تاریخ انتشار: ۱۰:۴۳ - ۱۶ شهريور ۱۳۹۸

با ادبیات بهره وری بیگانه‌ایم

وحید شقاقی‌شهری*
وحید شقاقی‌ شهری
اقتصاد24- با ادبیات بهره وری بیگانه ایم- کی از مهم‌ترین عواملی که می‌تواند به رشد اقتصادی پایدار بینجامد، رشد بهره‌وری در حوزه‌های سه‌گانه بهره‌وری نیروی کار، بهره‌وری سرمایه و بهره‌وری انرژی است. مجموع رشدی که در هر یک از حوزه‌های نام برده شده اتفاق می‌افتد به رشد بهره‌وری کل می‌انجامد و خروجی آن، رشد اقتصادی پایدار را محقق می‌سازد.

برنامه ششم توسعه اقتصادی سیاستگذار را مکلف می‌کند سهم بهره‌وری در رشد اقتصادی ۸ درصدی تعبیه شده در آن، از رشد ۵/۲ درصدی بهره‌وری نشات گرفته باشد، اما شواهد حاکی از آن است که طی یک دهه گذشته رشد اقتصادی نه تنها به رشد هشت درصدی پیش‌بینی شده نرسیده است که میانگین رشد اقتصادی در طول این سال‌ها ۵/۴ درصد بوده است.

نکته مهم‌تر آنکه سهم رشد بهره‌وری در میانگین رشد اقتصادی ۵/۴ درصدی تنها ۲۵/۰ درصد بوده و ۴ درصد از رشد حاصل شده ناشی از رشد فعالیت حوزه‌های نفت و سرمایه‌های فیزیکی بوده است. بنابراین آنچه طی سال‌های گذشته عاید اقتصاد کشور شده است، رشد منفی بهره‌وری نیروی کار و سرمایه است؛ موضوعی که عملا تحقق و دستیابی به رشد اقتصادی پایدار را ناممکن کرده است و نشان می‌دهد که در رشد بهره‌وری توفیقی عاید اقتصاد کشور نشده است.

در حالی که عموم توجه کشورهای پیشرفته به سهم ۷۰ درصدی بهره‌وری در رشد اقتصادی است، اما این میزان در ایران بسیار ناچیز و نزدیک به صفر است و رشد بهره‌وری هر دو گروه سرمایه و نیروی کار را به کمترین میزان ممکن رسانده است. اما در چرایی رشد پایین بهره‌وری سرمایه می‌توان به تکنولوژی‌های ضعیف و دست دومی اشاره کرد که اقتصاد کشور از آن در جهت پیشبرد اهداف خود بهره می‌گیرد و کشور را در ساخت تکنولوژی‌های جدید ناکام گذاشته است. اما آنچه به بهره‌وری پایین نیروی کار منجر شده، عدم تناسب بین نظام آموزشی و شرایط بازار کار است به طوری که توجه چندانی به نظام کارآموزی و نوآوری کشور نشده است و خلاقیت را در نیروی کار کشور از بین برده و به افزایش فاصله نیروی کار تحصیلکرده با بازار کار منجر شده است.

به نظر می‌رسد مجموعه آنچه گفته شد ناشی از نظام دولتی حاکم بر بازار اقتصادی باشد که ماحصلی جز رشد پایین بهره‌وری ندارد. بزرگ بودن اندازه دولت در اقتصاد در کنار اندام نحیف و کوچک بخش خصوصی مانع از آن شده که نیروی کار با ادبیات رقابت‌پذیری و نوآوری آشنا شود.

بزرگ بودن اندازه دولت در کنار بخش خصوصی ناکارآمد نتایجی چون اتصال اقتصاد کشور به سیاست‌های رانت‌جویانه داشته است. در چنین اقتصادی نظام رقابتی شکل نمی‌گیرد و نیروی کار نیز توجهی به خروجی فعالیت‌های اقتصادی‌اش نشان نمی‌دهد. به نظر می‌رسد ریشه اصلی مشکلات گفته شده، وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی و ایجاد اقتصاد رانت‌محور بر پایه درآمدهای نفتی باشد. چنین موضوعی بخش خصوصی را بدون توجه به سیاست‌های اصل ۴۴ نادیده می‌گیرد و به بزرگ شدن اندازه دولت در اقتصاد دامن می‌زند. نتیجه آنچه گفته شد شکل‌گیری گروه‌هایی تحت عنوان گروه‌های خصولتی و شبه‌دولتی است که تحت مدیریت و لوای دولت اداره می‌شوند. روشن است در چنین اقتصادی توجه چندانی به رقابت‌پذیری و سرمایه انسانی نمی‌شود، این در حالی است که حرکت کشور به سمت رشد بهره‌وری تنها با کوچک شدن اندازه دولت و توسعه بخش خصوصی ممکن می‌شود.بنابراین اگر تلاشی در جهت کوچک شدن اندازه دولت نشود، بخش دولتی ناکارآمد کماکان حکمرانی خواهد کرد و امکان توسعه بخش خصوصی و رشد بهره‌وری نیز فراهم نخواهد شد.

اقتصاددان*

منبع: جهان صنعت
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های فولکس واگن در بازار ایران امروز + جدول

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۹ فروردین ۱۴۰۴/ سقوط سنگین قیمت دلار در راه است؟

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۹ فروردین ۱۴۰۴/ این روز‌ها طلا بخریم یا بفروشیم؟

عکس/ واکنش رشیدی کوچی به اظهارات حسین شریعتمداری

عکس/ جدول قطع برق فروردین ۱۴۰۴

عکس/ پایگاه‌های نظامی آمریکا، روسیه و چین در سطح جهان

عکس/ پوستر ملوان برای سالگرد درگذشت سیروس قایقران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ شیطنت پسر ایلان ماسک کنار ترامپ

عکس/ جمعی از فرماندهان سپاه پاسداران در کنار سید حسن نصرالله

عکس/ قاب دیده نشده از مظفرالدین شاه در کنار شاه لئوپولد دوم ۱۲۴ سال پیش در بلژیک

فیلم/ روحانی درباره مذاکره با آمریکا و پزشکیان چه گفت؟

تکانه‌های مذاکره ایران با آمریکا در بازارهای سرمایه

عکس/ سلفی نیکای سریال پایتخت با احمد مهرانفر

عکس/ زادگاه زلنسکی در سوگ قربانیان کوچک موشک روسی

گزینه‌های جانشینی همتی در وزارت اقتصاد کیستند؟

کدام کشور خاورمیانه قوی‌ترین ارز جهان را دارد؟

آغاز نشست سه‌جانبه ایران، چین و روسیه در مسکو

عکس/ مذهبی‌نشینی در بازار مسکن شمال تهران

عکس/ جدول افزایش حقوق کارمندان دولت در ۱۴۰۴

عکس/ استایل اروپایی فوزیه در کنار سگ محبوبش در کاخ چهلستون اصفهان

فیلم/ رسم غلط تیراندازی یک عروسی دیگر را هم عزا کرد

قیمت دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

عکس/ توئیت ظریف: توپ در زمین آمریکا است

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ جمجمه تیمور لنگ ۸۴ سال پیش در دست باستان شناسان روسی

ردپای پرستاران خارجی غیرمجاز در بیمارستان‌های تهران

عکس/ پوشش جالب مهمانان و عروس و داماد ۷۴ سال پیش در یک جشن عروسی گیلانی

گل فروش قاتل خیابان سبلان پای میز محاکمه

ادعای تازه درباره هویت ضاربان ۲ قاضی معروف

هوای تهران آخر هفته بارانی می‌شود

ایران و آمریکا مذاکرات هسته‌ای را آغاز می‌کنند

تغییرات قیمت دلار چه سیگنالی به بازار خودرو می‌دهد؟

معرفی کامیون چند منظوره Oribi

عکس/ عصبانیت خانواده ابراهیم رئیسی از مذاکره ایران و آمریکا

فیلم/ دیدار عراقچی با وزیر امور خارجه الجزایر

عکس/ تشییع جنازه ملکه چوسان ۱۲۹ سال پیش با اسب‌های چوبی

عکس/ ۴ بار دورخیز مذاکره ایران و آمریکا در ۴ سال اخیر

سید جلال حسینی مربی نساجی شد

دیوان عدالت اداری ایران‌خودرو را به کروز داد+ سند

عکس/ رونمایی از تیزر و پوستر رسمی سریال وحشی

واکنش مثبت بازارها به خبر آغاز مذاکرات ایران و آمریکا/ در صورت توافق یا شکست مذاکرات، قیمت دلار چقدر می‌شود؟

فیلم/ رفتار صمیمانه نوید محمدزاده و گوهر خیراندیش حسابی سوژه شد

فیلم/ سخنان ترامپ درباره مذاکره مستقیم با زیرنویس فارسی

چرا مردان ایرانی بچه نمی‌خواهند؟

تاکید دوباره عراقچی بر مذاکرات ابتدایی غیرمستقیم

خبر خوش برای صنعت پتروشیمی؛ تزریق ۲۴ همتی برای تکمیل طرح‌های هلدینگ خلیج‌ فارس/ اولین چراغ سرمایه گذاری برای تولید روشن شد

عکس/ پوشش عجیب معلمین و شاگردان یک مدرسه آمریکایی در تبریز، در اوایل دوره پهلوی

قلعه تاریخی قورتان؛ گواهی بر تاریخ دفاعی و فرهنگی اصفهان

آتش بهاری در کمین جنگل‌ها و مراتع

عکس/ ژست خاص همسر محمدعلی شاه با مو‌های فر ۱۲۴ سال پیش در کنار فرزندان اش

بازگشت آرش رضاوند به تمرینات استقلال

عکس/ شکل و شمایل دامادِ نقی معمولی با مو‌های دردلاک شده

پرسپولیس همچنان چشم‌انتظار پاسخ فیفا

فیلم/ شوخی پایتختی کاربران شبکه‌های اجتماعی با مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا

فیلم/ احساسی شدن عمو رشید در کنسرت معین

عکس/ همسر دوم رضاخان ۶۴ سال پیش در کنار فرح دیبا در حال خوردن صبحانه