تاریخ انتشار: ۲۳:۱۴ - ۳۰ مهر ۱۳۹۸

احداث گلخانه راه‌چاره‌ کشاورزی امروز ایران؛ اما با کدام پول؟

امیرحسین احمدی *
امیرحسین احمدی
لابد همه شنیده‌اید که به آدم بیکاری که خرده‌فرمایش‌های زیادی دارد می‌گویند که "سر گود نشستی و می‌گویی لنگش کن؟" این را هم در خبرهای این روزها شنیده‌ و خوانده‌اید که وزیر جهاد کشاورزی و معاونانش چند ده فرمایش و دستور و پیشنهاد برای تامین امنیت غذایی و بهروزی پاسداران آن دارند.

نرخ خرید تضمینی گندم که اعلام می‌شود، وزارت جهاد کشاورزی تنها معترض است و خرده قیمت پایین خرید تضمینی را به گردن شورای اقتصاد یا هر کس دیگر می‌اندازد،مجموعه عریض و طویل آن برای تولید غذا در شهرها هیچ برنامه‌ای ندارد اما بر ضرورت احیای کشاورزی شهری تاکید می‌کند، بدون اینکه کسب‌وکارهای نوپا کشاورزی را در نظر بیاورد، به دنبال حذف چند واسطه‌گری و دلالی از بازار کشاورزی است، براین نکته تاکید می‌کند که کشت گیاهان دارویی ارزآوری بالایی برای مملکت دارد و حتی تحقیقی از طرف این وزارتخانه برای ایجاد یک آزمایشگاه پیشرفته نشده است و در نهایت هم تمام اعضای این وزارتخانه از مدیران میانی بخش‌های مختلف گرفته تا خود وزیر از عقب‌ماندگی تاریخی کشاورزی ایران دم می‌زنند و به دنبال تغییر ساختار در این بخش هستند.این روزها اما وزارتخانه جهاد کشاورزی هم و غم خود را بر این گذاشته تا کشاورزان ایران به سمت کشت گلخانه‌ای بروند.

حدود دوماه پیش بود که وزیر جهاد کشاورزی، درسیمای ملی از ضرورت کشت گلخانه‌ای گفت و تاکید کرد که احداث گلخانه‌ها در تامین امنیت غذایی و صرفه‌جویی در مصرف آب نقش به سزایی دارد و براین مسئله پای فشرده بود که "باید سطح گلخانه‌های کشور تا امروز به بیش از 60 هزار هکتار می‌رسید." تا اینجای کار هر کس خرده سررشته‌ای از کشاورزی را در دست داشته باشد بر منکر حرف وزیر لعنت می‌فرستد اما با همان سررشته خُرد هم می‌تواند بفهمد که کشت گلخانه‌ای در ایران به همین سادگی‌ها هم نیست که با خرده‌فرمایشی در برنامه تلویزیونی حاصل شود.

این روزها کشاورزان بسیاری می‌گویند که سازمان جهاد کشاورزی شهرشان آن‌ها را به کشت گلخانه‌ای تشویق می‌کند و ناظران میدانی این وزارتخانه نیز که مسئولیت ترویج دارند می‌گویند که موظف شده‌اند تا از بهره‌وری گلخانه برای کشاورزان بگویند اما نکته اینجاست که کارشناسان و کشاورزان و احتمالا خود دست‌اندرکاران وزارتخانه جهاد کشاورزی هم می‌دانند احداث هر هکتار گلخانه مدرن در ایران به طور میانگین 15 میلیارد تومان هزینه دارد و تولید یک کیلو محصول گلخانه‌ای برای مثال گوجه‌فرنگی حدود 10 برابر یک محصول غیرگلخانه‌ای هزینه دارد.

محصول گلخانه‌ای آب کمتری مصرف می‌کند، بازده بیشتری دارد و فایده‌های ملموس و محسوسی دارد اما قبل از اینکه بخواهیم فواید کشت گلخانه‌ای را لیست کنیم باید موانعی را که بر سر راه کشت‌ گلخانه‌ای است را از نظر بگذرانیم و از آقای حجتی بپرسیم که وزارتخانه متبوع او چه برنامه‌ای برای رفع این موانع دارد.

از نظر گذراندن این موانع هم کار چندان پیچیده‌ای نیست که بر کسی پوشیده باشد فقط نیاز به دو دو تاچهارتایی ساده دارد. اول باید این نکته را دید که وقتی کشاورزی در زمین خود که غیرگلخانه‌ای هم هست گوجه می‌کارد و بازار فروشی برای آن ندارد و در نهایت هم مجبور می‌شود رمه گوسفندانش را بر بالای تپه گوجه‌هایش بفرستد یا محصول خود را نچیند که بیشتر ضرر نکند و تولید محصولاتش حتی کفاف معیشتش را هم نمی‌دهد چطور می‌تواند بابت هر هکتار گلخانه 15 میلیارد تومان بپردازد؟ به چه پشتوانه ای و از کجا وام بگیرد؟ بر فرض هم که گرفت چه تضمینی وجود دارد که محصول گلخانه‌ای خود را به بازار مطمئنی برساند؟ آیا قد وقواره بازار داخل آن‌قدری هست که کشش محصولات گلخانه‌ای را داشته باشد، اگر نه در این شرایط تحریمی بازار مطمئن صادراتی برای آن دیده شده است؟

امروز وقتی از گلخانه صحبت می‌شود، منظور کشیدن سقفی پلاستیکی بر سقف زمینی نیست که در آن محصولی تولید شود. کشت نوین گلخانه‌ای یعنی گلخانه‌ مدرن و شیشه‌ای با تمام تجهیزات برای نیازهای مختلف از تامین انرژی  گرفته تا تامین خاک. نظیر همان گلخانه تمام شیشه‌ای که در منطقه آزاد ارس ساخته شده و تمام ادوات آن وارداتی است اما باید پرسید که برای همین گلخانه ارس که بزرگ‌ترین گلخانه جنوب‌غرب آسیا نیز هست اگر مشکلی فنی پیش بیاید چطور می‌توان به بیرون از مرزها اتکا کرد؟ آیا امکان واردات ابزار فنی گلخانه برای همه کشاورزان در دسترس است؟

حرف کشاورزانی که بر تشویق‌های وزارت جهاد کشاورزی برای احداث گلخانه وقعی ننهاده‌اند مشخص است. آن‌‍‌ها می‌گویند که اگر بخواهیم برنامه تغذیه برای جمعیت کشور و همچنین کشت به صرفه داشته باشیم می‌توان گفت تنها راه درست ایجاد گلخانه است چرا که باید سطوح زیر کشت را کم کنیم تا بازده آب بالا برود و گلخانه راهکار خوبی برای چنین تصمیمی است اما هزینه‌های سنگین سرمایه‌گذاری برای احداث گلخانه، نیاز گلخانه به انرژی‌هایی مانند برق و گاز و دیگر هزینه‌ها شکاف قیمتی بالایی ایجاد می‌کند که در توان‌ کشاورز نیست. از طرفی یکی از گزینه‌ها برای فروش محصولات گلخانه‌ای، صادرات است اما صادرات محصولات کشاورزی اینگونه نیست که ما تولید کنیم و ببینیم هر کشوری تقاضا کرد به او بفروشیم. باید برای این کار سرمایه‌گذاری بلندمدت کنیم و نیاز به برنامه‌ریزی دقیق دارد و از طرفی شرایط کشور طوری نیست که بتوانیم بر صادرات محصولات گلخانه‌ای تکیه چندانی کنیم  چرا که شرایط تحریم‌هایی که علیه ایران وضع شده، خطرپذیری نوین‌سازی کشاورزی را افزایش می‌دهد چون هر روز ممکن است کشاورزی‌های نوین نیاز به قطعه یا ابزاری جدید داشته باشند که راه ورود آن به ایران بسته است.

بعد از همه این‌ها باید از وزارت جهاد کشاورزی پرسید که بر کسی پوشیده نیست که گلخانه چقدر خوب است و به چه میزان می‌تواند کشور ما را به کشاورزی پایدار و امنیت غذایی نزدیک کند اما آیا توقع رسیدن به 60 هزار هکتار گلخانه در چنین شرایطی که ذکرش رفت یک مقدار انتظار زیادی نیست؟

*خبرنگار حوزه کشاورزی اقتصاد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ دیوارنگاره خاص میدان ولیعصر با تصویر سحر امامی

اختلال بانک سپه به‌زودی رفع می‌شود

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

فیلم/ ۷۲ ساعت تا شهادت؛ روایتی از سپهبد شهید حسین سلامی

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

موساد چگونه پیش از حمله، قطعات پهپادی را به ایران قاچاق کرد؟/ نقش بی‌سابقه امارات در کمک به کماندو‌های اسرائیلی!

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

حادثه امنیتی برای نوبیتکس

فعالیت بازار سرمایه در سه روز آینده چگونه است؟

اقتصاد جنگی در راه است؛ آزمون بزرگ برای وزیر تازه‌ نفس/ از آرام‌سازی افکار عمومی تا اعطای اختیارات ویژه؛ راهکارهای اقتصاد در میدان جنگ

فیلم/ گزارش CNN از حمله اسرائیل به غیرنظامیان در تهران

بازگشت تعادل به بورس پس از حمله اسرائیل به ایران

فیلم/ اولین تصویر از پهپاد سرنگون شده اسرائیلی

آخرین جزئیات از نرخ دلار حواله در بازار تجاری

آیا قفل بازار بورس باز می‌شود؟

اینفوگرافی/ دستورالعمل ۳۰ ثانیه طلایی برای نجات دادن دیگران

مربی پرتغالی در یک قدمی بازگشت به استقلال

قوه قضاییه: فرمانده معظم کل قوا هنوز شرایط جنگی برای کشور اعلام نکردند

فیلم/ شنیده شدن صدای انفجار در تهران

فیلم/ حمله شدید شهرام همایون به وطن‌فروشان

عکس/ هم‌اکنون ترافیک هوایی جهان

عکس/ موسسه اطلاعاتی وایزمن قبل و بعد از حمله موشکی ایران

عکس/ واکنش احسان حاج صفی به حمله اسرائیل به ایران

کندی اینترنت ایران زیر سایه جنگ/ حمله اسراییل و بررسی تاثیر تنش‌های نظامی بر زیرساخت ارتباطی ایران

اینفوگرافی/ قاتل پدافند اسرائیلی‌ها را بشناسید

روایت‌های تکان‌دهنده از بیمارستان‌های پایتخت

جاسوسی واتساپ تکذیب شد

ماکرون: تغییر حکومت ایران با نیروی نظامی اشتباه است

جنگ ایران و اسرائیل، بازار طلا را به رکود برد

عکس/ اولین حضور مدنی‌زاده در جلسه هیئت دولت

حملات اسراییل در کرمانشاه و تخریب بیمارستان

فیلم/ تلاش عامل موساد برای خودکشی در هنگام دستگیری

انهدام یک فروند جنگنده F۳۵ در ورامین

مواضع متناقض ترامپ؛ بررسی نشست گروه ۷ و اظهارات رئیس‏‌جمهور آمریکا درباره جنگ ایران و اسرائیل

امن یا ناامن، این شهر خانه ماست/ مساله هشدار تخلیه و واقعیت‌های تلخ انکارناپذیر درباره تهران!

زمان پاسخ عقلانی به دعوت آمریکا برای مذاکره فرا رسیده است/ اگر جنگ متوقف نشود، تلفاتی بیشتر از نبرد غزه به بار خواهد آورد

عکس/ جلسه هیئت دولت به ریاست پزشکیان در پاستور

ع️کس/ حمله اسرائیل به دانشگاه افسری امام حسین تهران

آغوش‌های باز شهروندان برای شهروندان/ همدلی هم‏وطنان با آنان که خانه‏‌ها را ترک کرده یا کنار خانواده‌‏هایشان نیستند

اردشیر اول کیست و ماجرای شورش مصر علیه او چه بود؟

زمان کنکور سراسری ۱۴۰۴ تغییر کرد

ترافیک سنگین در جاده‌های چالوس، هراز و فیروزکوه

چین تخلیه شهروندان خود از ایران را آغاز کرد

عکس/ رونمایی از پوستر جدید رسانه رهبری

هشدار مقامات آمریکایی: ۴۸ ساعت آینده با ایران سرنوشت‌ساز است!

گفتگوی تلفنی وزیر خارجه مصر با عراقچی و ویتکاف

نوسان شدید قیمت شاهین

عکس/ رونمایی از پوستر جدید رسانه رهبر انقلاب

شرایط جدید فروش اقساطی پژو پارس اعلام شد+ جدول خرداد ۱۴۰۴

فیلم/ ترافیک سنگین در منطقه ۱۸ تهران ساعت ۴ صبح

خشایارشا هخامنشی کیست و آیا پادشاه خونریزی بود؟

آغاز واریز وام ۵۰ میلیون تومانی به حساب ۲۲۹۰ بازنشسته

عکس/ استوری غم انگیز بهرام رادان برای ایران

دلیل اختلال در بازار؛ خرید بیش‌از حد نیاز مردم است نه کمبود

استقرار پمپ بنزین سیار در جاده‌های مازندران

نفیسه کوهنورد: شگفتی‌های ایران در راه است

همسان‌سازی مصداق قانون خوب با اجرای بد