستاده کنار بمبی که عمل نکرد

عکس/ دختران قاشق زن در چهارشنبه سوری ۲۶ سال پیش

عکس/ برف مهمان غیرمنتظره بهار ایران

گزارش بورس امروز سه شنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۳

عکس/ قیمت یک هر بیت کوین به ۸ میلیارد تومان رسید

فیلم/ وقتی روحانی هم به تعطیلی پنجشنبه و شنبه کنایه می‌زند

فیلم/ روایت روحانی از مخالفت‌ها با خرید S۳۰۰

امیر محمد پورمند، سرپرست مدیریت بانک و بیمه شرکت بیمه سرمد شد

فیلم/ برای اولین بار لحظه کامل ترور جان اف کندی منتشر شد

ارزش دارایی بورسی سهامداران عدالت چقدر است؟ + جدول

همدلی و کار گروهی عامل اصلی رشد بیمه سرمد در یک‌سال اخیر

رکورد تولید و فروش ایرانول از اول تاسیس تاکنون شکسته شد

عدم مسدودی حساب در «طرح مهربانی ملی»

عکس/ ناوشکن زاگرس در صدر اخبار ایران

عکس/ شهادت ۵ عضو ارشد حماس در حملات امروز اسرائیل

ادعای روبیو مبنی درباره کمک ایران به حوثی‌ها

عکس/ جدیدترین تصویر از سید محمد خاتمی در سال ۱۴۰۳

عکس/ لحظه شگفت انگیز پرواز بز کوهی در لرستان

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

فیلم/ ازدحام عجیب زائران ایرانی در مرز مهران

عکس/ نمای دیدنی گنبد سلطانیه ۱۴۵ سال پیش از نگاه دوربین یک آمریکایی

عکس/ ناصرالدین شاه ۱۴۰ سال پیش ایستاده کنار پسرش کامران میرزا

آیا وضعیت بازار طلا و سکه قابل پیش‌بینی است؟

قیمت دلار و تتر در دوئل بزرگ

بازی پیچیده میانجی‌ها در زمین ایران و آمریکای ترامپ/ آیا ترامپ باید نگران مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا باشد؟

چرا کلاهبرداران بازار خودرو را هدف گرفتند؟

جدیدترین جزییات از حراج آنلاین شمش طلا در سال ۱۴۰۴

هزینه خرید و یا رهن و اجاره آپارتمان در مرزداران تهران اسفند ۱۴۰۳ + جدول قیمت‌ها

قیمت رهن و اجاره خانه در سلسبیل تهران اسفند ۱۴۰۳ + جدول

ناگفته‌های حسن روحانی از صبح جمعه آبان ۹۸/ آیا اختیار افزایش قیمت بنزین به شورای عالی امنیت ملی تنفیذ شده بود؟

سرقت اردوغان و علی‌اف از ایران به روایت رسانه اصولگرا

قیمت اجاره ویلا در ماسال گیلان و برای نوروز ۱۴۰۴ + جدول

طلحه بن طاهر کیست و نقش او در نا امنی‌های خراسان چه بود؟

مجموع ارزش سبدسرمایه‌گذاری خارجی بورس در بهمن ماه چقدر بود؟

واریز بیش از ۳۷ همت سود به حساب مشمولان سهام عدالت

قیمت خودرو در آخرین روز سال ۱۴۰۳ افزایشی شد + جدول

سالی نفس‌گیر برای بورس تهران

بانک مرکزی است یا مغازه طلافروشی بدون پروانه کسب؟!

پایان دوران خالی فروشی طلا

افزایش حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۴ از چه زمانی اعمال می‌شود؟

یارانه جدید دولت مسعود پزشکیان واریز شد

صفر تا ۱۰۰ تقلب در بازار خوراکی برای خرید امن شب عید + جدول قیمت

سقوط قدرت دستمزد کارگران به روایت آمار و ارقام