تاریخ انتشار: ۰۷:۰۰ - ۱۵ شهريور ۱۳۹۸
تعداد نظرات: ۱ نظر
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

چرا بانک‌ها برای وصول مطالبات بانکی به جای وثیقه‌گذار، یقه ضامن را می‌گیرند؟

سال‌هاست که بانک‌ها برای وصول مطالبات بانکی به جای وثیقه‌گذار، یقه ضامن را می‌گیرند. این رفتاری است که با اعتراضات مختلفی نیز مواجه شده و اخیرا نیز رئیس مجلس نسبت به این رویه نظام بانکی اعتراض کرده، اما چرا این رویه غلط هنوز اصلاح نشده است.
وصول مطالبات بانکی
سحر گلی‌زاده، اقتصاد 24- وام بانکی از معمول ترین روش ها و گزینه ها برای تامین مالی است و کمتر کسی را می توان یافت که تاکنون برای دریافت تسهیلات به بانک ها مراجعه نکرده باشد. در این میان شرایط اغلب بانک ها برای دریافت وام چیزی مشابه با گذر از هفت خوان رستم است اما با این حال برخی افراد این سختی و گاها دست اندازها را به جان می خرند و این نوع روش تامین مالی را برای رفع نیازهای خرد و کلان خود انتخاب می کنند.

معرفی ضامن معتبر از مهمترین شرایط دریافت وام بانکی است که البته تعابیر مختلفی نیز از آن در بانک های مختلف وجود دارد. برخی بانک ها تنها کارمند رسمی دولت را به عنوان ضمانت معتبر می پذیرند و برخی دیگر شرایط را کمی برای متقاضی سهل تر کرده و ضامن دارای جواز کسب یا مشتری با حساب دارای گردش بالا و ... را نیز به گزینه های خود اضافه می کنند.

در چنین شرایطی پیدا کردن ضامن یکی از سخت ترین مراحل برای دریافت وام بانکی محسوب می شود و از طرفی هر فردی نیز حاضر به قبول ضمانت و تعهد برای فرد دیگری در بانک نیست.

اصلی ترین علت این امر نیز طرف حساب شدن با بانک ها و دردسرهای خاص این موضوع در صورت عدم انجام تعهد از سوی وام گیرنده است. به طور مثال در مورد ضامن های کسر از حقوق، بدهی تسهیلات گیرنده در زمان عدم پرداخت اقساط، از حساب ضامن کسر می شود و این امر می تواند مشکلات متعددی را برای فرد ضامن به همراه داشته باشد.

اخذ طلب از ضامن توسط بانک ها موضوعی است که حتی به جلسه علنی مجلس نیز کشیده است. نادر قاضی پور نماینده ارومیه در مجلس در در جریان بررسی ماده ۲۷۹ لایحه تجارت در صحن علنی مجلس گفت: امروز در سیستم بانکی ما به گونه‌ای عمل می‌شود که فردی که برای ۴۰۰ میلیون وام ضامن شده است پس از آنکه فرد وام گیرنده توان پرداخت وام خود را ندارد به سراغ ضامن رفته و سود آمده روی بدهی را از ضامن اخذ می‌کند. به گونه‌ای که این فرد باید ۲ میلیارد تومان دارایی‌اش را بپردازد. این روش غلطی است چرا که فردی که برای ۴۰۰ میلیون تومان ضامن شده اکنون باید زندگی‌اش را از دست بدهد.

در پاسخ به همین انتقاد قاضی پور، علی لاریجانی نیز نسبت به این رویه سیستم بانکی انتقاد کرد. رئیس مجلس با تاکید بر اینکه اخذ طلب از ضامن، در گام اول اشتباه است، عنوان می کند: اکنون بانک‌ها به جای آنکه ابتدا طلب خود را از وثیقه برداشت کنند مستقیم به سراغ ضامن رفته و یقه آن را می‌گیرند.

 



 

در همین رابطه فرشاد حیدری، رئیس موسسه عالی آموزش بانکداری ایران به خبرنگار اقتصاد 24 گفت: تسهيلاتي که پرداخت می شود اگر یک وثیقه داشته باشند مانند وثیقه ملکی و یا سفته که به امضای ضامن يا ضامنين رسيده باشد يا وثائقي مانند سپرده مدت دار، چنانچه مديون اصلي بدهي خود را نپردازد يا آن را با بانك تعيين تكليف نكند در صورتي كه وثيقه سپرده مدت دار باشد بانک می تواند مطالبات خود را از آن محل وصول کند و زمانی که وثیقه ملکی باشد اگر مذاکره با بدهکار برای وصول به نتیجه نرسد، به تملیک وثیقه ملکی روی می آورد.

وی در ادامه بیان کرد: در شرایطی که وثیقه سفته يا قرارداد لازم الاجراء به امضای ضامن يا ضامنين برسد اجراییه که صادر می شود بانك مطالبات خود را از مديون اصلي و ضامن مطالبه مي كند. در بعضی از موارد در تسهیلاتی که مبالغ آنها كلان است وثیقه هایی که برای اعطاي تسهیلات توسط بانك از تسهيلات گيرنده اخذ مي شود ممكن است ترکیبی باشد یعنی بخشی از آن وثیقه ملکی مانند محل اجرای طرح است، بخشی دیگر وثیقه ملک مسکونی و اداری و بخش دیگر آن ممکن است سفته به امضای ضامن باشد.

فرشاد حیدری اظهار کرد: زمانی که بانک برای وصول مطالبات اقدام می کند باید در درجه اول با بدهکار اصلی مذاکره کند، اگر در این شرایط تسهیلات وصول نشد، باید براي امهال و تقسیط کردن تسهیلات با مديون گفت و گو کنند، اگر باز هم به نتیجه ای نرسند و وصول نشود بانک ناگزیر به اقدام قانونی است و باید به استناد وثایقی که دارد اقدام کند. در این صورت با صادر کردن اجراییه هم برای سفته و هم برای وثیقه ملکی اقدام قانونی آغاز می شود. در این شرایط برای ضامن اخطار زودتر می رسد و ضامن معترض از این است که با اصل وثیقه که ملک یا محل اجرا است کاری ندارند، در حالی که اینطور نیست و با هم اقدام شده است و چون ممکن است ضامن سفته يا قرارداد، غیر از کسی که وثیقه گذار ملكي است باشد و اينها از برخوردي كه با بقيه اشخاص شده است مطلع نيستند ممكن فکر کنند اقدام قانونی فقط علیه خود او صورت گرفته است.

رئیس موسسه عالی آموزش بانکداری ایران خاطرنشان کرد: در صورتی که وثیقه ترکیبی است. براي وصول مطالباتف بانك بايد به وثائق اخذ شده مراجعه شود و اگر که مورد مدنظر رئیس مجلس این باشد که بانک با وثیقه ملکی و با بدهکار اصلی کاری ندارد و به سراغ ضامن رفته است، این کار صحیح نیست. باید اقدام به صورت یکجا علیه تمام وثایق صورت بگیرد.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محمد کاظمی
0
0
شنبه ۱۶ شهريور ۱۳۹۸
بانکها عامل گرفتاری و بدبختی ملت شده است بانک ملت زاهدان در سال ۹۴ با گرفتن نامه های دست نویس و مهر قلابی که معرفی از شرکت‌ها مبنی بر اشتغال وام گیرندگان برای دادن وام برای چند نفر یک ضامن اخذ کرده و ضامن بدبخت که بانک رفته دل گرمی بانک ملت داده که حقوق و حساب دست بانک است و من بیچاره در دام چند نفر افتاده و یک وام ۶ میلیون تا برج ۹ نزدیک ۹ میلیون بود ولی الان ۱۳ میلیون شده و وام گیرنده ها فرار کردند مگر میشود ظرف هفت ماه ۶ میلیون سود بیاد و بآنک حساب مرا از طریق دادگاه مسدود کرده و من ۶ فرزند که محصل و بزرگها هم بیکار هستند به بانک مراجعه کردم میگویند بند تخفیف آمده بیا یکجا پرداخت کن من از کجا بیاورم مجلس حتما پیگیری وام گیرنده باشد و حتی از خدمات سجلی و بیمه محروم شوند
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تازه از تعطیلی مدارس و ادارات تهران در روز چهارشنبه ۸ اسفند

تعطیلی گسترده مدارس و ادارات استان‌های کشور در روز سه‌شنبه ۷ اسفند

عکس/ روحانی افغان: افغان‌ها در ایران حق مالکیت دارند!

عکس/ شباهت شوکه کننده امین حیایی به مادرش

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استایل متفاوت مازیار لرستانی و خسرو شکیبایی ۳۳ سال پیش با اکسسوری و عینک لاکچری

اینفوگرافی/ تنها ۴ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس حامی استیضاح همتی

عکس/ نقشه با جزییات ایران ۲۷۸ سال پیش در زمان سلسله افشاری

عکس/ لامبورگینی میورا ۵۳ سال پیش در خیابان فردوسی تهران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چرا خواب‌هایمان را فراموش می‌کنیم؟

کنترل کلسترول با مصرف این نوشیدنی پرطرفدار ایرانی

جایزه تمشک طلایی به این سریال صداوسیما رسید!

عاملان انفجار ساختمان بنیاد، اتباع بودند

عکس/جمله عجیب عراقچی درباره مذاکره با آمریکا سوژه شد

اعلام وضع هوای تهران در روز چهارشنبه ۸ اسفند

پزشکیان: دولت چهاردهم عمیقا باور دارد که توسعه پایدار فقط در وضعیت صلح و آرامش ممکن است

شرایط پیش‌فروش مرحله دوم سکه اعلام شد

تصویب نقشه جامع دفاعی امنیتی ایران

توضیح استقلال درباره وضعیت مذاکره با ماتزاری؛ پیام‌هایی که دردسرساز شدند!

خانواده‌ای در زعفرانیه ۳۴۴ میلیون تومان قبض گاز دریافت کرد

ممنوعیت ازدواج مهاجران فاقد مدرک

تک و پاتک رسایی و قالیباف در جلسه علنی

تعداد تماشاگران دربی مشخص شد

اعتراض جامعه صنفی تهیه کنندگان سینما به توقیف تاسیان

یاوه گویی جدید نتانیاهو علیه ایران

هاشمی‌نسب قید حضور در استقلال را زد!

بررسی بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور به پایان رسید

عکس/ تجلیل از پیشکسوتان ورزشی خراسان رضوی

مدارس و ادارات این استان‌ها فردا (۸ اسفند) تعطیل شد/ اسامی در حال تکمیل است

مرد دندان‌پزشک چطور پسر ۲۹ ساله‌اش را به قتل رساند؟

وزارت بهداشت هشدار داد

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۸ اسفند ۱۴۰۳

طرز تهیه حلوای به؛ حلوای خوشمزه و سنتی گیلانی

دستگیری زوج سارق در ماه عسل

ادعای قاتل دو زن مسافرکش: از زن‌ها کینه به دل داشتم

طرز تهیه مرغ لبویی؛ مرغ خوشرنگ و خوشمزه

گره گشایی تجاری از مسیر چابهار

اینفوگرافی/ ۱۰ شغل پردرآمد آینده که جهان را تسخیر می‌کند

زمان جدید دور دوم پیش فروش سکه+شرایط

معرفی هواپیمای نظامی سی-۲۷جی اسپارتان

عکس/ نمایی بی نظیر از حرم امام رضا ۶۳ سال پیش از فراز آسمان

عکس/ ساختمان موج؛ نمادی از معماری فرانسه در شهرک اکباتان

معرفی جاذبه های گردشگری برج میلاد تهران

لاوروف: به همکاری با ایران ادامه می‌دهیم

اینفوگرافی/ رکورد دو ساله تورم خوراکی‌ها شکست

با بیماری جنون دزدی بیشتر آشنا شوید

روش محاسبه حقوق کارگران ۱۴۰۴ تغییر کرد

عکس/ زیبایی خیره کننده یک روز برفی در دالاهوی کرمانشاه

عجیب‌ترین خواص ازگیل که باید بدانید

استقلال وکلا؛ سنگ بنایی که عدالت را زنده نگه می‌دارد

درخواست افزایش قیمت خودرو روی میز شورای رقابت

مرگ ۱۵ نفر بر اثر مسمومیت با الکل در آذربایجان

ارزش سهام عدالت امروز ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تیپ گنگ شهرام صولتی ۵۳ سال پیش در پارک ملت

بازگشت امید عالیشاه به تمرین پرسپولیس

سال ۱۴۰۴ چند روز تعطیلی داریم؟ + عکس و جزییات

عکس/ ژست صمیمی عمو پورنگ و نعیمه نظام دوست با سفیر ژاپن

عکس/ اتوبوس‌های برقی زاکانی دود می‌کند

لاوروف و عراقچی دیدار کردند