تاریخ انتشار: ۰۹:۴۷ - ۱۷ فروردين ۱۴۰۴

بازار خودرو بر سر دوراهی مونتاژ و تولید

امسال در شرایطی «سرمایه‌گذاری برای تولید» نام‌گذاری شده که صنعت خودرو به‌عنوان یکی از پیشران‌های اقتصاد، از کمبود سرمایه‌گذاری موثر در رنج است.

بازار خودرو

اقتصاد۲۴- تاکید بر این است که این صنعت یکی از پیشران‌های اقتصاد ایران است؛ صنعتی که صدها‌هزار نیروی کار مستقیم و غیرمستقیم، زنجیره‌ای گسترده از قطعه سازان، تامین کنندگان و شبکه خدمات پس از فروش را درگیر خود کرده است. اما با وجود این وسعت، خودروسازی طی دهه‌های اخیر با چالش‌های جدی روبه رو بوده؛ از بحران کیفیت گرفته تا زیان انباشته، از عقب ماندگی تکنولوژیک تا ناتوانی در صادرات پایدار. در این میان به نظر می‌رسد که یکی از کلیدی‌ترین راهکار‌ها برای نجات این صنعت از وضعیت کنونی سرمایه گذاری کلان و البته هدفمند است. با این حال سوالاتی در زمینه سرمایه‌گذاری در خودرو مطرح است.

پرسش‌هایی از این قبیل که سرمایه گذاری خودرو باید از کجا تامین شود؟ سرمایه گذار داخلی یا خارجی؟ سوال دیگر اینکه در حال حاضر کدام بخش از تولید از سرمایه‌گذاری بهتر بهره‌مند است؟

آنچه مشخص است صنعت خودرو با وجود اینکه صنعتی پیشران در اقتصاد ایران است، اما فاقد سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی مناسب است. این صنعت از سال ۹۶ همراه با لغو برجام و خروج شرکای خارجی از خودروسازی ایران، تقریبا دیگر سرمایه خارجی به خود ندید حال آنکه سرمایه‌گذاری داخلی نیز به سمتی حرکت کرده که ارزش افزوده قابل‌توجهی در صنعت خودرو ایجاد نکرده است.

بعد از تشدید تحریم‌های بین‌المللی در دهه ۹۰ به دلیل محدودیت‌های داخلی و خارجی، سرمایه‌های مورد نیاز خودرو در مسیر تولید داخل قرار نگرفت و بیشتر بخش مونتاژ در این زمینه منتفع شد. در پاسخ به این سوال که چرا سرمایه‌گذاری داخلی در صنعت خودرو از رونق افتاد باید گفت که سرمایه گذاری داخلی در صنعت خودرو، مشروط به اصلاحات ساختاری، ثبات سیاسی– اقتصادی، مشوق‌های مالی، و اعتمادسازی است.


بیشتر بخوانید:قیمت این خودرو‌ها میلیاردی شد+ جدول


این در شرایطی است که سیطره دولتی در خودرو مانع از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در این صنعت شده و هر سرمایه‌گذاری در این بخش خود را رقیب دولت در خودرو می‌داند؛ بنابراین سیاستگذاری ناکارآمد دولت در خودرو منجر به آن شده که سرمایه‌های مربوط به خودرو بیشتر به سمت مونتاژ حرکت کند تا بخش مولد خودرو. آنچه مشخص است هر سرمایه گذاری به قصد سوددهی انجام می‌شود. 

در اصل سرمایه گذاری یعنی تخصیص منابع (پول، زمان، انرژی یا تجهیزات) به یک فعالیت اقتصادی با هدف کسب بازدهی یا سود در آینده؛ بنابراین سرمایه گذار زمانی که وارد یک حوزه مثل صنعت خودرو می‌شود چند اصل را در نظر می‌گیرد به‌طوری که از سرمایه خود نفع ببرد و دیگر اینکه بازده مناسبی از سرمایه‌گذاری خود کسب کند.

این دو اصل در خودروسازی کشورمان به دلیل سیاستگذاری دولت، مغفول مانده و سرمایه‌گذاری را از رونق انداخته است. در عوض، اما بخش مونتاژ خودرو از این دو اصل بهره کافی برده برای همین بیشتر سرمایه‌های داخلی به سمت مونتاژ خودرو رفته است. اما دو خودروسازی بزرگ کشور به دلیل سیاست‌های ناکارآمد چند دهه دولت بیش از آنکه به فکر توسعه باشند، به دنبال بقا هستند.

چرا خودرو به سرمایه‌گذاری نیاز دارد؟

بدون شک در دنیای امروز، خودروسازی بدون همکاری‌های بین‌المللی و سرمایه گذاری خارجی هدر‌دهی منابع و فرصت‌ها تلقی می‌شود. منابع و فرصت‌هایی که خودروسازی کشورمان حداقل طی یک دهه گذشته از آن محروم بوده است.

مشارکت خارجی در خودروسازی دنیا یعنی انتقال فناوری و دانش روز به این معنا که ورود خودروساز‌های خارجی یا همکاری با برند‌های معتبر باعث انتقال تکنولوژی‌های نوین مثل خودرو‌های برقی، ایمنی پیشرفته و پلتفرم‌های مدرن می‌شود. فرصتی که همراه با تحریم‌های بین‌المللی از خودروسازی کشورمان گرفته شد. در دهه ۹۰ هر چند مشارکت‌های خارجی جسته و گریخته‌ای در خودرو انجام شد، اما به باور بسیاری از کارشناسان و دست‌اندرکاران صنعت خودرو قرارداد‌هایی که در جهت مشارکت یا جوینت شدن با شرکای خارجی توسط خودروسازان کشورمان منعقد شد، خارجی‌ها را چندان مقید به سرمایه‌گذاری در ایران نمی‌کرد که این مساله نیز از دولتی بودن مدیران و خودروسازی کشور نشأت می‌گرفت.


بیشتر بخوانید:کمپر‌ها در ایران؛ خانه‌های سیار دوست‌داشتنی با قوانین دست و پاگیر


شرایط سختی که سیاستگذار به خصوص در دهه ۹۰ برای برخی از شرکت‌های خارجی ایجاد کرد و همچنین گزینش شرکت‌های خارجی برای همکاری با خودروسازی کشور با تم سیاسی مانع از حضور شرکت‌های معتبر خودروساز در ایران شد. حتما به یاد دارید در دهه ۹۰ شرکت رنو خواهان سرمایه‌گذاری در صنعت خودرو ایران شد و به دنبال خودروسازی مستقل برای تولیدات این شرکت فرانسوی بود با این حال مافیای خودرو که رنو را رقیب خود می‌دانست مانع از سرمایه‌گذاری این شرکت در ایران شد و در نهایت نیز با تشدید تحریم‌ها رنو از خودروسازی ایران کلا خارج شد. این قبیل سنگ‌اندازی‌ها در مقابل مشارکت‌های خارجی در خودرو ایران کم نیست. 

اما سرمایه‌گذاری داخلی، مافیایی به خود ندیده بلکه همواره خطای سیاستگذاران حوزه خودرو را به خود دیده است. به استناد بسیاری از دست‌اندرکاران صنعت خودرو سرمایه‌گذاری داخلی برای صنعت خودرو بسیار ضروری است؛ چرا که در شرایط ناپایدار سیاسی و تحریمی، قابل اتکاتر از جذب سرمایه خارجی عمل می‌کند. از سوی دیگر سرمایه گذاری داخلی بیشتر به توسعه زنجیره تامین داخلی منجر می‌شود که یعنی اشتغال گسترده‌تر در داخل کشور.

نتیجه اینکه برای تحول اساسی صنعت خودرو، نیاز به ترکیبی از سرمایه داخلی و خارجی است. داخلی برای حفظ استقلال و تاب آوری؛ خارجی برای جهش تکنولوژیک و بهبود کیفیت. بدون فناوری‌های روز دنیا، صنعت خودرو نمی‌تواند وارد رقابت جهانی شود، ولی بدون سرمایه گذار داخلی هم موتور تولید را نمی‌توان همچنان روشن نگه داشت.

رونق سرمایه‌گذاری در مونتاژ

این یک واقعیت است که سرمایه‌گذاری در خودرو بیشتر به سمت مونتاژ حرکت کرده است. این روند، اگرچه در ظاهر رشد تولید را افزایش داده، اما از منظر عمق ساخت داخل و توسعه صنعتی، کم اهمیت به نظر می‌رسد. اما اینکه چرا سرمایه‌ها بیشتر به این سمت سوق پیدا کرده باید گفت که دلیل اصلی آن کاهش ریسک و هزینه سرمایه گذاری است. به‌طوری که مونتاژ خودرو به سرمایه گذاری اولیه کمتری نسبت به تولید پلتفرم، طراحی موتور و ساخت قطعه نیاز دارد. از سوی دیگر ریسک‌های فنی، مدیریتی و تولیدی پایین تری دارد و بازگشت سرمایه نیز سریع‌تر انجام می‌شود.

همچنین مونتاژ به زیرساخت‌های فنی و تکنولوژیک برای تولید کامل نیاز ندارد. آنچه مشخص است، طراحی و تولید خودرو از پایه نیازمند زیرساخت‌های پیشرفته، دانش فنی، آزمایشگاه‌های تست، و مهندسی پیشرفته است.

نکته بعدی که ضعف خودروسازی کشور شناخته می‌شود این است که قوانین و مجوز برای تولید خودرو مونتاژی بسیار آسان‌تر است. به طوری که بسیاری از شرکت‌های مونتاژکننده خودرو‌های چینی با کمترین زیرساخت وارد بازار شده‌اند؛ بنابراین سرمایه‌گذاری خودرو بیشتر به سمتی حرکت کرده که ارزش افزوده چندانی برای خودروسازی کشور ندارد، اما مولد ثروت زیادی برای گردانندگان آن است.


بیشتر بخوانید:پژو ۲۰۶ صندوق‌دار در مرز نیم میلیاردی شدن+ جدول


در این زمینه حسن کریمی سنجری کارشناس صنعت خودرو نیز سرمایه‌گذاری در مونتاژ خودرو را تایید و عنوان می‌کند که مونتاژ خودرو در شرایط خاصی می‌تواند ارزش افزوده ایجاد کند؛ اولا که قیمت تمام خودروی مونتاژی پایین‌تر از خودرو وارداتی باشد و دوما ایجاد اشتغال کند و در نهایت اینکه محصول مونتاژی، خودرو صادراتی باشد که ارزآوری برای کشور داشته باشد. وی ادامه می‌دهد که در کشور ما این شروط محقق نشده که آن هم به نحوه سیاستگذاری در صنعت خودرو برمی‌گردد چرا که سیاستگذاری‌ها باید در جهت ایجاد ارزش افزوده باشد.

این کارشناس خودرو در بخش دیگری از اظهارات خود به نام‌گذاری سال ۱۴۰۴ می‌پردازد و عنوان می‌کند که نام‌گذاری سال جدید به «سرمایه‌گذاری برای تولید» اساسا دوهدف را مدنظر دارد. هدف اول اینکه سرمایه‌گذاری بر امور مولد باشد و دوم اینکه سرمایه‌گذاری از طریق بخش خصوصی باشد و دولت از امر تولید خارج شود.

منبع: اقتصاد نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ریزش گسترده قیمت‌ها در بازار خودرو + جدول

عکس/ طعنه صادق زیباکلام به شورای‌عالی‌انقلاب‌فرهنگی

فیش حقوقی بازنشستگان صادر شد

بهای جدید نفت در بازار‌های جهانی

کشاورزی سنتی متهم ردیف اول بحران آب در ایران!

واکاوی تبعات اجتماعی تشدید بحران آب در ایران

ترافیک فوق سنگین در جاده کندوان

احتیاط سهامداران خرد در بازار سرمایه تا کجا ادامه دارد؟

موانع پیش روی رشد بورس در بازار

قدرت‌نمایی عرضه کنندگان در بورس تهران

پیش بینی بورس امروز اول مرداد ۱۴۰۴

آماده//// ورشکستگی آبی؛ محصول ۶ دهه حکمرانی جزیره‌ای در ایران/ سیاست‌گذاری آبی در محاق

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

عکس/ استایل محمدرضا پهلوی در حال شکار خرگوش ۶۶ سال پیش در یک شکارگاه

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

عکس/ دیدار صمیمانه سردار سلیمانی ۱۴ سال پیش با نوه امام خمینی

عکس/ ژست عجیب پرویز ثابتی چهره بی رحم ساواک ۵۴ سال پیش در یک دورهمی

عکس/ چهره خاص و متفاوت کیان ایرانی سریال مختار ۸۴ سال پیش در خردسالی

عکس/ سردار باقری در دیدار با ابراهیم رئیسی در دفتر آستان قدس

پیش بینی قیمت طلا و سکه چهارشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۴/ هیجان خرید در بازار طلا

عکس/ چهره جالب و دیده نشده از حشمت فردوس ۵۴ سال پیش در کنار دکتر شریعتی

افزایش تقاضا و نوسانات قیمت پمپ‌های آب خانگی در سایه بحران کم‌آبی/ گران ترین و ارزان ترین پمپ آب چند تومان است؟

عکس/ چهره دیده نشده سائب و عبدالرحمن بن شریح ۲۴ سال پیش در پشت صحنه سریال مختار

پیش بینی قیمت دلار چهارشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۴/ افزایش تقاضا برای خرید دلار

عکس/ استوری جنجالی مهراب قاسم‌خانی برای یوسف تیموری

عکس بی نظیر از ⁨ ⁨ ⁨دو برج تهران در نمای شب

اینفوگرافی/ نقشه نهایی تعطیلی ادارات کشور در روز چهارشنبه ۱ مردادماه

عکس/ عاشقانه تازه نرگس خانه‌به‌دوش جلب‌توجه کرد

فیلم/ حواشی ادامه دار ادعای جایزه ۴۰ میلیون دلاری بر سر ترامپ

عکس/ نوشته عجیب و غیرمنصفانه روی تابلو اعلانات یک کارخانه

عکس/ استوری جنجالی حسین حسینی علیه یک خانم

فیلم/ تلاش بالگرد آتش‌نشانی برای مهار آتش‌سوزی منطقۀ آزاد انزلی

ماجرای کشف پهپاد انتحاری در بوشهر

عکس/ تغییر شوکه کننده چهره سلنا گومز در جشن تولدش با کیک لاکچری

فیلم/ عراقچی: هرگز از غنی‌سازی صرف‌نظر نخواهیم کرد

فیلم/ وضعیت غم‌انگیز خواننده مشهور روی تخت بیمارستان

فیلم/ روایتی عجیب از صدای انفجار در قم

فیلم/ بارش شدید باران در عمان

عکس/ پیام رضا رشیدپور خطاب به عراقچی

اطلاعیه درباره صدای انفجار در بروجن

فیلم/ لحظه وقوع انفجار مهیب در شهرک فاطمیه قم