تاریخ انتشار: ۰۷:۰۳ - ۰۶ دی ۱۳۹۸
یک کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با اقتصاد24:

پیشنهاد دهنده اصلاح نظام بانکی خود بانک‌ها باید باشند/ مجلس جزئیات را به بانک مرکزی بسپارد

یک کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه نظام بانکی باید با شرایط و مسائل روز تطبیق داده شود، گفت: شبکه بانکی باید مانند تمام دستگاه‌های دیگر، متناسب با شرایط و تحولات اقتصاد جهانی پیش رفته و مسائل خود را حل کند چرا که ساختار کهنه، نامطمئن و بدون خروجی، این سیستم را سست می‌کند.

اصلاح نظام بانکی

سحر گلی‌زاده، اقتصاد۲۴ مدتی است که طرح اصلاح نظام بانکی در مجلس مطرح است؛ طرحی که با تلفیق سه طرح تاسیس بانک توسعه جمهوری اسلامی، عملیات بدون ربا و لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی توسط نمایندگان مجلس تدوین و تصویب شده است. در این طرح هدف از تاسیس بانک توسعه جمهوری اسلامی، تسهیل و تسریع در توسعه زیرساخت‌ها و صنایع حیاتی کشور و همچنین ایجاد رونق در فعالیت‌های اقتصادی مولد و اشتغال‌زا عنوان شده است. تاسیس این بانک گرچه از سوی برخی کارشناسان اقدامی زائد تلقی شده اما برخی دیگر آن را در جهت توسعه اقتصادی کشور می دانند. حال باید دید که درصورت تاسیس این بانک، کدام یک از اهداف آن به درستی انجام می شود.

در همین رابطه عبدالحمید انصاری کارشناس مسائل اقتصادی درخصوص طرح اصلاح نظام بانکداری به خبرنگار اقتصاد۲۴ می گوید: با توجه به اینکه قانون بانکداری اسلامی در دهه ۶۰ به تصویب رسیده و آیین نامه اجرایی آن هم حدود یکی دو سال بعد از آن نوشته شده است و از سویی امروز بانکداری الکترونیک گسترش یافته بنابراین اصلاح این قانون الزامی به نظر می آید.

وی افزود: طی ۳۰ سال گذشته اکثر کارشناسان موافق تغییر این قوانین و متناسب کردن آن با تحولات جدید در بانکداری بودند و آن را ضروری می دانستند، اما دولت ها و بانک مرکزی این موضوع را رد می کردند و آن هم به این دلیل که ممکن بود آیین نامه ارسالی به مجلس شورای اسلامی، دستخوش تغییرات شود.

به گفته انصاری، مقامات بانکی، کارشناسان و صاحب‌نظران در این حوزه، بسیار نگران بودند که اگر این طرح به مجلس برود، از آنجا که ۳۰۰ نماینده حاضر در مجلس هرکدام دیدگاه های متفاوتی دارند مشخص نیست در پایان این طرح با کدام یک از موارد، از کمیسیون و صحن علنی خارج شود و آیا سیستم بانکی را از حالت بد به بدتر سوق می دهد؟

این کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: با این شرایط بسیاری از مقامات و صاحب‌نظران از ارائه پیشنهادات خود برای اصلاح قانون بانکداری اسلامی هراس داشتند و دولت و بانک مرکزی نیز لایحه ای در این خصوص ارائه نمی کرد. گرچه در سال های قبل در این زمینه پیش نویس های مختلفی هم آماده شده بود اما راه به جایی نبردند تا اینکه اخیرا مجلس با دادن اخطار به بانک مرکزی در خصوص طرح بانکداری اسلامی ورود کرد و اکنون کلیات طرح از سوی نمایندگان مجلس به تصویب رسیده است.

انصاری در ادامه گفت: تغییر قانون در سیستم بانکی ضروری است و حتما پیشنهاد دهنده تغییر در سیستم بانکی، باید شبکه بانکی و بانک مرکزی باشد. از سویی مجلس باید تغییراتی را که فکر می کند به بهتر شدن عملکرد آن طرح کمک می کند را تصویب کند که عمدتا هم تغییرات زیادی نخواهد بود.

بانک

وی در پاسخ به این سوال که به گفته رئیس کل بانک مرکزی در این طرح ۲۰۵ ماده به قانون اضافه و یا اصلاح شده است، آیا سیستم بانکی در کشور آماده اجرای این حجم از موارد قانونی است؟ عنوان کرد: باید دید که اجرای این حجم از موارد قانونی چقدر وضعیت و شرایط فعلی را دگرگون می کند. البته در قانون، موارد مثبتی پیش بینی و تلاش شده است تا این مسئله متناسب با شرایط روز و تحولات بانکداری در دنیا تطبیق داده شود. وضعیت نظام بانکی کشور ما در شرایط فعلی مشکل دار است. نزدیک به چهار دهه است که تغییراتی در سیستم بانکی کشور رخ نداده و این سیستم در شرایط فعلی نیازمند تغییر است اما نمی توان حجم تغییرات را پیش بینی کرد.

این کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: واقعیت این است که امروزه در دنیای قانون گذاری، قوانین باید ساده و خلاصه باشند و جز اصول اصلی آن، بقیه باید به دستگاه های متولی واگذار شوند که با آیین نامه نویسی و مقررات، آنها را تنظیم کنند. از سویی اگر تغییر الزامی است، باید تغییرات آسان باشند زیرا تغییر قوانین در مجلس قانون گذاری بسیار زمان بر و دشوار است. چنانچه که در سال ۶۲ قانون بانکداری اسلامی تصویب شد، اما امروزه بعد از گذشت ۳۶ سال موارد آن تغییر می کند.

انصاری در پاسخ به این سوال که آیا تاسیس بانک توسعه به عنوان یکی از موارد طرح بانکداری جمهوری اسلامی امری زائد و یا تشکیلاتی اضافه نیست؟ عنوان کرد: به نظر می رسد بانک توسعه جمهوری اسلامی اثری در توسعه کشور نداشته باشد و مانند سایر بانک ها و موسسات دیگر که تاسیس شده اند، کار خود را انجام دهد. مسئله توسعه در کشور، مسئله سیستمی است و با ایجاد بنگاه و یا موسسه جدید، مشکلی از آن حل نمی شود. در مقابل اگر بانک های توسعه ای از قبیل بانک توسعه صادرات که وظیفه ایجاد توسعه در کشور را برعهده دارند، با هم ادغام و یک ساختار جدید در آنها ایجاد شود، از ایجاد موسسه و هم هزینه های جدید جلوگیری می شود.

وی همچنین در پاسخ به این سوال که یکی از بندهای طرح اصلاح نظام بانکی حذف شورای پول و اعتبار است. آیا این شورا از توانایی لازم برخوردار نبوده و یا حذف آن به نفع سیستم بانکی کشور است؟ اظهار کرد: در قانون جدید سازمان و یا نهاد دیگری جای شورای پول و اعتبار را گرفته است اما این به معنای آن نیست که شورای پول و اعتبار از کارایی لازم برخوردار نبوده است.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اعلام آمار عجیب مرگ‌های ناشی از آلودگی هوا در ایران

عکس/ استوری عاشقانه فرشته حسینی برای همسرش حسابی سروصدا کرد

بن‌گویر و وزرای حزبش استعفا کردند

عکس/ سه گروگانی که حماس آزاد خواهد کرد

اینفوگرافی/ قضات مشهوری که ترور شدند

تغییر ساعت بازی استقلال و شمس آذر

فیلم/ نیرو‌های حماس در خان‌یونس پس از اعلام آتش بس

فیلم/ سردار قاآنی: امروز از بزرگترین شکست اسرائیل رونمایی می‌شود

پرسپولیس به دنبال توافق با اسماعیل کارتال

فیلم/ افشاگری گوینده سابق خبر: عمدا من را زشت گریم می‌کردند

خداحافظی با سامانه نیما در اولین روز بهمن

ماجرای تاخیر در واریز فیش حقوقی بازنشستگان چه بود؟

نایب قهرمانی سارا خادم الشریعه در شطرنج قهرمانی اروپا

واکنش عجیب نماینده مجلس به خروج شرکت عربستانی از ایران: پشه چیست که فشار خونش چه باشد؟

عکس/ سلفی لیلا اوتادی با این متن عجیب حسابی غوغا کرد

عکس/ دستکش‌های دفاع شخصی زنان حدود ۱۷۵ سال پیش

عکس/ پشت صحنه خونه مادربزرگه ۳۸ سال پیش

اینفوگرافی/ چرا آمریکا به جنگ تیک تاک TikTok رفت؟

عکس/ قاب صمیمی طلا، قربان، حشمت‌خان و ثریا در پشت صحنه سریال سوجان

عکس/ وضعیت محبوبیت ترامپ در زمان بازگشت به کاخ سفید

مقایسه تکان دهنده بازار مسکن ایران و عربستان/ دوره انتظار خرید مسکن در عربستان سعودی فقط ۳ سال

فیلم/ نقض آتش بس از سوی رژیم صهیونیستی در غزه

عکس/ نمایی از شرق تهران در دوره قاجار ۱۳۳ سال پیش

فیلم/ حضور سردار قاآنی در مراسم آیین تقدیر از پزشکان

فیلم/ ارتش اسرائیل از شمال غزه عقب‌نشینی کرد

عکس/ رئیس قوه قضائیه در منازل شهیدان رازینی و مقیسه

مراسم تحلیف ترامپ چگونه برگزار خواهد شد؟

عکس/ گردشگران آمریکایی ۵۰ سال پیش در نقش رستم مرودشت

فیلم/ استقرار پلیس فلسطین محمود عباس در سرتاسر غزه

فیلم/ بارش برف شدید در ولنجک تهران

عکس/ ابهت و زیبایی دماوند از فراز ابر‌ها

ساعت بازی استقلال مقابل شمس‌آذر مشخص شد

عکس/ بعد از TIKTOK، کپ کات هم در آمریکا از دسترس خارج شد

اعلام زمان شارژ سهمیه بنزین بهمن ماه

فیلم/ جشن خیابانی اعلام آتش بس در غزه

زمان بازگشت ستاره مصدوم استقلال

معامله ۲ میلیون و ۶۵۸ هزار تن انواع محصول در بورس کالا

قرارداد ۲۵ ساله ایران و روسیه ؛ امضای معاهده با همسایه بدعهد/ آیا روس‌ها این بار به عهد خود وفا می‌کنند؟

سوء‌استفاده از کریم باقری در پرسپولیس

جدیدترین ارقام از بازار اجاره مسکن در تهران + جدول

فیلم/ جاده چالوس برفی شد

فیلم/ ورود ترامپ و خانواده به واشنگتن برای مراسم تحلیف

شاه ماهی پرسپولیس در راه استقلال؟

جدیدترین قیمت فروش آپارتمان در جنوب تهران/ قیمت مسکن از ابوذر و شادآباد تا خانی آباد و نعمت آباد + جدول

توقف قیمت دلار در محدوده امن

فیلم/ شادی شهروندان غزه پس از اعلام آتش‌بس

آغاز اجرای توافق آتش‌بس در غزه

فیلم/ وضعیت معابر در صبح برفی پایتخت

جدیدترین رقم اجاره خانه در قرچک ورامین + جدول

رونمایی ترامپ از ارز دیجیتال اختصاصی‌ خود