
اقتصاد ۲۴؛ میناسادات حسینی- سال ۱۴۰۳ برای اکوسیستم استارتاپی کشور سالی پر از چالش و تحول بود. از تداوم تحریمها و محدودیتهای بینالمللی تا مشکلات تامین مالی و مهاجرت نیروهای متخصص، موجب شد تا اکوسیستم استارتاپی با مشکلات بسیاری به استقبال سال ۱۴۰۴ برود.
برای بررسی این چالشها و پیش بینی در مورد وضعیت اکوسیستم استارتاپی در سال ۱۴۰۴ به سراغ رئیس اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی رفتیم. متن کامل این گفتگو را در ادامه میخوانید که به چالشهای پیشروی استارتاپها و سناریوهای احتمالی سال آینده میپردازد.
مشکلات اکوسیستم استارتاپی همچنان پابرجاست
رضا الفتنسب، رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی در مورد مهمترین چالشهای کسبوکارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات و اکوسیستم استارتاپی کشور در سال ۱۴۰۳ به اقتصاد ۲۴ گفت: سال ۱۴۰۳ برای اکوسیستم استارتاپی کشور همانند ۴ سال اخیر سپری شد؛ به این معنا که اتفاق ویژهای در این حوزه نیفتاد و کماکان مشکلات پابرجا بود.
وی با اشاره به انتخابات ریاستجمهوری در ابتدای سال و شعارهای وعده دادهشده به اکوسیستم استارتاپی در آن ایام، گفت: در آن زمان، امید اندکی در اکوسیستم استارتاپی ایجاد شد؛ ولی پس از انتخابات، رئیس جمهور جدید هم درگیر موضوعاتی شد که آن وعدهها به فراموشی سپرده شد.
امید اکوسیستم استارتاپی به رئیسجمهور کمرنگ شد
رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی با اشاره به تغییر و تحولات اکوسیستم استارتاپی در سال ۱۴۰۳، گفت: رفع فیلترینگ یکی از وعدههای انتخاباتی رئیسجمهور بود. این در حالی است که در موضوع فیلترینگ علاوه بر شورای عالی فضای مجازی، تعدادی نهادهای مختلف حاکمیتی داریم که در این موضوع تصمیمگیری میکنند. بالاخره بعد از حدود شش ماه تنها توانستند واتساپ و گوگلپلی را رفع فیلتر کنند که به شخصه معتقدم که کار بزرگی بود.
الفتنسب افزود: افراد مختلفی در شورای عالی فضای مجازی تصمیمگیرنده نهایی هستند که بعضا نظرات آنها با نظرات مردم یکی نیست. در چنین شرایطی، شخص رئیسجمهور روش و منشی در پیش گرفتهاند و میخواهند با وفاق کارها را جلو ببرند؛ ولی کار به این شکل پیش نمیرود. از طرفی، با تغییر رئیس جمهور، اندک امیدی در اکوسیستم استارتاپی بابت تغییرات جدید به وجود آمد که در حال حاضر این امید کمرنگ شده است، زیرا این زیستبوم توقع بیشتری از رئیسجمهور منتخب داشت.
چالش سرمایهگذاری در استارتاپها
رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی در مورد چالشهای کسبوکارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات و اکوسیستم استارتاپی کشور در سال ۱۴۰۳، گفت: موضوع سرمایهگذاری در استارتاپها همچنان یکی از چالشهای اساسی کسب و کارها در سال ۱۴۰۳ بود.
الفتنسب با اشاره به تلاطمات سیاسی در کشور در ابتدای سال و تاثیر آن بر اکوسیستم استارتاپی، گفت: تغییر رئیسجمهور، بیثباتیها و تنشهای منطقه و افزایش نرخ ارز و طلا بر همه بازارها و سفرههای مردم تاثیر گذاشته است. در چنین شرایطی، اولویت مردم معیشت آنهاست. از طرفی، ارزش پول ملی کشور کاهش پیدا کرده و این موارد بر بازار کسب و کارهای مجازی نیز تاثیر داشته است.
وی افزود: با سختتر شدن تحریمها و صحبتهای رئیسجمهور آمریکا به نظر میرسد که سال ۱۴۰۴ سال سختتری برای کسب و کارها به ویژه کسب و کارهای مجازی باشد و قیمت ارز احتمالا افزایش بیشتری خواهد داشت.
سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در استارتاپها تمایلی ندارند
رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی با اشاره به وضعیت سخت اقتصادی و ناامیدی مردم برای بهبود شرایط، گفت: مردم و کسب و کارها با توجه به ابهام در آینده نسبت به شرایط ناامید هستند. از طرفی سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در اکوسیستم استارتاپی با توجه به افزایش قیمت طلا و ارز تمایلی ندارند، زیرا سرمایه خود را جایی سرمایهگذاری میکنند که ارزش پولشان حفظ شود.
بیشتر بخوانید: تغییرات در لایه سهامداری و مدیریتی استارتاپها؛ اکوسیستم اقتصاد دیجیتال ایران دستخوش تحولات
الفتنسب ادامه داد: امیدوارم مسئولان به گونهای برنامهریزی کرده و محدودیتها را رفع کنند که بتوانند اعتماد مردم که سرمایه اجتماعی است را در شرایط سخت اقتصادی جذب کنند. چرا در اوضاع سخت اقتصادی و تحریمها ما در داخل کشور هم موضوعات مختلف و چالشهای گوناگونی داریم؟
بازار نوآفرین فرابورس؛ بستری برای رشد استارتاپها
رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی گفت: دولتها، مجلسها و مسئولان تغییر میکنند، اما قوانینی که آنها وضع میکنند و کارهایی که میکنند، بر اقتصاد کشور و به ویژه اکوسیستم استارتاپی تاثیرگذار است. رها کردن و مهاجرت علاج کار نیست. بلکه باید بمانیم و کشور را بسازیم.
الفتنسب یکی از اتفاقات خوب اکوسیستم استارتاپی در سال ۱۴۰۳ را ورود استارتاپها و دانشبنیانها به بورس دانست و گفت: اتفاق خوبی که در سال ۱۴۰۳ شاهدش بودیم و امیدواریم در ۱۴۰۴ ادامه پیدا کند، بحث ورود کسب و کارهای حوزه اقتصاد دیجیتال به بازار نوآفرین است. این اتفاق، اتفاق خوبی است که امیدواریم در سال جدید این اتفاق پررنگتر شود و کسب و کارهای بزرگ این اکوسیستم وارد تابلوی اصلی بورس شوند.