تاریخ انتشار: ۰۷:۳۰ - ۰۴ خرداد ۱۴۰۴

پس لرزه ادعای توطئه در سقوط بالگرد رئیسی

حادثه سقوط بالگرد رئیس‌جمهور شهید یک تراژدی ملی بود که با بررسی‌های دقیق و انتشار گزارش رسمی ابعاد آن به طور کامل روشن شده است.

سقوط بالگرد رئیسی

اقتصاد۲۴- روزنامه فرهیختگان نوشت:یک سال از حادثه تلخ سقوط بالگرد حامل سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور شهید و همراهان ایشان در ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ که به شهادت آن‌ها منجر شد، می‌گذرد و همچنان برخی در حال تولید ابهام از حادثه هستند.

این در حالی است که گزارش نهایی ستاد کل نیروهای مسلح در شهریورماه ۱۴۰۳ منتشر شد و بر اساس آن ابعاد مختلف حادثه توسط متخصصان کشوری و لشکری بررسی شده و به‌روشنی اعلام داشته که علت اصلی سقوط، «شرایط پیچیده اقلیمی و جوّی منطقه» و تشکیل ناگهانی «توده غلیظ مه متراکم و بالارونده» بوده است.

در این گزارش با استناد به شواهد مستدل، از جمله بررسی سامانه‌های فنی بالگرد، اسناد پروازی، داده‌های ضبط‌شده و آزمایش‌های پزشکی‌قانونی تأکید می‌شود که هرگونه شائبه نقص فنی، خراب‌کاری، جنگ الکترونیک یا اقدام تروریستی مردود است.

با این حال طی این یک‌سال به‌ویژه در روزهای اخیر برخی افراد و جریان‌های سیاسی، از جمله تعدادی از نمایندگان مجلس و مقامات دولت سیزدهم با طرح ادعاهایی نظیر ترور یا دخالت خارجی اقدام به تشکیک در این گزارش رسمی کرده‌اند. این اظهارات که دلسوزانه یا مغرضانه در محافل عمومی مطرح شده‌اند، نه‌تنها با یافته‌های رسمی در تعارض هستند، بلکه به التهاب افکار عمومی، تضعیف مرجعیت نهادهای رسمی و خدشه به اعتماد پایگاه اجتماعی نظام منجر می‌شوند.

مطالباتی که علیه نظام سیاسی حرکت کرد

با وجود انتشار این گزارش، برخی چهره‌های سیاسی از جمله نمایندگان مجلس مانند کامران غضنفری و حمید رسایی و همچنین برخی فعالان سیاسی در فضای مجازی، اقدام به طرح ادعاهایی کرده‌اند که سانحه را نتیجه ترور یا دخالت خارجی، از جمله همکاری رژیم‌صهیونیستی و جمهوری آذربایجان معرفی می‌کنند. غضنفری در همایشی مدعی شده که «رئیس‌جمهور با همکاری رژیم علی‌اف به شهادت رسیده و این موضوع به دلیل مصلحت‌اندیشی اعلام نشده است.»

رسایی نیز با طرح سؤالی درباره حادثه آن را به حذف یک رئیس‌جمهور انقلابی در راستای سناریوهای منطقه‌ای دشمن مرتبط دانسته است. محسن منصوری، معاون اجرایی رئیس‌جمهور هم به‌تازگی در گفت‌وگویی از یک‌سو بر اکتفا به گزارش رسمی تأکید می‌کند و از سوی دیگر با تأیید «شبهات و ابهامات زیاد» درباره این سانحه دوباره به ابهامات وزن می‌دهد.


بیشتر بخوانید:فیلم/ لحظاتی دیده نشده از اولین جلسه شهید رئیسی با رهبری


این دست ادعاها که بعضاً در قالب مطالبه‌گری مطرح می‌شوند نه‌تنها فاقد مستندات معتبرند، بلکه با گزارش رسمی در تضاد کامل قرار دارند. حتی برخی از نزدیکان رئیس‌جمهور شهید از جمله محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتشار محتوایی در فضای مجازی که شهادت رئیس‌جمهور را با ترور شخصیت‌هایی مانند حاج‌قاسم سلیمانی و اسماعیل هنیه مقایسه می‌کند به طور غیرمستقیم به این شبهات دامن زده‌اند. این رویکردها فارغ از انگیزه‌های احتمالی از جمله آگاهانه و غیرآگاهانه پیامدهای خطرناکی به همراه دارند.

مرجعیت‌زدایی از نهادهای رسمی

یکی از مهم‌ترین پیامدهای این تشکیک‌ها خدشه به مرجعیت نهادهای رسمی نظام به‌ویژه ستاد کل نیروهای مسلح است. این نهاد به‌عنوان مرجع قانونی و رسمی بررسی سانحه با کار کارشناسی، گزارشی فنی ارائه کرده است. زیرسؤال‌بردن این گزارش بدون ارائه شواهد معتبر نه‌تنها جایگاه نهادهای مسئول را تضعیف می‌کند، بلکه به القای بی‌اعتمادی به ساختارهای نظام منجر می‌شود. همان‌طور که سردار سنایی‌راد، معاون سیاسی دفتر عقیدتی - سیاسی فرماندهی کل قوا اشاره کرده در همه نظام‌های سیاسی، بیانیه‌های رسمی مرتبط با امنیت ملی قطعیت داشته و تشکیک در آن‌ها خط‌قرمز محسوب می‌شود. این رویه در کشورهای با نظام‌های سیاسی - اقتصادی آزاد نیز رعایت می‌شود.

چهره‌هایی که این ادعاها را مطرح می‌کنند، یا در دولت هستند و یا در مجلس، یعنی دسترسی بیشتری نسبت به دیگران به اطلاعات موثق دارند و انتظار می‌رود طرح ادعاهایشان درباره حوادث این‌چنینی مستند و مستدل باشد، در غیر این صورت این رفتارها صرفاً بازی با افکار عمومی تلقی خواهد شد.

بازی در زمین اغیار

تشکیک در گزارش رسمی به‌ویژه با طرح ادعاهای بدون سند، دست ایران‌ستیزان را برای ضربه به سرمایه‌های اجتماعی کشور بازتر می‌کند. القای ضعف، ترس، یا محافظه‌کاری در نهادهای نظامی و رسمی، دقیقاً در راستای طرح دشمن برای تضعیف اقتدار نظام و ایجاد خودتحقیری در داخل است و این‌گونه ادعاها با القای ضعف نظام، به دشمن صهیونیستی که در شرایط ناپایداری به سر می‌برد، فرصت قدرت‌نمایی می‌دهد. این در حالی است که نظام اسلامی، با اجرای عملیات نظیر وعده صادق ۲ نشان داده که در برابر اقدامات دشمن کوتاه نمی‌آید.

به نظر می‌رسد برخی از این اظهارات بیش از آن که بر اساس تحلیل فنی یا شواهد مستدل باشند از دریچه سیاسی مطرح می‌شوند. اگر بخواهیم خیلی بدبینانه به این ادعاها نگاه کنیم برخی جریان‌های سیاسی با طرح شبهات به دنبال بهره‌برداری سیاسی از جمله تضعیف دولت یا ایجاد التهاب در جامعه‌اند. این جریان‌ها، گاه با مرتبط کردن حادثه به مسائل منطقه‌ای یا ادعای ممانعت دولت از اجرای عملیات نظامی سعی در پیشبرد اهداف سیاسی خود دارند. این رویکرد نه‌تنها به حل مسئله کمکی نمی‌کند بلکه با سیاسی‌سازی یک تراژدی ملی به وحدت و انسجام جامعه آسیب می‌رساند.

حادثه سقوط بالگرد رئیس‌جمهور شهید یک تراژدی ملی بود که با بررسی‌های دقیق و انتشار گزارش رسمی ابعاد آن به طور کامل روشن شده است. طرح شبهات غیرمستند نه‌تنها به حل مسئله کمکی نمی‌کند، بلکه به اعتماد عمومی، انسجام بدنه انقلابی و جایگاه نظام در برابر دشمنان آسیب می‌رساند. حداقلی‌ترین انتظاری که یک نظام سیاسی می‌تواند از بدنه نزدیک به خودش داشته باشد احترام به گزارش رسمی و پرهیز از حاشیه‌سازی است تا به حفظ وحدت ملی و تقویت نظام کمک کنند.

منبع: روزنامه فرهیختگان
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/استوری ویژه سینا مهراد برای پردیس احمدیه

استایل متفاوت شیرین تاسیان جلب‌توجه کرد

عکس/بازیگر معروف سریال ستایش در یک قاب خانوادگی

عکس تماشاییِ صحرا اسداللهی و رفیق صمیمی‌اش با چادر گل گلی

نتایج عجیب یک تحقیق درباره گیاهخواری!

قاب عاشقانه بازیگر یوسف پیامبر در کنار همسرش

فشار از بیرون، مذاکره از درون؛ قطعنامه شورای حکام ابزار امتیازگیری آمریکا در گفت‌و‌گو با ایران/ بازگشت تهران به نقطه نفس‌گیر

فیلم/لامبورگینی اونتادور در خیابان‌های تهران

کشف جسد دختر جوان در پاکدشت

اسرائیل در حال بررسی اقدام نظامی علیه ایران است‌

تهدید رسمی ایران به خروج از NPT/ ارسال نامه به شورای امنیت سازمان ملل

آمریکا در آستانه مذاکرات ایران را تحریم کرد

پیام معنادار سردار قاآنی در آستانه مذاکرات

پایان تلخ امیر و شیرین سریال تاسیان لو رفت!

طرز تهیه یک غذای خوشمزه بدون گوشت و مرغ

شهروندان پایتخت منتظر هوای جهنمی باشند

واکنش لاریجانی به صدور قطعنامه علیه ایران

ترامپ به روند مسالمت‌آمیز با ایران متعهد است

آتش‌سوزی در پتروشیمی خارگ کشته داد

داور سرشناس ایرانی افتتاحیه جام‌جهانی را سوت می‌زند

ادعای تازه درباره طرح اسرائیل برای حمله به ایران

عکس/تنها بازمانده سقوط هواپیما در هند

قاب پربازدید همایون شجریان با روحانی مشهور

این جمله از پزشکیان در ساعات اخیر خبرساز شد

سهم معنادار ایران در صندوق بین‌المللی پول

رقیب چینی سانتافه و سورنتو به میدان آمد+ عکس

خداحافظی سعید صادقی از پرسپولیس

واکنش اتحادیه اروپا به قطعنامه شورای حکام

اگر هدف تهدید‌ها ترساندن ایران است، آب در هاون نکوبید!

توافق استقلال با بازیکن مورد علاقه هواداران

فرزانه صادق از دولت پزشکیان استعفا داد؟

بیانیه تروئیکا و آمریکا درباره صدور قطعنامه علیه ایران

جزئیاتی از تحرکات مشکوک آمریکا بیخ گوش ایران

زندگی فوق لاکچری بشار اسد در مسکو

سعید سحرخیزان به یک شرط استقلالی می‌شود

عکس/ جدیدترین عکس الهام حمیدی

تمام سرنشینان هواپیمای هندی جان باختند

اینفوگرافی/ رتبه ایران در شاخص تاب‌آوری جهانی

فعال‌سازی اینترنت استارلینک برای گوشی‌های آیفون

برداشت گل‌گاوزبان در روستای آغوزبن کندسر

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت روز زعفران + جدول

قیمت انواع موتور سیکلت در بازار + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

طبل جنگ در خاورمیانه؛ آیا توافق با امریکا از دست رفته و جنگ نزدیک است؟ / نشانه‌های درگیری نظامی ظاهر شد

ماجرای قتل هولناک یک دختر افغان در پاکدشت تهران چه بود؟

اینفوگرافی/ اگر در آسانسور گیر کردیم چیکار کنیم؟

عارف آقاسی استقلالی شد+ عکس

فیلم/ تجمع دلواپسان در حمایت از کاظم صدیقی